Kauppasota on syttynyt – ja nyt pelissä on koko maailma

Kauppasota on syttynyt – ja nyt pelissä on koko maailma.

Kuka painoi liipaisinta ensin – Yhdysvallat kaiketi – jää historian ratkaistavaksi. Selvää kuitenkin on, että tämä ei ole pieni kahakka. Se voi muokata maailmantalouden pelilaudan uusiksi. Kestääkö myrsky viikkoja, kuukausia vai vuosia? Kuka nousee voittajaksi, kuka selviää vaivoin – ja kuka jää jalkoihin?

Tässä ketjussa pureudumme kauppasodan taloudellisiin vaikutuksiin – pörsseihin, osakkeisiin, makrotalouteen ja siihen, miten sijoittaja voi navigoida tässä uudessa maailmassa. Faktoihin pohjautuvat ennusteet, analyysit ja jopa historiavertailut ovat enemmän kuin tervetulleita.

Koska olemme sijoitusfoorumilla, toivon tämän keskustelun palvelevan ennen kaikkea meitä sijoittajia: ideoita, näkökulmia ja ajatuksia, jotka voivat auttaa tekemään parempia päätöksiä epävarmassa markkinassa.

Keskustelu saa ja sen kuuluukin olla moniulotteista. Yksi tarkoitus on myös hieman keventää keskustelukuormaa muista ketjuista – olipa kyse sitten “Pörssien suunta” -ketjusta, kahvihuoneesta tai meemiketjusta - tai no, ei sentään :slight_smile: Täällä pysytään kuitenkin fokuksessa: vakavassa ja rakentavassa talouskeskustelussa.

Edit: Ketjun nimessä Tullisota → Kauppasota, koska 14.4.2025 Kiina otti käyttöön vientirajoituksia harvinaisille maametalleille ja tuontirajoituksia lentokoneiden osille, ja USA laajensi 15.4.2025 NVidian piirien vientirajoituksia Kiinaan.


:bomb: Tullisota käynnissä – mutta entä ohjelmistot?

Aloitan ketjun oman näkökulmani kautta, joka voi avata hieman uuden kulman koko tullikeskusteluun: ohjelmistot ja aineettomat tuotteet.

Fyysisiä tavaroita tullataan. Aineettomat tuotteet – ohjelmistot, pilvipalvelut, digitaaliset sisällöt – kulkevat yli rajojen lähes esteettä. Tämä antaa valtavan edun kansainvälisille ohjelmistojäteille, kuten Microsoft ja kumppanit. Mutta entä jos tämä etu katoaa?

:floppy_disk: Ennen kaikki oli rautaa

*Muistatteko sen ajan, kun tietokoneet ostettiin koneina – pelkkänä rautana? Kootaan emolevy, prossu, muistit, näytönohjain – ja sitten lähdettiin erikseen ostamaan Windows tai vaikka Doom levykkeillä. Koko paketti olisi nykymaailmassa tullattavaa tavaraa.

:cloud: Nyt kaikki on pilvessä

  • Mutta mitä tapahtui? Ohjelmistot irtautuivat laitteista. Ne siirtyivät nettiin, pilveen, tilauspalveluiksi. Fyysiset mediat katosivat.
  • Ei tullimaksuja – ei rajavalvontaa. Tämä on yrityksille kullanarvoinen kilpailuetu.

:red_car: Autot ovat uusi tietokone

  • Nykyautot sisältävät valtavan määrän ohjelmistoa.
  • Ominaisuuksia voi aktivoida palveluna jälkikäteen – ne ovat aineettomia ja usein tullittomia.

:robot: Kohti uusia rakenteita?

  • Entä jos auton voisi ostaa ilman ohjelmistoja – pelkkänä kuorena? Pelkkänä mekaanisena alustana, ilman “älyä”? Ja kaikki muu tulisi erillisinä pilvipalveluina – ilman tulleja. Autovalmistajat voisivat painaa laitteen hinnan alas ja siirtää arvon aineettomaan. Mikä olisi oikea suhde? Onko 50 % laitteen hinnaksi enää liioittelua?
  • Sama toistuu monissa muissakin laitteissa. Äly ostetaan erikseen, tullitta?

:firecracker: Pandoran lipas: tullit ohjelmistoille?

  • Trumpin hallinto ojensi EU:lle Pandoran lippaan. Jos se avataan, seuraukset voivat ulottua syvälle koko digitaalisen talouden rakenteisiin.

:speech_balloon: Miten sinä näet tilanteen?

  • Onko ohjelmistojen tullittomuus uhattuna tulevaisuudessa?
  • Voisiko tullien logiikkaa laajentaa aineettomiin hyödykkeisiin?
  • Kuinka suuri osa tuotteiden arvosta voidaan piilottaa ohjelmiston taakse?
  • Olisiko Trump valmis heittämään MAG7-ohjelmistot bussin alle ja tekisi diilin, jossa EU poistaa kaikki tullit amerikkalaisilta tavaroilta, mutta laittaakin maksut softalle? MAGA-liikkeen kannattajille varmaankin kelpaisi.

Kommentoi, kyseenalaista, pohdi – nyt puhutaan isosta asiasta.

70 tykkäystä

Fitchin tuore arvio euroopan osalta kertonee jotain myös muusta läntisestä maailmanosasta

Ensi viikolla voidaan tietää jotain EUn tullien jatkosta

Softaan iskee toissijaisena vaikutuksena kulutuksen hiipuessa, laitevalmistajien strategisten suunnitelmien mennessä holdiin, innovoinnin vähetessä jne. Myös mahdollinen supply chainien rikkoutuminen tuonee komponenttipulaa uudestaan jne. jos suunta ei korjaannu.

Mag7 tulilinjalla EU tulleissa jos ei pääsyä sopuun

32 tykkäystä

luulisi, että tämänkaltainen epätietoisuus tullien lopullisista tasoista ja niiden pysyvyydestä (trumpin vuoksi) estää tehokkaasti tulevat investoinnit lähes shokin omaisesti. nyt on käynnissä käsitykseni mukaan kilpajuoksu tullien välttämiseksi (esim Apple kuskasi lentokonekaupalla iphoneja) ja firmat eivät pysty suunnittelemaan tulevaisuutta vaan selviytymään trumpin oikuista. ei tämä varmaan heti näy talouskasvussa, mutta hidastaahan se sitä väistämättä.

10 tykkäystä

Kysyit ketjun aloituksessa paljon softafirmoista tässä tilanteessa. Tässäpä vaikka yksi ensimmäisistä hesulin globaaleiden softafirmojen ennakoista, juuri julkaistu. Täältä pari poimintaa, koska vastannee vähän ketjun teemaan.

Näitä ennakoita ja osareita ei vielä juurikaan ole tullut uunista ulos, mutta nykytilanteessa voi odottaa aika järjestelmällisesti ennusteiden laskuja firmaan kuin firmaan.

Odotamme USA:n tullipolitiikkaan ja vastatulleihin kohdistuvan epävarmuuden heijastuvan negatiivisesti investointipäätöksiin ja yleiseen globaalin talouden aktiviteettiin. Vaikka lyhyellä aikavälillä negatiivisimmalta skenaariolta onkin vältytty, eikä Qt näytä joutuvan suoraksi kärsijäksi, odotamme tilanteen heijastuvan epäsuorasti yhtiön lisenssimyyntiin.

Huhtikuun alussa vauhtia kerännyt kauppasota on toistaiseksi keskittynyt tavaratulleihin, eikä siten koske suoraan Qt:n tuotteita, ellei tilanne eskaloidu palvelu- ja ohjelmistotullien puolelle. Tavaratullien osalta USA:lta on jo nähty liennytyksiä, mutta tilanne muuttuu lähes päivittäin. Tilanne on taloudelle silti negatiivinen ja odotamme Qt:n myynnin kärsivän sen asiakkaiden tuotekehitysaktiviteetin hidastumisen (työkalulisenssit) ja tavaramyynnin laskun (jakelulisenssit) kautta epäsuorasti.

Hieman menee ketjusta ohi, mutta näin “herkästi oletetetuun kasvunopeuteen reagoivalla” firmalla pieni alkava epävarmuus globaaleilla markkinoilla toi targettia heti -15% alaspäin…

Edit.

11 tykkäystä


Wedbushin kaverin kommentit

18 tykkäystä

Vaikka Trumpin peruuttelu nyt näyttääkin aikamoiselta takinkäännöltä, niin näistä tullien karsimisesta huolimatta pidän jokaista pomppua ylös mahdollisuutena keventää jenkkipainoa salkussa. Älypuhelinten ja tietokoneiden tullien alentamisesta huolimatta niillekin jäisivät 20 % (Kiina) tullit käsittääkseni.

Mutta mitä osakkeita siis tilalle, jos ei jätä käteiseksi.

@timontti:n jakama taulukko vaikutuksista ohjaisi ostoja Helsingin pörssistä näihin:

Consumer/retail Staples:

  • Kesko, Tokmanni, Puuilo
  • Olvi, Raisio, Atria, HK, Suominen, Aperit, Fodelia

Gaming:

  • Remedy

REIT

  • Kojamo

Aerospace/Defense:

  • Bittium, Meriaura

Telecom

  • Elisa, Telia, Nokia, Ericsson, Tecnotree

Utilities

  • Fortum, Lassila & Tikanoja

Karsin listaa käyttäen ennustettua kassavirran tuottoa ja omalle listalleni jäävät vain Atria, Remedy, Oriola ja Lassila & Tikanoja.

Edit:
Toisaalta Helsingin pörssistä ei löydy ehkä aivan parhaita yhtiöitä noilla liiketoiminta-alueilla. Sopivat ETF Euroopasta hakusessa tai sitten ihan suorat osakesijoitukset. Puolustussektorilta ETF EUDF entuudestaan salkussa.

15 tykkäystä

Ajatellaampa että tullit heikentävät jenkkitaloutta niin paljon että niiltä osakemarkkinoilta kannattaa pysyä pois.
Usa on toisena Suomen vientitilastoissa, talouskasvun hiipuminen siellä heikentää vientivetoista Suomen taloutta ja heikentää sitä kautta yrityksien toimintaympäristöä myös Suomessa.
Ensimmäisenä Suomen vientitilastoissa on Saksa, joka myöskin on riippuvainen ameriikan viennistä.
Kun trumppi peruuttelee tulleissa muutokset näkyvät ensimmäisenä jenkkiosakkeissa ja vasta myöhemmin täällä, jos näkyvät ollenkaan kun ihmiset siirtävät varojaan taas kohti ameriikan pörssiä.

4 tykkäystä

Onhan tässä paljon neuvoteltavaa edessä. Esim EU kanssa taitaa olla heti alkuviikosta keskusteluja. EU on tehnyt tarjouksiaan jo aiemmin ja ei ole maistunut. Yksi kiistakapula taitaa olla tämä VAT/ALV tulkinta, jossa EU ei tule antamaan periksi.

En pitäisi lainkaan poissuljettuna, etteikö ensi viikon jälkeen EU olisi pakotettu harkitsemaan mag7 verotusta. Ainakin jos Trump ei yhtään jousta omista vaatimuksistaan.

Tässä on kanssa potentiaalia ansaan jos maannataina nasse vetää 10% nousut ja loppuviikosta EU kertoo neuvottelujen epäonnistuneen. On tämä kyllä jonkinlaista lottoa tai vakioveikkausta…

15 tykkäystä

Jostain syystä Juurikin viestit, että kukin sijoittaja päättää, missä hänen varansa luo hyvinvointia, on pääsääntöisesti liputettu. Olisiko syynä viesteissä käytetty sana ‘isänmaallinen’, joka ikävästi muistuttaa, että Hesulin ja Nassen valinnassa on myös tämä ulottuvuus?

4 tykkäystä

Isänmaallista on osta ulkomaisia osinko-osakkeita ja käyttää osingot kotimaisten pörssiyhtiöiden tuotteiden ostoon.

5 tykkäystä

Trumpin nopea tullien peruutus älypuhelimilta ja tietokoneilta on hyvin ymmärrettävissä, kun katsotaan Kiinan osuutta näiden tuonnista Yhdysvaltoihin. Tuotannon siirto toisen maahan ei onnistu viikoissa, vaan vaatisi vuosien ponnistuksen. Tavara joko loppuisi tai kuluttaja maksaisi. Mahdoton ajatus varsinkin, kun kyse on tietokoneista ja niiden tärkeydestä kaikessa liiketoiminnassa.


https://x.com/isabellamweber/status/1910687081652723785?s=46&t=eCwNbKxQznebAfH5Z8q9Jw

Tässä hieman erilainen jaottelu ja %-osuudet:

8 tykkäystä

Onkohan näillä jatkuvilla muutoksilla joku etukäteen pohdittu idea vai ovatko nämä enemmän “tulipalojen sammuttamista”, kun Trumpin hallinnossa on tajuttu esim. tämä että pahimmillaan älypuhelimet olisivat voineet hetkellisesti jopa loppua hyllyistä?

Tämä touhu on niin kaoottista että menisi jo huumorista, jos ei olisi maailmantalous vaakalaudalla tässä “pelissä”. Tämä sekoilu sinänsä kyllä luo toivoa, että hulluimmat skenaariot tuskin toteutuvat. Mutta kyllä tällä tullisekoilulla on luotu paljon epävarmuutta ja lyhyellä aikavälillä monessa yrityksessä painetaan jarrut pohjaan, mikä taas tekee pahaa taloudelle.

27 tykkäystä

Vähän epäselväksi jää itelle Trumpin viimeisin käänne tullipolitiikassa. Ilmeisesti viimeisin älytön 150% tariffi otettiin pois puolijohteelta/laitteilta, mutta jääkö niille silti 0, 10% vai 20% tullit. Löysikö joku parempaa tietoa?

Sen lisäksi Trumppi vielä tuntui ilmoittavan, että maanantaina (Amerikan aikaa) kuullaan asiasta lisää, että eri sektoreille ilmoitetaan tullit tarkemmin erikseen - nykyisten maakohtaisten tullien sijaan.

Eli voisiko tuon viimeisimmän “ison” tulliuutisen vain tiivistää, että absurdi 150% vältettiin osittain tietyiltä sektoreilta Kiinan suhteen, mutta epävarmuus on edelleen käytännössä ihan yhtä suurta mitä aiemminkin? Ja vahinkoahan olisi tiedossa siltikin, oli tullit 10% tai 20%.

Where Is Everyone GIFs | Tenor

Markkinat nyt varmasti vihertää alkuviikon, mutta en tiedä mitä ajatella. Edelleen uutisoidaan isosti että “tullit jäi kokonaisuudessaan tauolle 90 päiväksi”, mutta sekin on virheellinen tulkinta. 10% minimitullit jäi voimaan kaikille, olipa kauppatase maalle mikä vaan. Ja kyllä se 10% riittää vahinkoa aiheuttavaksi myös, epävarmuuden lisäksi. Amerikan uskottavuuden menettämiselläkin on omat mahdolliset seurauksensa.

Tuntuu käsittämättömälle että tässä tilanteessa huudellaan miten markkinat olisi “all time high” jo vappuun mennessä. Toki markkinat voi elää omaa elämäänsä vielä hetken aikaa, mutta olen hämmennys. Trump ei taaskaan ole pelastaja, osittain liimailee vain omaa lattialle kaatanutta peiliään.

17 tykkäystä

Taitaa löytyä pörssien suunta -ketjusta olisko toiseksi alin viesti jossa CNBC uutinen linkattu. Eli 20% tänään. Maanantaista kukaan ei tiedä :person_shrugging::clown_face:

Kaikesta näkee kuinka hyvin ennakkoon Trump taas on valmistellut asiat…

Kuvassa on US Border / customs itäisen piirin aluepäällikkö toimistossaan syöttämässä päivittäin vaihtuvia parametreja työntekijöidensä päätelaitteisiin

37 tykkäystä

Tällä viikolla on vain vahvistunut oma mielipide Trumpin ailahteluista. Mies ei kuuntele ketään vaan tekee mikä tuntuu milloinkin hyvältä idealta. Vähän kuin pilkkijä joka käy lähtee kairaamaan aina uutta reikää toiseen paikkaan kun ensimmäiseen viiteen minuuttiin ei kala syö. Lopulta palataan ensimmäiselle reiälle kun ei mikään auttanut.

2 tykkäystä

Vaikka paikkaisi tulipaloja miten niin vahinko on jo tapahtunut. Tällainen poukkoileva päätöksenteko ei todellakaan ole hyväksi markkinoille kun mietitään maailmankaupan luottamusta jenkkeihin…
Kauppapolitiikan tulee olla pitkäjänteistä ja ennakoitavaa eikä tällaista sirkusta.

Sitä voi jokainen mahdollinen investoija pohtia uskaltaako tuollaiseen maahan investoida…

13 tykkäystä

@timontti:n linkkaama CNBC uutinen:

The 20 product categories listed in the CBP guidelines are apparently exempt from the 125% tariff imposed by Trump on Chinese imports and the 10% baseline tariff on imports from other countries. A 20% tariff on all Chinese goods remains in effect.

Eli Kiinassa valmistetuille 20 tullikategorille 20 % tullit (muilla 145 %). Muualla valmistettuina noilta 20 kategorialta lähti tullit kokonaan pois eli 0 %, tai sanoisinko varmuuden vuoksi, ettei tule lisätulleja. Olen siinä käsityksessä, ettei noilla ole ollut mitään tulleja ennen tullisotaa.

https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-excludes-smartphones-computers-from-reciprocal-tariffs-3982419

4 tykkäystä

Itse uskon siihen, että Trump on oppinut, tai pakotettu oppimaan, parin viime viikon tapahtumista. Eu ja Trump hierovat 0-tulli sopimuksen jossa Eu lupaa ostaa energiaa ja aseita Usalta ja tällä tavoin Trump myy sopimuksen kannattajilleen hyvänä diilinä jolla Usa saa satoja miljardeja.

3 tykkäystä

Tämä uusi baseline taitaa olla 10% ja alle sen vaatisi jotain “exceptional”.

Vähän luulen että EU ja USA näkemykset on aika kaukana. Katsotaan kumpi peruuttaa

6 tykkäystä

Toikin tekee koko hommasta täysin älyvapaata.

  • Trumpille ei sitten viikko sitten tullut mieleen, että tuotannon siirto ei tietenkään onnistu viikoissa. Suunnitteliko se tätä 5min kun oli paskalla ja sitten meni pelaamaan golfia?
  • Trumpille ei tullut mieleen että totta helvetissä hinnat nousevat ja nimenomaan jenkit maksavat ne tullit, eikä Kiina, kuten Trump hyödyllisille idiooteille on aina valehdellut. Tämä on yhdysvaltalaisten verotusta. Trump korotti käytännössä siis veroja.
  • Miksi tullit poistettiin, jos kerran Kiina maksaa kaikki tullit?
  • Jos tarkoitus on saada tuotantoa siirrettyä USA:aan, niin miten se nyt sitten tehdään poistamalla tullit merkittäviltä teollisuudenaloilta?
  • Nyt iPhone voidaan taas tuota maahan ilman tulleja. Mutta jos se valmistetaan USA:ssa, tulee komponenteille (tai osalle niistä) 145% tulli, miksi helvetissä Apple siirtäisi tuotantoa USA:aan?
  • Trump väitti että jokainen maa ryntää suutelemaan hänen persettään. Miksi tullit laskettiin 10%:iin tai poistettiin kokonaan jos kerran kaikki maat ryntäävät tekemään diilejä?
  • Onko logiikka se, että poistetaan sittenkin ikävät tullit tärkeiltä sektoreilta, mutta jätetään ne vähemmän tärkeille? Miksi USA haluaa että vähemmän tärkeiden sektorien tuotanto siirtyy USA:aan? Haluavatko jenkit valmistaa halpaa krääsää paskalla palkalla?

Onko Trump 13-vuotias murrosikäinen 80-vuotiaan ruumiissa, jolle on annettu liikaa valtaa ja liian vähän älyä?

67 tykkäystä