Intrum sijoituskohteena

Eipä näytä täältäkään ketjua kyseisestä firmasta löytyvän, joka ei sinänsä ole ihme. Sama ongelma tuntuu vaivaavan joka puolella.

Itseäni Intrum on kiinnostanut sijoituskohteena jo pidemmän aikaa. Laatuyhtiö, jossa tällä hetkellä tuntuu vain olevan melko reippaasti turbulenssia, kuten oheisesta kurssikuvaajasta huomaa:

Intrum on siis Pohjoismaissa lähes monopoliasemassa toimiva perintäyhtiö, jonka kilpailijaksi voisi Suomessa laskea esimerkiksi selkeästi pienemmän Svea Ekonomin. Yhtiö on hakenut kasvua myös esimerkiksi ostamalla suuria eriä Italian roskalainoja, ja on viime vuosina ollut hyvin kannattava. Viime vuoden loistavaa tulosta haittasivat lähinnä ei kassavirta-vaikutteiset erät.

Intrum luo hyvin kassavirtaa, joten muutama huonompi Q ei välttämättä ole sitä velkataakka huomioidenkaan kaatamassa.

Vuoden 2020 tavoite oli siis 35SEK, joka tämän hetkisen Italian farssin vuoksi on vaikea kuvitella toteutuvan. Kuitenkin, yhtiön osinko (11SEK vuonna 2020) on vakaalla pohjalla alle 50% payout-ratiolla.

Tämän lisäksi myös yhtiön sisäpiiri on ollut viime aikoina ostoksilla.

Tänään tuli ilmoitus, että Italian toimisto on käytännössä kiinni koronan vuoksi. Italian tulosvaikutuksen voi arvioida n. 10-15% suuruiseksi, joten aivan viime aikojen kaltaista pudotusta en sen vuoksi malta hyväksyä.

Yhtenä Ruotsin shortatuimmista yhtiöistä on ymmärrettävää, että huonoista uutisista riennetään alas melko vauhdikkaasti. Sama vipu toimii tosin myös toiseen suuntaan, hyvät uutiset kirittävät parhaassa tapauksessa melkoisen squeezen.

Itse näen tämänhetkisen hinnan jopa hämmentävän halpana. Nyt tarjottu yli 6% osinkotuotto antaa mukavaa pohjaa tälle vuodelle, ja tämänhetkisellä ennustuksella (ennustajasta riippuen) 5,5-9 PE- kerroin on myös historiallisesti kannattavasti kasvavalle yhtiölle halpa. Pienenä bonuksena voi nähdä myös kurssivaikutuksen Euron hyvin todennäköisesti heikentyessä nykyisestä kruunuun nähden.

Itseäni hieman häiritsee Sampon irtautuminen osakkeesta helmikuun aikana. Tietääkö suuri omistaja meitä enemmän? Toisaalta Mirko onnistui hieman rauhoittelemaan Tampereen osakeillassa kertoessaan Intrumin olleen vain finanssisijoitus, eikä edes aie nurkata omaa palaa. Toisaalta, nyt hinnan ollessa lähes 100 kruunua halvempi, miksi ei?

Velka ei esimerkiksi Suomestakaan tule kesken loppumaan. Maksuhäiriöiden määrä vain lisääntyy kuten myös erilaiset kuukausimaksu-vehikkelit. Luottokortteja saa muropaketissa. Siihen nähdenkin Suomalaiset esimerkiksi hoitavat lopulta velkaansa huomattavan hyvin, vaikka sitten vasta oikeuden kautta. Luottotappioiden määrä Pohjolassa on melko pieni

Muita ajatuksia?

5 tykkäystä

Yhtiön nimi on Intrum ja tuo justitia putosi pois jokin aika sitten. Italian osuus liikevoitosta on alle 10%. Vuosikaudet ollut salkussa ja hyvää kasvua tavoitteleva yhtiö, joka välillä ampuu huteja (Espanja ja Brasilia), ja saa nähdä liittyykö Italia noiden seuraksi. Kreikassa aloitellaan varovaisemmin, mutta alallaan kuitenkin selvästi Euroopan suurin ja tuo salkkuun vähän erilaisen hajautuksen.

Itse kysyn aina näissä firmoissa, joihin liittyy eettisiä pohdintoja, että löytyykö markkinoilta ja politiikoilta hyvää tahtoa niitä kohtaan kriisitilanteissa. Esim.Fellow Financeen en uskaltaisi sijoittaa latin latia. Intrum on kuitenkin perinteinen ja varsin hyvämaineinen toimija, joka läpäisi finanssikriisinkin eli edellämainittua ongelmaa tuskin on.

1 tykkäys

Noniin hienoa!

Onkin omatkin osakkeet aika räväkästi tappiolla nyt :laughing:
Tämä ehdottomasti positiivinen signaali.

E:
kuva

3 tykkäystä

Intrum nyt 128sek ja tämä yhtiö alkaa todella kiinnostamaan. Onko nyt jotain isoja riskejä mitä ei tällainen piensijoittaja ymmärrä, sillä nykyhinta tuntuu selkeältä ylireagoinnilta? Vaikka on Italian takia hetkellisiä vaikeuksia, niin hyvä osinko ja ROE tukevat vahvasti ja pienentävät riskiä.

Hyvä kun nostit tämän!

En ole ihan viime aikoina Intrumia seurannut, mutta aika paljon kait siellä on tapahtunut viime vuosien aikana. Perinteisesti näistä perintäfirmoista voisi sanoa, että nyt alkaa hiljalleen tulemaan ostajan markkinat eli Intrumin bisnes lähtee nousuun

Korkeasuhdanteen aikana roskalainoja on pankeilta huonosti saatavilla ja niiden hinnat nousevat, joka rasittaa Intrumin kaltaisten firmojen bisnestä. Laskusuhdanteessa portfolioita alkaa hiljalleen tulla enemmän ja enemmän tarjolle ja niiden hinnat laskevat suotuisammaksi. Tilinteon paikka on lopulta silloin, kun halpoja portfoliota on tankattu ja suhdanne alkaa kääntymään, jolloin perintää saadaan tehostettua

Pitää tutustua paremmalla ajalla uudestaan tähänkin firmaan

Nyt on intrum tullut viime viikosta 125-> 95-100 tienoille? Vieläkö lasku jatkuu vai kannattaako jo ostohousuja vetämään jalkaan? Syyhyää jo näpit ostoa kovasti.

2 tykkäystä

Mikä tätä tänään on pudottanut? Itse olin aikeissa ostaa alle satasessa ja nyt myöhästyin. Täytyy tutkia tarkemmin. Luulisi bisnestä riittävän mutta ihmetyttää hieman tuo yhtäkkinen pudotus.

Muddy Waters shorttasi aika voimallisesti. Voi tulla short squeeze kun jenkit pääsevät yhteisymmärrykseen elvytyspaketista.

Kysymys tällä hetkellä taitaa lähinnä olla millä todennäköisyydellä uskot yrityksen keikkaavan tämän kriisin/ tulevien vuosien aikana?

Koska hinnastahan ei näillä tasoilla ole historiallisesti epäselvyyttä, se on halpa. Tosin, bulleromaisesti se on jo niin alhainen, että tuo pelottaa.

Luotan siihen että sisäpiiri ja yhtiön hallitus tuntevat tilanteen. Sisäpiiri osti (199 SKR) ja hallitus päätti sittemmin aloittaa omien osakkeiden ostot.

1 tykkäys

Minullakin vahva luotto yhtiöön. Yhtiö julkisti ripeästi omien osakkeiden ostot ja erittäin päättäväisesti.

“Repurchase of shares is currently considered an attractive investment which is made possible by Intrum’s strong financial position.”

Lisäksi kerrottiin, että max. Hinta on 200SEK/osake mikä ollaan valmiita maksamaan.

Stokiksen shortatuimpia osakkeita. Hyvä paikka luoda omistaja-arvoa :+1:

Noin 10% osakekannasta lyhyeksi myytynä. Nyt jos Nalle ostaisi Sammon kassalla ison blokin, olisi kyyti ylöspäin kovaa.

Houkutteleva hinta, mutta MW ei ole turha pulju. Olisi iso kaato, jos Intrumin taseesta löytyisi jotain hämärää. Muistini yhdistää MW:n kiinalaisyhtiöiden bustaamiseen, joten yllättävää nähdä MW pohjoismaisen putiikin kimpussa. No, kai tästäkin julkaistaan joskus shorttiraportti tai ainakin keypointit.

Ihan älytön hinnoittelu nyt. Ollut jo pari viikkoa. Tuo MW häiritsee, koska niillä on ikävä tapa kaivaa kaikki luurangot kaapista. Toivottavasti nyt ei löydy. Hieno aika ostaa omiaan, ostaisivat nyt niin maan perusteellisesti ja kaksin käsin.

Vähän aikaa sitten tätä pidettiin hyvänä ostoksena 300 kruunulla, nyt saa kolmasosahinnalla. Jos joku löytää jotain hämärää Intrumista, niin kertokaa ihmeessä, sillä nykyhinta tuntuu todella halvalta.

Hyvin sanottu, uskaltaako jo tuuttasta osto nappia pohjaan?

En ole ihan 100%, mutta olisiko tämä osakeanti johtunut tästä?

Tyytyväinen kyllä tuohon niitten omien ostoihin nyt, kun ostaneet vajaan 8% osakekannasta. Osakkeenomistajana kiitän :+1:

https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/intrums-share-buyback-program-completed
https://www.inderes.fi/fi/tiedotteet/intrum-press-release-notification-major-shareholding-own-shares

Intrum hankki Lindorffin ja velvoitettiin myymään tietyt osat Lindorffista/itsestään, ainakin pohjoismaisia toimintoja. Osakkeiden määrä lisääntyi vastaavasti. Intrumin röykkyisessä kyydissä oltu mukana jo vuodesta 2014, ja onhan sieltä tähän mennessä osinkojakin jo tipahtanut liki 50 SEK/osake. Vaimon salkussa on vielä 100% omaa omistustani enempi lappuja.

Velkaahan Intrumilla on reippaasti ja markkinahuhujen mukaan siitä syystä mm. MuddyWater shorttaa Intrumia. Taitaa olla peräti Tukholman shortatuin lappu. Tuota velkaa Intrum käyttää lainojen ostoon ja ovat systemaattisesti saaneet sijoituksilleen 20% tuoton. Italiasta ostivat pari vuotta sitten lainoja, kun paikalliset pankit siistivät taseitaan EKP:n painostuksesta vaikka Italian keskuspankki yritti jarrutella, ettei kannata liian halvalla myydä.

Yleensä en koskisi vastaavalla lainamäärällä olevaan yhtiöön pitkällä tikullakaan, mutta Intrumin kohdalla uteliaisuus on vienyt voiton.

Ostin nyt huhtikuussa kaksi ensimmäistä erää Intrumia. Rehellisesti täytyy sanoa, että kaikkien riskien arvioiminen on liian vaikeata, mutta luultavasti näiden Italian lainojen takia kurssi on kyykännyt ja isolla velkavivulla on myös oma osansa miksi shorttareita kiinnostaa. Luotan silti johtoon, että tietävät mitä tekevät. Lainoja riittää aina perittäväksi ja kun kurssi on alle 150sek, niin se on historiallisesti poikkeuksellisen halpa hinta.