Kreate - Suomalainen Infrarakentaja

Kruunusillat hanke tuo Kreaten tilauskanta n 60 M€ nostetta. Prosentuaalisesti tilauskannan nousu lienee jossain 40%:n nurkilla.

7 tykkäystä

Olisi kyllä kiva tietää mitä tosta jää käteen vai jääkö loppujen lopuksi yhtään mitään. Oli nimittäin hämmästyttävän suuri ero kahden tarjouksen välillä, kun Grk Infra olisi ottanut lähes tupla hinnan Kreate/Yit yhdistelmään nähden. Lisäksi Kreate/Yit tarjous oli lähes 8% alle suunnittelutoimiston vuonna 2016 arvioiman🤔

1 tykkäys

Projekti tappiolla kaupaksi ja kate ylös muutostöillä. Erinomaiseksi todistettu liiketoimintamalli kilpailutusvetoisessa rakentamisessa.

3 tykkäystä

Kruunuvuorensilta valmistuttuaan on upea maamerkki Helsingille ja tulee olemaan Suomen hienoimpia siltoja. Kreaten refeluettelossa tulevaisuutta ajatellen positiivinen lisäys.

Helsingin kaupunginvaltuusto on nuijinut koko Kruunusillat hankkeelle 2016 enimmäishankintahinnan 260 milj. Kustannusarvio on ehtinyt jo nousta 35% 350 miljoonaan (kustannuksen nousu ei liity kyseisen urakan siltoihin). Lopullinen hankintakustannus viedä uudelleen valtuuston käsiteltäväksi, jos 260 milj arvio ylittyy.

Katselin, että kyseisen urakan: Finkensilta, Kruunuvuorensilta ja Korkeasaaren pohjarakennustyöt olisi vuoden 2016 arviossa 145 milj € olettaen, että raitiotie kuuluu allianssiin (ja tietämättä mitä tarjous lopulta sisältää). Yleissuunnitelmatason kustannusarvio sisältää yleensä varauksia, tilaajatehtäviä (rakennuttaminen, suunnittelutehtävät) 20-30%. Urakoitsijan osuus 123 milj tätä vasten kuulostaisi teoriassa mahdolliselta.

YIT on mukana Kruunusillat-allianssissa ja sitä kautta varmaan urakoitsijan hankekustannuksista (kalusto, työmaapalvelut jne) saadaan säästöä. Kruunusillat-allianssissa on ollut mukana alusta asti ryhmä, johon kuuluu urakoitsija, tilaaja ja suunnittelija. Tässä hankkeessa ei pitäisi valtavia kustannusyllätyksiä enää tulla ja oma tuntuma on, että ne muutostyötkin olisivat vähissä.

7 tykkäystä

Mistäs nämä tarjoushinnat näkee?

1 tykkäys

Tuolta löytyy kaupungin pöytäkirja päätöksestä + tarjousten hinnat:
https://www.hel.fi/static/public/hela/vipaU51105200VH1_Tekninen_johtaja/Suomi/Paatos/2021/Kymp_2021-05-18_Ki_113_Pk/26DFACD0-9EF2-C24D-87DA-797F7E200000/Kruunusillat_-_siltaurakka_urakoitsijan_valinta.html

2 tykkäystä

Tarjouksissa (2 kpl) ~100% ero, Kreate+YIT 124M€ ja GRK infra 240M€.
Tuossa voi kreatelaisilla ja yittiläisillä nousta hikikarpalot otsalle että tulikohan laskettua ja huomioitua kaikki oikein, on meinaa posketon ero tarjouksissa.

4 tykkäystä

Asiasta mitään tietämättömänä tulee mieleen kaksi järjellistä vaihtoehtoa. Jompikumpi tarjoajista on laskenut jotain väärin ja pahasti, tai infrarakentaminen lähestyy kovaa vauhtia syklin huippua ja resurssipulaa jolloin GRK:n tarjous voisi olla luokkaa “tarjotaan nyt jotain älyttömällä hinnalla ja otetaan vaikka muista projekteista viivästyssakkoja jos sattuu menemään läpi”. Jälkimmäiseen viittaisi se, että tarjoajia on ollut vain kaksi, mikä tuntuu aika oudolta tämän kokoluokan projektissa. Tämä tosiaan ihan puhdasta mutuilua, mutta onhan tuo huolestuttavan näköistä että rahaa jäi niin sanotusti pöydälle noin paljon.

5 tykkäystä

Selvittelin tätä eroa hieman lisää alaa tuntevalta. Urakka olisi ollut GRK:lle ilmeisesti melko suuri, jolloin ovat vetäneet riskikertoimet ylös ja ns. varman päälle. YIT on mukana hankkeen allianssissa, jolloin heillä pitäisi olla paras tieto käytettävissä. Ero on todella suuri, mutta nämä kommentit vähensivät huolta itseltäni.

10 tykkäystä

Jep, näin itsekin järkeilin. Urakka on ymmärrykseni mukaan poikkeuksellisen vaativa, joka selittää miksi tässä oli vain kaksi tarjoajaa. Suomessa operoivista toimijoista ei taida muut pystyä tähän kuin YIT, Kreate ja GRK, joten itseäni ei ihmetytä miksi tässä oli vain kaksi tarjoajaa.

Varmastikin Kreaten ja YIT:n toimistoilla harmitellaan tällä hetkellä että hintaa olisi voinut nostaa selvästi ylöspäin. Se olisi valunut suoraan tulokseen vs. nykyinen tarjous.

6 tykkäystä

Ylempänä kun oli puhetta tähän liittyen ja urakkalaskentaan…:slight_smile:

2 tykkäystä

Jaahas ehdit hieman nopeammin😎

Mutta jos kruunusillat hankkeen kustannusarvio menee ulkopuolisen taloushallinnon/ tilintarkastajan syynättäväksi merkittävästi kasvaneiden kustannusarvioiden takia.
Mahtaakohan tästä kehkeytyä ongelma ja jos niin, kuinka kuinka suuri?

“Vapaavuoren mukaan on selvää, että Kruunusillat-raitiotien rakentaminen tulee vaatimaan uuden valtuuston päätöksen. Hänen mukaansa erillisselvitys tarvitaan myös tämän päätöksen pohjaksi”

Ei kai tämä Kreateen vaikuta? Eiväthän kustannukset ole kasvaneet voitetun tarjouksen jälkeen vaan ennen ja työn laajuus on kasvanut alkuperäisestä.

1 tykkäys

Kustannusylitykset tosiaan koskevat koko hanketta, josta varsinaisen sillan rakentaminen on vain yksi osa. Kreaten osalta tässä on ehkä riskinä se, että jos hanke tosiaan painuu tuonne 800 miljoonaan, voi sen rakentaminen peruuntua kokonaan. En sitten tiedä onko näissä yleensä jotain sopimussakkoja tai muuta, joita voisi saada, mutta ei varmasti lähelläkään tuota urakan kokoluokkaa.

Hiljaista ollut täälläkin vaihteeksi. Huomenna Q2 tulos. Varsin firman sivuja katsellessa näyttää että Q2 aikana saatu projekteja kotiutettua.

6 tykkäystä

Huhti–kesäkuu lyhyesti

  • Tilauskanta oli 157,5 (144,4) miljoonaa euroa
  • Liikevaihto laski ja oli 52,9 (58,0) miljoonaa euroa
  • Käyttökate oli 3,4 (3,9) miljoonaa euroa eli 6,3 (6,7) prosenttia liikevaihdosta
  • EBITA oli 2,5 (3,0) miljoonaa euroa eli 4,7 (5,1) prosenttia liikevaihdosta
  • Osakekohtainen tulos oli 0,20 (0,28) euroa
  • Operatiivinen vapaa kassavirta oli -3,7 (2,5) miljoonaa euroa
  • Korollinen nettovelka oli 27,4 (18,4) miljoonaa euroa

Raportti osui aika hyvin Dansken ja OP:n odotuksiin. Liikevaihto oli hieman ennusteiden alapuolella (Danske: 54, OP: 54,8). Käyttökate puolestaan oli hieman ennusteiden ylle (Danske: 3, OP: 3,1). Osakekohtainen tuloskin osui täysin konsensusennusteeseen (Danske: 0,21, OP: 0,19). OP myös odottaa lievää positiivista kurssireaktiota perustuen hyvään tulokseen ja tilauskannan kasvuun.

TJ myös mainitsee, että esimerkiksi Kruunusillat-hanke (n. 62m€) kirjautuu tilauskantaan myöhemmin syksyllä. Tämän lisäksi tilauskantaan tullaan myöh. kirjaamaan esimerkiksi Sulkavuoren keskuspuhdistamon ja Vt 19 Seinäjoki-Lapuan hankkeet jolloin näiden kolmen yhteisvaikutus on n. 110m€ ja nostaa tilauskannan aika varmasti ennätystasolle.

13 tykkäystä

Kuuntelin webcastin läpi. Varsin luottavainen kuva itselleni jäi. Puhuivat paljon mm. riskien välttämisestä ja korostivat taitorakentamisen erikoisosaamistaan. Tilauskantaan tulee tosiaan merkittävä lisäys loppuvuoden aikana, kuten tuossa yllä todetaan. Tämä antaa vakautta ja näkymää tuleville vuosille.

Eihän tämä tarjoa vauhtia eikä vaarallisia tilanteita, mutta jos tasainen suorittaminen kelpaa ja ehkäpä 3-4 %:n osinkotuotto maistuu, niin kannnattaa ottaa harkintaan.

Tiedä sitten voisiko tässä olla yritysosto-optio. Voisiko tällainen varmasuoritteinen infrarakentaja kiinnostaa :thinking: Ostajakanditaatteja esim. Yit, Peab, NCC, Skanska ??

2 tykkäystä

Olettaisin Interan kaupitelleen tätä myös strategisille ostajille kun listautumisantia valmistelivat. Jos tuolloin olisi kiinnostuneita strategisia ostajia ollut, niin varmasti olisivat kaupan vähäisemmän riskin vuoksi myyneet mieluummin heille kuin listanneet. Toki hinnalla oma roolinsa, mutta nyt markkinan hinnoitellessa yli kympin ja listautumishinnan ollessa reilu kasi, niin tuskin hirveää intoa tätä on listalta ostaa preemiolla pois kuleksimasta.

1 tykkäys

Minä olen Helsingin pörssistä etsinyt kesän aikana ostettavaa, mutta monet yhtiöt tuntuvat kalliinpuoleiselta. Onneksi on Kreate, jota pidän kohtuullisesti hinnoiteltuna.

En ole jaksanut monimutkaisia taloudellisia analyyseja yhtiöstä tehdä, mutta jos nyt päässälaskuharjoituksen tekee, että yhtiö tekee vuonna 2024 liikevaihtoa 300 MEUR, 6 % ebitdaa ja nettovelkaa on enintään 2 x ebitda, niin EV/ebitda -luvulla 10 osakkeen hinnaksi tulisi noin 16 euroa. Meniköhän oikein?

Tuo webcast hyvin avasi lukujen taustoja. Nyt kasvava tilauskanta antaa itselle vahvan uskon, että yhtiö saavuttaa asetetut taloudelliset tavoitteet. Nyt valtion osuus liikevaihdosta oli yli 50 %, kun korona on saanut kunnat hidastamaan investointitahtia. Jäin toimarin puheista ymmärrykseen, että aiemmin liikevaihdon tasainen jakauma 1/3 suhteessa (valtiot/kunnat/yksityiset) olisi palautumassa.

1 tykkäys

Korjatkaa jos olen väärässä mutta käsittääkseni Kruunusillat hanke ei ole vielä loppuuntaputeltu, tulee vaatimaan vielä uuden kaupunginvaltuuston hyväksynnän kts ylen uutinen alta. Koska kustannukset ovat karanneet käsistä taas jälleen kerran, en ihmettelisi jos syntyisi vastustusta ja mietittäisiin muita vaihtoehtoja.

2 tykkäystä