Instalco - Kasvavaa ruotsalaista talotekniikan urakointi- ja kunnossapitopalvelua

Törmäsin mielenkiintoisen oloiseen yhtiöön länsinaapurista. Kyseessä on Instalco, joka on kertomansa mukaan yksi Pohjoismaiden johtavista talotekniikan urakointi- ia kunnossapitopalveluja tarjoavista yrityksistä. Firma tekee kiinteistöjen ja teollisuuden asennus-, huolto- ja kunnossapitotöitä Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa. Instalco on yritysrypäs, joka koostuu kymmenistä paikallisista tytäryhtiöistä.

Pääasiassa Instalcon tytäryhtiöt ovat keskittyneet lämpö-, vesi-, ilmastointi-, sähkö- ja jäähdytysalan asennus- ja huoltotoimintaan. Yhtiön kotisivujen mukaan “Talotekniikka-alan kehitys on nopeaa ja tänä päivänä kiinteistöt vaativat entistä enemmän laajaa teknistä osaamista. Yhä suurempi osa rakentamisen ja ylläpidon kokonaiskustannuksista on sidottu talotekniikka-, energia- ja sisäilmaratkaisuihin. Tämä kehitys suosii vahvasti Instalcoa.”

Yhiötä tukevia (mega)trendenjä:

  • Kaupungistuminen
  • Vanheneva rakennuskanta → korjaustarve
  • Energian säätäminen → tarve kehittyneille teknillisille ratkaisuille
  • Kestävän kehityksen periaate → Instalcon tavoitteena on olla joka päivä yhteiskunnalle hyödyksi ilmastoälykkäillä ja energiatehokkailla sähkö- ja LVI-asennuksilla sekä jäädytysjärjestelmien ja teollisuuden asennuksilla, jotka kaikki vähentävät resurssien kulutusta.

Instalcon toimialaan kuuluvat myös lämpöpumppujen, LED-valojen asennukset, aurinkokennojen asennukset, sisäilman puhdistaminen ja lisäksi yksi tytäryhtiöistä asentaa Suomessa Teslan supercharger -latausasemia.

Instalco kasvaa pääasiassa yritysostoin. Pitkän aikavälin tavoitteena yhtiöllä on tavoitteena kasvaa 10%/p.a. suhdannesyklin yli tarkasteltuna. EBITA-marginaalin on tavoitteena olla yli 8%. Nettovelka/käyttökate -suhdeluvun tavoite alle 2,5 ja osinkotavoite 30% nettotuloksesta.

Liikevaihdon kehitys 2015-2019 yksikössö MSEK (uusin vasemmassa reunassa)

5 692 4 414 3 114 2 407 1 369

EBITA-marginaali:

8.7% 7,5% 7.8% 5.8% 3.6%

EBIT-marginaali:

8,6% 7,5% 7,8% 5,8% 3,6%

Instalgon tytäryhtiöt jatkavat omilla brändeillään ja lisäarvoa tehdään tytäryhtiöiden välisellä yhteistyöllä ja tehostetuilla hankinnoilla.

Tulosraportoinnissa kausivaihtelu vaikuttaa tulokseen ja liikevaihtoon. Instalco raportoi liikevaihtonsa projektin valmistumisprosentin mukaisesti, jonka vuoksi yleiset lomapäivät ym. vähentävät liikevaihtoa ja jossain määrin vaikeuttaa kvartaalitason vertailua. Kausiluontoisesti vuoden loppu on vahvin ja heikoin taas Q3, jolloin on normaalisti vuosilomia ja muutenkin vähäisempi aktiivisuus liiketoiminnoissa.

Instalcon elo-syyskuu 2020:

  • liikevaihto +16,1% 1 643 MSEK (1 416MSEK). Kasvu tapahtui kokonaan yritysostojen vaikutuksesta, sillä orgaaninen kasvu oli -2,7%.
  • liiketulos oli 140MSEK (113MSEK) eli EBIT-marginaali +8,5%
  • kassavirta oli 90MSEK positiivinen.
  • EPS 2,01 SEK (1,59SEK).

Orgaaninen kasvu oli negatiivinen, mutta raportin mukaan tämä selittyy hieman (3%) tavanomaista korkeammalla sairauslomien määrällä.

Instalcon tammi-syyskuu:

  • liikevaihto +24,9% 5 044MSEK (4 040MSEK)
  • liiketulos 414MSEK (348MSEK) ja EBIT-marginaali +8,2%
  • orgaaninen kasvu + 4,9%
  • kassavirta 412MSEK postiviivinen
  • kumulatiivinen EPS Q1-Q3 +6,04SEK

Yhtiön Q3 presentaatio: https://instalco.se/media/64532/instalco-q3-presentation-2020.pdf
Yhtiön Q3 tulosraportti: https://mb.cision.com/Main/15570/3233568/1332376.pdf

Liiketoiminnan riskit on kuvattu v. 2019 vuosiraportissa: https://mb.cision.com/Main/15570/3079020/1222544.pdf (sivut 34-36)

Yhtiön toimitusjohtaja Per Sjöstrand on yhtiön 3. suurin osakkeenomistaja n. 8,5% osuudella. Top 10 -listalla on myös suomalaisia, Wipunen varainhallinta Oy ja Heikintorppa Oy (kumpikin Herlinien yhtiöitä). Myös hallituksen puheenjohtajalla on merkittävä osakeomistus sekä yhdellä hallituksen jäsenellä. Myös eräs muu hallituksen jäsen omistaa osakkeita, mutta muita vähemmän ( 6 000 kpl).

Osakkeen arvotustaso:

Osake treidaa nyt 270 SEK tasolla, joka on ATH-kurssi. EPS-odostus päättyneelle vuodelle on n. 8,5 SEK, eli P/E perusteinen arvostustaso on n. 32. Arvostustaso ei siis vaikuta halvalta, jos odotettavissa oleva vuosikasvu on n. 10% (toisaalta yhtiö on viime vuosina yltänyt tavoitteisiinsa kasvun ja kannattavuuden osalta). Toisaalta liiketoiminnan kannattavuus on melko matala, joten nykyinen hintataso ei anna juurikaan turvamarginaalia.

Kommentteja/mietteitä yhtiöstä?

2 tykkäystä

Itse olen talotekniikka-alalla suunnittelupuolella. Alla omaa pohdintaa.

Oma näkemys on se, että ala on kovin kilpailtu ja erottuminen joukosta on oikeasti vaikeata. Muutama alan iso toimija on tosin erottunut edukseen viime vuosina. Itse tätä firmaa en tunne edes nimeltä ennen tätä.

Suomessa yleisesti homma menee niin, että tilaajan palkkaamat suunnittelijat tekevät suunnitelmat ja urakoitsijat tekevät työn niiden mukaan. Onnistuneet hankinnat tuo katteen urakasta, näkisin. Kovin hankalaa on asennustyöstä, jonka voi tehdä sadat muutkin urakoitsijat, saada suurempaan katetta kuin kilpailijat. Tietysti on mm. elinkaarihankkeita, mutta niissäkin yleensä tietty laatutaso on määriteltynä eli liikkumavara on yleensä ahdas.

Muiden maiden meininki ei ole tuttu eli jos siellä asiat ovat eri tavalla niin se tietysti voisi muuttaa omaa mielipidettä. Mikä on eri pohjoismaiden osuudet ko. firman liikevaihdosta?

Tuo Teslan supercharger -latausasemien rakentaminen omaan korvaan kuulostaa mielenkiinyoiselta, ehkä etulyöntiasemalta? En vain osaa sanoa onko muilla sellaista toimintaa ja missä laajuudessa. Tietysti suotaisi olla myös muiden sähköautojen latausasemien rakentamista eikä vain yhden merkin. Tesla on nyt kovaa huutoa, mutta varmaan jatkossa on muitakin iso liuta mikäli sähköautot lyö kunnolla läpi.

Omaan salkkuun ei tätä kyllä varmaan päädy. Tuskin edes harkintaankaan.

2 tykkäystä

Ruotsi on selvästi suurin markkina. Elo-syyskuun liikevaihto oli 1 252MSEK Ruotsissa ja Suomen ja Norjan osuus yhteensä 391MSEK. Tammi-syyskuun osuudet vastaavasti 3 822 Ruotsi ja muut pohjoismaat 1 222.

Kyseisen lafkan on tarkoitus kasvaa jatkossa erityisesti palveluissa. Lähin vertailuyhtiö Suomesta olisi varmaankin Caverion. Liikevaihdosta palveluiden (Services) osuus oli 728 MSEK Ruotsi + 247 MSEK muu pohjola.

Näköjään tytäryhtiö tekee muitakin latausasemien asennuksia kuin Teslan. Tekevät mm. yhteistyötä Parkkisähkön kanssa. Sähköautolaturifirmasta (Zaptec) onkin täällä oma ketjunsa.

Joo. Kävin tutkimassa tuon nettisivuja. Löytyhän sieltä tuttuja firmoja, joita tämä on ostanut pois kuleksimasta.

Kovin on kehittynyt verrattuna vaikka Caverioniin.

Pitää sittenkin seurailla…

1 tykkäys

Kuulostaa siltä, että firmassa on iso määrä erilaisia pomoja.