Kreate - Suomalainen Infrarakentaja

Kreaten Ruotsin yksikölle mukava urakka.

Ruotsin mittakaavassa hyvänkokoinen hanke ja kertoo, että siellä etenkin Kreaten tarjoamalle riittää kysyntää. Kreaten kokonaisuuden mittakaavassa toki pieni hanke.

15 tykkäystä

Olli on antanut ennakkokommenttinsa, kun Kreate julkistaa Q1-tuloksensa ensi viikon perjantaina. :slight_smile:

Kreate julkistaa Q1-tuloksensa perjantaina 26.4.2024. Odotamme viime vuoden lopulla tavatun liikevaihdon laskun jatkuneen Q1:llä, kun vastassa on liikevaihdollisesti erittäin vahva alkuvuosi. Kannattavuuden odotamme kuitenkin nousseen heikosta vertailukaudesta, milloin projektien riskivaraukset sekä panostukset kasvuun heikensivät kannattavuutta. Myös vanhojen hankkeiden kustannusrasituksen poistuman tulisi tukea tulosta. Kreaten tapauksessa arvioimme kuitenkin H1:n olevan heikompi kuin H2:n tänä vuonna ja aktiviteetti myös markkinoilla hiljalleen parantuu vuoden loppua kohti.

3 tykkäystä

Kreate julkisti Q1-tuloksen: Kreaten osavuosikatsaus: EBITA kasvoi vertailukaudesta – liikevaihto laski odotetusti | Kauppalehti

Tammi-maaliskuu lyhyesti

 • Tilauskanta oli 183,6 (265,7) miljoonaa euroa, laskua 30,9 %

 • Liikevaihto laski vertailukaudesta ja oli 54,4 (65,8) miljoonaa euroa

 • Liikevaihdon muutos edelliseen vuoteen oli -17,4 % (30,5 %)

 • Käyttökate oli 1,6 (1,0) miljoonaa euroa eli 3,0 (1,5) prosenttia liikevaihdosta

 • EBITA kasvoi ja oli 0,3 (-0,4) miljoonaa euroa eli 0,5 (-0,6) prosenttia liikevaihdosta

 • Osakekohtainen tulos oli -0,06 (-0,08) euroa

 • Operatiivinen vapaa kassavirta oli -3,1 (-3,3) miljoonaa euroa

 • Korollinen nettovelka oli 20,9 (38,0) miljoonaa euroa

 • Tulosohjeistus ennallaan: Kreate arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2024 laskee ja on 270–300 miljoonaa euroa (2023: 320,0 miljoonaa euroa) ja EBITA kasvaa ja on 8–11 miljoonaa euroa (2023: 7,8 miljoonaa euroa).

Infrarakentamisen toimintaympäristö lyhyesti

 • Volyymi laski vuoden 2023 aikana 5 prosenttia

 • Volyymin ennakoidaan laskevan 2 prosenttia vuonna 2024

 • Kustannuskehitys on rauhoittunut, tietyt rakentamisen kustannukset jopa laskussa

 • Julkiset ja yksityiset asiakkaat ovat nyt aktiivisia uusien hankkeiden osalta Kreatelle soveltuvassa markkinassa

 • Hankkeiden käynnistymisen viive on lyhyt ja hankkeita saadaan tarvittaessa ripeästi käyntiin

 • Pitkän ajan näkymät valoisat

Äkkisilmäyksellä ei tämä ihan putkeen mennyt, tilauskanta heikkeni varsin paljon. Ottakaa suolan kanssa, yhtiö ei aktiiviseurannassani.

5 tykkäystä

Ollin haastattelussa oli Q1-julkistuksen jälkeen Kreaten toimari Timo Vikström. :slight_smile:

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:15 Q1:n kuulumiset
00:47 Taitorakentaminen
01:50 Väylärakentaminen
03:03 Ruotsi
04:05 Kannattavuus
04:54 Näkymät

4 tykkäystä

Olli on tehnyt uuden yhtiöraportin Kreatesta. :slight_smile: :gem:

Kreaten alkuvuosi meni kohtalaisen odotetusti kausiluonteisesti heikommalla Q1:llä. Kannattavuustrendi kehittyi oikeaan suuntaan, kun tulos parani jo toista kvartaalia putkeen. Markkina osoittaa nyt myös selkeitä piristymisen merkkejä, mikä antaa hyvät lähtökohdat tarjota Kreaten erikoisosaamisen mukaisia ja kannattavia hankkeita. Lähivuosien tulosparannukseen suhteutettuna arvostus on maltillinen ja tuotto-odotusta tukee tämän lisäksi vahvan kassavirran mahdollistama 6 %:n osinko.

Rapsasta lainattua:

Ohjeistus ennallaan, näkymissä selkeää piristymistä

Kreate ohjeistaa, että vuonna 2024 liikevaihto laskee ja on 270-300 MEUR (2023: 320 MEUR). EBITA:n odotetaan kasvavan 8-11 MEUR:oon (2023: 7,8 MEUR). Näkymissä on kuitenkin ollut alkuvuonna selkeää piristymistä, sillä tarjoustoiminta sekä aktiviteetti ovat kvartaalin aikana parantuneet. Toimitusjohtajan sanoin markkinatilanne on infrassa tällä hetkellä jopa ”erittäin hyvä”. Oletettavasti loppuvuotta kohti tilauskantaa ja liikevaihtoa alkaa
paremmin kertymään.

image

7 tykkäystä

Huomenna olisi pääomamarkkinapäivä. Jäädään seuraamaan mielenkiinnolla.

2 tykkäystä

Tässä olisi tuuraajan eli Thomaksen kommentit Kreaten pääomamarkkinapäivistä. :slight_smile:

7 tykkäystä

Tässä olisi vielä analyytikon kommentti tästä, kun Kreaten tytäryhtiö on ostanut loput Karell Schaktin osakkeista. :slight_smile:

8 tykkäystä
11 tykkäystä

Ollin kommentit Kreaten omistajien onnen uutisista. :slight_smile:

Kreate ilmoitti tiistaina voittaneensa Tampereen henkilöratapiha -hankkeen kilpailutuksen ja alkaa nyt suunnittelemaan hankkeen rakentamista allianssikumppaneiden kanssa (Väylävirasto, Tampereen kaupunki, VR-Yhtymä Oyj sekä Fintraffic Raide Oy). Kyseessä on Suomen vilkkaimpiin kuuluvan asemanseudun kokonaisvaltainen toimivuuden parantaminen sekä matkustajille että junaliikenteelle. Kilpailutuksen voittaminen on hyvä osoitus Kreaten kilpailukyvystä ja tukee hyvin lähivuosien kasvuennusteitamme. Kreate oli nostanut hankkeen esiin jo aikaisemmin merkittävistä julkisista kilpailutuksista tänä vuonna.

12 tykkäystä

Salkunrakentaja on tehnyt jutun Kreatesta, jossa suurin osa on toki tuttua asiaa, jos on Ollin juttuja seuraillut. :slight_smile:

Kreate näkee aktiivisuutta sekä julkisissa että yksityisissä asiakkaissa. Julkisella puolella korostuvat etenkin liikenne- ja raideinvestoinnit ja yksityisellä puolella aktiivisuutta on muun muassa vihreän siirtymän hankkeissa eri teollisuuden osa-alueilla.

Myös Ruotsin liiketoiminnan osalta toimintaympäristön näkymät ovat suotuisat Kreatelle olennaisessa kallio- ja betonirakentamisen markkinassa.

Alaotsikot:

 1. Markkinanäkymät suotuisat

 2. Tilauskanta romahtanut, mutta kannattavuus parantunut

 3. Merkittävä ratahanke luo uskoa

6 tykkäystä

Kreate Ruotsissa kasvaa:

Hankkeita saatu noin 58 MSEKin edestä eli noin 5 MEUR.

Ei koko Kreaten mittakaavassa merkittäviä (Kreate 2023 liikevaihto: 320 MEUR), mutta Ruotsin tämän vuoden liikevaihtotavoitteeseen nähden (2024: 320 MSEK) projektit ovat isoja. Vahvistavat kyllä CMD:n ja Q1:n kuvaa siitä, että Ruotsissa Kreatella on kyllä kasvuvaraa.

11 tykkäystä

Kauppalehden Omassa Rahassa tälläistä ajatusta, vaan jos jotakin niin kyllä Kreate ja NYAB taitaa olla kaikilla vallitsevilla mittareilla (velka. tulos tai liikevoittomarginaali) ja näkymillä ylivoimaisia rakentamisessa.
https://lehdet.almatalent.fi/917a9c27-ebf0-4021-a98b-b3d87464fc13/16

4 tykkäystä

Ja kyllähän Vikström on puhunut jo pidemmän aikaa positiivisista näkymistä, harmi kun se ei näy osakkeen hinnassa. Ehkä sanat pitää vielä pukea teoiksi ennen kuin ns. luottamus palautuu.

2 tykkäystä
10 tykkäystä

Aika hieno projekti, tulee ns, synergiahyötyjä viereisiltä työmailta.

3 tykkäystä

Hieman vielä mittasuhteita tuohon yllä mainittuun urakkaan (34 m€). Kreaten liikevaihtoarvio vuodelle 2024 on 270-300 m€ ja toisaalta tilauskanta Q1/2024 oli 184 m€. Kyseessä siis merkittävän kokoinen hanke.

8 tykkäystä

Tässä on Ronin kommentit, kun Kreate on allakirjoittanut sopparin Väyläviraston kanssa. :slight_smile:

4 tykkäystä

Ensi tiistaina 16.7 osavuosikatsaus. Missä viipyy Indereksen odotukset? Jotain rajaa nyt siihen lomailuun :slight_smile:

1 tykkäys

Siinäpä nälkäisimmille :smiley:

12 tykkäystä