JP Morgan Chase & Co. ($JPM): Maailman arvokkain pankki

JP Morgan Chase & Co. on markkina-arvoltaan maailman arvokkain pankki, 570 miljardia dollaria kirjoitushetkellä. Pankin historia ylettyy muutaman vuosisadan päähän, kantaen mm. legendaarisen pankkiirin J. Pierpont Morganin nimeä. Nykymuotoinen pankki on muodostunut käytännössä 2000-luvun taitteen fuusioissa, missä edelleen kirjoitushetkellä toimarina toimiva Jamie Dimon hyppäsi rattiin.

2000-luvulla pankki on kehittynyt suotuisasti. Osakekohtainen tulos on kasvanut päälle 11 % vuodessa 2,35 dollarista 16,23 dollariin.

Pankin keskeisin kannattavuusmittari, tuloksen suhde konkreettiseen (tangible) pääomaan, on pyörinyt erinomaisella päälle 20 % tasolla. Toisin kuin moni muu pankki, JP Morgan pystyi kohtuulliseen kannattavuuteen myös finanssikriisin jälkeisinä vuosina.

Keskeisiin verrokkeihin nähden kulutehokkuus ja tuotot ovat parempia:

Oma pääoma ja osake ovat kehittyneet myös suotuisasti Dimonin aikana.

Pankin lukujen tähän asti todistama laatu näkyy myös arvostuksessa. Osakkeen ollessa nyt noin 200 dollaria maksetaan pankista 2,3 kertaa sen kirja-arvon verran.

Halusin avata ketjun, koska tämä on maailman parhaita suurpankkeja (nykytiedon valossa, pankit ovat tunnetusti lopulta vähän arvaamattomia). Toimari Jamie Dimonin juttuja kannattaa aina lukea. Hän kommentoi laajasti taloutta, geopolitiikkaa, AI:ta: mikä vaan koskee globaalia suurpankkia, sen omistajia ja asiakkaita.

Lisää tietoa löytyy esimerkiksi vuoden 2023 sijoittajakirjeestä.

44 tykkäystä