Osakesijoittaminen

Kiina arvosijoittajalle - Ostopaikka?

Kiinasta löytyisi useampi mielenkiintoinen osakepoiminta arvosijoittajalle. Monessa lapussa ollaan koronapohjien lukemissa ja P/E < 5 ja P/B 0.5.

Itse uskon Kiinan markkinaan pitkällä aikavälillä, mutta kiinteistösektorilla ilmeisesti Evergrande indikoi makroriskien toteutumista lyhyellä aikavälillä. Ilmeisesti keskuspankkipolitiikka ollut myös kireämpää kuin muualla mikä ainakin osittain selittää alakuloa. Mutta itse haistan ostopaikan.

Kiinan yhtiöihin pääsee kiinni oikeastaan vain monimutkaisten Yhdysvaltoihin listattujen viritysten kautta. Tämä lisää riskiä, mutta toisaalta riski kyllä näkyy hinnoittelussakin.

7 tykkäystä

Jep, @Simo_Hijoittaja . Haistelen itsekin ostopaikkoja Kiinassa. Pientä haastavuutta noiden tunnuslukujen kanssa pelaamiseen tuo Kiinan taipumus toisinaan harjoittaa varsin luovaa kirjanpitoa. Varsinkin länteen listattujen yritysten kanssa. Toisaalta luova kirjanpito lie kukkeimmillaan tänäkin päivänä rahan keinolla millä hyvänsä vapaan luomisen mekassa, USAssa.

Tällä hetkellä nuo omistamisen mahdollistamat Holding -järjestelyt (joihin ilmeisimmin viittaat), joiden kautta Kiinaan voi sijoittaa ovat joidenkin mukaan iso riski, koska teoreettinen down-side on tasan nolla. Kiina kuitenkin tarvitsee jatkossakin länsi-rahaa listautumisiinsa. Muun muassa siksi, että omat kynnet eivät riitä kehittymättömien rahoitusmarkkinoiden takia, ei ainakaan vielä.

Itse olen aika vakuuttunut myös siitä, että kaikista sulkeutumispuheista huolimatta Kiina tuskin on todellisuudessa lyömässä ovea kiinni kaikkien naamalle opiskelu-, tiede-, rahoitus- tai businesskuvioissa. Ulkomaiset matkailijat eivät heitä ehkä niin kiinnosta, mutta puheet totaalisesta sulkeutumisesta ovat todennäköisimmin pelkkää Pekingin neuvottelustrategiaa.

Kiina ja kiinalaiset ovat nimittäin erittäin ja ennen kaikkea tunnettuja luovista neuvottelukyvyistään.

Noista poiminnan paikoista itseäni eniten ihmetyttää Ali Baba (BABA). Moni varmaan pitää sitä puhtaasti kasvuyrityksenä, mutta itse suhtaudun siihen jo arvo -sellaisena. Jos ei nyt aivan kirjaimellisesti tunnuslukujensa perusteella, mutta käytännössä mielestäni se arvo on jo siellä.

finance.yahoo.com -sivuston mukaan BABA saa syyskuussa suosituksia seuraavasti:

  • 18 Strong Buy
  • 29 Buy
  • 1 Hold

Keskiarvoinen suositushinta on 266 taalaa ja hinta jäi eilen 160 dollariin.

Kaikki tämä kertonee, että Kiina riskiä pidetään todella merkittävänä. Liittyi se sitten noiden Holdingyhtiö -omistusjärjestelyjen mahdolliseen yht´äkkiseen purkautumiseen, Pekingin vieläkin tiukempaan kontrolliin omista ulkomaille listatuista yhtiöistä, luovan kirjanpidon aiheuttamaan skeptisyyteen vai mihin, en tiedä.

Olen siis samaa mieltä kanssasi, että jos maha kestää ja onni on myötä … ja Kiina vain jälleen kerran toteuttaa meille hieman vieraampia neuvottelumanööverejä … Ostopaikkoja on tarjolla.

6 tykkäystä

Evergrande vai mikä onkaan, on nyt vakavan konkursdiuhan alla 300 miljardin velkataakan kanssa!

3 tykkäystä