Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

Merkittävä osa maailman suurimmista markkinointimogista kuuluu tähän sarjaan. Nokiahan tappoi omalla käyttiksellä olevien puhelinten kysynnän kertomalla siirtyvänsä Microsoftin käyttiikseen ja tavataa jäi myymättä suuret määrät sekä yrityksille, että kuluttajille. Puhtaasti B2B-puolella HP kertoi tuovansa markkinoille uuden keskuskoneen ja se tappoi aiempien mallien kysynnän, kun vielä sen uuden koneen valmistus tökki, niin koko yritys oli lähellä mennä nurin.

7 tykkäystä

Q1 raportissa (K:n investointisivuilta, sivu 7) kommentoidaan tilauksia seuraavsti:

“Kempower’s order intake was EUR 44.9 million (EUR 61.4
million) in the first quarter of 2024. During the period order
intake was especially weak in Rest of Europe, while in the
Nordics and North America it grew from the previous year.”

Myynnin osalta USA kasvoi reilusti, mutta luvut ovat vielä pienet (4.1m/Q1 24 vs 1m/Q1 23).
Kaikilla muilla alueilla myynti laski.

4 tykkäystä

Kauppalehdessä juttua Kempowerin tuloksesta, haastateltavana meidän @Pauli_Lohi : Kempowerin osake laskussa tuloksen jälkeen – Analyytikko: Seuraava tulosvaroitus voi olla tulossa | Kauppalehti

Pari kommenttia, joista jälkimmäinen on mielestäni hieman ristiriitainen, koska Inderes meni tulosjulkistukseen kuitenkin osta-suosituksella ja tavoitehinnalla 32 e

”Odotetun heikkoa”, kuvailee Inderesin analyytikko Pauli Lohi sähköautojen latauspisteitä valmistavan Kempowerin vuoden ensimmäisen neljänneksen lukuja.

Ja sitten: "Lohen mukaan pidemmällä aikavälillä on kiinnostava nähdä, miten mahdollinen seuraava tulosvaroitus on jo hinnoiteltu osakkeen arvostukseen.

”Minun mielestäni on osittain jo hinnassa.”

Suosituksen pitäisi siis minun logiikan mukaan olla seuraavaksi vähennä ja tavoitehinta 18 e :slight_smile: Toki Inderesin ei ole pakko uskoa mahdolliseen toiseen tulosvaroitukseen kuten markinat ehkä tekevät.

Pari lainausta lisää: Kempowerin ohjeistusta, jonka mukaan liikevaihto kasvaa tänä vuonna 360–410 miljoonaan euroon viime vuoden 284 miljoonasta ja liiketulosmarginaali on 5–10 prosenttia, Lohi pitää melko kunnianhimoisena. Yhtiölle jää reilusti kirittävää loppuvuodelle.

”Ei saatu mitään konkreettista, mikä tukee ohjeistusta. Nyt nähtiin alkuvuoden heikkous eikä ole mitään selkeää näyttöä loppuvuoden käänteistä. Johdon kommentit ovat sellaisia, että heillä on luottoa tähän käänteeseen”, Lohi arvioi.

Toki pelin henkeä muutti se, että tilaukset jäivät ennusteista noin selvästi.

25 tykkäystä

Onhan osake toki melko edullinen vuoden tai kahden päähän, jos Paulin ennusteisiin päästään, mutta jää toki sijoittajan osaksi päättää ovatko nuo yhä realismia vai eivät.

Itse vähän ajattelen, että ei ole kiire ainakaan lisätä vaan katsotaan minne kurssi asettuu. Negaria odottelen itsekin tälle vuotta, mutta saa nähdä. En kyllä ihan tämmöistä rymylaskua odottanut, kun osaketta ostin sieltä jostain 30e korvilta vaikka tiedostinkin kalliiksi ja riskiseksi ihan P/E:lläkin.

E: Vähän tuli lisäyksiä tehtyä viestiin lennosta.

16 tykkäystä

Joo, kyllähän tämä analyytikoiltakin vaatii jonkin verran ajoittamista, Inderesin tavoitehinnat 12 kuukauden päähän. Johdolla on kuitenkin paras näkyvyys liiketoimintaan ja he käsittääkseni vaikuttivat luottavaisilta. Mutta kyllähän tulosvaroituksiin ajaminen osta-suosituksella on aina negatiivista, toki Paulinkin sanavalinnat ovat varmaan olleet kevyttä jutustelua Kauppalehden haastattelussa.

5 tykkäystä

Jep.

Sellainen asia tuli vielä aamulla mieleen, että onneksi ei olla nähtyä Kemppien myyntejä enempää. Sellainen tähän kohtaan olisi aika ikävä isku arvostukselle. Tiedä sitten triggaako päälistalle siirto jotain sellaista. Ovatko free float -vaatimukset siellä isompia?

Kemppien myyntejä ei pitäisi hetkeen näkyä. Ovat sitoutuneet olemaan myymättä marraskuuhun 2024 asti edellisen myynnin yhteydessä.

8 tykkäystä

Samaa mieltä. Ihmettelen kyllä monen ajatuksia siitä, ettei tämmöinen henkilöstön kasvuvauhti aiheuta hitautta yhtiön kvartaalituloksiin. Jos on yhtään päivää ollut yritysjohdossa, niin osaa hahmottaa tilanteen ja sen vaatiman aikaframen tuloskehitykseen. Yrityskulttuuri, tekninen osaaminen, sopeutuminen uuteen ympäristöön, perehdytys, koulutus jne. Suurin osa näistä on poissa tehokkaasta ”linjatoiminnasta” luokkaa 6-12 kk. Minä ainakin annan kasvulle aikaa ja uskon vakaasti Kempoweriin kasvuyhtiönä.

7 tykkäystä

Toivottavasti yhtiö panostaa nyt koko sähkoautoalaa koskevasta laskusuhdanteesta huolimatta entistäkin enemmän aggressiiviseen markkinaosuuksien haalimiseen ympäri maailmaa. Tilauskannan odotettua merkittävämmästä laskusta huolimatta myönteistä on kuitenkin se, että muun Euroopan osuus tuosta tilauskannasta on nousussa.

3 tykkäystä

@Pauli_Lohi käynyt sillä välillä, kun me ruodimme hänen Kauppalehden haastatteluaan, jututtamassa Kempin tj. Tomi Ristimäkeä, kumpikaan ei puhune suomea, joten haastattelu englanniksi :slight_smile:

00:00 Aloitus
00:22 Haastava kvartaali
01:14 Ohjeistus
02:06 Tuoteportfolio
02:31 Markkinan ajurit
04:01 Hyöytyajoneuvojen latausinfra
05:10 Kilpailukenttä

18 tykkäystä

Pauli ei pelkää! Osta-suositusten sarja jatkuu:

Aika rankka toi ohjeistus kyllä tällaisella tilauskannalla. Näyttäis aika rumalta mikäli tuosta jouduttaisiin antamaan loppuvuodesta negari :man_shrugging:

32 tykkäystä

Juha Varis on nostanut kiinnostavia juttuja Kempowerista. :slight_smile:

https://twitter.com/JuhaVaris/status/1783503296495325488

47 tykkäystä

Analyytikon aamukatsauskommentit. :point_down:

21 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Kempower-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta 25,20 € (edellinen: 26,70 €).

Main risks: Although this is not an exhaustive list, we see increased competition, economic recession, regulatory changes, supplier and supply chain issues, production and market expansion risks, and M&A as the main risks for Kempower.

20 tykkäystä

Jussi Halme kävi videollaan läpi tulospettäjiä; Exeliä, Kempoweria ja Nestettä. :slight_smile:

*Valtaosa yhtiöistä julkaisi tuloksensa jo ennen pörssin avautumista ja sen jälkeen torstai oli surkeaa menoa. Yleisindeksi päätyi - 2% tappiolle ja laskua johti Exel Composites susi surkealla tuloksellaan. Perässä tulivat Neste ja Kempower. *

Mitä nostoja torstain jättimäisestä osavuosikatsauspäivästä?

7 tykkäystä

Seb alentaa tavoitehinnan 19 euroon:

SEB sänker Kempower till behåll (köp), riktkurs 19 euro - BN

(vain lähdeviite-linkki, ei sisällä lisätietoja)

8 tykkäystä

Toimari Ristimäki tuntui myhäilevän Paulin haastattelussa eikä vaikuttanut yhtään stressaantuneelta ohjeistukseen pääsemiseksi. Onko jollain tietoa paljonko Megawatt Charging System generoi liikevaihtoa, jos kyseessä on esim. 4-6 rekan latauskokonaisuus? Ei varmaan ole Kempowerille mikään pieni asiakas, jos joku tuollaisia alkaa ostamaan kymmeniä puhumattakaan sadoista. Ilmeisesti ainakin Milence on tässä pelissä eturintamassa ja sieltä taustalta löytyy Volvo, Traton (Man, Scania, VW) ja Daimler. Heillä “ohjeistuksena” 1700 pistettä 2027 mennessä. Tuossa bisneksessä, kun lyödään miljoonia pöytään, pitää olla näytöt ja luotettavuus, kustannustehokkuus ja muut taustat kunnossa. Oman näkemyksen mukaan Kempowerin MegaWattista tulee loppuvuoden myynnistä todella paljon. Tuote pitäisi olla Q3 ja Q4 toimitettavissa, joten alkaisiko esim. Milence sopimus tuottaa tuolloin tilauksia. Tuon vahvan ohjeistuksen on pakko nojata tähän olettamukseen. Esimerkiksi Mercedeksen eActros 600 pitäisi tulla tuotannosta ulos 2024 lopussa, joten ensimmäisiä oikeasti käyttöön tarkoitettuja tuotteita alkaa tulla markkinoille. Ja koska Milence on rekkafirmojen putiikki, niin luulisi, että heillä on intresseissä rakentaa latureita sen minkä ehtii, jotta rekkamarkkina pääsee sähköistymään. Siinä markkinassa riittää jaettavaa niin ajoneuvovalmistajille kuin latureiden tekijöille. Ja koska niitä autoja ostetaan täysin excelissä, niin voi olla, että sähköistymisen suurin murros tulee sieltä ja vauhdilla.

Summa summarum, en ole oikein vielä päässyt asiassa kartalle, että miten iso bisnes sähköistyvä rekkamassa on, mutta näkisin, että se on ollut hieman sivuosassa tässä saagassa. Jos akkujen elinkaaren pituus suurella latausteholla voidaan hieman “varmistaa”, niin saattaa olla, että sähkörekkaa alkaa rullaamaan teillä suht nopeasti. Sama kehitys on ollut havaittavissa kaupunkiliikenteen busseissa.

Pari päivää analyysiä vielä ja uskon, että tätä pitää ostaa lisää. Kunhan saa ensin oman vahvan käsityksen mihin tämä kelkka on menossa.

28 tykkäystä

@Jukka_Lepikko ja Kempowerin tilauskertymä - vihjaakohan hän, että tämä on veliosake?

https://twitter.com/JukkaLepikko/status/1783938809475854535

33 tykkäystä

Aina tervetullut reality checki. Optimistina mietin, että aika iso aalto Kempowerin tuotteita on saatu maailmalle ja jauhavat siellä nyt hyvää asiakaskokemusta. Autojen määrä kasvaa ihan valtavalla tahdilla, eli luulisi että tilausalho pikkuhiljaa helpottaa.

Sitä hieman ihmettelen, ettei jälkimarkkinasta puhuta mitään. Koneen bisnes on käsittääkseni isolta osin huoltobisnestä, mutta jääkö näistä Kempowerin laitteista mitään tulovirtaa kun ne on toimitettu?

8 tykkäystä

Jotta yhä mainostettuihin vuotuisiin tavotteisiin voisi päästä, pitäisi Q2 liikevaihdon jo lähes kolminkertaistua vrt. Q1, tai sitten loppu vuodelle on ennustettu hyvin isoa myyntiä.

Itse odotan 385 M€ vuotuista liikevaihtoa, josta siis Q1 jälkeen kasassa ainoastaan 42,6 M€.

Jos tavoite ei ole realistinen, toivon nopeaa varoitusta. Jos tavoite on realistinen ja pitää, taivas on taas ainakin omasta puolestani auki.

2 tykkäystä