Kesko - Kaupan alan osaaja

Korkeampi hinta=isompi kate=hyvä osakkeenomistajille, jos ei vaikuta myynnin määrään.
Kaikki ei voi olla halvimpia.

6 tykkäystä

Kirjoittelin jo aiemmin että s-kauppa pyyhkii k-ryhmällä nyt lattiaa, mutta moni täällä ei uskonut. Katsotaan kun s-ryhmän luvut lyödään pöytään että onko höpötykseni olleet väittämäni mukaisia.

Tähän on monta syytä. Automaatiovarasto, halvemmat hinnat, yleinen taloustilanne jossa ihmiset talouden tiukkenemisen johdosta siirtyvät “halvempiin” kauppoihin.

6 tykkäystä

Ruotsin “S-ryhmä” eli Axfood (ei osuuskauppa) raportoi markkinan myötäisiä Q2-lukuja. Tämä on jatkumoa premium-toimijoiden ja halpuutuskauppojen kasvueron kaventumisesta. Tätä nähtiin 2024 lopulla ja Q1’24:llä.

Raportin mukaan kuluttajien hintaherkkyys on jatkunut ja vertailukelpoinen kasvu oli täysin linjassa markkinan 2,2 %:n kasvuun.

Keskon ruotsalainen verrokki ICA aloitti Keskoa aikaisemmin voimakkaammat hintakampanjoinnit, jotka saattavat olla yksi eroa tasoittava tekijä. Nähtäväksi jää onko Keskon lupailemat hintamielikuvan parantamistoimet riittävät markkinaosuuksien kasvattamiseen Suomessa.

Raportti löytyy täältä: Axfood interim report Q2 2024 (ENG) (cision.com)

19 tykkäystä

Tähän voitanee lisätä vielä se fakta, että S-ryhmällä on lupa operoida ohuemmalla kannattavuudella, kun taas osakkeen omistajat odottavat Keskon raportoivan hyvää kannattavuutta. Ja lisäksi S-ryhmän volyymit on Keskoa suuremmat, jolloin näistäkin saadaan hyötyä alempaan hinnoitteluun.

22 tykkäystä

Ja edelleen voidaan jatkaa, että Keskolla ei ole mitään yhtenäishinnoittelua käytössään, vaan kauppiaat määrittelevät hintatason. Lisäksi vertailua tulisi tehdä tyyliin Salet vst. K-Marketit, S-Marketit vst. K-Supermarketit ja Prismat vst. Citymarketit. Ei se hintaero nyt niin suuri ole näiden välillä ja olen huomannut, että monissa premium-elintarvikkeissa Citymarketit ovat pikemminkin pitäneet hintansa entisellään kun Prisma on niitä nostanut.

Mitä kuukausilukuihin tulee, niin karseathan nuo ovat kaikin puolin. Moni on elätellyt mielestäni aika harhaista kuvitelmaa tiettyjen toimialojen elpymisestä nyt kesällä. Mutta kyllä täytyy sanoa, että tällä kertaa pessimistikin pettyi. Mielenkiinnolla odotan, miltä Keskon tulosohjeistus näyttää osaripäivänä.

30 tykkäystä

Pistetään nyt vertailuksi niin voitte peilata

11 tykkäystä

Ja ei pidä unohtaa että tämän lisäksi vertailua pitäisi tehdä myös alueellisesti. Meillä täällä Suursavon alueella on Prismassa aivan eri hinnat elintarvikkeissa kuin esimerkiksi Lahdessa joka on Hämeenmaan aluetta. Meille lähimmät Prisma ja Cittari ovat saman katon alla joten hintojen vertailu on helpompaa…

Otetaan vaikka nyt kesäisesti esimerkiksi perunat, grillimakkara(a-laatu) ja lohi. Nämä kaikki tulee haettua Cittarista koska ovat siellä selkeästi halvempia kuin prisman puolella.

Eli olkoon mielikuva mikä on mutta jos haluaa koota edullisen ostoskorin niin täytyy käydä molemmissa. Lidl on ainoa jolla on samat hinnat kaikissa liikkeissä Helsingistä Rovaniemelle.

19 tykkäystä

Tähän pitää jatkoksi todeta sekin, että koska Keskon ruokakaupoissa toiminta on ruokakaupan osalta yrittäjävetoista, ja yrittäjä tarvitsee ilman muuta muutaman sadantonnin vuosittaisen siivunsa, ei Kesko tuolla yritysrakenteella pysty koskaan kilpailemaan puhtaasti hinnalla, S-ryhmällä kun on varaa pudottaa hintaa aina pikkuisen enemmän. Päinvastoin ajateltuna tämä ruokkii myös S-ryhmän ja myös tavarantoimittajien tuloksia, kun niidenkään ei ole pakko myydä aivan viimeisellä hinnalla.

Tätä enemmän kyse on kuitenkin hintamielikuvasta jota voi haastaa mainonnalla. Kesko ei ole lähtenyt halpuutuskisaan nähdäkseni puhtaan strategisista syistä vaan panostaa enemmän valikoimaan ja laatuun. Tämä ei nykyisessä taloustilanteessa ole puhutteleva viesti. Toisaalta halpuutuskisaan lähtö tietäisi tappiota yllä mainitsemastani syystä. Nyt ei siis vain ole Keskon rakenteella toimivan ruokakaupan aika. Tästä syystä tarvittaisiin edellä penäämääni reagointia.

9 tykkäystä

Joillekin ratkaisee enemmän hinta - toiset arvostaa enemmän valikoimaa. Mutta kyllä myös Keskonkin kaupoissa voi käydä kohtuu halvalla. Esimerkiksi tarjouksia on tosi usein ja myös paljousalennuksia. S-kaupoissa ei puolestaan ole juuri koskaan tarjouksia vaan ovat lähtöhinnaltaan ehkä hieman halvempia. Mutta ei monet S-marketit mielestäni ainakaan mitään halpoja ole

21 tykkäystä

Tänään aamupäivällä kävelin taas tapani mukaan K-Supermarkettiin ja nappasin mukaani hävikkihyllystä mm. valmissalaatteja ja täytettyjä patonkeja -40 % hintaan. Kassalla hinnasta lähti vielä 10 % kauppiaan lisäetuna veks. Ei tullut taaskaan fiilis kalliista kauppareissusta.

Siinä kauppaan kävellessä kuitenkin (yleensäkin varsin huonosti pitävän) sijoitussuunnitelmani vastaisesti naputtelin pari osakkeiden myyntitoimeksiantoa. Ensiksi aamuavauksessa kevennystä á 16,8 ja vielä toinen erä á 16,9, kun kurssi vastoin odotuksiani lähti avaushinnan jälkeen nousuun. Keskon osake reagoi jokseenkin aina kuukausilukuihin viiveellä, joten peliliikkeet kannattaa usein tehdä aamulla. Ajattelin aamulla, että pääsen nappaamaan jo loppuhuutarista nuo laput takaisin, mutta ei laskenut kurssi ihan niin jyrkästi. Mutta jos ensi viikolla sitten osinkodipin + jonkun todennäköisen tavoitehinnan laskun myötä pääsisi ostamaan nuo laput takaisin. Sitten taas ylipainoa salkkuun sen jatkoksi, jos kurssi möyrii enemmän.

OP tiivisti ajatukset aamukatsauksessa näin: “Huhti-kesäkuun kumulatiivinen myynti jäi noin 1,5 % Q2-ennustettamme ja noin prosentin Varan konsensusennustetta alhaisemmaksi. Päivittäistavarakaupassa myynti jäi sekä ennustettamme että konsensusta alhaisemmaksi. Rakentamisen ja Talotekniikan kaupassa myynti jäi aavistuksen ennusteestamme, mutta se oli konsensusta parempi. Autokaupassa myynti oli linjassa ennusteemme kanssa ja se jäi konsensuksesta.”

Huomioitavaa kuitenkin on, että toukokuun lukujen jälkeen OP kertoi Keskon olevan ennusteita edellä. Eli yhden kuukauden negatiivinen yllätys on silloin ollut suurempi kuin mitä edellisistä lauseista voisi päätellä. Tuskin säilyy OP:n 19,5 euron tavoitehinta osta-suosituksen kera. Ja ehkä päivitys saadaan Q2-ennakon muodossa jo ennen osaria. Odottaisin myös osinkoennusteiden laskevan lähemmäksi Inderesin esittämiä maltillisia arvioita.

Hieman kyllä alkaa noita lukuja katsellessa mietityttämään joidenkin yrittäjien taloudellinen kestokyky. Esim. urheilukaupassa kesäkuun myynti oli vielä pari vuotta sitten 13 MEUR, josta on nyt sulanut kolmannes pois.

28 tykkäystä

OP:ltä jotain minimaalista ennusteiden laskua, mutta osta-suositus ja 19,5 euron tavoitehinta ennallaan. Tämä toki itselle pettymys, koska nyt ollaan taas kyttäämässä sitä ostopaikkaa ja odotin hieman enemmän synkistelyä viikon alkuun :slight_smile:

16 tykkäystä

Keskon arvostus näyttää silmäämme melko maltilliselta. Arvostuskertoimet laskevat neutraalilta heikon tulosvuoden 2024 tasolta (P/E 16x) laatuyhtiölle melko maltillisille tasoille (P/E 13x ja 12x) vuosien 2025 ja 2026 aikana. PEG-kerroin on lähellä tasoa 1x, mikä viestii kasvukorjatun arvostuksen olevan kohtuullinen. Maltillisen arvostuksen lisäksi noin 15 %:n tuotto-odotusta tukee tuloksen mukana nouseva osinkotuotto, vaihdellen 5-6 %:n välillä.

@Arttu_Heikura rustannut uutta rapsaa ennen tulosta. Toistaa suosituksen Lisää (18e)

24 tykkäystä

Keskon tulospäivä koittaa ensi tiistaina ja tehdään totutusti tuloshaastattelu tuolloin myöhemmin iltapäivällä. Otetaan taas mukaan kysymyksiä täältä. Kaikkia ei aina saada heti seuraavaan haastatteluun mukaan, mutta pyritään tuomaan mukaan viimeistään myöhempiin. Ketjuun voi siis laittaa toiveita kysymyksistä ja aiheista. :facepunch:

27 tykkäystä

“Päivittäistavarakaupan suurin kilpailija on kasvattanut etumatkaansa ennen kaikkea uusien hypermarkettien avauksilla. Tämä on tiedostettu myös Keskossa ja yhtiössä on korostettu Citymarkettien merkitystä kilpailussa. Uusia Citymarket-avauksia onkin luvassa. Samaan aikaan huomiota kuitenkin herättää, että kilpailijan hypermarkettien kauppapaikkakohtainen keskimyynti karkaa yhä kauemmaksi Citymarkettien kauppapaikkakohtaisesta keskimyynnistä. Millä keinoilla Citymarkettien kilpailuvoimaa aiotaan kasvattaa?”

Tuollaisen kysymyksen esitin tammikuussa ja Antti sen Helanderille esittikin. Vastaus oli hyvin poliitikkomainen, eli ei vastannut alkuunkaan kysymykseen. Koitettaisiinko onnea Rauhalan kanssa uudelleen. Millaisin toimenpitein siis Citymarketin myymäläkohtainen myynti aiotaan saada lähemmäksi Prisman myymäläkohtaisia myyntejä.

Ps. Tulihan se Keskon kurssi sieltä vähän alas taas. Tänää lisätty salkkuun takaisin viime ja toissa viikolla myydyt Keskon laput.

33 tykkäystä

Tätä voisi kysyä kun Keskon jutut pyörii “aina” sen päivittäistavarakaupan ympärillä, jopa ymmärettävästi.

Mikä on Keskon panostusten painoarvo Onnisen businekseen?
Miten siinä huomioidaan eri asiakassegmenttien erilaisuudet asiakkuuksissa ja tuotevalikoimassa? Kun segmentit ovat Talotekniikka, Teollisuus, Infra ja Jälleenmyynti, niin kaikki vaativat erityisosaamista niin henkilöstön, asiakastyön kuin tuotevalikoimankin suhteen.

Sähköhän on ainakin ollut yksi tuotelinjojen panostusalue mm. yritysostoissa ja pidän sitä myös järkevänä sen potentiaalin ja fragmentoituneen maahantuonti busineksen vuoksi.

7 tykkäystä

DNB, Inderes ja OP näyttävät pitäneen Keskon tavoitehinnan ennallaan uusissa kesäkuun myyntilukujen julkaisun jälkeisissä päivityksissään. Handelsbankenin tavoitehinta on laskenut eurolla, mutta siellä odotusarvot ovatkin suurimmat ja tavoitehinta edelleen 22 euroa:

26 tykkäystä

Itse odottelin kesäkuun lukujen jälkeen analyytikoilta huolestuneempia kommentteja ja jopa pieniä fiilauksia tavoitehintoihin. Mutta niitä ei liioin näkynyt. Millä mietteillä osariin? Vaikea nähdä että tulossa olisi mikään positiivista yllätystä🤷‍♂️

5 tykkäystä

Jos jotakin positiivista värettä haluaa väkisin viimepäiviltä kaivaa, niin Citycon raportoi kauppakeskuksien myynnin ja kävijämäärien kasvua.

9 tykkäystä

Mielestäni Kesko on tällä hetkellä mielenkiintoinen “growth at reasonable price” sijoitus pidemmällä aikaperspektiivillä (5+ vuotta). Kyseessä on hyvin vahvan markkina-aseman (etenkin Suomessa) omaava toimija, joka kohtaa syklistä vastatuulta ja markkinaosuutta on varaa parantaa kannattavasti (myös Suomen ulkopuolella). Sijoittajan tuotto-odotus on selvästi kaksinumeroinen kohtuullisen realistisilla ja konservatiivisilla oletuksilla.

Päivittäistavarakaupassa hintakilpailukyky tulee korostumaan paljon, joten en usko päivittäistavarakaupan liikevoittomarginaalin palaavan yli 7% tasolle kovin helposti. Etenkään mikäli markkinaosuutta halutaan ottaa S-Ryhmältä. Mahdollinen volyymikasvu ja siten skaala on hyvin tärkeä asia päivittäistavarakaupassa ja voi tukea kannattavuutta pidemmällä aikavälillä. Uskon Keskon tavoittelevan volyymikasvua ja markkinaosuutta, joka vaatii sekä investointeja että hintaoptimointia. PTY:n mukaan Keskon päivittäistavarakaupan markkinaosuus on laskenut -2.6% vuosina 2020-23 (S-Ryhmä +2.2%), joka on karu pudotus. Hintakilpailukyky on kriittistä kun kuluttajien ostovoimaa kuritetaan. Päivittäistavarakaupan kassavirta jatkuu kuitenkin vahvana.

Rakentamisen ja talotekniikan kaupan pitkäaikavälin kysyntäajurit ovat mielestäni yhä voimassa ja vahvat, etenkin korjausrakentamisen, kestävän kehityksen investointien ja infrastruktuurin puolella. Lyhyellä aikavälillä markkinan vastatuuli on kuitenkin kova, joka näkyy sekä B2B että B2C puolella. Yhtiöstä riippumaton tekijä. Yhtiön pitkäaikavälin tavoite on yhä 6-8% liikevoitto, mutta en usko kannattavuuden saavuttavan tätä kovin helposti. Kassavirran pitäisi myös parantua, mutta käyttöpääoman muutokset syklisempiä kuin päivittäistavarakaupassa.

Vaikka en anna hirveästi painoarvoa lyhyen aikavälin kvartaali- ja vuosituloksien heilahteluille, niin mielestäni 2024 ohjeistuksessa on pieni riski vertailukelpoisen liikevoiton alalaidan suhteen. Omissa laskelmissa odotan 2024 vertailukelpoisen liikevoiton olevan 605 MEUR, joka on alle nykyisen ohjeistuksen 620-700 MEUR. Vuoden alku oli heikko ja viimeaikaiset signaalit myös niin ja näin. Pitkänaikavälin sijoittajalle tällä ei mielestäni ole juurikaan väliä ja historiallisesti Kesko on ollut ihan hyvä value play kurssin sahatessa välillä ylös ja alas. Saatan hankkia pian salkkuun.

46 tykkäystä

Minunkin mielestäni ohjeistuksessa on molempien laitojen osalta riskiä. Liikaa sille ei tosiaan pitäisi painoarvoa antaa Keskoa sijoituskeissinä miettiessä. Paitsi siltä osin ehkä, että esim. ensi tiistaina kannattaa olla hieman panoksia, jos ohjeistuksen alalaita horjuu ja kurssi sen mukana.

Itseäni ei kamalasti kiinnosta kuukausilukujen muutokset, vaan Keskon markkinaosuus sekä tekeillä olevat toimet markkinaosuuden parantamiseksi. Tuolta osin päivittäistavarakauppa on ainoa sektori, joka aiheuttaa itsessä hieman huolta. Tosin huolta hälventää mm. tekeillä olevat uudet Citymarketit. Sekä S-ryhmän viestintä, että seuraavaksi investoidaan ensisijaisesti muualle kuin uusiin hypermarketteihin.

Mitä päivittäistavarakaupan kehitykseen tulee, niin kysehän ei ole vain ketjujen välisestä taistelusta, vaan myös kaupparyhmien sisäisten kauppakokojen välisestä taistelusta. Esimerkki täältä Tampereelta: Vielä reilu puoli vuosikymmentä sitten Tampereen keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä oli tasan yksi K-Supermarket (ja Citymarketit sijaitsevat kauempana). Se sijaitsi vanhan Anttilan kellarikerroksessa, ja Anttilan konkan myötä se sijainti muuttui varsin heikoksi. Tänä päivänä vastaava luku on neljä, ja kaikkien kolmen uusperustantakohteiden nykysijainti on ensiksi mainittua parempi.

Hinnoista ja hintamielikuvista vielä sen verran, että mielestäni K-ryhmän kaksi osaa ovat parantaneet tuolla saralla juoksuaan. K-Marketista on tullut viikkotarjouksissa “halpakauppa” hedelmien ja vihannesten osalta, olipa vertailukohtana Keskon kaupat tai kaikki muut ryhmät. Citymarket taas pärjää premium-tuotteissa ihan hyvin Prismaa vastaan, vaikka mielikuva olisikin jotain muuta. K-Supermarkettien osalta sitä hinnallista vetovoimaa on hankalampi löytää, mutta toisaalta laatumielikuva olennaisinta verrokkia S-Markettia kohtaan on mielestäni kohdallaan.

14 tykkäystä