Kesko - Kaupan alan osaaja

Turun Sanomissa tänään maksumuurin takana Rauhalan haastattelu.

Aletaan tosiaan hiljalleen heräilemään siihen, että S-Ryhmä vie tätä markkinaa ja “voi olla ettei ole pärjätty.”

Mainitsee myös S-Ryhmän laajentaneen kauppaverkostoaan nopeammin kuin Kesko ja etenkin Prismat on toiminut kasvun vetureina.

Uusia Citymarket avauksia on nyt onneksi jo ilmoitettu ja toivottavasti saadaan myös hintamielikuvaa parannettua kun viimein huomataan että ostokset tehdäänkin nyt hinta edellä. Pitkä polku kyllä saada menetettyä markkinaosuutta vallattua takaisin.

16 tykkäystä

Maaliskuun luvut:

Rumia lukuja, jotka toki pääasiassa selittyy toimituspäivien määrällä.

8 tykkäystä

Tuossa vielä kommentit

21 tykkäystä

Nostamme Keskon tavoitehintamme 18,0 (aik. 17,0) euron tasolle nousseiden ennusteiden seurauksena.

  • Inderes aamukatsaus
12 tykkäystä

Tässä olisi Artun näpyttelemä yhtiöraportti. :slight_smile: :gem:

Olemme päivittäneet ennusteemme raportoitujen myyntilukujen mukaisiksi sekä lisänneet Davidsen-yrityskaupan tuoman vaikutuksen.


Ja kommentti:

19 tykkäystä

OP kertoo aamukatsauksessaan, että Keskon myynti jäi Q1:llä pari prosenttia sen ennusteista. Mitään tavoitehinnan päivityksiä ei vielä nähty.

Olisi kyllä kiva kuulla tarkkemmin ihan toimialakohtaisesti siitä, miten toimituspäivien määrä vaikuttaa ihan toimialakohtaisesti myyntiin. Nyt Keskon yleisesti esittämä 2-4 %:n haarukka on aika leveä.

4 tykkäystä

Arhi Kivilahden tviitit kiinnostanevat tätä ketjua lukevia:

https://twitter.com/ArhiKivilahti/status/1780106116912869826



Ja tässä on tuo tviitin linkki:

12 tykkäystä

Salkunrakentajan juttu Keskosta, jossa ei ole hirveästi uutta yhtiötä tarkemmin seuranneille, jutussa on lainattu Handelsbankenin analyytikkoa Nicklas Skogmania.

Handelsbanken näkee Keskon ruokakaupassa positiivisia merkkejä.

”Elintarvikkeiden inflaatio on hidastunut merkittävästi, joten odotamme myös kuluttajien siirtymisen halvempien verrokkiyhtiöiden asiakkaiksi pysähtyvän vuoden alkupuolella. Siten odotamme Keskon ruokakaupan markkinaosuuden vakiintuvan etuajassa”

7 tykkäystä

Handelsbankenin analyytikolle Kesko on edelleen “pidä”.

Danske Bank nostaa Keskon suosituksen osta-tasolle (aik. pidä), toistaa 18,80 euron tavoitehinnan (Kauppalehti)

8 tykkäystä

Handelsbankenin tekstissä kun todettiin rakennusmateriaalikustannusten painavan kysyntää alas, niin täytyypä kehua sitä kuinka Kesko on tarttunut härkää sarvista:

“K-Rauta tiedotti maanantaina, että se laskee Cello-keittiömallistonsa keittiökokonaisuuksien suositushintoja 30–41 prosenttia mallista riippuen. (…) Konseptimuutos ja hankintalogiikan muutos ovat hinnanalennusvaran taustalla. Nyt ostetaan suoraan tuottajalta.”

Tietenkään millään keittiökaupalla ei rakennuspuolta pelasteta eikä tuossa olla missään rakentamiskustannusten ytimessä, mutta tuo on hyvä esimerkki kuinka kustannusten nousua voi hillitä oman kateosuuden kärsimättä. Ja siinä samalla parantaa omaa kilpailuasemaa.

19 tykkäystä

Uusia tuotelanseerauksia:

https://www.k-ruoka.fi/artikkelit/pirkka/pirkka-fanituotteet

Kenkiä, sukkia ja t-paitoja on tarjolla hyvin edulliseen hintaan. Nämä taisi jäädä kyllä itseltä nyt hankkimatta, mutta jos K-Kaupan Väiskin fanipaitoja saataisiin kauppoihin, niin ostaisin heti. Samoin joku 70s retrohenkinen paita vanhalla K-logolla voisi toimia.

Tällainenkin uutinen tältä viikolta:

Ympärivuorokautinen asiointimahdollisuus kuulostaa tuolla toimialalla hieman erikoiselta, mutta ehkä sekin on kilpailuetu.

Ps. Keskon maaliskuun myyntiluvut innostivat vähän keventämään osaketta, mutta tänää tuli ostettua lappuja kahdessa erässä hieman edullisemmin takaisin. Nyt on Keskoa salkussa enemmän kuin koskaan.

19 tykkäystä

Tampereen paikallisuutisissa pysytellen. Tällainen lämmittää osakkeenomistajan mieltä, kun muutaman sadantonnin kauppahinnan sijasta kaupungilta halutaan tontin nurkan vastineeksi maapläntti supermarkettia varten:

“Kesko omistaa Linnaimaan Citymarketin tontin. Kaupunki halusi ostaa osan tontista, jotta se voisi rakentaa uuden kadun Piettasenkadulta Aitolahdentielle, kun raitiotietä aletaan rakennetaa Mäentakusenkadulle. Neuvotteluissa kaupasta ei kuitenkaan kaupungin mukaan päästy sopuun, joten asia ollaan ratkaisemassa maanalueiden vaihdolla.”

Ja vaihdossa Kesko saa Vuoreksesta tontin, jolle tilan puolesta mahtuu somasti K-Supermarket. Vuoreksessa asuu tällä hetkellä n. 8000 asukasta, alue laajenee kovaa vauhtia ja päivittäistavarakauppa on Salen ja K-Marketin varassa.

45 tykkäystä

Porvoon uusi cittari on ollut yhtiön putkessa muistaakseni useita vuosia. Arvioitu avautuminen 2027 keväällä.

Uuden K-Citymarketin rakentaminen Porvoon Länsirannalle alkaa - K-ryhmä (cision.com)

20 tykkäystä

Tulospalkkioista päätellen ei se nyt niin huonosti ole menny PT-markkinalla…

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010381704.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0BzyETFKiJwF2G3hmEhEZ6hxAIYxnNBpBr4KVpsj0yMum_QcZ3ErIfJEg_aem_AWp4vt9ZNFD6kLsnGx9C7by0O2LIxsyDbpiMYlErHpbzPxySTtfl9hPxELlevhuV0qiFo8wCZdfsDTnBhtEVcOCT#Echobox=1713949891

5 tykkäystä

Keskon Q1 odotusten mukainen, tulos hyvä suoritus haastavassa markkinassa:

  • Liikevaihto 2 759,5 MEUR (-2,4 %, vertailukelp. -5,5 %)
  • Vertailukelpoinen liikevoitto 99,5 MEUR
  • Kulutehokkuus pysyi hyvällä tasolla, liiketoiminnan rahavirta vahva

Toimialat:

  • Päivittäistavarakaupassa liikevaihto kasvoi, tulos hyvällä tasolla huolimatta panostuksista hintatasoon
  • Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevoitto laski odotetusti rakentamisen heikosta suhdanteesta johtuen
  • Autokaupassa liikevaihto ja tulos hyvällä tasolla

Tulosohjeistusta täsmennetty:
Koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton arvioidaan olevan 620-700 MEUR (aiemmin 620-720 MEUR). Täsmennys liittyy rakentamisen ennakoitua heikompaan suhdannenäkymään vuonna 2024. Ohjeistus ja näkymät muilta osin ennallaan.

Tiedote ja muut tulosmateriaalit Raportit ja presentaatiot

Suomenkielinen tulosinfo sijoittajille ja medialle alkaa kello 11.30

45 tykkäystä

Omaan silmään osari näytti ensikatsauksella paljon surkeammalta kuin mitä se nyt sitten oikeastaan on. Todellisuudessahan kvartaalin luvut menivät aika liki esim. OP:n näkemystä. Sitten taas Inderesillähän oli melkoista optimismia perinteisesti vaisumman Q1:n lukujen suhteen.

Ohjeistuksen lasku ei tullut yllätyksenä, mutta itse ajattelin ettei lattiakaan siinä välttämättä pidä. Mikään hyvä tulos tuo ei ole ja uusiin tavoitteisiin yltämisessäkin on varmasti täysi työ tehtävänä.

Keventelin Keskoa maanantaina. Oletin, että OP:ltä saadaan vielä ennen osaria ennakkokommentti ja pieni tavoitehinnan lasku. Sitä ei nähty. Mutta eiköhän tässä hyviä ostopaikkoja ole luvassa. Ei Kesko sijoituskeissinä nojaa siihen, millaista tulosta yhtiö vuonna 2024 tekee.

Ps. Tuosta Helanderin ajalta periytyvästä “hyvä suoritus haastavassa markkinassa” -jankkauksesta voisi jo luopua. Ainakin heikkojen tai haaleiden osarien kohdalla.

26 tykkäystä

Markkinaosuutta menetetään S-ryhmälle hitaasti mutta varmasti vuodesta toiseen.

5 tykkäystä

Pieni vertailu analyytikoiden odotuksiin.

Liikevaihto-odotus 2811 M, toteuma -1,8 %.

Liikevoitto-odotus 111 M, toteuma -10,4 %.

Päärivit ovat mielestäni odotuksia heikommat, varsinkin kannattavuuden osalta jopa reilusti.

Investing.comin mukaan puolestaan liikevaihto-odotus olisi ollut 2770 M ja EPS -odotus 0,1713 €. Tämän mukaan tulosalitus olisi ollut hieman edellistä laskelmaa lievempi.

Heikoksi muuttuneen teknisen kuvan takia itse lähden päivään myönteisin fiiliksiin kalastellen pohjia avauspositiolle.

19 tykkäystä

Näinpä, eikä mitään silver bullettia ole näkyvissä ruuassa, jatkunee vielä pitkään. Horecassa ovat kyllä pärjänneet, mutta tämä taas syklistä ja kokoluokaltaan ei kasvaessaankaan peitä ruuan markkinaosuuden menetystä.

@Arttu_Heikura :n aamarikommentit tuloksesta: Kesko Q1-aamutulos: Tulos jäi pahasti odotuksista - Inderes

Keskoq124tot

17 tykkäystä