Kreate - Suomalainen Infrarakentaja

Kreaten tuloshaastattelu:

12 tykkäystä

Tässä kannattaa huomioida nykyajan erot menneisiin aikoihin. Eli aikoihin, jolloin rakentamisessa oli työvoimaa paljon ketterämmin saatavilla kuin tänä päivänä. Sen kun valkkasi aamulla portille notkumaan tulevista parhaat päältä. Nyt tekijöiden löytäminen voi olla työn ja tuskan takana. Niinpä ei ole mitenkään helppoa sopeutua tilanteeseen volyymia pienentämällä (ja väkeä vähentämällä), vaan kyllä se “nollakatteella” rattaiden pitäminen pyörimässä vaikeiden aikojen yli on ihan varteenotettava vaihtoehto. Se ei tarkoita tappiolla tekemistä, vaan katteiden alentamista sen verran, että töitä riittää, palkat saadaan maksettua, materiaalitoimittajaverkostot “virkeinä” jne.
Jollain ne kiinteät kustannukset on katettava jos firma aikoo pitää toiminnan käynnissä…

1 tykkäys

Ohjeistuksen ollessa kuitenkin 270-300 miljoonaa vaihtoa tälle vuodelle, niin vaikuttaa siltä että toiminta pidetään käynnissä. Ja jos se vielä onnistuu katetta parantaen, kuten myös ohjeistetaan, niin ei todellakaan huono suoritus tässä markkinassa. Ainakin minä olen tyytyväinen ja aion näillä näkymin pitää osakkeeni vähintäänkin tämän suhdannekuopan yli.
Pidätän tietenkin oikeuden olla tuuliviiri ja kääntää takkia koska tahansa :wink:

1 tykkäys

Olli on tehnyt uuden yhtiöraportin Kreatesta. :slight_smile: :gem:

Kreaten vuosi 2023 päättyi vahvasti ja tulostrendi näyttäisi kääntyneen toistaiseksi oikeaan suuntaan. Markkina osoittaa myös piristymisen merkkejä, mikä antaa hyvät lähtökohdat tarjota Kreaten erikoisosaamisen mukaisia ja kannattavia hankkeita. Lähivuosien tulosparannukseen suhteutettuna arvostus on maltillinen ja vahvan kassavirran tukema 7 %:n osinko tukee tuotto-odotusta hyvin.

:warning: BREAKING:
“VAHVAN KASSAVIRRAN TUKEMA NOIN 6-7 %:N OSINKOTUOTTO TUKEE MYÖS TUOTTO-ODOTUSTA SELVÄSTI, KUN KREATE ILMAISI HALUNSA JAKAA KASVAVAA OSINKOA MYÖS JATKOSSA”.
(huom. @Verneri_Pulkkinen ja @Pohjolan_Eka)

image

14 tykkäystä

Kuuntelin haastattelun. Hyvät kysymykset Ollilta liittyen tarjouskilpailuihin :+1: Ihan hyvät vastaukset Timolta ja ehkä pientä varovaisuutta aistittavissa kilpailutuksiin osallistumisessa varmaan parin viime vuoden kokemusten takia. Ihan kuitenkin järkiperusteet, että kannattavuutta halutaan puolustaa ja riskejä ei oteta. Toisaalta tuon kokoisia ulkopuolisen silmin hyvin Kreaten näköisiä hankkeita ei tule siten liukuhihnalta kilpailutukseen, että voisi valita vain ne kaikista kiinnostavimmat. Kuulostaisi myös erikoiselta, että tuon kokoiseen julkiseen kilpailutukseen olisi ujutettu joku paha myrkkypilleri ja viime vuosina varsin hyvin pärjännyt GRK olisi sen niellyt. Noh, ulkopuolelta on helppo huudella :upside_down_face:

Kreate näyttää vihdoin olevan menossa oikeaan suuntaan, mutta tuli kuitenkin heitettyä laput laitaan. Aikanaan otin seurantaerän, kun pidin yhtiötä halpana suhteessa yleisesti pörssiin. Seurantaerä jäi pyörimään enkä oikein ole tiennyt haluanko kasvattaa omistusta vai myydä pois. Uskon ja toivon firmalle kaikkea hyvää, mutta nykyisessä pörssitilanteessa löydän mielestäni houkuttelevampia sijoituskohteita. Vaikka Kreate toimii (ainakin omien sanojensa mukaan) korkean taitotason erikoisrakentamisessa, niin hieman pelkään että rakennusalan yleinen alho kiristää kilpailua ja katteita myös infrapuolella.

5 tykkäystä

Rakennusalan tulosten suunta on ollut Q4 katsausten osalta alavireistä. Jopa Constin Q4 tulos ja näkymät ovat pieni pettymys. Uskallankin viimeisten katsausten perusteella jo sanoa, että Kreate on tällä hetkellä rakennusalan se mielenkiintoisin tapaus. Vikströmin puheet tämän hetkisestä korkeasta tarjouskysynnästä tukee tätä ajatusta.

1 tykkäys

Mitä Constiin tulee, niin omissa papereissa Q4 oli täysin linjassaan ja ehkä jopa pieni positiivinen yllätyskin. Koko vuoden tuloksenkin osalta. Ehkä se kun on niin syvällä tässä ja “kentänkin fiilikset” ovat mitä ovat, niin ei ole noita kaikkia tavoitelukuja (joihin Constin toteumaa sitten verrataan) realistisena pitänytkään. Kreatella tosiaan liikevaihto jäi toivottua alemmas, mutta kannattavuutta löytyi. Siinä mielessä looginen seuraus voisi olla tinkiä hieman kannattavuudesta/tiukasta kohdevalinnasta, jotta saa liikevaihdon määrän toivotunlaiseksi… Eli siinä mielessä samoja ajatuksia kuin Notoriouksella tuossa ylempänä.

Omistajana toivon, että kannattavuutta ei uhrata, tai edes riskeerata, liikevaihdon takia. Jokaista paskaa keikkaa kohden täytyy kuitenkin tehdä paljon hyviä keikkoja, että sen huonon keikan tappiot saadaan katettua. Urakoissa on yleensä aikalailla rajattu upside siitä mitä niistä voidaan rahaa tehdä, mutta huonoon urakkaan sitä voi kaataa muutaman vastaavan kokoisen työmaan katteet helposti.

1 tykkäys

Niin just, tappiollisten ja paskojen urakoiden tekemistähän minä tarkoitinkin…

Meillä tavallisilla kuolevaisilla rakennusprojektit pienemmällä katteella ja/tai suuremmalla riskillä kohdevalinnan löyhentyessä tuppaa vaan tarkoittamaan suurempaa riskiä huonosta keikasta.

Destialle meni Espoon kaupunkiradan noin 80 miljoonan euron alueurakka nro 3: Destia voitti Espoon kaupunkiradan alueurakka 3:n - Destia

1 tykkäys

Ja Eskan louhintaurakka meni käsittääkseni YIT:lle. Mikäli ymmärsin oikein, niin toiseksi tulleeseen ero oli olematon.

Kovin on tasaisesti osake valunut viime viikot. Toivottavasti bonusjärjestelmä saa lisäämään avainhenkilöiden ostohaluja. Sisäpiirin tulisi aktivoitua joka taas kasvattaisi luottoa yritystä kohtaan.

1 tykkäys

Ruotsin inframarkkinassa hyvä veto päällä. Osakehan reagoi tähän jo kahtena edellisenä päivänä, vaikka tiedote taisi tulla vasta tänään.

3 tykkäystä

Kreatea pitänyt Suomen infratoimijoista mielenkiintoisimpana kannattavana kasvutarinana, mutta katsokaapas GRK Infran vuoden 2023 katsaus: GRK Infra Oyj:n vuoden 2023 tulos: Vahva kasvu ja kannattavuus vaikeassa markkinatilanteessa - GRK

Viime aikoina on ollut Kreaten osalta hiljaista isompien hankkeiden kilpailutusten voitoista, kun sen sijaan GRK on niitä napsinut. Edelleen harmittaa tuo Kreaten toimitusjohtajan viime syksyinen “hehkutus” Espoon kaupunkiradan urakoinnista ja sitten todetaan että on liian riskistä. No pikkuhiljaa pitäisi alkaa voittamaan niitä urakoita vuodelle 2025, kun nyt käynnissä olevat isot hankkeet ovat loppusuoralla.

GRK:n nettovelka on -63,7 miljoonaa euroa. Kreaten markkina-arvo on noin 70 miljoonaa euroa. :thinking:

5 tykkäystä

Toimitusjohtaja Timo Vikströmin katsaus tämän päivän yhtiökokouksesta! :blush:

9 tykkäystä

Kreaten Ruotsin yksikölle mukava urakka.

Ruotsin mittakaavassa hyvänkokoinen hanke ja kertoo, että siellä etenkin Kreaten tarjoamalle riittää kysyntää. Kreaten kokonaisuuden mittakaavassa toki pieni hanke.

14 tykkäystä

Olli on antanut ennakkokommenttinsa, kun Kreate julkistaa Q1-tuloksensa ensi viikon perjantaina. :slight_smile:

Kreate julkistaa Q1-tuloksensa perjantaina 26.4.2024. Odotamme viime vuoden lopulla tavatun liikevaihdon laskun jatkuneen Q1:llä, kun vastassa on liikevaihdollisesti erittäin vahva alkuvuosi. Kannattavuuden odotamme kuitenkin nousseen heikosta vertailukaudesta, milloin projektien riskivaraukset sekä panostukset kasvuun heikensivät kannattavuutta. Myös vanhojen hankkeiden kustannusrasituksen poistuman tulisi tukea tulosta. Kreaten tapauksessa arvioimme kuitenkin H1:n olevan heikompi kuin H2:n tänä vuonna ja aktiviteetti myös markkinoilla hiljalleen parantuu vuoden loppua kohti.

3 tykkäystä

Kreate julkisti Q1-tuloksen: Kreaten osavuosikatsaus: EBITA kasvoi vertailukaudesta – liikevaihto laski odotetusti | Kauppalehti

Tammi-maaliskuu lyhyesti

  • Tilauskanta oli 183,6 (265,7) miljoonaa euroa, laskua 30,9 %

  • Liikevaihto laski vertailukaudesta ja oli 54,4 (65,8) miljoonaa euroa

  • Liikevaihdon muutos edelliseen vuoteen oli -17,4 % (30,5 %)

  • Käyttökate oli 1,6 (1,0) miljoonaa euroa eli 3,0 (1,5) prosenttia liikevaihdosta

  • EBITA kasvoi ja oli 0,3 (-0,4) miljoonaa euroa eli 0,5 (-0,6) prosenttia liikevaihdosta

  • Osakekohtainen tulos oli -0,06 (-0,08) euroa

  • Operatiivinen vapaa kassavirta oli -3,1 (-3,3) miljoonaa euroa

  • Korollinen nettovelka oli 20,9 (38,0) miljoonaa euroa

  • Tulosohjeistus ennallaan: Kreate arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2024 laskee ja on 270–300 miljoonaa euroa (2023: 320,0 miljoonaa euroa) ja EBITA kasvaa ja on 8–11 miljoonaa euroa (2023: 7,8 miljoonaa euroa).

Infrarakentamisen toimintaympäristö lyhyesti

  • Volyymi laski vuoden 2023 aikana 5 prosenttia

  • Volyymin ennakoidaan laskevan 2 prosenttia vuonna 2024

  • Kustannuskehitys on rauhoittunut, tietyt rakentamisen kustannukset jopa laskussa

  • Julkiset ja yksityiset asiakkaat ovat nyt aktiivisia uusien hankkeiden osalta Kreatelle soveltuvassa markkinassa

  • Hankkeiden käynnistymisen viive on lyhyt ja hankkeita saadaan tarvittaessa ripeästi käyntiin

  • Pitkän ajan näkymät valoisat

Äkkisilmäyksellä ei tämä ihan putkeen mennyt, tilauskanta heikkeni varsin paljon. Ottakaa suolan kanssa, yhtiö ei aktiiviseurannassani.

4 tykkäystä

Ollin haastattelussa oli Q1-julkistuksen jälkeen Kreaten toimari Timo Vikström. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:15 Q1:n kuulumiset
00:47 Taitorakentaminen
01:50 Väylärakentaminen
03:03 Ruotsi
04:05 Kannattavuus
04:54 Näkymät

2 tykkäystä