Eikös spekulointi ole juurikin yksi niistä tämän foorumin sallituista salaisista paheista.
Oleellinen kysymys Indoorin ostamisessa on, että kun ostat Indoorin, mitä oikeasti olet ostamassa?
-
80 myymälää vuokrakiinteistöissä vuokravelkoineen, joista 80% sijaitsee Suomen kasvukeskusten ulkopuolella? Joku laajentuva huonakaluketju maailmalta? Niitä ei taida liiaksi olla? Suomessa vähittäiskaupan kiinteistöjen neliöistä EI ole tällä hetkellä pulaa suomessa. Todennäköisesti paremmat sopparit saat aloittamalla nollasta, kun ostamalla Indoorin vanhat rasitteeet.
-
Sotkan malliston? Sotka taitaa olla normaalia tukkureiden kauppatavaraa, jota saat ostettua Kiinasta, Virosta ja Puolasta suoraan ilman ongelmia (nykytilanteessa olettaisin, että tukkurit/myyjät eivät myyntisaamisia Indooriltä jää odottelemaan vaan keskustelevat mielummin käteiskaupasta).
-
Askon malliston ja oman tehtaan? Siinä voisi joku kiinnostunut ollakin. Haasteena tietysti, että kannattavuuten tehdas tarvitsee voluumia ja näyttää siltä, että ainakaan nykyisellä toimintamallilla (verkkokauppa ja 30+ myymälää) voluumi vain pienenee. Voisiko sellainen konsepti toimia, jossa kotimainen huonekalukaupan romantikko ostaisi vain Askon oma malliston + tehdas (ilman myymälöitä) + ja jälleenmyyntiverkosto muiden toimijoiden kautta?
-
Pääomasijoittaja ja kokonaisuuden ostaminen? Tässä skenaariossa taitaa olla melkoinen “value trap-riski”. Näennäisesti edullinen hinta, mutta kassavirta, markkinan suunta ja rahoitusrakenne muodostavat kolmoisriskin. Näkisin, että jotta tuotto-/riski-suhde kääntyisi positiiviseksi, pitäisi yhtä aikaa toteutua:
- Suomen kuluttajaluottamus + asuntokauppa merkittävästi toipuvat jo 2025 → yläviiva saadaan H2/25 kasvuun
- ERP-tuetut tehostukset tuovat luvatut 10 m€ EBIT-parannukset täysimääräisesti 2026 (HUOM! näistä ei vielä näyttöä vaikka ERP:iä pyöritetty ilman rapotoituja ongelmia jo kolme kvartaalia Q3/24- Q1/25)
- Bullet-laina järjestetään uudelleen ilman korkeampia marginaaleja. Vuoden sisään pitäisi löytää 9 miljoonaa euroa bullet-lainaan ja tilanne olettavasti vaatinee uudelta omistajalta siten heti lisää pääomitusta.
Todennäköisyys kaikkien kolmen toteutumiselle on mielestäni melko matala, ja epäonnistuminen missä tahansa noista 3 kohdassa voi syödä koko oman pääoman. Uudella ostajalla pitäisi olla poikkeuksellista strategista synergiaa, eli esimerkiksi valmista logistista verkostoa + selkeitä hankintavolyymietuja yms… ja tietusti valmiutta sitoutua pitkäaikaiseen turnaroundiin.
Kun Nikulainen haastattelussa kertoi, että on maalis-huhtikuun jälkeen entistä huolestuneempi markkinaosuuksien menettämisestä ja Indoorin myynnistä, omassa analyysissäni valitettavasti riski lisäpääomituksen tarpeelle kasvoi jälleen. Tilannekuvaa ei myöskään paranna se, kun TJ kertoo uuden palkkiojärjestelmän perusteeksi, että konsernin sisäpiiri ja avainhenkilöt ei ole halukkaita laittamaan yhtään omaa rahaa kiinni niin kauan kun Indoor mukana.