Kesko - Kaupan alan osaaja

“Yhtiö arvioi vuonna 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 620–720 miljoonaa euroa.”

Ei järkytä, mutta riittäisikö tuo järkyttämään markkinoita?

Inderesin kommentissa kirjoitetaan näin: “Tilikauden 2024 ohjeistuksen osalta kannattavuus näyttää jäävän suurin piirtein vertailukauden tasolle tai olevan hieman sitä alempi. Kesko ohjeistaa sen oikaistun liikevoiton asettuvan 620–720 MEUR:n välille (2023: 712 MEUR). Ohjeistus on sinällään linjassa nykyisiin odotuksiimme, sillä odotamme 711 MEUR:n oikaistua liikevoittoa ja ohjeistuksen keskikohta on 670 MEUR.”

Tällainenkin tiedote tuli tänään:

Lempäälän Citymarket taisi olla uutta infoa. Kuopioon rakennettavastahan on uutisoitu jo pidempään.

18 tykkäystä

Osinkoehdotus (1,02) tyydyttää ainakin minua, joten osakkeet pysyvät salkussa vuoden 2024 haasteista huolimatta.

21 tykkäystä

Joo ei merkitystä. Saisi laskea enemmänkin, niin saadaan säästettyä panoksia yritysostoihin. Tällä kurssitasolla ja koroilla ei omien osakkeiden käyttö tai isot velkamäärät houkuta. Kun kassavirtaa on, niin osinkojen sijaan ohjaisi sen rauta/auto-kaupan laajentamiseen nyt kun markkinalla on halpaa ostettavaa.

6 tykkäystä

Osingon suuremman leikkaamisen sijasta kuitenkin siirrettiin 2-4 erien maksua kuukaudella myöhäisemmäksi.

Aika raju kurssireaktio tänään. Ja kerrankin ylöspäin. Ei tainnut tulla tänään lisäyspaikkoja…

20 tykkäystä

Tässä on Sijoittaja.fi:n juttu Keskosta, mutta loppuosa jutusta on muurin takana. Ei mitään ihmeempää Inderesin materiaaleja lukeneille. :slight_smile:

Laskeva trendi jatkui vuonna 2023. Loppuvuodesta osake lähti markkinoiden mukana hieman uuteen nousuun, mutta nousutrendi näytti tyssäävän heti tammikuussa 2024. Q4-tulos tuskin aiheuttaa suurta liikettä osakekurssissa

6 tykkäystä

Ikävästi viimeinen erä siirtyi ensi vuoden puolelle. Tänä vuonna osinkoja tulee sen vuoksi n. 29% vähemmän kuin viime vuonna!
Tämä kvartaaliosinkomuoti siirtää osingonmaksua yhä kauemmas…

1 tykkäys

Näin tekee. Hyvänä puolena näen, että nyt Kesko maksaa osingot tasaisemmin pitkin vuotta kolmen kuukauden välein. Enkä näe osinkoeurojen panttaamista minään ongelmana, ellei panttaaja ole joku tyyliin Telia, jonka toimialakuvaukseen tulisi lisätä “omistaja-arvon tuhoaminen ja rahan polttaminen”.

Menee se näemmä pieleen niilläkin arvailut, jotka näistä työkseen kirjoittavat. No, viime vuonna oli muotia moukaroida osakkeet alas, jos yllettiin vain tavoitteisiin. Tänä vuonna se synnyttää kurssirallin. Pyysingin uutta Sijoitustiedon kolumnia siteeraten: “Jos osakkeet alkavat keulimaan hyvin lähelle odotuksia osuneista osareista, tarkoittaa se yleensä alla olevaa vahvuutta markkinalla. Eli sijoittajilla on rahaa näpeissä, joka alkaa jo pikkuhiljaa poltella.”

19 tykkäystä

Itse ajattelen niin, että markkina ja iso raha alkaa Keskon tapauksessa hinnoitella jo elpymistä / laskevia korkoja. Katsoen siis vielä yhden potentiaalisen suvantovuoden yli kohti 2025 potentiaalia. Kesko on tehnyt hyviä peliliikkeitä rakentamissektorilla. Kun tuo markkina lähtee taas rullaamaan tulee se näkymään Keskon tuloksessa isosti :sunglasses:

23 tykkäystä

Näin on. Mutta itse mietin siltä kannalta, että onko Kesko tänäpäivänä tarjolla olevan informaation perusteella 8 % arvokkaampi yhtiö kuin eilen. Mielestäni ei. Mutta kurssi toki on mielestäni kohtuullinen ja jos esim. kuukausimyyntien yhteydessä nähdään kunnon dippejä, aion niitä kuluvana vuonna hyödyntää.

7 tykkäystä

Ja nyt alkaa tulla tällaisia aavistuksen aiempaa parempia suhdannearvioita:

4 tykkäystä

Näin hieman itsekin ajattelin mutta kurssireaktion perusteella tämä oli selkeästi väärä ajatusmalli.

Mitä tästä olisi pitänyt poimia on se että epävarmuutta poistui. Markkinat ajattelivat tätä ennen liian yhtiöstä liian negatiivistesti - ja tämä eri asia kuin analyytikoiden näkemys. Lisäksi kyllähän tämä nousee nyt esille: “Suhdanteen ennakoidaan kääntyvän paremmaksi vuonna 2025.”

Tällainen laatuyhtiö kun nuijitaan huipuista näin alhaiselle tasolle, ja kun markkinat löytävät syyn ostaa yhtiötä, on liike nopeaa. Voi olla ettei nyt helpolla löydy selkeitä mahdollisuuksia ostaa. Toivottavasti oon tässä väärässä (jotta itse pääsen hyppäämään takaisin kyytiin :laughing: ).

Ja teknisesti, näyttää vahvalle. Purkaantunut laskutrendistä ulos, ja viikkotason trendi käännettiin tänään nousevaksi.

23 tykkäystä

Aamulehden juttu tänään julkistetusta uudesta Citymarket -investoinnista Lempäälän Ideaparkiin.

(ei maksumuuria)

9 tykkäystä

Sama ensireaktio itsellä. Kesko salkun suurin sijoitus ja tärkein osingonmaksaja. Että lievästi harmitti. Toisaalta olen yrittänyt kasata salkkua, jossa olisi joka kuukausi joku maksamassa osinkoa. Nyt on hienoa, kun osinkoa saa myös tammikuussa! Aiemmin sellaista firmaa ei ollut Helsingin pörssistä.

11 tykkäystä

Tällaiset rennommat pikavideotkin ovat mieleeni; tässä videossa @Arttu_Heikura kertoi ajatuksiaan aamun tuloksesta. :slight_smile:

Myyntiluvut olivat jo tiedossa, mutta Keskon Q4-raportti tarjoili silti pienoisen yllätyksen kannattavuuden oltua odotettua parempi. Markkinakommenteissaan ja näkymissään yhtiö oli kuitenkin varovainen. Analyytikko Arttu Heikura kommentoi yhtiön Q4-tulosta.

Aiheet:

00:00 Kannattavuus odotettua parempi
01:08 Ohjeistus ja markkinakommentit

14 tykkäystä

Kiitos vielä kaikille hyvistä kysymyksistä! Toivottavasti huomasin poimia mukaan kaikki. Tässä vielä Mikko Helanderin päätöshaastattelu Keskon pääjohtajana. Seuraajan haastattelu saadaan sitten ensi kerralla.

Kellotukset:
00:00 Aloitus
01:04 “Olemme erittäin hyvässä tuloskunnossa”
02:23 “Vuodesta 2024 tulee vaikein”
03:58 Keskon kilpailukyky ruokakaupassa
04:43 Ruoan hintaa laskettu
05:30 Investointeja uusiin kauppapaikkoihin
08:47 Kauppakiinteistöjen omistaminen
10:10 Kauppakeskusten merkitys
11:17 “Kilpailu pakottaa uudistumaan”
12:26 Yritysostoissa selkeä fokus
14:20 “Ennätykset tullaan rikkomaan”
15:41 Tärkeimmät strategiset valinnat
17:25 Yhtenäinen Kesko kokoaan suurempi
18:30 Urheilukauppa osana Keskoa

32 tykkäystä

Kuuntelin vielä Keskon englanninkielisen infon Q&A-osiota, ja muutama poiminta sieltä. (Nämä eivät ole aivan samassa aikajärjestyksessä kuin mitä infossa todettiin, ja virheet aina mahdollisia.)

  • Päivittäistavarakaupan toimialajohtaja Ari Akseli havainnollisti uusista K-Citymarketeista puhuttaessa niiden vaikutusta markkinaosuuksiin: “Jos haluaa saada markkinaosuutta, on avattava hypermarketteja kasvukeskuksiin. Jo yksi hypermarket esimerkiksi Helsingin kantakaupungin alueella tai Espoon alueella voi merkitä noin 0,2 % markkinaosuuden kasvua. Ja meillä on suunnitelmissa avata useita tällaisia.”

  • Lähivuosina tulevat uudet K-Citymarketit: Vuosaari (2024), Kivistö (2025), Lempäälä (2025), Kuopio (2025) ja Porvoo (rakennuslupa). Porvooseen uutta K-Citymarkettia on suunniteltu vuosikaudet.

  • Seuraava pääjohtaja Jorma Rauhala muisteli, että aloittaessaan rakentamisen ja talotekniikan kaupan toimialajohtajana liikevoitto-% oli 2 % luokkaa ja ambitioksi tuli saada se 6-8 % tasolle, minne päästiin 2021-2022. Vuodelle 2024 ohjeistetaan, että kannattavuus jää edellisvuoden tasosta (5,1 %), mutta säilyy “edelleen kohtuullisen hyvällä tasolla”. Mikko Helander heitti Rauhalalle loppuun, että seuraavaa toimialajohtajaa voisi muistuttaa, että Pohjois-Amerikassa sektorilla tehdään 10 % liikevoittomarginaaleja.

  • Rakentamisen ja talotekniikan suhdanteen kääntymisestä todettiin, että oletuksena on, että B2C-myynti (kuluttaja) lähtee virkoamaan ensimmäiseksi ja sitten B2B-myynti (ammattilaiset). Tässä taustalla havainto, että B2B-myynnissä suhdanteen heikkeneminen alkoi näkyä v. 2021 B2B-myyntiä aiemmin. Keskolla myynnistä B2B:tä valtaosa.

  • Päivittäistavarakaupan 7 %:n liikevoittomarginaali Helander sanoi sitä kysyttäessä olevan “kestävä”.

  • K-ruokasovellusta käyttää aktiivisesti “something like” 600 000 asiakasta, joilla keskiostos on keskimääräistä asiakasta suurempi. Käyttäjien määrä on kasvanut selvästi vuoden aikana.

  • Keskon private label -tuotteiden (K-Menu, Pirkka) myynti on kasvanut. K-Menu on tässä markkinassa “price fighter” ja kaupalle omissa merkeissä marginaalit ovat brändituotteita korkeammat. Suomenkielisessä infossa todettiin muistaakseni, että myös premium-tuotteiden myynnissä nähdään piristymistä.

44 tykkäystä

Inderes näemmä säilytti 17 euron tavoitehinnan, mutta laski suosituksen vähennä-tasolle. “Aika siirtyä lisäostojen osalta tauolle”. Itse asiassa otsikon mukaisesti aion toimia minäkin. Ei ole mitään tarvetta vähentää omistuksia, mutta lisäykset vaatii esim. sellaisia kuukausimyyntien julkistusten yhteydessä nähtäviä kyykkyjä, joita viime vuonna riitti kylliksi. Jos päästään taas 16-alkuisiin hintoihin, niin silloin lisäykset alkaa taas maistua.

22 tykkäystä

Tässä on oikeanlaista heittäytymistä:

Voin siis aamu-unisena osakkeenomistajana nukkua torstainakin tyytyväisenä pitkään, kun Keskon aluejohtaja on hiki otsalla hyllyttämässä hernekeittopurkkeja ja puolustamassa päivittäistavarakaupan markkinaosuutta.

34 tykkäystä

Aluejohtajan kannattaa suunnata kommentti sinne Kalasatamaan, kyllä aika moni henkilö on ihan asiakasrajapinnassa töissä päivittäin, vaikka ei ole päivittäistavarakaupassa ole hyllyttämässä :wink:.
Ulostulossa ei sinänä ollut mitään “väärää” vaan :+1:.

Erittäin monelle päivittäistavarakaupassa työskentelevä ja ehkä jopa muutama palstalainenkin vetää helposti yhtäläisyysmerkit Keskon ja päivittäistavarakaupan välille.
Ehkä ymmärrettävää, ehkä ei, en kerro miksi sitä viitsin edes kommentoida, mutta lähde on aika tuttu…

2 tykkäystä

OP: Lisää ja target 19,50 € ennallaan.

OP arvioi että Keskon tulos pohjaa vuonna 2024, näkymissä orastavaa myönteisyyttä. Q4 raportista OP nostaa erityisesti esille päivittäistavarakaupan hyvän sopeutumiskyvyn hintakilpailuun.

16 tykkäystä