Intian osakemarkkina sijoituskohteena

Tämän päiväisessä aamukatsauksessa Marianne Palmu käsitteli eri markkina-alueiden suhteelista painoarvoa osakemarkkinoilla.

“Keskeinen kysymys kuuluu, jatkuuko Yhdysvaltain maailmanvalloitus osakemarkkinalla ja taloudessa edelleen? Ei ainakaan pitkällä aikavälillä, uskotaan. Esimerkiksi Goldman Sachs ennusti viime syksynä, että Yhdysvallat, Eurooppa ja muut kehittyneet taloudet menettävät siivun osakemarkkinan kakusta, kun vastaavasti sitä kasvattavat Intian kaltaiset kehittyvät taloudet.”

Intiaa pidetään tällä hetkellä potentiaalisena ja kasvavana markkinana esim. Kiinan sijaan. En kuitenkaan löytänyt foorumilta ketjua, joka käsittelisi Intian osakemarkkinoita. Olisiko tällaiselle ketjulle tilausta

29 tykkäystä

Aihe on mielenkiintoinen ja aika vähän löytyy aiheesta tekstiä suomeksi. Tässä on Ylen Pörssipäivän juttu Intian taloudesta Intia matkalla maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi | Pörssipäivä | Yle Areena

Olen miettinyt sijoittamista Intian markkinoille ja ehkäpä järkevin tapa olisi jokin rahasto. Nordnetillä taisi olla yksi tai kaksi rahastoa saatavilla kuukausi-etf säästöohjelmaan ja muutama normaali rahasto.

13 tykkäystä

Moni länsiyhtiö on jo kasvavilla Intian markkinoilla vaikka yhtiöiden osakkeet on listattuna länsipörsseissä. Mukana voi siis olla vaikkei suoraan “mumbain pörssissä” pelaisikaan.

7 tykkäystä

Aihe sinäänsä kiinostava, mutta miten nimen omaan sijoittaisi Intiaan onko olomessa mitään hääppöstä Intia rahastoja/etf. Monet aasiaan sijoittavat rahastot/etf:ä ovat melko kiina painotteisia.

1 tykkäys

Joku Sensex ETF voi olla helpo tapa sijoittaa Intiaan, mutta ei noita ainakaan Nordnetista vaikuttanut löytyvän. Esim. Tämä iShares Core S&P BSE SENSEX India Hallinnointipalkkioista on kyllä 0,4

1 tykkäys

Itse olen sijoittanut Intiaan iShares MSCI India UCITS ETF:llä (QDV5). Pystyy ostamaan ainakin Interactive Brokersin kautta. Kulut (0.65% p.a.) voisivat olla pienemmätkin, mutta toisaalta tuotot ovat olleet varsin tyydyttävät ainakin toistaiseksi.

1 tykkäys

Joskus tuli netistä etsittyä Inderesin kaltaisia eri maiden osakekeskustelufoorumeita. Intiassa vastaava paikka taitaa olla https://forum.valuepickr.com/

3 tykkäystä

Itse olen sijoittanut Nordnetin kautta Franklin FTSE India UCITS ETF:n. Juoksevat kulut 0,19%.

Miksi Intiaan?

Intiassa on miljoonia korkeakoulutettuja nuoria ihmisiä, jotka tulevaisuudessa luovat lisää BKT:ta maahan. Nyt BKT on reilut 2000 dollaria/asukas, kun se esim. Kiinassa on noin 11 500 dollaria/asukas. Intiaan investoidaan nyt paljon (jopa suomalaiset yritykset, esim. Incapilla on suhteellisen tuore tehdas siellä). Intialla on kuulemma myös hallinto parantunut sen verran, että sinne uskalletaan investoida.

En näkisi mahdottomana, että Intian BKT moninkertaistuisi 10-20 vuoden aikana. Toki poliittisia riskejä voi tulevaisuudessa löytyä myös Intiasta, mikä voisi hidastaa talouskasvua.

17 tykkäystä

Intia kyllä kiinnostaa, mutta itse sijoittanut toistaiseksi vain MSIC Emerging Asia ETF:n kautta.
Toki siinäkin Intian osuus jo lähentelee 20% ja ainakin itse uskon että tulee nousemaan ajan mitaan.
Eikä siinä, valinta tämä CEBL ETF siitä syystä että haluan sijoittaa myös Kiinan ja muihin Aasian kehittyviin.

China 30.60%
Taiwan 20.26%
India 19.97%
South Korea 16.60%
Indonesia 2.38%
Thailand 2.22%
Hong Kong 1.86%
Malaysia 1.70%
Other 4.41%
2 tykkäystä

Suomalainen piensijoittaja ei pääse kovinkaan helposti sijoittamaan suoraan intialaisiin firmoihin; Mumbain pörssi ei kuulu ainakaan Nordean tai Nordnetin tai edes Mandatum/Saxon tai Degiron valikoimiin vaikka näissä viimeksi mainituissa pääsee muutamiin muihin Aasian pörsseihin.

Täältä löytyy kuitenkin reaaliaikainen listaus Intian suurimmista pörssiyhtiöistä: Largest Indian companies by market capitalization

Suurin osa toimii enimmäkseen kotimarkkinoilla mutta on joitain kansainvälisesti toimivia tai vientiyrityksiäkin.

Intian pörssin yhteenlaskettu markkina-arvo on noin $4 biljoonaa eli karkeasti ~4% koko maailman pörssien yhteenlasketusta arvosta.

5 tykkäystä

Itsekin olen ollut kiinnostunut Intian markkinasta, mutta en ymmärrä mihin arvostusero esimerksi Vietnamin välillä perustuu. PYN Eliten kyydissä istuessa Vietnam on luonnollinen vertailukohta. Intian PE 24,4 ja Vietnamin 15,75. Mihin arvostusero perustuu? Molemmat ovat voimakkaasti kasvavia talouksia. Ymmärryksen puutteen vuoksi Intia sijoitukset ovat jääneet kehittyvien maiden rahaston varaan.

Katsoin PE:t nopealla googletuksella täältä https://worldperatio.com/. Vaikuttivat olevan linjassa mielikuvaani kyseisten markkinoiden arvostuksista.

2 tykkäystä

Lyhyehköllä aikavälillä tämä on kertoimien osalta ymmärtääkseni paljolti kiinni ihan viimeisen parin vuoden kehityksestä molempien pörssien osalta: Intian pörssi on uusissa ATH-lukemissa kun taas Vietnam ei ole toipunut 2021 huipuista ja sen jälkeisestä pudotuksesta.

Eroa tulee osin siitä että Intian pörssi on kypsempi ja valtavan paljon suurempi ja tavallaan vakaampi ja kotimarkkinavetoisempi kun taas Vietnamin talous on erittäin vientiriippuvainen ja myös altis kommunistihallinnon oikuille ja pörssi ailahteleva reunamarkkina. (Vietnamin pörssi ei toistaiseksi edes kuulu “emerging economies” -ryhmään kuten Intia ja Kiina vaan “frontier economies” -luokitukseen kuten vaikka Kazakhstan ja Nigeria).

E: PYN Elite keskittyy Vietnamin kotimarkkinoilla toimiviin firmoihin ja välttelee vientiyhtiöitä mutta ei se suojaa suhdanteilta kuin osin.

6 tykkäystä

Kiina-riippuvuutta pyritään välttämään eikä Kiinaa ilmeisesti muutenkaan ole niin houkutteleva kuin ennen.

Intia on ottanut lisää roolia elektroniikan viennissä.

2 tykkäystä

Intian talous kasvaa kohisten.

12 tykkäystä

Tämä on Nordnetin juttu ja siinä mainostetaan tuota tiettyä rahastoa, mutta tuossa on hyviä ihan perusasioista Intiasta sijoittamista ajatellen. Tuossa jutussa käsitellään kysymyksiä mm. Mitkä tekijät ohjaavat Intian kasvua? Menikö Intia-juna jo?

Intian pitkän aikavälin kasvu on vahvoissa kantimissa sijoittajien silmissä. Muihin kehittyviin markkinoihin verrattuna Intiaa pidetään yhtenä vakaimmin kasvavista markkinoista pääministeri Narendra Modin johdolla. Mitä on Etelä-Aasian suurimman talouden nousun takana?


Intia kasvaa ja pyyhältää. :slight_smile:

2 tykkäystä

Hiukan aloin Intiaan perehtymään, tässä hiukan yllättävä analyysi että nyt käynnissä olevat vaalit voisivat olla negatiivinen “tekosyy” markkinan laskuun vaikka Modi saisi aivan riittävän enemmistön. Erikoiselta kuulostaa mutta CNBC:n julkaisema tuore juttu (Bernsteinin analyytikkoa siteeraavat). Jaanpa tännekin jos kiinnostaa.

1 tykkäys

Tuo jäi minullakin päällimmäiseksi kun pintapuolisesti katsoin mitä instrumentteja olisi tarjolla. Onko löytynyt parempia?

Kyllä tämä oli paras tarjolla olleista vaihtoehdoista.

1 tykkäys