John Deere-ketju

Olen ollut ko puljun vehkeiden kanssa tekemisissä ja jossakin vaiheessa katsoin käppyröitä ja tajusin kurssin olevan ns price rangessa/kanavassa, niin muutamat lyhyemmän aikavälin pikavoitit otin. Nyt taas touhu-tonni menossa odottaen että vähän nousisi.

Nyt harkitsen olisiko järkevää sijoittaa pidempiaikaisesti… onko foorumilla DE-asiantuntijoita?

Puljusta:

  • PE-luku 16.2 (jos tämä jostakin kertoo…?)
  • Globaalisti yleisesti maanviljelyskoneiden ja jenkkeissä traktoreista/puimureissa markkinajohtaja
  • Ruokaa pitää tehdä, joten toimialana vakaa

Metsäkonepuoli käsittää bisneksestä hyvin pienen osan, joten suora vertailu Ponsseen ei varmaan järkevää.

24 tykkäystä

Hieno ketju avaus. Pitäähän maailman suurimmalla maataloukonevalmistajalla oma ketju olla.
Omia mielipiteitä yhtiöstä.
Brändi erittäin vahva. Henkilöt jotka eivät ole maatalousalalla tunnistavat vihreän traktorin keltaisilla vanteilla.
Hinnoitteluvoimaa on koska tuotteet eivät kilpaile kategoriassa tarjouskilpailun halvin.
Deere on siitä erikoinen merkki että siihen liittyy paljon tunnetta. Ja henkilöt jotka deereen ovat hurahtaneet myös merkissä pysyvät.
Varaosissa paljon nimikkeitä joita saa vain deere kautta. Esimerkiksi MF varaosia on paljon enemmän tarvikkeena.
Koneet ovat kysyttyjä myös käytettynä mikä tukee hinnoitteluvoimaa.
Itse en yhtiötä ole sen kummemmin tutkinut mutta mielenkiinnolla luen jos joku pätevä foorumilainen jaksaa analysoida yhtiön lukuja.

7 tykkäystä

Hyvä aloitus mielenkiintoisesta yrityksestä. Taitaa olla Suomessa sijoituskohteena aika vähän kiinnostusta, mielestäni turhaan. En nyt tietäjä ole, mutta tutkinut kuitenkin jonkin verran.

Toimii maailmanlaajuisesti yli 100 paikalla ja työllistää noin 75600 henkilöä. Yrityksellä on 25 merkkiä joista mainittakoon Wirtgen, Hagie, PLA, Mazzotti, Monosena. Perustettu 1837 ja ensimmäinen tuote oli kyntöaura. Valmistaa kaiken kokoisia koneita ruohonleikkureista raskaisiin teollisuuskoneisiin sekä moottoreita ja voimansiirtoja. Tarjoamaa myös rahoituspalvelua.
Myynnin jakauma:

2021
Liikevaihto 44,024 miljardia$, Nettotulos 5,96 miljardia$
Velka 65,68 miljardia$, EPS 19,16 ja osinko 4,52 $.

Q2 2022

2022 tavoitteet
Nettotulot 7,0-7,4 miljardia$, kassavirta 5,6-6,0 miljardia$.

Q2 yhteydessä näkymistä lausuttu: “Uskomme tulevaisuuteen, että maatalouskoneiden kysyntä hyötyy edelleen positiivisista perustekijöistä huolimatta saatavuusongelmista ja inflaatiopaineista, jotka vaikuttavat asiakkaidemme tuotantokustannuksiin”, May sanoi. “Yhtiön älykäs teollisuusstrategia ja äskettäin julkistetut Leap Ambitions -tavoitteet keskittyvät auttamaan asiakkaita hallitsemaan korkeampia kustannuksia ja yhä niukempaa tuotantopanosta ja parantamaan samalla heidän tuottoaan integroitujen teknologioiden avulla.”

Mielestäni yrityksen vahva markkina asema ja osin vakiintunut asiakunta tukee yrityksen kehitystä hyvin. Tuotevalikoima on hyvin laaja, mutta sopii hyvin yhteen pakettiin. Valikoima tukee yrityksen toimintaa ja sieltä löytyy tukea monenlaisiin markkina tilanteisiin. Deer on tietenkin ison murroksen äärellä, kun fossiilisista polttoainesta luovutaan, mutta tämä tuo valtavan potentiaalin ja markkinan, kun kone kantoja uusitaan. Tosin tässä murroksessa on myös mahdollisuus tehdä vääriä päätöksiä.
Se mikä tässä pohdituttaa on, että miten tämmöinen “vanhanliiton” yritys pysyy nykyisessä markkinassa ja muutostahdissa kiinni. Mikäli johto pahasti “ukkoontuu” uusiutuminen kärsii. Q3 tulee nyt elokuussa, joten tässä on aikaa tutkia lisää ja katsoa mitä yrityksen sisältä löytyy. Tämän hetken tuntuman mukaan vaikuttaa melko vakaalta ja hyvän potentiaalin omaavalta yritykseltä.

4 tykkäystä

Kirjoittelen tähän hiukan omistajana. Kiinnostuin Deerestä vuonna 2015 parin suursijoittajan seurauksena. Jim Rogers kirjoitti maatalouden puolesta ja piti sitä hyvänä sijoituksena, koska sitä oli pitkään lyöty ja arvostus alhaalla. Hän perusteli, että ruoka on välttämättömyys ja arvostus tulee sitten aikanaan nousemaan. Nyt Ukrainan sodan myötä olemme sen nähneet.

Henkilökohtaisesti en pidä tai mielellään sijoita mihinkään alhaisen pääoman tuoton bisneskeen. Seppo Saario on kirjassaan sanonut, että ROE kannattaisi olla yli 12%. Jos indeksi tuottaa 8% ja oma sijoituksesi pääoman tuotto 6% niin miten voit voittaa pidemmällä aikajänteellä indeksin? Tämän johdosta en pitkäaikaisissa sijoituksissani mielellän sijoita perinteisiin toimialoihin maatalous, teollisuus jne. Mutta näilläkin toimialoilla on ne voittajansa, jotka käärivät rahat. Saario myös sanoo tee pitkäaikaiset sijoitukset markkinajohtajiin. Koska Jim Rogersin tarina oli huokutteleva mietin näitä maatalouden mahdollisia voittajia. Warren Buffettin salkusta löytyi Deere ja kiinnostuin yhtiöstä.

Ostin varmaan ensimmäiset erät 2015 ja sitten salkusta nyt löytyy hiukan alle 77 taalalla ostetuuja osakkeita. Deere nousi hurjalla tuotolla taisi olla 400% ja risat Nordnet salkun viiden suurimman sijoituksen joukkoon. Osinko oli 1% tietämillä ja kertoimet mielestäni korkealla ja kevensin yhtiötä pariin otteseen viime vuoden puolella 350€-400$ välistä. Edelleen näen yhtiön maataloussektoein vahvana toimijana ja sektorilla on nyt mielestäni aika hyvät näkymät. Meinään holdailla lappua, mutta saatan sieltä vähän edelleen ottaa rahaa, jos on muuta arvostukseltaan huokuttelevampaa tarjolla. Deerehän melkoisen syklinen, että heiluntaa riittää. Tuossa edellä tuli hyvä esittely yhtiöstä joten en siihen enempää. Ukraina casehan on tuonut yhtiölle erinomaista mainontaa, kun se tuotteilla on noita tankkeja hinattu ja sitten varastettuja pelejä ei saatu käyttöön, kun se etänä estettiin. Se kertoo, että yhtiö kuitenkin menee tuolla kehityksen saralla eteenpäin. Tuossa edellä puhuttiin käyttövoimasta, mutta toisena isona asiana itse näen automaation ja itsestään ajamisen. Epäilen traktrorien liikkuvan pellloilla itsekseen paljon ennenkuin niitä itse ajavia autoja löytyy. Mutta ennen sitä Deere ehtii tehdä monet isohkot laskut ja nousut. Nyt itse ainakin olen kohtuullisen varovainen ja enemmin myymässä kuin ostamassa. Toisaalta, kun sota aikanaan loppuu ja siellä maaviljelystä aletaan nostamaan entselle tasolleen niin mistä luulette niitä koneita silloin kyseltävän? Siitä saa aika nopeasti hyvän kuvan yhtiön vahvuudesta.

5 tykkäystä