Kiinan talouden tulevaisuus

Tässä on @Marianne_Palmu:n katsaus Kiinan talouteen. :slight_smile:


Tämäkin sopinee tänne:

@Marianne_Palmu jutteli Suomen Pankin vanhemman ekonomistin Riikka Nuutilaisen kanssa Kiinasta. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:45 Riikka Nuutilainen
02:13 Kiinan talouden tärkeimmät tapahtumat
13:02 Kiinan osuus globaalissa politiikassa
23:26 Kiina-riippuvuudet
27:10 Kiinan talouden nykytilanne
37:56 Yhteenveto

9 tykkäystä

IMF nostaa hieman Kiinan BKT-arvioitaan.

Meanwhile, ulkomaalaisten FDI (Foreign Direct Invesment) kääntyi ensimmäistä kertaa negatiiviseksi tilastohistorian puitteissa.

Epäilemättä Kiinan puoluejohtoisuus riskeineen, Taiwanin ja merialuiden tapahtumien riskit painavat, riippuvuuksia ‘maailman tehtaasta’ halutaan laskea.

Toisaalta hyvä, jos riippuvuuksien vähentäminen johtaa muutoksiin Kiinan kehityksessä.
Kiinassa yksinvaltius on saanut hyväksyntää talousellisen vaurastumisen johdosta.

“IMF upgrades China’s 2023, 2024 GDP growth forecasts”

5 tykkäystä

Suorat ulkomaiset sijoitukset Kiinaan (foreign direct invest) negatiivisiksi. :stuck_out_tongue_winking_eye: Eli ulkomaalaiset ovat nostaneet rahaa/maksaneet lainoja enemmän pois kuin investoineet.

16 tykkäystä

Tervehdys! Löysin TS Lombardilta erinomaisen esityksen kehittyvien maiden talouskasvun ajureista pitkällä ja lyhyellä aikavälillä, ja Kiinahan siellä luonnollisesti kiinnostaa. Kuten kuviosta näkyy, kasvun ajurit ovat vähissä sekä lyhyellä että pitkällä jänteellä.

12 tykkäystä

Mielenkiintoisia tviittejä Kiinaan liittyen:

8 tykkäystä

Noo, tuosta syntyvyyden laskusta ei ole yhdessäkään länsimaassa aihetta illakointiin, ihan samanlaiset käyrät piirtyy nyt kaikissa teollisuusmaissa.

3 tykkäystä

Kiinassa tämä laskun jyrkkyys on huomattavasti suurempi kuin länsimaissa. Siksi tästä aiheutuva shokki Kiinan taloudelle tulee olemaan magnituudia suurempi kuin länsimaissa.

8 tykkäystä

Shokista tulee mieleen nopea tapahtuma, mutta seuraavat 20 vuotta tämä näkyy helpotuksena koulutuksessa ja muissa nuoriin liittyvissä menoissa ja sitten kauempana painajaismaisena väestörakenteen vinoumana.

6 tykkäystä

Kiinan tilastoissa on aina jonkin verran kiinalisää. Syntyvyys on mahdollisesti siis vielä pienempi.

5 tykkäystä

Eipä tämä retoriikka kovin hyvältä kuulosta, toisaalta mitä muuta Xi voisi uskottavasti todeta? Antaa olla, tai että odotamme kunnes Taiwanin kansa viisastuu ja päättää liittyä Kiinaan?

7 tykkäystä

Jep, retoriikka on kovaa mutta tuskin hän voisi sanoa että antaa Taiwanin olla jos ei haluta liittyä. :smiley:

Blummalla on ollut paljon juttua Kiinan kansantasavallan valmiudesta saada Taiwan, tai siis Kiinan tasavalta, hallintaansa. Asevoimien kykyä, suurista numeroista huolimatta, epäillään Xinkin toimesta. Huipulla on tuulenut. Yksi keino voisi olla suoran hyökkäyksen sijaan saartaa saari, mutta tällöin jää auki Yhdysvaltain vastaliike ja mitä jos saari antaudukaan. Ei helppoja reittejä ja kaikenlainen painostus olisi valtavaa riskinottoa.

6 tykkäystä

Kuulostaa melko vakavalta?

Tässä on uutinen, joka liittyy em. tviittiin.

Chinese authorities said they recently opened criminal investigations into the money management business of Zhongzhi Enterprise Group Co., days after the embattled shadow banking giant revealed a shortfall of $36.4 billion in its balance sheet.

Police in Beijing said in a statement on WeChat that they took “criminal mandatory measures” against multiple suspects, identifying one by the last name Xie. They urged investors to report cases or provide leads to the authorities, including filing complaints online. Xie Zhikun, the group’s founder, died in 2021, but several of his relatives are currently executives at the company.

https://www.bnnbloomberg.ca/china-opens-probes-into-embattled-shadow-banking-giant-zhongzhi-1.2003196

6 tykkäystä

Työkaveri, on töissä Honkongissa niin hänen työkaverinsa siis kiinalainen oli koittanut hakea autolainaa pankistaan. Ei ollut saanut. Kysymys ei ollut suinkaan hakijan kelputtamisesta, mutta selvisi kiertoreittiä, että pankin kaikki rahat sekä omat ja lainatut ovat kiinni kiinteistössä, jotka on puolivalmiita (olleet jo pitkään). Jopa Kiinan teollisuuden johtoalueilla on kokonaisia kaupunginosia puolivalmiita kerrostaloja, joissa ei ole tapahtunut mitään pitkään aikaan. Vieressä on taas asuinalue, jossa talot seisovat tyhjinä. Kiinan kiinteistöt on sellainen aikapommi, että jos se jää käsiin, sen mukana kaatuu pankit, talous ja koko maa.

16 tykkäystä

Tässä on hyvä artikkeli Kiinan rakentamasta kaupungista Malesiassa. Sen oli tarkoitus majoittaa satojatuhansia kiinalaisia. Nyt asukkaita on n. 9000. Forest City on kuvien mukaan kohta kirjaimellisesti nimensä veroinen.

Officially launched in 2016, the planned $100bn project saw luxury properties going up as authorities granted it duty-free status and tax breaks to make it attractive to mainland Chinese buyers.

Situated by the Johor Strait with views of the Singapore border just a 20-minute drive away, Forest City was supposed to have a population of 700,000 people across four reclaimed islands by 2035.

Forest City estimates that 80 percent of the city’s 9,000 population are tenants, many working in Singapore or a nearby container port in Johor, while the rest are homeowners.

4 tykkäystä

Tästähän oli taannoin tarinaa kotimaisessakin mediassa.

3 tykkäystä

Linkkaan päivän Vartin tännekin, kun kävin jälleen Kiinan kiinteistösektorin kuulumisia läpi.

Tosiaan, Kiinassa on arviolta n. 400 miljardin euron edestä valmistumattomia ja keskeneräisiä taloprojekteja! :smiley: Siksi uutena toimena on pakottaa pankit lainaamaan raksafirmoille jopa ilman vakuuksia jotta niillä olisi rahaa valmistaa kämpät ja saada ne myyntiin (ja tienata).

Kuvaavaa kuplan kokoluokassa on, että pelkästään yksi isoimmista kiinteistökehittäjistä eli Country Garden omaa portfolion jonka lattiapinta-ala vastaa 413 Burj Khalifaa! Tai kaksi Manhattan-saarta! :smiley:

Loppupeli tällaisissa kuplissa on selkeä: niin kauan kun epävarmuus tappioiden ottajasta ja tappioiden määrästä jatkuu, kaikki vetäytyvät omaan kuoreensa. Yleensä lopulta valtio takaa lainat ja ottaa tappiot omaan taskuun päästäen pankit, kotitaloudet ja raksaliikkeet pinteestä. Tätä loppuratkaisua odotellessa Varteissa saadaan tehdä vielä monta jaksoa Kiinasta. :smiley:

18 tykkäystä

Alla oleva Hesarin juttu kiinnostanee tämän ketjun lukijoita, jutussa käsitellään Kiinaa ja sen satsauksista puhtaaseen energiaa. Ei maksumuuria.

Pelkästään tämän vuoden aikana tapahtunut puhtaan sähköntuotannon lisäys vastaa koko Ranskan sähkönkulutusta.

”Eli Ranskan verran aurinko-, tuuli-, ydin- ja vesivoimaa lisätään yhdessä vuodessa, sanoo Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA) -tutkimusyksikön johtava analyytikko Lauri Myllyvirta, joka seuraa Kiinaa tarkasti.”

Otin kuvakaappauksen Vesan tviitistä, koska nämä tviitit eivät edellenkään avaudu. :slight_smile:
https://twitter.com/VAhoniemi/status/1730685432550015487
image

Tämäkin kannattaa kuunnella, jos Kiina-jutut kiinnostavat.

Ekonomistit Tuuli Koivu ja Juho Kostiainen keskustelevat Tuulin tunnelmista Kiinan matkan jälkeen ja käyvät lyhyesti läpi tuoreita talouslukuja myös Suomesta ja euroalueelta.

9 tykkäystä

On se Kiina vaan iso maa. Ja rynnii hurjaa vauhtia eteenpäin oikeastaan joka alalla.

Mutta miten käy talouden, kun väestöpyramidi alkaa pelata Kiinaa vastaan? Itse asiassa jo aika pian:

2 tykkäystä

Samalla tavalla kuin Italiassa, Japanissa, Suomessa ja suurimmassa osassa länsimaita, velkaa velan päälle…

3 tykkäystä

Sitähän Kiinassa onkin tullut jo otettua maan kokonaisvelkaisuuden huidellessa ainakin +300 % tasoilla. :smiley:

Länsimaissa velkaa on otettu pääasiassa hissukseen (kun katsoo velka/BKT-suhdetta) julkisten vajeiden leventyessä paineen alla.

Kiinassa tähän asti velkaisuutta selittää paljon maan investointivetoinen kasvumalli jossa velalla ylläpidetään kannattamatonta kasvua (liikaa motaria, infraa, betonia jne.) koska mallia ei ole pystytty nostamaan “seuraavalle tasolle” kuten länsimaissa missä taloudet ovat kulutus- ja markkinavetoisempia.

Tuo eläkevelkaantuminen on siten vasta edessä. Kiinassa on käsittääkseni todella alhainen eläkeikä, mutta toisaalta heikot turvaverkot.

3 tykkäystä