Osakesijoittaminen

Joel Greenblattin Taikakaava

Onko kokemuksia Joel Greenblattin taikakaavan toimivuudesta helsingin pörssissä?

1 tykkäys

Olen enemmän tutustunut Stetson-Harrisonin taikakaavaan ja se ei ainakaan toimi.

Seriously, avaappa vähän tuota JG:n taikakaavaa, ei ole tuttu itselle.

1 tykkäys

Joel Greenblatt esitteli Taikakaavansa (Magic Formula) kirjassaan The Little Book that Beats the Market . Mullistavia tuottoja historiadatalla – joka ei ole koskaan tae tulevasta – tuottaneen kaavan idea on seuloa pörssilistan osakkeet kahdella tunnusluvulla ja laittaa ne paremmuusjärjestykseen.

Kaavassa käytetyt tunnusluvut ovat liiketoiminnan tuotto (EBIT/EV) ja sijoitetun pääoman tuotto (ROIC). Yhtiötä analysoidessaan Greenblatt kiinnittää huomionsa viimeksi mainittuun eli pääoman tuottoon. Vasta sen jälkeen hän kysyy: maksaako laatu liikaa?

Greenblattin mukaan menetelmää soveltava sijoittaja voi harkintansa mukaan ostaa listalta osakkeita parhaiksi rankattujen joukosta, kuitenkin hajautuksen ja yksittäisten sijoitusten riskit muistaen. On myös syytä muistaa, että kyseinen listaus on alkujaan ollut Greenblattin menetelmässä käytössä Yhdysvaltain markkinoilla. Siellä Greenblattin mainitsema hajautus 20–30 eri yhtiöön listan kärkisijoilla edustaa huomattavan terävää kärkeä suhteessa koko pörssilistan kokoon. Suomessa vastaava yhtiöjoukko edustaa suhteessa koko pörssin tarjontaan huomattavan suurta osuutta koko tarjonnasta.

Tässä lainaus nordnetin jukka oksaharjun blogista

3 tykkäystä

Jenkeissä kaavan käyttö on tehty näin helpoksi. :smiley:

https://www.magicformulainvesting.com/Screening/StockScreening

Eri asia on, toimiiko näin simppeli kvantitatiivinen strategia algoritmien aikana enää.

Ihmisen vahvuus on vaikeissa, monimutkaisissa kokonaisuuksissa joihin numeroita murskaavat robotit eivät, ainakaan vielä, pysty. Esim. tarinavetoiset osakkeet (unohtamatta fundamentteja).

7 tykkäystä