Ei niin vahvaa suorittamista Klarnalta, jonka pitäisi suunnitelmien mukaan listautua New Yorkiin Q1/2025. Ruotsin viranomaiset antaneet 500 miljoonan kruunun (43,4 miljoonan euron) sakot rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvistä puutteista.
Ruotsalainen maksupalveluyritys Klarna on jättänyt hakemuksen listautumisannista Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissioon. Yhtiö aikoo listautua New Yorkin pörssiin yritystunnuksella KLAR.
Ei muuria.
Tässä on tviittiketju Klarnasta.
Ketjusta tulee ilmi, miten Klarna on kertonut yhtiön tulevaisuuden näkymistä, kuten kasvavasta liikevoittomarginaaliasta ja käyttäjäkunnan laajentumisesta.
Yhtiön esityksessä korostettiin yhtiön vahvaa kasvua ja kannattavuutta, mutta myös strategioita markkinaosuuden lisäämiseksi ja asiakkaiden sitouttamiseksi.
Alla on vielä vähän pidempi juttu tästä Klarnan listautumishakemyksesta New Yorkkiin. Jutussa mainitaan, miten yhtiö kilpailee Affirmia ja Afterpayta vastaan “osta nyt, maksa myöhemmin” -palveluillaan.
Uutisessa mainitaan vielä, miten yhtiö kärsi merkittävästä osakekurssin mollittelusta pandemian jälkeen, mutta on palannut kuitenkin kannattavaksi ja sen arvoksi arvioidaan nyt noin 15 miljardia dollaria. Yhtiö pyrkii myös laajentamaan toimintaansa Yhdysvalloissa hankkimalla pankkitoimiluvan.
Market volatility could still get in the way of Klarna’s plans. The Nasdaq just wrapped up its fourth straight week of losses, closing on Thursday at its lowest level since September before rebounding a bit on Friday.
Data released Friday from the University of Michigan confirmed that consumer confidence has suffered from the ongoing tariff-related uncertainty that’s underpinned the opening weeks of the second Trump administration. Consumer sentiment dropped in March to 57.9, lower than the 63.2 economists polled by Dow Jones had expected.
Ruotsalainen fintech-yritys Klarna on napannut Walmartin “osta nyt, maksa myöhemmin” -lainakumppanuuden kilpailijaltaan Affirmilta.
Tämä tapahtuu juuri ennen Klarna IPO:ta Yhdysvalloissa. Walmartin OnePay-sovellus hoitaa ns. “asiakaskokemuksen”, kun taas Klarna päättää lainojen myöntämisestä. Sopimus on merkittävä sekä Klarna IPO:lle että Walmartin fintech-laajentumiselle. Erinomainen ajoitus.
The deal is no less consequential to Walmart’s OnePay, which has surged to a $2.5 billion pre-money valuation just two years after rolling out a suite of products to its customers.
Tässä alla on tviitti liittyen siihen, miten Klarna jätti listautumishakemuksen viime viikolla. Tviitissä oli muutamia hyviä nostoja mm.
Entinen johtaja arvioi, että yhtiön laaja markkina-asema alentaa asiakashankintakuluja ja tehostaa maksuliikennettä. BNPL on muuttunut “luottotuotteeksi”, mikä lisää riskinhallinnan haasteita, mutta tuottojen pieneneminen ei uhkaa kannattavuutta lähitulevaisuudessa.
Klarna kyllä hyötyy varmasti pankkilisenssistään että mainosliiketoiminnastaan, mutta molemmilla on myös haasteensa:
Pankkilisenssin edut:
Saa rahoittaa lainoja talletuksilla eikä pelkästään kalliilla velkarahoituksella (toisin kuin esim. Affirm).
Mahdollistaa laajemman fintech-ekosysteemin, kuten maksutilit ja kortit.
Voi pitkällä aikavälillä parantaa marginaaleja ja vähentää riippuvuutta ulkoisista rahoituslähteistä.
Haaste: Talletuskasvu hidastuu, mikä voi rajoittaa skaalautuvuutta ja lisätä riippuvuutta markkinarahoituksesta?
Mainosliiketoiminnan edut:
Kasvava tulonlähde (nyt ~6 % liikevaihdosta, mutta potentiaali suurempi?).
Hyödyntää Klarnan dataa ja käyttäjäymmärrystä – mainostajat voivat kohdentaa tehokkaammin.
Luonnollinen laajennus, kun Klarna toimii jo ostoprosessin keskiössä.
Haaste: Riittääkö Klarnan skaalautuvuus ja asiakasdata kilpailemaan tehokkaasti mainosmarkkinassa?
Yhteenveto:
Jos Klarna pystyy kasvattamaan sekä talletuspohjaansa että mainosbisnestään, se voisi siirtyä BNPL-firmasta täyden palvelun fintech-alustaksi, mikä tukisi korkeampaa arvostusta. Mutta jos esim. kasvu tökkii tai regulaatio iskee, riski arvostuksen sulamisesta kasvaa?
Alla on juttua Klarnasta ja sen toimarista. Jutussa ei sinällään ole mitään erityisen ajankohtaista.
Jutussa kerrotaan, miten Sebastian Siemiatkowski on ollut Klarnan toimitusjohtaja jo 20 vuotta ja siitä, miten Klarnalla on edessään Yhdysvaltojen pörssiin listautuminen.
Lisäksi tuossa kerrotaan, miten hän on rakentanut yrityksestä menestyvän fintech-yhtiön, joka tunnetaan ‘osta nyt, maksa myöhemmin’ -ratkaisustaan, lisäksi jutussa tuodaan esille myös se, miten hänen urallallaan on kuitenkin koettu myös kaikenlaisia haasteita, kuten yhtiön arvon jyrkkä lasku, kilpailijoiden nousu sekä henkilöstön irtisanomisia. Toimari puolustaa valintojaan sekä kertoo yhtiön hyödyntävän tekoälyä ja uskoo yrityksen tulevaan kasvuun. Listautuminen tarjoaa mahdollisuuden nostaa yrityksen arvostusta ja tuoda mukaan paljon sijoittajia, mikä vahvistaisi ehkä Klarnan asemaa markkinoilla.