Keskustelua tietoteknisistä laitteista, sovelluksista ja ongelmista

Ajoin myös useita vuosia Ubuntua desktopissa, mutta sitten esim. puoliso tarvitsee Windowsia joskus töissään niin rakentelin mini-PC:n Windowsilla. Kieltämättä vähän huolettomampaa käyttöä. Pelkkään surffailuun ja nörttäilyyn Linux oli toki parhautta, mutta sitä nälkää tyydyttää nyt käytetystä koneesta tehty pieni kotiserveri. Raspberryjäkin löytyy kaapista muutama. Läppäriksi ostin M1 Airin ja se on ollut todella hyvä! Melko sekakäyttäjä olen.

Ja ProtonVPN:lle peukku täältäkin.

4 tykkäystä

Cloudflaren Warp (Cloudflare 1.1.1.1) saattaa olla myös oivallinen vaihtoehto perinteiselle VPN:lle. Sen perusversio on ilmainen.

3 tykkäystä

Itsellä kyllä erilainen käsitys hintaerosta ja puhelimien kunnostakin.

Katsoin muutaman Iphonen 12 ja 13 pro, 14, kaikissa hyväkuntoisen alennus vain 0% - 30% uuteen verrattuna.

Iphone 14
Dna kauppa uusi 790€
Swappie käytetty 829€

Identtinen kokoonpano.

Nämä firman on tehneet hirveää tappiota monta vuotta ja viime aikoina sijoittajat on pakottaneet nostamaan hinnat kannattavalle tasolle ja ovat sitten uuden hintaisia.
Bisnes jota ei ole olemassa ilman että siihen pumpataan ulkopuolista rahaa.

5 tykkäystä

Ei ihan mene tietotekniseksi laitteeksi, mutta en viitsi kahvihuonettakaan tukkia.

Onko jollain hyviä kokemuksia jostain kojelautakamera mallista/merkistä.

Pitäisi lähteä kk:n päästä Eurooppaan ajelemaan n. 4 kk:ksi, niin voisi olla tarpeen, ehkä.

Noo, itsellä on kesäkäkkylässä Viofon WM1 ja käyttiksessä Blackvue DR9000X-2CH ja molemmat toiminut suurin piirtein niinkuin pitää. Ehkä, jos pitäisi suosittelemaan jotain lähteä, niin katselisin noita Viofon kameroita, kun ovat hinnaltaan edullisempia, eivätkä laadussa kuitenkaan mitenkään jää Blackvuelle tai millekään muullekaan.

Vortex Radarilta löytyy hyvin arvosteluja ja nyt kannattaa hyödyntää Amazonin Prime Deal -päiviä, jos sattuu joku kiinnostava malli olemaan alessa.

2 tykkäystä

Sleeper. Hieno. :slight_smile:

8 tykkäystä

Semmosta ongelman ratkaisua etsin kun eka iphone, jonka hommasin on iP12 ja ostin sen asuessani Vietnamissa. Ongelma on se, että kun wifi on päällä niin se kyllä loggaa wifi-verkkoon aivan normisti ja signaalit tapissa mutta netti ei kuitenkaan toimi. Ei toimi, vaikka on mobiilinetti päällä tai pois ja kuriositeettina netti toimii ainoastaan kun wifi on kytkettynä kokonaan pois. Vaimon puhelin iP7 ostettiin jenkeistä, eikä sillä ole mitään ongelmia wifin kanssa. Wifi toimi kyllä namissa ongelmitta…löytyykö apuja outoon ongelmaan eli missä vika voisi olla?

Olisiko Wifin taajuusalueilla jotain tekemistä asian kanssa: List of WLAN channels - Wikipedia

Ei tosin vaikuttaisi siltä, jos saa ns. Wifin auki. Jotain muuta maakohtaista eroa noissa WIfeissä kuitenkin voi olla.

Onko sinulla siinä vekottimessa suomalainen SIM/onko SIM-lukittu? Lukittuja malleja vissiin vielä myydään siellä sun täällä muttei juuri Suomessa. En tiedä onko asialla tekemistä tämän kanssa ja voiko tuolla jotenkin lukittaa myös Wifi-verkkoa mistä liikenne kulkee läpi mutta vähän epäilen. Tai onko sinne mahdollisisesti asennettuna joku Vietnamilaisen operaattorin VPN/muu pulautin, joka ei sitten toimi täällä Suomessa?

Vähän arvailuksi tämä joka tapauksessa menee nyt.

1 tykkäys

Kiitos nopeasta vastauksesta, sim oli ensin elisan ja nyt moi:n eikä tuolla vaikutusta, netti ei ole wifillä skulannut Suomessa lainkaan. VPN = Ei yhteydessä.

Outo juttu tosiaankin ja minua asia ei sinänsä haittaa mutta kun ostan uuden, tämä siirtyy vaimolle niin hänen nykyisellä sim-kortilla ei ole mobiilinettiä laisinkaan niin pitäisi sitten päivittää sellaiseen, jossa on.

Voisiko palautus tehdasasetuksiin auttaa?

1 tykkäys

Kyllä, ehdottomasti voisi. Pitäisi tietysti myös selvittää mitä eri markkinoille valmistettujen iPhonejen erot muuten ovat. Olen melko varma, että niitä väkisinkin jonkin verran on, vaikka Apple varmaan niitä koittaa välttää. Nuo Wifi-piirisarjat sentään voidaan virittää eri maita varten(tosin näiden erot ovat vähentneet) mutta sitä en tiedä missä vaiheessa puhelin sen tekee. Niissä pitäisi muutenkin nykyään olla kyllä aika lailla kaikkialla toimivat ratkaisut vaikka voikin tuota varmaan hieman lennossa joutua vaihtamaan käyttäjältä salaa.

Jotenkin tuo VPN olisi kyllä vahva ehdokas silti, koska nehän reitittävät kaiken liikenteen oikeasti VPN gatewayn kautta. Jos ko. gatewayhin ei saa yhteyttä, ei välttämättä mikään toimi. Mobiiliyhteydellä ehkä saat yhteyden (tai VPNää ei käytetä) mutta Wifisi takana oleva operaattori ei sitä salli. AIkanaan suomalaisen näkökulmasta eksoottisia järjestelyjä oli myös ihan suoraan operaattoreiden omissa nettiyhteyksissä. Olen henkilökohtaisesi virittänyt erilaisia proxy-workaroundeja, kun jotkin sovellukset eivät toimineet tietyn operaattorin verkossa.

7 tykkäystä

Iso kiitos…ongelma löytyi avullasi! :clap:
Piti mennä VPN-asetuksiin ja poistaa täppä: “yhdistä tarvittaessa” Kippis sulle! :beers:

9 tykkäystä

On jo pidempään pitänyt ostaa kunnon mini-PC. Siis sellainen, jossa riittää potkua sen verran ettei jää harmittamaan. Törmäsin spekseiltään houkuttelevaan laatikkoon ja kaupat tuli heti.

Kone(et) ovat päällä aamusta iltaan ja tämä nykyinen mylly lämmittää koko taloa. :slight_smile: No ei ehkä ihan niin, mutta kone on arkikäyttöön räikeästi ylimitoitettu ja edellinenkin kone (2020 raudalla) on vielä käytössä. Tämä mini-PC voisi olla parin-kolmen led-lampun sähkönkulutuksellaan (ilman merkittävää kuormaa) päällä yötä päivää.

Päädyin sitten tällaiseen 0,8 litran kokoiseen laatikkoon.
Ostin samantien 2x32GB DDR5-SODIMMit ja kaksi 2TB PCIE4 NVMe-asemaa. →

  • AMD Ryzen 9 7940HS, 8 cores/16 threads (16 MB cache, up to 5.2 GHz clock frequency), manufactured in the 4-nanometer process of TSMC, AMD Radeon 780M (graphics frequency 2.8 GHz), equipped with AMD Ryzen AI technology, which provides efficient and energy-efficient support for various KKI applications off,without compromising the performance of CPU and GPU.
  • DDR5 and PCIe4.0 x 2: The UM790 Pro uses dual-channel DDR5 5600 SODIMM memory and supports up to 32 GB x 2. Two high-speed M.2 2280 PCIe4.0 SSDs support RAID0 and RAID1 and feature a new graphical BIOS interface with intuitive and clear settings for easy operation.
  • Cold wave 2.0: The UM790 Pro uses an innovative liquid metal cooling system and offers active storage and SSD coolers (quiet fan + large cooler). Cold Wave 2.0 is a powerful and quiet cooling solution that can fully utilize the performance of CPU, memory and SSD. The metal housing further improves cooling performance.
  • Intel Killer Wi-Fi: The Intel Killer Ax1675x WiFi card offers a maximum speed of 2.4 Gbps. The unique Killer Intelligent Center lets you analyze and optimize your wireless network comprehensively and intuitively.
  • 2 x USB4 and HDMI 2.1: The UM790 Pro has 2 fully functional 40G USB4 ports with PD-IN and PD-OUT support. Whether monitor, portable screen or docking station - everything can be easily connected (minimum 65W PD power supply required, maximum PD output power of 15W). With 4 x USB A, 2 x HDMI 2.1 and 2 x USB4, up to four 4K displays can be connected, which is suitable for different application scenarios.

image

Kiinnostaa oikeasti, mitä posti tuo tullessaan (toivottavasti ehjänä). Raportoin tänne kokemuksia, jos jollakulla sattuu olemaan samanmoinen hankinta mielessä.

11 tykkäystä

Mun iphonen näyttöön on tullut pari kolhua lasin reunaan, joista lähtee ohuet säröt ja toinen ottaa vähän käteen kiinni. Kannattaako näitä lähteä korjauttamaan (voiko näitä edes korjata kuten tuulilasiin tullutta säröä)?

2 tykkäystä

Kyllä sen korjata voi, tarkoittaa koko näytön vaihtoa ja saattaa tulla kalliiksi. Mitä vanhempi puhelin, sen halvempaa, ja etenkin LCD taitaa olla huomattavasti halvempi kuin Oled. Mikä malli on kyseessä?

2 tykkäystä

Kiitos vastauksesta! :orange_heart:
Malli on iphone 11

2 tykkäystä

Okei kiitos tiedosta. Jos vaihdon tekee Apple itse, maksaa 239 euroa. iPhonen näytön korjaus ja vaihtaminen - Apple-tuki (FI)

Jos vaihdon tekee iTapsa, maksaa 189 e. https://www.itapsa.com/tuote/iphone-11-nayton-vaihto/ Puhelin tulee valittamaan että sitä on puoskaroinut joku ulkopuolinen, mutta ainakin firman mukaan ei vaikuta itse käyttöön. Muitakin firmoja varmasti on, mutta pitää olla hieman varovainen ja varmistaa joltain minua enemmän asiaa tuntevalta että firmaan voi luottaa.

No entä sitten puhelimen arvo? Tällä hetkellä se on varmaan lähes arvoton. Jos korjauksen jälkeen muuten asiallisessa kunnossa, sen arvo katukaupassa on varmaan luokkaa 200 e tai vähän yli. Mutta toinen juttu tietysti on käyttöarvo sinulle. Siinä on edelleen ihan mitat täyttävä A13-bionic-prosessori, tulee saamaan kaikki käyttis-päivitykset vielä 2 vuotta eteenpäin (julkaistu syksyllä -19 ja nykyään 6 vuotta on aika vakio iPhonen täydelle päivitystuelle). Syksystä -25 eteenpäinkin saa kriittisiä tietoturvapäivityksiä.

3 tykkäystä

Kiitos hyvästä vastauksesta ja avusta :smiling_face_with_three_hearts:
Toisaalta tuohon voisi vaihtaa uuden turvatarran (tai mikä panssarisuoja se onkaan), koska ei noi halkeamat ihan niin pahoja ole. Ottanut vain reunoista osumaa kahdessa kohtaa kun on tipahtanut johonkin sopivassa kulmassa.

1 tykkäys

Oletko varma, että ne halkeamat eivät ole siinä suojassa? Ei olis nimittäin ensimmäinen kerta, kynnellä voi varovasti raottaa sitä suojaa ja tarkastaa, onko halkeamat suojassa vai lasissa.

2 tykkäystä

En ole varma.
Pelkään vain että jos se onkin lasissa ja irroitan suojan, niin sitten se lasi hajoaa enemmän. Lasissa on ainakin kolhu reunassa, koska se tuntuu kädellä tunnustellessa.

Mistä sitä aloittaisi… UM790 Pro…

Tilasin laitteen Amazon.de -verkkokaupasta, vaikka sitä olisi ollut saatavilla samaan hintaan myös Minisforumin omasta verkkokaupasta. Syynä Amazonin valintaan oli se, että Minisforumin kohdalla jäi epäselväksi tuleeko laite EU:n alueelta (ilman tulli yms. sekoiluja).

Kone tuli ehjänä perille. Amazonin toimitusten kanssa on ollut jonkin verran ongelmia viimeisen puolen vuoden aikana. Erityisesti UPS onnistuu jostain syystä murjomaan nykyisin paketit siten, että laatikon jokainen kulma on aina 10cm auki, mutta tällä kertaa Posti toi ihan ehjän näköisen laatikon kotiovelle, jonka sisällä myös tilatut tuotteet olivat priimakunnossa.

Unboxauksesta löytyy videoita Youtubesta, jos sellaisia tykkää katsella. →

Laite oli siistissä pakkauksessa, jonka sisältä löytyi vähintään yhtä siisti PC. Pienihän se on kuin mikä ja sopii varmasti mihin tahansa sisustukseen. Ulkonäössä ei ole mitään häiritsevää – sopii skandinaaviseen tyyliin. Mukana tuli HDMI-piuha ja PC:n asennusteline, jolla laitteen saa halutessaan ripustettua näytön tai TV:n takana olevaan VESA-paikkaan.

Käynnistin koneen menemättä UEFI-asetuksiin. Laitoin piuhat kiinni ja painoin virtanapista. SSD-asemalla valmiina ollut Windows 11 asentui näppärästi ja nopeasti. Asennuksen kielivaihtoehdoissa ei ollut suomea enkä sellaista kaivannutkaan. Käyttökielen saa muutettua Win11:ssa halutessaan asennuksen jälkeen. Windows lähti toimimaan ongelmitta ilman minkäänlaisia ajuri tms. asennuksia. Peruskäyttö sujui hetken ongelmitta.

BIOS-asetuksia piti alkaa rukkaamaan siinä vaiheessa, kun olin asentanut Virtualboxin ja AMD-V piti saada päälle. Laitteen UEFI BIOS on (turhaan) graafinen. Kovin paljoa säädettävää ei BIOSista löydy. AMD:n virtualisointiasetus oli helppo laittaa päälle. Törmäsin kuitenkin ensimmäisiin ongelmiin käynnistäessäni Virtualboxia. Windows10-virtuaalikone pyöri ongelmitta, mutta mikään Linux-virtualikoneista ei käynnistynyt. Prosessoriin liittyvä virheilmoitus antoi vihiä syyllisestä, jota lähdin korjaamaan BIOS-päivityksellä.

Päivitin BIOSin laitevalmistajan sivuilta löytyvällä päivityksellä versiosta 1.04 → 1.07. Tämä onnistui melko helposti, vaikka ihmettelinkin sitä, miksi tiedoston kyljessä ei ollut asennusohjetta. BIOS-päivitys onnistui administraattorina Windowsin command promptista – sellaiseen old school -tyyliin.

Päivityksen jälkeen Linux-virtuaalikoneet alkoivat toimimaan, mutta jostain syystä Windowsin Chrome- ja Edge-selaimet menettivät kykynsä toistaa kirjaimia. Eli selaimet vaikuttivat toimivan normaalisti, mutta kaikki tekstit olivat kadonneet. Muistin jostain historiasta samanmoisia ongelmia ja tiesin lääkkeen, joka oli hardware-kiihdytyksen ottaminen pois päältä selainten asetuksista. Firefox toimi sekä ennen BIOS-päivitystä että sen jälkeen normaalisti.

Tässä vaiheessa sain ensimakua myös koneen suorituskyvystä. PC:n 32GB:n DDR5-5600 -muistista oli BIOSissa määritelty 2GB Radeon 780M-näytönohjaimelle, nostin sen → 4GB. Tämänkin jälkeen PC pyöritti ongelmitta ja nopeasti Win10 ja Linux -virtuaalikoneita, jotka varasivat yhteensä 12GB koneen muistista. En itse asiassa huomannut mitään eroa virtuaalikonekäytössä verrattuna uudehkoon pöytäkoneeseen. Se oli jopa hieman hämmentävä huomata – tuollainen hiljainen matolaatikko vs. puhiseva mahtimylly… Windowsista pitää todeta sen verran, että AMD ei ole vielä julkaissut virallista ajuria 780M -näytönohjaimelle. Se saattaa olla syynä mm. Chromen ja Edgen laitteistokiihdytysongelmiin.

Laitteen mukana tullut 1TB:n NVMe SSD oli merkiltään Kingston. Senkin nopeus on ihan kohtuullinen 4800/3900 MB/s (CrystalDiskMark). Tilaamani uudet SSD:t ja muistit eivät vielä tulleet, joten tähän pitää tyytyä hetki.

Asensin laitteeseen ylimääräiseksi jääneen Samsung 980Pro 1TB:n NVMe SSD:n Linuxia varten. Laite oli helppo avata. Kumitassut irti ja neljä ruuvia auki. Laitteen pohjaan on merkitty paikka, josta pohjalevyn saa nostettua. NVMe-aseman jäähdytyssilikonivaippa, joka on kiinni metallikannessa/tuulettimessa silloin, kun kansi on kiinni, pitää kannen melko tiukasti paikallaan, mutta ei kantta sentään repimällä tarvinnut repiä. Kannessa on kiinni muutama piuha (tuuletin yms.) mutta ne eivät ole tiellä SSD:n asennuksessa. Muistit ja SSD:t ovat heti kannen alla.

Linux asennuksen kanssa oli hieman alkusäätöä johtuen Win11:lle pakollisesta Secure boot:sta. Päädyin lopulta asentamaan Linux Mintin ilman Secure boot:a. Sen sai helposti BIOSista pois päältä. Linux toimi asennuksen jälkeen myös Secure boot päällä, mutta pidän sitä toistaiseksi pois päältä Linux käytössä, sillä en jaksa alkaa säätämään Secure boot -asetuksia virtuaalikoneille ja Virtualboxin ajureille.

Linux siis asentui ongelmitta. Oli hämmentävää huomata, että kaikki PC:n laitteet lähtivät toimimaan sen jälkeen, kun otin käyttöön Mint-jakelun tarjoaman uusimman kernelin (6.2.0-36). Bluetooth, 2.5GB verkkokortti, Wifi, äänet… ei mitään ongelmia ja nopeudet kohdallaan. Se on minulle luultavasti ensimmäinen kerta koskaan Linuxin kanssa. No, sen verran pitää todeta, että laitteen USB4-portit toimivat, mutta eivät selvästikään oikealla nopeudella, joten jotain pientä selvitettävää sentään. Ei minulla ole yhtäkään USB4:ää tukevaa laitettakaan, joten se ei ole kovin iso ongelma. Ai niin, Windowsissa ilmenneet selaimen kiihdytysongelmat eivät toistuneet Linuxissa, joka kielii Linuxin näytönohjaimen kernel-ajureiden olevan Windowsia paremmat.

Laite oli melko hiljainen Windowsissa. Kuorman kasvaessa tuulettimen kuuli pyörähtävän hetken nopeammin, mutta millään tavalla häiritsevä se ei ole. Käytän tätä kirjoittaessani Linuxia, joka vaikuttaa olevan paremmin optimoitu Ryzen 9 7940H -suorittimelle ja Radeon 780M:lle. Linuxin CPU-X näyttää suorittimen lämpötilaksi 37 astetta (ennätys 28 astetta), enkä tunnu saavan jäähdytystuuletinta kuuluvaan käyntiin enää lainkaan – normaalikäytössä.

Mainitsin edellisessä viestissäni taloa lämmittävän pöytäkoneeni. Toisin kuin se, tämä laatikko ei todellakaan lämmitä kämppää. Mittasin virrankulutusta normaalikäytössä. Laite kuluttaa tätä kirjoittaessani 16W sähköä. Siis parin LED-(hehku)lampun verran. Parilla virtuaalikoneellakaan tehonkulutus ei nouse yli 30W:n. Se on naurettavan vähän.

Summa summarum…

Tällaista laitetta ei mielestäni kannata ostaa, ellei ole valmis hieman säätämään laitteiden ja käyttöjärjestelmien kanssa. Tiesin, että siltä ei voi välttyä. Ainakin BIOSin/Firmwaren päivittäminen on syytä olla tuttua, kuten kaikkien uusien tietokoneromppeiden kanssa.

AMD:n uusi 4nm:n prosessori on todella tehokkaan tuntuinen. Lämpötila pysyy hämmästyttävän matalana normaalikäytössä. Laitteen 1TB:n SSD ja muistit (Corsair) ovat sellaisenaankin kelvollisia. Vähän ehkä jopa kaduttaa, että lähdin hifistelemään ja ostin nopeammat NVMe:t – se oli turhaa.

Olen käyttänyt konetta nyt muutaman päivän pääosin Linuxilla ja olen tyytyväinen ostokseen. Minulta voi aina kysyä lisää, jos jotain spesifistä tulee mieleen. Ensimmäinen kosketukseni mini-PC maailmaan on ollut tähän mennessä kaikkinensa positiivinen kokemus.

18 tykkäystä