Keskustelua tietoteknisistä laitteista, sovelluksista ja ongelmista

Kahvihuoneessa on viime aikoina muutamaankin otteeseen purskahtanut keskustelu eri puhelin- ja tietokonemallien sekä niiden käyttöjärjestelmien vahvuuksista ja heikkouksista. Monella vaikuttaa olevan laajasti näkemyksiä asiaan, mutta jossain vaiheessa rentoa sijoitushenkisempää keskustelua kaipaavat ovat alkaneet toivoa käsittelyn lopettamista. Mahtaisiko siis olla paikallaan olla tällekin oma ketjunsa? Ketjun olemassaoloa voisi varmaan perustella suunnilleen samoin kuin autoketjun, eli itselle sopivilla tietoteknisillä valinnoilla voi olla positiivinen vaikutus omaan taloudenpitoon.

Keskustelun pohjaksi voisin varovasti todeta, että yhtäältä sekä Androidilla että iOS:llä puhelinpuolella, toisaalta sekä Windowsilla, MacOS:llä että Linuxilla läppäri- ja pöytäkonepuolella on hyvin kirjavat käyttäjäkunnat aloittelijoista huippuosaajiin. En siis leimaisi minkään käyttöjärjestelmän tai laitteen käyttäjää tämän valinnan perusteella enkä laittaisi mihinkään lokeroon.

Mikäli tällainen ketju jo on tai sellaiselle ei ole tarvetta, ketjun voi ilman muuta poistaakin, en loukkaannu :wink:

20 tykkäystä

@Ensihoitsu

Ostin samanlaisiin tarkoituksiin kuin sinä tälläisen vehkeen verkkokaupan tarjouksesta 749€. Ihan tyytyväinen valintaani, mutta tuo äänenlaatu vehkeessä on paskempi kuin ensimäisessä omassa Sony Walkmanin c-kasettisoittimessa 1998. Pelkkää diskanttia.

Olen aikaisemminkin käyttänyt Asuksen vivo- ja zenbookkeja ja pelkkiä hyviä käyttökokemuksia. Edellinen Zenbook on 5v vanha ja skulaa edelleen mutta akku hyytyy alle tunnissa jos katsoo videota.

2 tykkäystä

Kahvihuoneesta voisi varmaan siirrellä joitain viimeisimpiä viestejä tänne? Ping: @Sijoittaja-alokas

1 tykkäys

Täällä olikin muutama päivä takaperin keskustelua tietokoneista ja puhelimista.

Suositelkaahan minulle kohtuullisen hyvää läppäriä yliopisto-opintoihin (terveystieteet).
~95% opinnoista etänä, joten käyttöä tulee melko paljon. Toisaalta käyttö ei tule olemaan kovinkaan rankkaa, vaan lähinnä powerpoint, word, exeliä ym. Eli mitään raskaita softia tai pelejä ei tuon tarvitse jaksaakaan pyörittää.

Plussaa akun kestosta, hiljaisuudesta ja kevyestä koosta. Mieluiten 14 → tuumainen näyttö.

Hintaluokka about 600-700€, pieni ylitys ei haittaa jos perusteet olemassa.

Opiskelukäyttöön riittää aivan hyvin paljon halvempikin läppäri. Paremmin perehtyneet antakoot tarkempia suosituksia malleista, mutta tuo hintaluokka on räikeästi yli tarpeen.

6 tykkäystä

Ottaisin jonkun kevyen Chromebook-koneen tuohon. Esim. Asus Chromebook CX1400.
Mutta nuo on kyllä ihan samanlaisia suurin osa, että käy kaupassa katsomassa ja ota se, mikä miellyttää silmää. 300-400 euroa riittänee.

2 tykkäystä

Macbookit on koulukäyttöön 5/5, varsinkin jos omistat iPhonen.

Kuulopuheiden mukaan nämä Macbookit säilyvät varsin hyvänä vuosiakin. Esim itsellä on nyt 2v vanha asuksen läppäri joka huutaa ja akunkesto enää vain pari tuntia. Puolisolla Macbook ja erinomainen käyttää ja hyvä akunkesto, hetki menee totutella siihen käyttöjärjestelmään. Kaikki läppärit jotka itsellä olleet niin max 3v pysyvät hyvinä, sitten alkaa alamäki.

5 tykkäystä

Macbook opiskelukäyttöön on sama kuin AMG S-sarjan Mersu kauppareissuille… 5/5

19 tykkäystä

Ne piirtää kel on liituu

10 tykkäystä

Näinhän se on. Kommentti perustui liioitteluun. Liitukin voi loppua, jos on liikaa piirrettävää :wink:

3 tykkäystä

Voihan sitä Mersua käyttää myös huviajeluun.

Itse ostaisin yhden hyvän vehkeen, joka käy kaikkiin tarpeisiin. Eli Applen tietysti.

1 tykkäys

Täältä ostin hyväkuntoisen käytetyn Macin opiskelukäyttöön pari vuotta sitten, toimii hyvin edelleen https://www.jct-huolto.fi/kauppa/tuote-osasto/tietokoneet/macbook/

Toisaalta jos se kestää pitkään, käyttö läpi elikaaren on muutakin kuin opiskelua.

Nimimerkillä vuoden 2012 MacBook Air toimii edelleen kuin uutena :slight_smile:

4 tykkäystä

M1/M2 macbook air ja lyö sen pääomatulojen vähennyksiin. 100% value kun myy käytettynä viel eteenpäin.

7 tykkäystä

Joku esim. tämmönen:

https://www.power.fi/tietotekniikka/tietokoneet/kannettavat-tietokoneet/hp-14s-fq1426no-14-kannettava-tietokone/p-1189736/

HP:n muovirimpulan opiskeluihin ostaneena annan yhden vinkin: älä osta HP:n muovirimpulaa. Ärsyttävin ominaisuus oli läppärin mukana tullut sirkkeli, joku taisi myös kutsua sitä tuulettimeksi.

Tarpeeksi hyvän läppärin saanee noin 400€ hinnalla (Intel i3, FHD, 14", SSD jne.) tarjouksista riippuen, mutta itse kyllä panostaisin sen 500-600€ hieman parempaan läppäriin.

1 tykkäys

Pystyykö/voiko laittamaan verovähennyksiin tutkintoon johtavassa koulutuksessa, vaikka onkin samaa alaa kuin nykyinen ammattini, missä jatkan opintojen ohella? En periaatteessa omassa virassani tarvitse tietokonetta, paitsi toki omatoimisessa alan opiskelemisessa ym…

Pääomapuolelle… ei ansio… “stock market money maker machine” :joy:

Ei ansiopuolella kannatta laittaa mitään. Sanon verottajalle, että tarvitsen puhelinta/kannettavaa tietokonetta osakehommissa ja aina mennyt läpi.

6 tykkäystä

Jos tarvitsee oikeasti natiivisti Microsoftin ohjelmistuja, niin PC koneet voittaa kyllä Macin ja Chromebookin. Jos taas käytit noita vain indikatiivisesti kuvaamaan käyttötarkoitusta, ja esim Googlen vastaavat käy, niin Chromebookit on hinta/keveys/akku suhteessa kyllä hyviä (kunhan ei osta halvinta). Mutta niihin ei asennella normi softia.

Macbookit ei uutena mahdu hintahaarukkaan, käytettynä ehkä. Pitävät toki hyvin arvonsa.

PC puolelta Lenovot on monien yritysten arvostamia. Yrityslaitteet käytettynä (x1 sarja, T14 sarja esimerkiksi) tai premium kuluttajalaitteet (esim Yoga Slim sarja) uutena mahtuu hintaluokkaan. Kevyestä päästä on myös Dellin XPS sarja (uutena tuskin mahtuu hintahaarukkaan). Lenovon omasta verkkokaupasta saa usein opiskelija-alennuksia jos on koulun mailiosoite.

Mutta kuten yllä jo mainittiin, mitä ikinä teetkin, niin älä osta mitään muovista ns markettikonetta, ne on suunniteltu lähinnä olemaan huonoja kaikessa ja pakottamaan ostamaan uusi parin vuoden sisään.

1 tykkäys