Kempower - Liikkuminen sähköistyy latureilla

https://x.com/TeslaClubIN/status/1808410409252089895

6x CCS2 - Shared 200kW⚡🔋@GlidaIndia has started installing KemPower hardware, 200kW over 6 guns⚡! - DLF Cyber park Gurgaon.

Depending on occupancy and car's capability, it can serve all. Also won't keep you waiting when a low charging power car is occupying charger.… pic.twitter.com/nsPFTI0Rbr

— Tesla Club India® (@TeslaClubIN) July 3, 2024

En löytänyt mainintoja Intiasta tästä topicista, mutta ilmeisesti sinnekin on toimitettu latureita. “Glida” on entinen Intian Fortum.

11 tykkäystä

Tulevana maanantaina näyttää olevan ylimääräinen yhtiökokous Kempowerin sijoittajasivujen mukaan. Asialistalla ainakin uuden hallituksen jäsenen hyväksyntä. Hyvä, että hallitus saa myös kv-osaamista ja näkökulmaa.

12 tykkäystä

Raision Ikean lastauslaitureilla Kempowerin laturit. Ehkäpä 4 kpl. En tiedä onko tulevaa kehitystä, mutta ainakin selkeä indikaatti siitä, että raskas liikenne sähköistyy.

19 tykkäystä

Virallinen ennakkokommentti tulee myöhemmin, mutta ajattelin koota tänne epämuodollisempia odotuksia sekä toimialan kuulumisia ennen tuloskautta.

Kempowerin kasvunäkymistä
Vahvasti loppuvuoteen nojaava liikevaihto-ohjeistus edellyttää merkittävää tilauskertymän vahvistumista Q2:lla alkuvuoteen nähden (meillä ennusteissa 82 MEUR, Q1’24: 45 MEUR, Q2’23: 86 MEUR). Yksittäisistä jättitilauksista ei ole tiedotettu, mutta olen silti melko luottavainen että hyvään tilauskertymään voidaan päästä myös useiden pienempien tilausten summana. Kempowerin jakelupeitto on todennäköisesti jatkanut vahvistumista, sillä ainakin itse olen tietoa etsiessäni törmännyt edelleen uusiin jakelukumppaneihin, joiden ratkaisut nojaavat Kempowerin laitteisiin. Tässäkin ketjussa mainitut toimitukset Intiaan ovat kiinnostava esimerkki laajentumisesta. Maantieteellisesti katsottuna en odottaisi vielä merkittävää liikevaihtoa tai tilauskertymää Pohjois-Amerikasta vaan kasvu on todennäköisesti syntynyt Pohjoismaista, Euroopasta ja muualta maailmasta. Pohjois-Amerikassakin jakeluverkosto on kyllä vahvistunut, mutta tukibyrokratian hitaus ja asiakassuhteiden kehitysvaihe todennäköisesti vielä hidastavat liikevaihdon kasvua.

Tulosvaroituksen riski on merkittävä ja meidänkin ennusteet olettavat liikevaihdon jäävän ohjeistetun vaihteluvälin alle (ohjeistus: 360-410 MEUR, Inderes: 343 MEUR, konsensus: 354 MEUR). Toisaalta, kasvun kiihtyminen loppuvuotta kohden voisi olla positiivinen signaali vuodelle 2025, jolloin tulosvaroitus ei välttämättä enää vaikuttaisi kurssiin kovin negatiivisesti. Arvostus on haastava lyhyen aikavälin tulokseen peilattuna, mutta laskee nopeasti edulliseksi keskipitkällä aikavälillä, mikäli ennustettu tuloskasvu toteutuu.

Markkinasta
Liikenteen sähköistyminen on jatkanut edistymistä, joskin epätasaisesti ja hitaammin kuin vielä vuoden 2023 alkupuolella odotettiin. Sähköautojen myynti kasvoi 2024 Q1:llä nopeasti mm. Kiinassa, Intiassa ja Ranskassa, mutta hitaasti tai jopa negatiivisesti mm. USA:ssa, Saksassa ja Italiassa. BloombergNEF:in tuore katsaus (Electric Vehicle Outlook 2024) ennustaa sähköautojen osuuden globaalista henkilöautomyynnistä nousevan 45 %:iin 2030 ja 73 %:iin 2040, joten suurta rakenteellista muutosta ei ole peruttu vaikka sen toteutuminen etenee vaihteeksi hitaammin.

Mediassa ja myös autoyhtiöiden tuotekehityksessä on viime aikoina olleet pinnalla erityisesti edullisemmat sähköautot - siinä missä pari vuotta sitten fokus tuntui olevan premium-luokan autoissa. Itse näen positiivisena ja välttämättömänä, että sähköautotarjonta monipuolistuu.

Kaupallisten ajoneuvojen sähköistymistrendi on jatkunut. BloombergNEF ennustaa trendin kiihtyvän aluksi lyhyemmän kantaman ajoneuvojen johdolla ja myöhemmin pitkän kantaman rahtiliikenteessä. BNEF ennustaa pitkää matkaa ajavien sähkörekkojen taloudellisuuden lähestyvän dieselkäyttöisiä rekkoja 2030 mennessä. Kempower on ollut eturintamassa raskaan liikenteen latausratkaisujen kehittämisessä, vaikka valtaosa kasvusta tuleekin vielä toistaiseksi henkilöautoille suunnatuista latureista.

Kilpailusta
Uusi ja nopeasti kasvava markkina tarkoittaa, että myös kilpailuasetelmat elävät. Merkittävistä toimijoista Tritium meni konkurssiin keväällä ja myös pienempi pääasiassa Yhdysvalloissa toiminut Freewire meni konkurssiin. Myös Tesla näyttäisi panostavan lähivuosina vähemmän Supercharger-verkostonsa laajentamiseen. Nousevista kilpailijoista erityisesti korealainen Signet näyttäisi voittaneen markkinaosuuksia USA:ssa.

54 tykkäystä

Tämä SK Signet olikin uusi tuttavuus. Piti käydä nopeasti tutkimassa ja tarina tämän osalta on varsin samanlainen, kuin Kempowerilla. Kasvu oli huikeaa vuoteen 2023 asti, jolloin tultiin liikevaihdossa 68% alas vuodesta 2022 (koska kyseessä korealainen yhtiö, tilikaudet menevät todennäköisesti vähän eri tavalla kuin suomessa, ja 2023 tilikausi voi tarkoittaa kuluvaa vuotta? Sijoittajasivut eivät auenneet, joten sieltä en päässyt tarkastamaan asiaa).

Nopeasti tutkittuna tuote näyttää olevan samanlainen dynaamiseen tehonjakoon ja satelliitteihin perustuva, kuin Kempolla, paitsi että satelliittien määrä on rajoittunut kahteen? Itse latauspisteet näyttävät oikeastaan aika makeilta: valtava kosketusnäyttö ja laturin tilasta kertova valo tolpan päällä. Muotoilussa onnistuttu, tosin kauneus on katsojan silmässä.

Marketcap tässä on 100 milj. usd ja P/S luokkaa 3. EBITDA % matalampi kuin Kempolla.

Tämäkin puulaaki on Kempon tavoin spinoff emoyrityksestä, joka SK Signetin tapauksessa on SK, korealainen, maan toiseksi suurin konglomeraatti Samsungin jälkeen.

Lähde:
https://www.marketwatch.com/investing/stock/260870/financials?countrycode=kr&mod=mw_quote_tab

12 tykkäystä

Sisäpiiritieto, negatiivinen tulosvaroitus: Kempower laskee ohjeistustaan vuodelle 2024 ja julkistaa vuoden 2024 toisen vuosineljänneksen alustavat taloudelliset tiedot

Kempower Oyj laskee ohjeistustaan vuodelle 2024. Kempowerin toisen vuosineljänneksen 2024 alustaviin laskelmiin perustuvat tilintarkastamattomat avainluvut ovat (vertailuluvut suluissa):

Q2/2024

  • Tilauskanta laski 101,0 miljoonaan euroon (Q2/2023 138,5 miljoonaa euroa)
  • Tilauskertymä laski 54,1 miljoonaan euroon (Q2/2023 86,3 miljoonaa euroa)
  • Liikevaihto laski 21 % 57,1 miljoonaan euroon (Q2/2023 72,5 miljoonaa euroa)
  • Operatiivinen liiketulos laski -8,5 miljoonaan euroon (Q2/2023 13,9 miljoonaa euroa), -14,9 % liikevaihdosta (Q2/2023 19,2 %)

H1/2024

  • Tilauskertymä laski 99,0 miljoonaan euroon (H1 2023 147,7 miljoonaa euroa)
  • Liikevaihto laski 22 % 99,7 miljoonaan euroon (H1 2023 128,2 miljoonaa euroa)
  • Operatiivinen liiketulos laski -19,3 miljoonaan euroon (H1 2023 20,8 miljoonaa euroa), -19,3 % liikevaihdosta (16,2 %)

Uusi ohjeistus vuodelle 2024

DC-pikalatausmarkkinoiden kysyntä on ollut alhaisempaa kuin Kempower on aiemmin arvioinut. COVID-19:n jälkeen vallitsi komponenttipula, mikä loi pikalatausratkaisuille normaalia suuremman kysynnän. Myös laturien käyttöönotto on ollut aiemmin odotettua hitaampaa verkkoyhteyksien rajallisen saatavuuden vuoksi. Molemmat tekijät ovat luoneet ylimääräistä varastoa asiakaspuolella. Useat asiakkaat odottavat myös seuraavan sukupolven latausalustan täyttä saatavuutta vuoden 2024 toisen vuosipuoliskon aikana.

Kempower arvioi asiakkaidensa varastossa olevan Kempower-latauslaitteiden arvon olevan noin 100 miljoonaa euroa ja varastojen laskevan hitaasti toisen vuosipuoliskon aikana. Tällä on merkittävä negatiivinen vaikutus asiakkaiden tilauksiin.

Ylimääräisten varastotasojen vaikutus on selkeästi nähtävissä toteutuneessa tilauskertymässä, sillä ero suurimpien asiakkaidemme tilausmäärissä vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla verrattuna vuoden 2023 ensimmäiseen vuosipuoliskoon on noin 75 miljoonaa euroa. Kempowerin uusasiakashankinta on edelleen kehittynyt positiivisesti, mutta ei ole riittänyt paikkaamaan olemassa olevien asiakkaiden tilausten laskua.

Parantaakseen kannattavuuttaan Kempower arvioi merkittäviä lyhyen ja keskipitkän aikavälin kustannusrakenteen muutoksia optimoidakseen organisaation tehokkuutta.

Kempower odottaa:

  • Vuoden 2024 liikevaihto; 220–260 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakursseilla ei ole merkittävää vaikutusta (liikevaihto 2023: 283,6 miljoonaa euroa)
  • Vuoden 2024 operatiivinen liiketulosmarginaali, % tulee olemaan negatiivinen. Kannattavuuden odotetaan kuitenkin parantuvan loppuvuotta kohti ja olevan nollatasolla vuoden 2024 neljännen vuosineljänneksen aikana.

Aiempi ohjeistus

Kempower odottaa:

  • Vuoden 2024 liikevaihto; 360–410 miljoonaa euroa olettaen, että valuuttakursseilla ei ole merkittävää vaikutusta (liikevaihto 2023: 283,6 miljoonaa euroa)
  • Vuoden 2024 operatiivinen liiketulosmarginaali, %; 5 %–10 %

Taloudelliset tavoitteet ennallaan

Kempowerin hallitus vahvistaa olemassa olevat taloudelliset tavoitteet:

  • Kasvu: 750 miljoonan euron liikevaihto keskipitkällä aikavälillä (vuodet 2026–2028)
  • Kannattavuus: 10–15 prosentin operatiivinen liiketulosmarginaali saavutettu keskipitkällä aikavälillä (vuodet 2026–2028) ja operatiivinen liiketulosmarginaali vähintään 15 prosenttia pitkällä aikavälillä
  • Osingot: Ei osinkoja lyhyellä aikavälillä

Arvioimme DC-pikalatauslaitteiden markkinoiden kasvavan Euroopassa ja Yhdysvalloissa noin 14 miljardiin euroon. Kempowerin tavoitteena on olla viiden suurimman yrityksen joukossa Euroopan ja Pohjois-Amerikan DC-pikalatausmarkkinoilla vuoteen 2030 mennessä.

66 tykkäystä

Järkyttävä negari. Miten johto voi olla noin kuutamolla näkymistä.

80 tykkäystä

Jep, niin kuin täällä on todettu niin jos uutisointi pyörii Citymarkettien ympärillä niin ei olla vielä mikään globaali pelaaja.

30 tykkäystä

1,3 miljardin arvo siitä, että saa vastapainoksi tulevaisuuden unelmia ja 200milj liikevaihtoa tekevän firman joka ei voitollinen… Eiköhän tästä saada uusi case kuten yhtiö nimeltä Oatly, jossa näkymät alalla on upeat ja hienot, mutta yhtiö suuntaa kohti lattiaa lisääntyvän kilpailun vuoksi.

Se näennäinen kilpailuetu ja kasvu mitä saavutettu pari vuotta on aika hattaraa kun yhtiöiden todellinen ansaintavoima testataan paljon pidemmällä aikavälillä.

36 tykkäystä

Kysymys jota kukaan ei ikinä kysynyt lukemattomien posareiden jälkeen.

40 tykkäystä

Propsit kaikille kirjoittajille, jotka viimeisten tulospuhelujen jälkeen callasivat suoraan bullshitin tilausten kehittymisestä ohi toimarien kommenttien. Teitä tarvitaan, vaikka aina ei kollegat osaakaan omissa unelmissa arvostaa. :pray:

Ja samaan hengenvetoon, ei Kempower tässä nyt paskaksi keissiksi firmana ole muuttumassa, mutta lähitulevaisuus kurssin suhteen tulee olemaan luultavasti hyytävä.

84 tykkäystä

Taitaa Kempower liittyä pian arvostuksessa verrokkiensa joukkoon. Chargepointia saa noin 1,6 P/S-kertoimella ja heillä sentään paljon asiakkaita jo USAssa. Tainnut Kempowerin kasvu olla liian kotimarkkinavetoista ja murtautuminen jenkkimarkkinoille tullee olemaan vaikeaa.

4 tykkäystä

Näyttäs, että tulosvarotus tuli vasta pörssin kiinnimenon jälkeen, mutta silti jotkut kerkes myydä?

On kyllä tiukka negari. Jos on jäljellä luottoa firmaan niin huomenna saa varmaan sitä kuuluisaa dippiä.

5 tykkäystä

Kello 18.15 tuo negari julkaistiin.

Huomiselle toki helppo ennustaa suurehkoa laskua.

18 tykkäystä

Tänään meneekin sitten iltatöiksi analyytikoilla, kun ruuvataan uudet kasvuennusteet ja tavoitehinnat. Inderes taisi olla karhuisimpia, ja silti Q2/2024 LV-ennuste heitti yli 20 miljoonaa, toteuman ollessa lähes -30% ennustetusta. Jos jotain positiivista, liikevaihto sentään kasvanut vs viime kvartaali.

Joka tapauksessa, firman uusi markkina-arvo asettunee hiljalleen lähemmäs puolta jaardia, eli kurssi voinee tulla vielä alas 40%, ennenkuin uutiset kääntyvät taas positiivisiksi. Eiköhän tässä saatu uusi inhokki foorumille. Tavoitehinnaksi veikkaan indeltä 17€.

Naapurifoorumin Almanakka oli kuukausi sitten oikeassa spekuloidessaan analyytikkopuhelun peruuntumisen ja tulosvaroituksen yhteydestä. Kuinka kauan yhtiö on tiennyt tulosvaroituksen olevan välttämätön?
Kuka enää luottaa yhtiön tiedonantopolitiikkaan ja johdon puheisiin?
Kuinka monta pettynyttä ja vihaista sijoittajaa taas luotiin?

50 tykkäystä

Kyllähän Kempower jo alkuvuodesta näytti vahvasti tarjoavan tuplanegarin riskiä. Ohjeistusta olisi pitänyt laskea jo ensimmäisen negarin kohdilla :man_facepalming:

84 tykkäystä

Huomenna nähdään miten paljon on negaria hinnoiteltu sisään.

Aiemmin Inderesin näkemys oli tällainen: “Tulosvaroitusta on mielestämme jo hinnoiteltu sisään nykyiseen kurssiin ja näemme pitkän aikavälin mahdollisuudet houkuttelevina. Toistamme osta-suosituksen, mutta laskemme tavoitehinnan 28 euroon (aik. 32e) ennusteleikkausten myötä.”

10 tykkäystä

Tämä tosiaan oli nähtävissä jo tosiaan maaliskuussa kuten @Pohjolan_Eka totesi. Luvut, ohjeistus ja selitykset eivät vain täsmänneet.

Mutta onhan tämä nyt ällistyttävää, että kun tilivuodesta on kulunut puolet, niin nyt vasta johto tajuaa, että hups keikkaa - liikevaihto saattaakin olla vain n. 50% siitä, mitä olemme ohjeistaneet parhaimmillaan mahdolliseksi.

Ja sanon vielä nyt ja tässä, että valitettavasti jää kyllä tällä suoritustasolla vielä triplanegarin uhka päälle. Tuo 220M ei nimittäin tällä suoritustasolla täyty, kun jostain ihmeen syystä edes vanha tilauskanta (jota vuoden alussa oli 120M, josta nyt on saatu toimitettua vasta alle 100M) ei näytä konvertoituvan yläriville.

45 tykkäystä

Inderesin ennusteessa alitus olisi ollut maltillinen.
2024 vuodelle ennustettiin 342 m€ liikevaihtoa ja positiivista tulosta (Kempowerin vanha ohjeistus 360-410 m€ liikevaihto ja 5-10% EBIT margin. Kempowerin uusi ohjeistus on 220-260 m€ ja tappiollinen tulos.

Ei nykyinen osakekurssi näin karua tulosvaroitusta hinnoittele.

52 tykkäystä

Edellisen raportin aikaan Kempowerin osakekurssi oli 17,37 €, joten siihen hintaan varmastikin oli jonkinlainen tulosvaroitus hinnoiteltu. Tämä tulosvaroitus ei anna kovin hyvää kuvaa johdon ammattitaidosta, vaikka aiemmin olenkin pitäänyt Kempowerin johtoa kyvykkäänä.

Analyytitkotkin ovat olleet turhan optimistisia ja onhan Indereskin ajanut käytännössä viimeisen vuoden alamäen läpi koko ajan positiivisella suosituksella, vaikka arvostusriski onkin ollut 4/5 tasolla.

Voi olla, että Indereskin tämän tulosvaroituksen jälkeen kääntyy negatiiviselle kannalle, mikä toki olisi varsin ymmärrettävää. Tulosennusteiden perusteellakaan analyytikko ei noin rajua ohjeistuksen laskua osannut odottaa.

Sitä en oikein ymmärrä, että miksi Kempowerin asiakkailla olisi varastoja? Luulisi, että tilattavat laitteet menevät suoraan asennukseen, eivätkä mihinkään varastoon keräämään pölyä asennusta odottamaan?

edit: Yksi huolestuttava juttu on myös se, että kevään lakkojen vuoksi 10 miljoonaa liikevaihtoa siirtyi Q2:lle. Ilman sitä Q2 liikevaihto olisi ollut vain n. 46 miljoonaa, mikä toki on enemmän kuin Q1:llä. Kempowerin uuden sukupolven latureidenhan piti tulla myyntiin jo Q1 Euroopassa ja Q2 Pohjois-Amerikassa, joten luulisi niidenkin jonkin verran buustaavan myyntiä.

23 tykkäystä