KLA Corporation (KLAC) - Puolijohdeteollisuudessa operoiva kassakone

Katsotaan herättääkö viimeisin mielenkiinnon kohteeni foorumilla kiinnostusta. Kyseessä siis puolijohdeteollisuuteen laitteita ja palveluita tarjoava SP500 indeksiin kuuluva yritys. KLA:n juuret juontavat 1970-luvulle ja nykyinen yritys syntyi KLA Instrumentsin ja Tencor Instrumentsin yhdistyessä 1997.

Monen muun puolijohdeteollisuuden parissa touhuavan yrityksen kanssa KLA on porskuttanut melkoisessa myötätuulessa viimeiset vuodet. Liikevaihdon CAGR kasvu 2016-hiljanpäättynyt tilikausi 2021 on ollut yli 18%. Kuluvalle tilikaudelle marketscreenerin mukaan povataan yli 30% liikevaihdon kasvua ja tilikauden ensimmäisen kvartaalin tulos ja seuraavan ohjeistus tukee ihan kivasti tuota.

KLA:ssa ja sen kilpailijoissa minun mielenkiinnon herätti varsin selvät kasvuajurit puolijohdeteollisuudessa ja näiden laitevalmistajien varsin jäätävät kassavirtaprofiilit. KLA:lla on viime vuodet konvertoitunut 20-30% liikevaihdosta vapaaksi kassavirraksi. Vertailunvuoksi esim kotopörssimme Harvia on viime vuodet generoinut noin 14% liikevaihdosta vapaaksi kassavirraksi. Tuo vuolas vapaa kassavirta mahdollistaa KLA:n tapauksessa myös vuolaat pääoman palautukset omistajille osinkojen ja omien osakkeiden ostojen avulla. Viimeisen 5 tilikauden aikana yritys on noin 5,2 miljardin edestä yhteensä maksanut osinkoja ja ostanut omia osakkeita. Perspektiiviä tuohon tuonee, että viime tilikauden liikevaihto oli 6,9 miljardia ja siis liikevaihto on kasvanut tuolla ajanjaksolla noin 99%. ​Velkaa on 3,4 miljardia ja likvidejä varoja 2,4 miljardia. Tämän hetken vapailla kassavirroilla velat voitaisiin maksaa pois alle kahdessa vuodessa.

Arvostusta ei voi perinteisin arvostusmittarein varsinaisesti halpana pitää.

  • PE(TTM) 23x
  • P/S(TTM) 8x

Kirjoitan tätä viestiä vaikka en ole täysin pureskellut vielä yrityksen arvostusta tai muodostanut käsitystä yrityksen fair valuesta. Tästä syystä en myöskään ole ainakaan vielä osakkeenomistaja. Kuitenkin jo tähän mennessä tonkimani perusteella vaikuttaa yritys sen verran mielenkiintoiselta, että ajattelin yhtiölle oman ketjun perustamisen olevan aiheellista. UGH!

22 tykkäystä

Tässä muutama pätkä mitkä kertovat mitä yritys tekee paremmin kuin minun käpynen kuvaukseni avausviestissä:

Samalla markkinalla kilpailee myös Applied Materials ja LAM Research Corporation.

LAM ja Applied materials on toki samalla alalla, puolijohdeteollisuus, mutta tekevät erityyppisiä laitteita kuin KLA, joten eivät suoranaisesti kilpaile. KLA on erikoistunut kiekkotason defectien etsimiseen, missä taas LAM on erikoistunut etchereihin. Applied on kokonaisvaltainen yritys, jolta löytyy hyvin iso kirjo eri laitteita puolijohdeteollisuuteen, mutta ei suoranaisesti kilpaile KLAn kanssa.

2 tykkäystä

Tänks. Hyvää tietoa. Applied Materials minulle onkin tutumpi. Koronomontusta tuohon sijoitin.aikanaan mutta nuo laput olen jo luovuttanut eteenpäin. Toki silloin menin lähes tyystin luvut edellä, koska hinta tuntui täysin no braineriltä. Nyt kun tuota uudelleen vähän tarkemmalla kammalla tuli tutkittua niin olisi tuota voinut pidempääkin pitää, mutta tällä hetkellä KLA vaikuttaa mielenkiintoisemmalta.

1 tykkäys

Bullia näkemystä:

Nopeat pallurat:

  • Maailman isoimpien puolijohdevalmistajien pullataikinan lailla paisuvat CAPEXit tietävät hyvää KLA:n kannalta.
  • Jotain höpinää solmukoosta ja teknologiasta mihin minulla ei riitä osaaminen ottaa mitään kantaa.

Tässä taas hieman karhuisempaa näkemystä:

  • Valuaatio karannut lapasesta P/S 8x on yli kaksinkertainen pidemmän ajan mediaanista.
  • Markkina arvostaa yhtiötä kuin tämä ei olisi enää syklinen ja kirjoittaja uskoo sen vielä syklinen olevan.
  • Yritys on mahtava, mutta jokaisella mahtavallakin yrityksellä on hinta mikä hinnoittelee sen ja paljon muuta sisään.
3 tykkäystä

Nodella tarkoitetaan lähinnä viivanleveyttä, joka tehdään lithographia vaiheessa. Käyttäen maskia tai retikkeliä, jossa on haluttu kuva, valotetaan kiekolle jonka päällä on photoresisti.

KLA:n vahvuus on ennen kaikkea siinä, että turvallisuuskriittisissä puolijohdetuotteissa heidän laitteitaan voidaan käyttää prosessin eri vaiheessa löytämään mahdolliset defectit kiekoilta jolloin komponentit eivät pääse loppuasiakkaalle. Heidän laitteellaan voidaan myös parantaa merkittävästi saantoa ja koska tuotteet käyvät eri prosessivaiheita jotka ovat erittäin hitaita, saannolla parannetaan huomattavasti kannattavuutta.

3 tykkäystä

Olin ymmärtäväni noista ja muuten aiheesta lukemalla, että KLA:lla olisi jotain kilpailuetua ja vahva markkina-asema jossain merkittävässä segmentissä alallaan. Ei tosiaan oma tietämys ainakaan vielä riitä ottamaan mitään näkemystä aiheesta. Foorumi tekee tehtävänsä ja tästäkin aiheesta tietämystä tuntuu löytyvän! :muscle:

Minua mietityttävä ja ihmettelemä asia on, että analyytikot odottavat kasvun lakkaavan kuin seinään kuluvan tilikauden jälkeen. Kirjaimellisesti mennään 30% kasvusta 0,5% liikevaihdon kasvuun. Eikä voi sanoa että tämä mikään piskuinen analyytikkoarmeijan tutkan alla liitelevä putiikki olisi. Tosiaan large cap yhtiö jota seuraa ainakin 20 analyytikkoa ja siihen porukkaan mahtuvat kaikki suurimmat Wall Streetin finanssijätit. On siellä joku analyytikko hieman rohjennut kasvua leipoa tämän vuoden jälkeiseen ennusteeseen, mutta konsensus osuu tuohon nolla kasvuun.

Teen noin yleisesti mielelläni omat päätelmäni yrityksen tulevaisuudesta, mutta olisi mielestäni järjenköyhyyttä sivuuttaa olan kohautuksella tuo analyytikko konsensus varsinkin, kun muuten ilmapiiri on hyvin härkämäinen markkinoilla.

2 tykkäystä

Kuulostaa erittäin erikoiselta. En ole itse tutustunut analyytikoiden kommentteihin, mutta kuulostaa erittäin erikoiselta kun tällä hetkellä kysyntä puolijohdelaitteista erittäin kova ja kysyntä on patoutunut. KLA:la on erittäin suuria kilpailuetuja ja heidän laitteita käytetään laajasti ympäri maailmaa. Useat puolijohdevalmistajat ovat viime aikoina kertoneet tehtaiden laajentamisesta ja uusien rakentamisesta, voisi kuvitella että myös markkinajohtajan laitteita menee.

Pitää muistaa, että KLA:n laitteet kuin myös muutkin puolijohdeteollisuuden laitteet tarvitsevat huoltoa, jotta voidaan ylläpitää laitteen tarkka suorituskyky, joka tuo jatkuvaa tuloa yhtiön kassaan.

2 tykkäystä

Olen tässä muun muassa yrittänyt hahmottaa KLA:n ja puolijohdeteollisuuden syklisyyttä. Puolijohdeteollisuus perinteisesti ollut hyvin syklistä ja tästä syystä ajasta ikuisuuteen ei kannata kovin kummoisia kasvuoletuksia extrapoloida. Tuo myös voisi olla analyytikkojen varovaisuuden takana ja aiheuttaa sijoittajalle perinteisen ansan missä sykliseen yhtiöön sijoittaa kun se vaikuttaa tulospohjaisesti halvalta.

Syklisyyden pienentymisen puolesta voisi argumentoida vaikka siten, että puolijohteille on alati kasvava tarve ja viime vuosina ja tulevaisuudessa tarvetta kasvattaa erityisesti autoteollisuuden digitalisoituminen, 5G ja IoT markkinan kasvu. Vaikea kuitenkin uskoa, että ultrasyklisestä markkinasta yhtäkkiä tulisi ei syklistä, mutta ehkä kuitenkin historiaan peilaten vähemmän syklinen.

Mielenkiintoinen anekdootti KLA:n kohdalla on viimeisin kerta, kun markkina hyytyi alta eli 2019. Tuolloin puolijohdeteollisuus liikevaihdolla mitaten kutistui 12%. Esimerkiksi Applied Materialsin liikevaihto otti turpaan 12,5% ja LAM Research melkein 13%. KLA kasvoi tuona vuonna 3,5%, jos liikevaihdosta putsaa ostetun Orbotechin vaikutuksen ja 13% mikäli tuota ei oikaise.

KLA:n kohdalla huomattavan rajusti vaikuttaa arvonmääritykseen painotetun keskimääräisen pääoman kustannuksen parametrit. Tästä lähtien viestissä puhun tuosta diskonttokorkona, koska se on helpompi kirjoittaa. Mikäli käyttää niin sanotusti markkinoiden implikoimaa oman pääoman kustannusta saa diskonttokoroksi 5,45%. Mikäli kuitenkin oletetaan rahapolitiikan kiristyvän mikä nostaa riskitöntä korkoa(1,5%->3%) ja vieraan pääoman kustannusta(3,65%->6%) ja että markkinoiden riskipreemio nousee 2008-nykyhetki keskiarvoon(4,82%->5,5%) niin diskonttokorko hupskeikkaa nouseekin 7,79 prosenttiin

Tässä pääpiirteet omista joskin vielä varsin raakileista ennusteista pohjaksi jonka jälkeen voidaan katsoa kuinka tuo diskonttokoron reilun 2% nousu tarkoittaisi arvostukselle näiden pohjalta:

  • Liikevaihdon CAGR kasvu vuoteen 2026 8% ja liikevaihdosta keskimäärin 24% on vapaata kassavirtaa.
  • Vapaasta kassavirrasta 71% palautetaan omistajille osinkoina tai omien osakkeiden ostoina.
  • Terminaalikasvu 2%

Vertailun vuoksi tilikausien 2016-2021 CAGR kasvu oli 18% ja vapaa kassavirta suhteessa liikevaihtoon keskimäärin 25%. Yritys on naulannut tavoitteekseen palauttaa vähintään 70% vapaasta kassavirrastaan omistajille omien osakkeiden ostoina tai osinkoina.

Tuolla markkinoiden implikoimalla diskonttokorolla vuonna 2026 hyväksyttävä P/E olisi 27x ja nykyhinnalla kokonaistuotto 9% per vuosi. Sitten taas tuolla vähän kireämmän rahapolitiikan diskonttokorolla vuonna 2026 hyväksyttävä P/E olisikin enää 16x ja lopputuloksena kokonaistuotto -4% per vuosi.

7 tykkäystä

Nostellaan ketjua ylös siinä toivossa, että tästä joku innostuisi. Marraskuun jälkeen jatkunut business as usual. Tilikauden Q2:lla(Syys-joulukuu) biitattiin peri amerikkalaiseen tapaan ennusteet hieman. Ei siis mitään uutta auringon alla siltä osin.

Kolmannen kvartaalille yritys ohjeisti 16-27% kasvua YoY ja 2-11% laskua QoQ liikevaihtoon.

TSMC:n on uutisoitu lisäävän investointejaan vuodelle 2022 suhteessa viime vuoteen:

Myös puolijohdemarkkinan odotetaan edelleen jatkavan kaksinumeroista kasvuaan vuonna 2022
https://www.icinsights.com/news/bulletins/2022-Semiconductor-Sales-To-Grow-11-After-Surging-25-In-2021/

Markkina on siis tarjoamassa vähintään yli puolenvälin ehtineelle kuluvalle tilikaudelle mukavaa myötätuulta. Nykyinen arvostus ei juuri sen pidemmälle kasvua kaipaakaan sen verran jäätävät ovat KLA:n vapaat kassavirrat.

Oma näkemys on tällä haavaa että yritys treidaa jo nyt alle käyvän arvonsa. Itse odottelen vielä ahneena isompaa turvamarginaalia, koska olen 100% varmasti käyvän arvon arvioni kanssa väärässä enkä voi olla varma kumpaan suuntaan.

5 tykkäystä

Viime torstaina tuli KLA:n viimeisin(Q3) tulos ulos.

Kassakone jatkoi iloista kilisemistään alku vuonna. Liikevaihto ja tulos yhtiön ohjeistuksen ylälaitaan ja analyytikko konsensus biitattiin. Liikevaihto kasvoi YoY 27%. Kannattavuus pysyi todella kovalla tasolla. Tuloksen ja vapaan kassavirran väliin voitiin taas vetää yhtä suuruusmerkit. Seuraavalle kvartaalille ohjeistetaan noin 25% liikevaihdon kasvua YoY nykyisen kaltaisella kannattavuudella.

Kassavirran ollessa vähintäänkin vuolasta palautteli yhtiö omistajilleen pyöreästi koko nettotuloksen verran pääomaa kvartaaliosinkona ja omien osakkeiden ostoina.

4 tykkäystä

@Sambadi
Vahvasti näyttää siltä että KLA:sta on tulossa kokonaisvaltaisempi megayritys puolijohdeteollisuudelle. Heidän tuoteperhe kasvaa koko ajan ja vahvasti näyttää siltä että he haluavat tulla kilpailemaan Applied materialsin ja LAM:n kanssa. KLA on vahvistanut yritysostoilla mm. kalvonkasvatuslaitteita ja etchereita ostamalla SPTS:n. Itselle SPTS on hyvinkin tuttu firma oman työpaikan kautta. Markkina-arvon ollessa hieman pienempi kuin LAM:lla ja Appliedilla alkaa KLA sijoitusmielessä kiinnostamaan entistä enemmän. Toki heidän vahvuus ja leipä tulee vieläkin metrology laitteista, mutta kiinnostava suunta lähteä kilpailemaan sellaisen yrityksen kuten LAM:n kanssa.

2 tykkäystä