Kehittyminen sijoittajana

Miten kehitätte itseänne sijoittajina? Lukeminen tai ajatusten vaihto valveutuneiden sijoittajien kanssa tulee ensimmäisenä mieleen, mutta olisi mielenkiintoista kasata tänne eri ajatuksia teiltä aiheesta.

Pst. Lukuvinkkejä löytyy tästä ketjusta Sijoituskirjallisuus - #10 by Julle

2 tykkäystä

Aloitan itse muutamalla ajankäyttöä koskevalla ajatuksella. Koska vuorokaudessa on aikaa vain 24h ja meistä varmasti useampi käy töissä, nukkuu, käy harrastuksissa, viettää aikaa perheen parissa jne., on sijoittamiseen käytettävä aika rajallista; täten se tulisi käyttää mahdollisimman tuottavasti. Sijoittaminenhan on parhaimmillaan läpi elämän jatkuvaa oppimista ja itsensä kehittämistä, mikä sen parempaa :wink:

Muutamia ajankäyttöideoita, mihin itse pyrin:

-Turha pörssikurssien tuijottelu minimiin: ne ei nouse tai laske katseen voimalla. Käytännössä seuraat muiden sijoittajien (tai robottien…) mielen liikkeitä päivän mittaan, mikä ei ole oman toiminnan kannalta kovin hyödyllistä.
-Pyrin välttämään median lukemista niin usein kuin mahdollista ja sen sijaan keskittymään yhtiöiden omien materiaalien, tiedotteiden ja uutisten lukemiseen tai näitä tukevaan materiaaliin, kuten analyysit tai muut tutkimukset. Median insentiivi on usein valitettavasti revitellä otsikoita lyhyen aikavälin ilmiöistä, mikä ei valitettavasti tue pitkän aikavälin hahmottamista.
-Rajallinen lukuaika hyviin blogeihin ja keskusteluketjuihin: huutelut ja mekkala kannattaa jättää omaan arvoonsa.
-Fokus siihen, missä yhtiö menee 3-5 vuoden päästä ja katse pois yhden kvartaalin muutoksista. Siinä skenessä kilpailee niin monta ammattilaista, että erottuminen edukseen on kovin vaikeaa. Tämä mindset auttaa keskittymään myös oleellisempaan, ja pois lyhyen välin “metelistä”.

15 tykkäystä

Itse olen oppinut paljon kuuntelemalla Indereksen roasteja. Niissä osataan kysyä just ne oikeat kysymykset toimitusjohtajalla mihin sijoittajan kannattaa keskittyä. Milloin tulee seuraava roast? Ja mikä yhtiö?

3 tykkäystä

21.8. Terveystalo :wink:

1 tykkäys

Lisää:

  • Lukeminen. Ainakin Grahamit pohjalle, ja siihen päälle laajentaa muulla kirjallisuudella, mitä nyt kukin sitten pitää hyödyllisenä omassa sijoitustoiminnassa. Itse tykkään lukea sijoittamisen psykologiasta, auttaa ymmärtämään omia tunnetiloja ja markkinan reaktioita. Lukemisella ei välttämättä kummoista edgeä muihin nähden saa hankittua, mutta ymmärryksen lisääminen on aina hyvästä, ja varsinkin jos tarkoituksena on vaurastua.
  • Podcastit. Löytyy paljon hyviä niin suomeksi kuin kansainvälisilläkin kielillä. :grin:
  • Kannattaa nyt ainakin jonkinlainen excel-kyvykkyys kehittää, jotta voi naputella yhtiön numerot ylös ja vähän arvioida niitä ennen sijoituspäätöksiä. Mun mielipide on, että sijoittajan joka ei uhraa yhtään aikaa yhtiön talousluvuille, kannattaisi sijoittaa ihan suosiolla indeksiin. Tosiasiassa ne yksilöt taitavat kuitenkin olla äänekkäimmin neuvomassa myös muita osakepoiminnassa… :man_facepalming:

Vähennä:

  • Kurssikäppyrätuijottelu
  • Syvällinen oma analysointi vailla riittävää osaamista yhtiöistä, joita seuraavat kymmenet osakeanalyytikot. Yksinkertaisesti ajanhukkaa.
  • Pakko mainita erikseen: FB:n sijoituskerho-ryhmä. Jo pelkästään sitä keskustelua ja OMXH25-ukkojen epäuskottavaa lesoilua seuraamalla salkkukin alkoi myötätuntomörniä. Jätin vierailun parin päivän mittaiseksi. Sama pätee Kauppalehden keskustelupalstaan, 95% tyhjänpuhumista ja salaliittoteorioita.
7 tykkäystä

Lampenille: Paras taso Kauppalehdessä on kaikista suomalaisista foorumeista keskimäärin. Riippuu tietysti varmaan vähän topikista, että minkälaista kaveria sieltä löytyy ja aika kivahan se on katsoa, kun jengi odottaa esim. listautumisanneissa, että joku muu kertoo, kannattaako firmaa ostaa vai ei, eikä itse edes yritä laskea niitä perus tunnuslukuja. Jengi on kyllä ihan hukassa anneissa, ilman kunnon analyysia, kuten kävi esim. VMP:n kanssa, johon juuri kukaan ei uskaltanut lähteä mukaan. Inderes oikeasti tekee aika paljon hallaa niillä analyyseillä näissä anneissa, kun niistä hyvistä saisi paljon enemmän itselle allokoitua ilman, että jengi tekisi, kuten inderes sanoo… Naamakirjan sijoituspalstoille en ole eksynyt.

…noh, topikkiin:

  • Olen muinoin lueskellut joitain kirjoja, kuten Van K Tharp, Lynch, Graham ja monia muita
  • Nykyään muutamia blogeja ja kauppalehden keskusteluja.
  • Inderes aamukatsaus lähes aina ja muutama muu ehkä.
  • Joskus joku podcast, jos jaksaa…
  • Tiedotteiden ja osareiden tutkiminen, muidenkin kuin jo omistamieni yritysten toisinaan. Täältä käyn toisinaan kaikki päivän tulosjulkistukset läpi. https://www.avanza.se/placera/foretagskalendern.html
  • Makron tutkiminen taloutta koskevista uutisista ja blogeista. Feedlyyn olen näitä iskenyt satoja, joista voi valita kiinnostavimmat.

btw. söpöt nuo ohjeet tuossa sivussa, että miten pitää käyttäytyä. Ei tule olemaan helppoa, vaikka olen lukenut aika paljon Eckhart Tollea viime aikoina.

Inderes-sivuston seuraaminen on parasta. Saksaksi “Hier ist alles!”.

2 tykkäystä

Haha kiitos Masse :wink:

”Mungerismeja” näkee melko usein, mutta ytimekkäässä viisaudessaan ne eivät ole nopeasti kuluvaa sorttia. Munger pistää valtavasti energiaa itsensä kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen läpi elämän. Tässä muutamia herkkuja:

”Knowing what you don’t know is more useful than being brilliant.”
“Acknowledging what you don’t know is the dawning of wisdom.”

”“I think that one should recognize reality even when one doesn’t like it; indeed, especially when one doesn’t like it.”

“Spend each day trying to be a little wiser than you were when you woke up. Discharge your duties faithfully and well. Slug it out one inch at a time, day by day. At the end of the day—if you live long enough—most people get what they deserve.”

Hyvä ketju!

Koska aika on rajallista, sijoittamiseen käytettävä aika on syytä käyttää huolellisesti!

Näitä suosin:
Hyvä sijoituskirjallisuus, blogit, podcastit, idereksen raportit, Berkshirehathaway sijoittajakirjeet, Inderes

Näitä sen sijaan en suosittele:

  • pörssikurssien kyttääminen. Miten muuten seuraatte pörssikursseja? Säännöllisesti esim. kerran päivässä/viikossa/harvemmin? Hälyt mielenkiintoisilla yhtiöillä?
  • kauppalehden keskustelupalsta. En ole kyllä vuosiin seurannut siellä keskustelua, mutta tuskin taso on siellä viime vuosina noussut. Toki hyviäkin ketjuja/nimimerkkejä voi löytyä. Vinkkejä toki otetaan vastaan. :slight_smile: Kauppalehden keskustelun search ei taida enää toimia.
  • suomalaisen talousmedian seuraaminen nettistä silloin tällöin muutaman kerran päivässä on paheeni. Paheensa kullakin. Pitäisi päästä irti. Otsikot lyhyen aikavälin ilmiöistä ei tue isoa kuvaa, joten ei suositeltavaa

Hyvät vinkit (varsinkin ulkolaiset esim. USA, Ruotsi) liittyen blogeihin, podcasteihin ja nimirkkeihin Seeking Alphassa otetaan kiitollisina vastaan!

Mitä ulkolaisia talousmedioita seuraatte?

Reutersia, Seeking Alphaa, investing.comista seuraan osakkeita… Paras lähde tietysti yhtiöiden omat materiaalit.

Tässä rahastonhoitaja John Huberilta, josta olen maininnut muutamassa ketjussa, jälleen loistava kirjoitus:

http://basehitinvesting.com/china-thoughts-and-the-circle-of-competence/

Hän käsittelee aluksi Kiinaa markkinana (paljon mahdollisuuksia, mutta kilpailu todella raakaa), mutta tekstin loppupuolella hyviä pointteja omalla osaamisalueella pysymisellä ja intellektuaalisesta rehellisyydestä.

"The more honest you are intellectually, the more prosperous you tend to be. I have never met intellectually arrogant people who can successfully practice the game of investment.”

Mikä onkaan vaarallisempaa kuin älyllisesti epärehelliset ihmiset?

Huberilla hyviä ajatuksia kanssa omalla osaamisalueella pysymisestä:

“What he’s saying is that sticking to your circle of competence is key, and not straying outside that circle requires being honest with yourself about whether you truly understand the investment idea that you’re currently analyzing. If not, then it’s best to keep learning, and not invest. This is very difficult to do, and since many investors are smart people, they convince themselves that they know more than they actually do about a particular investment.”

Ei ole häpeä myöntää itselleen, ettei tiedä. :slight_smile: Se on hyvä syy opiskella lisää.

Huber toistaa jälleen teesinsä, että aikana, jolloin informaatiota on kaikkialla saatavilla ja sillä on vaikea saada etua, ainoa sijoittajan etu on a) ajatella eri tavalla, kuin muut ja b) ajatella pidemmällä aikahorisontilla, kuin muut. Markkinat keskittyy seuraavaan kvartaaliin tai 12 kuukauteen, jolloin yksityissijoittajan olisi hyvä mietitä isoa kuvaa ja hahmittaa, “mitä tapahtuu vuotena 4”?

2 tykkäystä

Jos sijoittaa vain kotimaassa ja uskoo, että aika on rahaa ja rajallista, niin Inderesin sivut kännyssä on the solution👌

5 tykkäystä

Howard Marksilta, amerikkalaiselta sijoittajalta, 12 hyvää oppia sijoittamiseen A Dozen Things I’ve Learned About Investing from Howard Marks – 25iq

Suosittelen lämpimästi jos kieli taipuu!

Youtubessa tuli toive ideoista, miten torpata hätiköityjä myyntejä/ostoja.

Tuleeko täällä ihmisillä mieleen yleisiä vinkkejä?

Yksinkertaisesti rutiinien kehittäminen ja kurinalaisuus olisi parhaita, mutta niiden ylläpitä 100 % ajasta voi olla vaikeaa. Sehän tästä lajista niin haastavan tekeekin.

1 tykkäys

Usein puhutaan, että markkinoiden ennustaminen on mahdotonta, mutta mitä tuolla ennustamisella tarkalleen ottaen tarkoitetaan? Ennustuksen pitävyys riippuu sen falsifiointikriteereistä. Jos sanon esimerkiksi “pörssi laskee joskus tulevaisuudessa” tämä on totta mikäli pörssi ei aina ja ikuisesti nouse. Toisaalta tällaisen asian toteamisella on hyvin vähän informaatioarvoa. Jos sanon “pörssin yleisindeksi laskee tasan 5% huomenna”, tämän väittämän falsifiointikriteerit ovat moninaiset, informaatioarvo suuri ja väittämä on hyvin todennäköisesti epätosi.

Kannattaa siis tehdä sellainen ennustus joka on todennäköisesti totta ja samalla hyödyllinen. Mitä mieltä väittämästä: “Satunnaisesti valitun yhtiön, jonka P/E on tällä hetkellä suurempi kuin 20, pörssikurssi tulee seuraavan kahden vuoden aikana olemaan vähintään 15% alempana kuin tänä päivänä”? Jos ennustus pitää paikkansa, yhtiön osaketta ei kannata holdata pitkään.

Itseäni myös alkanut kiinnostaa Charlie Munger viisauksineen.

On monia asioita missä pitäisi hioa taitojaan sijoittamisen suhteen mutta yksi asia jäänyt ehkä liikaa pimentoon itsellä; johdon analysointi! Tämä sikäli harmi sillä mikään yhtiö ei ole hyvä sijoitus ilman kyvykästä johtoa. Huono yhtiö voi muuttua taas johdon avulla edes jollain tasolla hyväksi yhtiöksi tai sijoitukseksi. Tähän on helppo tässä vaiheessa vielä puuttua ja täytynee enemmän kyllä kaivaa johtohenkilöiden historiaa ja cv:tä läpi kun johonkin yhtiöön tutustuu.

2 tykkäystä

Uusin Inderespodi on loistava itsetutkiskeluun ja sijoittajaminän analysointiin. Olen kuunnellut vasta alun mutta huomioin että jos en pidä varaani niin minustahan tulee aivan bullero. Kun aloitin tämän harrastuksen niin tutkin yritykset todella tarkasti, luin tilipäätökset ja hain tietoa jopa johdosta LinkdedIniä myöten. Nyt pari viimeistä osakehankintaa on tehty paljon keppoisimmin perustein melkein periaatteella nyt ostetaan kun on ale…

Nyt täytyy ottaa pari askelta taaksepäin ja kehittää itselle joku kunnon strategia ja ostosuunnitelmat ettei homma lähde ihan käsistä.

Charlie Mungerin ja Warren Buffetin YouTube haastattelut ovat loistavia myös yleisen elämän filosofian kannalta. Heistä saa vaikutelman että hyvä sijoittaja on myös hyvä ihminen. Warren Buffet sanoi myös yhdessä haastattelussa, että eivät kaikki ihmiset voi olla hyviä sijoittajia kuten hänkään ei ole hyvä urheilija. On epärealistista odottaa että yhteiskunnassa kaikki pystyvät ymmärtämään talousasioita omaksi parhaakseen ja he jotka osaavat, heidän tulee auttaa yhteiskunnassa huonommassa taloudellisessa asemassa olevia. WB myös sanoi, että ihmisten tulisi sijoittaa omiiin kommunikointitaitoihin. Hän myönsi että hän on kouluttanut itsestään koko ajan parempaa kirjoittajaa ja puhujaa.

7 tykkäystä

Kuuntelee Inderes podi 62 ja sitten menee aina eka foorumille lukemaan kaiken, seuraa Juha Kinnusta ja Mikael Rautasta ja vähän Saulia noissa finanssi firmoissa niin hyvin jo menee :wink:

Podi 65 oli muuten oikein hauska ja hyvä.

Kannattaa harjoitella ostamaan myös nousevia kursseja hyvissä firmoissa, kehitellä vähän omaa tyyliä. Kannattaa skaalata ostoja laskevissa kursseissa.

Sellainen ihan viime aikoina tullut mieleen, että jos tarvii rahaa (käteistä), niin kannattaako myydä joku hyvä yhtiö kokonaan pois? miksei mielummin muutamasta siivu, niin ei käy yllätyksiä, että se myyty firma hypää kurssinsa osalta ison pompun ylöspäin. Ja jos joku kiinnostaa, niin voiko ottaa vaikka pikku siivun sitten ettei kokonaan missaa…

Minä ite imuroin täältä foorumilta vähän kaiken (niistä yhtiöistä jotka kiinnosta ja silmäilen muuten, todella kivasti porukka laittaa linkkiä vähän aiheesta kuin aiheesta, itekin parin firman osalta oon aktiivinen),
Toki katon raportit ja luen yleensä illalla laajat raportitkin (niissä muuten on usein aika sama rakenne kuin aikasemmissa, joten yleensä riittää sellainen tärkeiden asioiden huomaaminen)

Tykkään katsoa johdon haastatteluja ja analyytikkojenkin ja annan arvoa myös kehonkielelle jne. usein katson joitain hastatteluja useita kertoja, nytkin pitäisi ehkä katsoa ainakin Talenom ja Basware ensi viikon julkkareita varten…!

Mulla taitaa olla ihan hyvä muisti/kautta kokonaisuuden hahmotus ja tätä harrastusta ei sotke mitkään tietokonepelit tai mobiilipelit jne. joten tää on mun ainut digitaalinen harrastus. Tai sitten oon vaan bullero.

Viimeaikoina oon miettinyt joitain kalliita firmoja lapsen salkun kautta, että sopisiko se hänen salkkuunsa jonka hän saa hallintaan vasta 14,5 vuoden päästä :smiley: silleen saatta korkeampikin P/E maistua, jos pitkänajan näkymä on hyvä, niin pistäs varmaan suurinta osaa sijoituksista miettiä :smiley:

11 tykkäystä

Tieto lisää tuskaa. Tuntuu siltä että mitä kauemmin tähänkin asiaan on tutustunut, sitä vähemmän tajuan tietäväni. Aika on rajallinen resurssi ja luettavaa olisi enemmän kuin elinikää. Inderesin podcastit ovat hyviä ajansäästäjiä ja tykkään kuunnella niitä kävelylenkillä. Viimeisimpänä on jäänyt mieleen osa 46. Mututuntumalla sijoittaminen, jossa on paljon hyvää asiaa.

7 tykkäystä

Tuli kuunneltua tuo bulleropodi lenkillä. Hyvää keskustelua ja pistää miettimään kuinkahan moni oikeasti pystyy vuodesta toiseen noudattamaan systemaattista strategiaa ilman syyllistymistä bullerohötkyilyyn :joy:. Monilla on ajankäytön puute, mutta kiinnostus suoriin osakepoimintoihin. Hypitään kuumien vihjeiden perään suuntaan jos toiseen ja lopputulos harvoin on kovin hyvä pitkällä tähtäimellä. Kukapa keksisi bulleroille tavan saada tärkeimmät tiedot pienessä paketissa, joka nopeasti luettavissa? Loppuviimein kun kaikki eivät voi olla niitä, joilla on aikaa ja osaamista hahmottaa sijoituskohdetta laajojen raporttien avulla, niin turvaudutaan vain suosituksiin/vihjeisiin :grinning:. Piti ihan itsekkin käydä wikipediasta bullero lukemassa :ok_hand:.

6 tykkäystä

“Bullero” sanasta tulee mieleen, että myös eräässä toisessa minulle rakkaassa lajissa tai pikemminkin harrastuksessa on ns. bulleroita, joita kutsutaan hieman toisella nimellä, jota en nyt tässä paljasta, koska en halua leimata ketään. Näissä bulleroissa on henkilöitä, jotka eivät tunnu kauheasti oppivan virheistään ja harrastavat lajia jopa vuosikymmeniä varsin heikolla tasolla, joukossa mm. yliopistoprofessoreita ja ylipäätään melkein kaikki ammattikunnat ovat edustettuna.

Minulle kesti todella pitkään tajuta se, että he eivät edes halua uhrata kallisarvoista aikaansa lajin opiskeluun ja harjoittelemiseen vaan he harrastavat sitä vain rakkaudesta lajiin ja sen parissa oleviiin ihmisiin. Puheena oleva lajikin vaatii jossakin määrin taloudellisia uhrauksia, jos sitä haluaa harrastaa, mikään kun ei ole ihan ilmaista nykyään. Nämä “bullerot” voivat myös olla esimerkillisiä lajin puolesta puhujia, vaikka he eivät expertti-tasolla olekaan.

Uskon, että myös sijoittajien joukossa on ihmisiä, joille vaurastuminen ei ole ainoa päämäärä vaan tämä on heille kiinnostavaa tekemistä ja viihdettä ilman sen kummempia tavoitteita. He ovat usein luonteeltaan optimisteja ja iloitsevat kuin lapset voitoistaan ja tappiot unohdetaan nopeasti ilman sen kummempia johtopäätelmiä. Edellä kerrottua ei pidä sekoittaa @Masse -setään, joka haluaisi ainostaan välillä maksaa tästä hienosta viihteestä, kuitenkin pääsääntöisesti voittoa tehden :slight_smile:

3 tykkäystä