Kriittiset mineraalit ja niiden tuottajat

Trumpin puheissa ja nyt myös teoissa näyttää toistuvan erittäin paljon tarve päästä eroon riippuvuudesta Kiinaan. Nyt kauppasodan otettua kunnolla vauhtia Yhdysvaltojen yksi suurimmista heikkouksista on riippuvuus Kiinan tuomista kriittisistä mineraaleista.

Lainaan häpeämättömästi linkkaamani substack kirjoittajan tekstiä.

Kiina

Tämän ketjun tehtävänä on keskustella tilanteen kehityksestä ja yhtiöistä jotka hyötyvät siitä eniten.

Paranevat fundamentit

Nyt kauppasodan alettua yksi eniten siitä hyötyvistä sektoreista lyhyellä, että pitkällä aikavälillä saattavat olla kriittisten mineraalien tuottajat.

Lyhyellä aikavälillä sektori saattaa saada lisävetoa jos Kiina laajentaa mineraalien vientirajoituksia tai “parhaassa” tapauksessa lopettaa kokonaan. Se saattaisi olla maailmantaloudelle paha paikka, mutta kunnari sektorille.

Pidemmällä aikavälillä - olettaen, että Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet normalisoituvat edes vähän, sektorin näkymä on silti parempi kuin ennen liberation dayta. Nyt kun on tullut selväksi, että Kiina suostuu käyttämään mineraaleja aseena valtiot todennäköisesti lisäävät tukeaan sektoria kohtaan entisestään - joka tietysti lisää sijoittajien kiinnostusta - parantaa rahoitusnäkymiä ja lumipalloefekti on liikkeellä. Valtioiden ja eritoten Yhdysvaltojen tuki on lisääntynyt jo ennen viimeaikaisia tapahtumia.

24.2 Kongressin edustajat Swalwell ja Reschenthaler esittävät Rare Earth Magnet Security Act (REMSA) jonka nojalla annettaisiin verohelpotuksia tuottajille. Käytännössä se tarkoittaisi $20 per kilo lisäystä tuotettujen magneettien hintaan jos se on tuotettu yhdysvalloissa ja $30 per kilo jos magneetti sekä sen valmistusmateriaalit, mineraalit on täysin tuotetu Yhdysvalloissa.

Trump käyttää 21.3 presidentin käskyä (executive order) jonka nojalla pyritään nopeuttamaan uuden tuotannon luvittamista ja ylösajoa.

Hallitus myös tukee ihan suorilla apurahoilla sektoria - 440 $ milj edellisen viiden vuoden aikana joten vaikka Trump jostain syystä luopuisi työnkuvastaan niin idea tuskin kärsisi sen takia sillä molemmat puolueet ovat asian takana.

Aiemmassa viestissä linkkamani tekstin kirjoittaja @MylesMcNulty käsittelee sektoria twitterissä aika tarkkaan. Eräänlainen sektorin @Mikko_Leivo.

Sektorin osakkeet

Sektorilla on suhteellisen pieni rypäs yhtiöitä, tikkerit:

$MKA $MP $LYC $USAR #PRE #RBW

Mielestäni kaksi ensimmäistä Mkango Resources ja MP Materials ovat kaksi kiehtovinta, mutta eri syistä.

Mkangossa on suurin riski/tuotto suhde yhtiön ollessa tutkimusyhtiö, mutta MP materials on ainoa jolla on huomattavaa tuotantoa yhdysvalloissa - kuitenkin kantaen omat uniikit riskinsä. Siitä myöhemmin lisää.

Mkangolla on kaksi kiehtovaa omaisuuserää allaan.

  1. Songwe Hill - projekti joka aijotaan tuoda pörssiin pian SPAC:n kautta.
  2. HPMS - teknologia, mineraalien kierrätysteknologia jonka pitäisi olla tehokkaampi ja halvempi kuin muiden vastaavien. Teknologia on siirtymässä teoriasta käytäntöön sillä JV jossa yhtiö on osana on juuri ajamassa tuotantoon pienet laitokset Briteissä sekä Saksassa. Ne tulevat toimimaan suunnannäytäjinä tulevalle.

Bull case on, että laitokset toimivat niinkuin toivottua, Songwe Hill Spac raketoi samoin $USAR
Spac ja myymällä sitä tai ottamalla sitä vastaan lainaa yhtiö kykenee rahoittamaan laitosten rakennuksen Yhdysvalloissa.

Mp Materials on suurin Yhdysvaltalainen yhtiö ja sillä on huomattavaa kaivostuotantoa, mutta jatkossa myös metallin jalostusta. Se miksi MP on performoinut pienempiä yhtiöitä huonommin saattaa olla, se että vielä 2024 peräti 80 % yhtiön tuotannosta piti lähettää Kiinaan jalostettavaksi. Tällä hetkellä yhtiö kuitenkuin ylösajaa “Independence Facility” - laitosta jolla Kiina riippuvuutta pyritään vähentämään.

Niinkuin Venäjän kaasun viennin suhteen, kauppasopimuksia kunnioitetaan varmaankin loppuun asti, mutta jossain kohtaa tulee todennäköisesti raja vastaan kun Kiina ei ota vastaan MP:n tuotantoa.

On jokseenkin epävarmaa miten osake siinä tilanteessa performoisi. Jos tilanne eskaloituisi olisivatko vielä maan alla olevat ja sillä hetkellä päivittäin arvokkaammaksi muuttuvat mineraalit niin arvokkaita, että se korvaisi liikevaihdon laskun siihen asti, että Yhdysvaltalainen jalostus saadaan ylösajettua?

Riskinhallinan näkökulmasta saattaa olla siis järkevää koota useamman yhtiön kori.

Hyviä tutkimushetkiä sektorin parissa :slightly_smiling_face:.

28 tykkäystä

Viimeyönä tuli erinäisiä uutisia joiden mukaan Kiina olisi viikonlopun aikana pysäyttänyt kaikkien kriittisten mineraalien ja niitä sisältävien magneettien viennin. Sektori on juuri nyt noin 10 % nousussa.

4 tykkäystä

Trumpilta uusi presidentin käsky.

Käskyssä määrätään tutkimaan miten ylituotanto pitää mineraalien hinnat alhaalla sekä kuinka hyvin ( huonosti ) tuotantoketju on hajautettu. Ensimmäisen analyysin pitäisi tulla 90 päivän päästä. Käytännössä tämä tulee johtamaan siihen, että Trump asettaa tulleja tuonnille jotta paikallinen tuotanto olisi kannattavampaa sekä alaa tullaan tukemaan vielä voimakkaammin erilaisilla tuilla. Tässä mainintoja, jotka viittaavat siihen suoraan:

Politiikkaperusta (Section 1):

Korostetaan, että vahva kansallinen puolustus tarvitsee kestävän tuotantokyvyn, hintavakauden ja resilienssin teollisen perustan – tämä antaa perustelun kotimaisen tuotannon investointien tukemiselle.

Mainitaan, että Yhdysvallat tarvitsee edullisen, kestävän ja resilienssin kotimaisen toimitusketjun prosessoiduille kriittisille mineraaleille.

Tutkinnan perusteet (Sec. 3(b)(iii)):

Määräyksessä käsketään tutkimaan, miten ulkomaisten toimijoiden markkinamanipulaatio vaikuttaa kotimaisiin investointeihin, ja kuinka se heikentää Yhdysvaltain kykyä kehittää omaa tuotantoaan.

Toimenpide-ehdotusten harkinta (Sec. 3(d)):

Ehdotettavien toimenpiteiden joukossa mainitaan erityisesti:

“Policies to incentivize domestic production, processing, and recycling”

Tämä tarkoittaa, että kauppaministerin on harkittava politiikkatoimia, joilla kannustetaan kotimaista tuotantoa ja kierrätystä.


Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Määräys ei vielä sisällä suoria tukimuotoja, vaan käynnistää tutkinnan, joka voi johtaa politiikkatoimiin, kuten:

  • Tukiaiset tai verohelpotukset kotimaisille kaivos- ja jalostuslaitoksille
  • Investointikannustimet kriittisiä mineraaleja käyttäville yrityksille
  • Julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuudet toimitusketjujen rakentamiseksi
  • Strategiset varannot tai valtion tukemat infrastruktuurihankkeet
4 tykkäystä

Mkango vaikuttaa tässä ympäristössä jatkuvasti kiinnostavammalta. Mielestäni sijoitusideaan voi jakaa kahteen eri osaan joista toisella on paljon matalampi “hurdle rate” kuin toisella.

Ensimmäinen Songwe Hill:n listaus. Kyseessä on yksi neljästä aivan rakennusvalmiista kriittisten mineraalien rakennusprojekteista maailmassa. Sen pitäisi olla itsessään jo aivan äärimmäisen arvokasta. Projektin NPV on 559 milj usd.

Vertailun vuoksi vielä esiselvitystä tekevä ja OTCM listattu $REEMF on mcap 500 milj ja $USAR on mcap 1100 milj. Molemmilla on pontentiaalinen tutkimusprojekti sekä magneettien jalostus laitos tekeillä.

Mielestäni narratiivin näkökulmasta REEMF ja USAR ovat hyviä vertailukohtia, mutta eri syistä.

Etisiessäni USAR:n 43-101 PEA löysin valitettavan vanhan 2019 version. Siinä mainittiin Texasin kaivosprojektin NPV 1,5 mrd usd. Ottamatta kantaa siihen mikä on sen nykyarvo voisi olettaa, että USAR treidaa siis 75 % kaivoksen NPV:stä ja saat magneettien jalostuslaitoksen kaupan päälle. Todella spekulatiivistä enkä menisi sijoittamaan tuon perusteella mutta se on hyvä vertailukohta.

Koska Songwe Hill on Afrikassa, Malawissa sen pitäisi treidata alle Yhdysvaltalaisten verrokkien. Todettakoon, että projekti on paljon pidemmällä kuin muilla. 0,5 x 559 = 280 usd. Siihen mukaan Spac PIPEn osallistujista tulevaa laimennusta niin heitetään sen arvoksi 200 usd ihan varovaisuuden kannalta… MKA treidaa tällä hetkellä 85 mcap.

Ihan oma lukunsa on magneettien kierrätysteknologia. Tutkin tätä vielä, mutta MKA:n käyttämän teknologian AISC pitäisi olla $20/kg vs USAR:n $100/kg. Aivan valtava ero. Myös kierrätyslaitosten määrä tulee ylittämään USAR:n piakkoin kun seuraavan 12 kk aikana Britit, Saksa, Puola alkavat tuottamaan. Jos Spac menee hyvin tai US hallitus rahoittaa projektit yrityksellä on pian myös laitoksia Yhdysvalloissa + kiinnostusta on myös ollut Japanissa sekä Kanadassa. Tästä saattaa tulla ihan aito yritys eikä kulmia kohauttava pieni tutkimusyhtiö.

Vielä viimeisenä pointtina. MKA treidaa Lontoon pörssissä sekä TSX venturessa. Toisen luokan pörssejä. REEMF treidaa myöskin sellaisessa; OTC:ssa ja saa silti korkeamman valuaation. Luulisi, että viimeistään Spacin listautuessa Nasdaqiin yhtiölle alettaisiin antamaan arvoa.

Niinpä mielestäni tässä kohtaa sijoittajan pitää luottaa kahdesta asiasta ainakin toiseen. Pysyykö markkinan suosio sektoria kohtaan seuraavat 3-4 kk jotta Spac ehtii listautua? Jos Rahoitusmarkkinat aivan romahtaisivat taikka XI:n ja Trumpin välillä syntyisi bromance se tappaisi idean.

Vähän hampaita kiristellen uskaltaisin väittää, että sektori tulee performoimaan huonossa markkinassakin ihan ok sillä osakkeet näyttävät olevan komeassa nousutrendissä, tuotantoa rajoitetaan, jolloin funda muuttuu paremmaksi ja valtiot saattavat kohta heittää rahaa sektorille.

Oikeasti saattaisi riittää, että yritys ilmoittaa Spacin listautumispäivämäärän ja osake varmaankin nousisi sen seurauksena jo 50 %. Spredi NPV:n ja hinnan välillä on niin valtava.
Mukavia yllätyksiäkin toki saattaisi tulla. Mitä jos sektori on silloin kuumimmillaan ja Spac etsiytyy samaan arvostustasoon kuin USAR? Mkangon omistusosuuden arvo saattaisi silloin olla 5-10 x korkeampi kuin heidän markkina-arvonsa.

Toinen korkeampi Hurddle rate on se, että tuleeko tästä oikeasti joskus ihan aito yritys? Jos tekki toimii ja laitoksia rakennetaan laajalle maantieteellisesti yritys saattaa painaa 200-400 milj käyttökatetta. Sitä ennen pitäisi tehdä toki vähän siivousta ja konsolidoida JV:t yhden yrityksen alle jne mutta oikeasti tässä saattaa olla mahdollisuus huomattavaan tuottoon.

Lainaten Bezosia: “Given a 10% chance of a 100 times payoff, you should take that bet every time.

USAR on tällä hetkellä 25 % nousussa, MP materials 10 %, MKA +/- 0 ja indeksit -2-4 laskussa. Seuraako sektori viiveellä pörssiä vai onko sektorin vahvuudelle oikeasti syy? Jos näin MKA:n pitäisi seurata perässä.

4 tykkäystä

MKA on mielenkiintoinen ja oma tutustuminen vasta aloitettu. Yrityksellä on selvästi kaksi eri osaa, on kaivospuoli ja sitten magneettien kierrätyspuoli.

Tämä kierrätyspuoli kiinnostaa koska se on patentoitu ja vaikuttaa olevan hyvin energia tehokas.

Netissä tein tutkimusta niin Patentoitu teknologia ja kehitys hankkeet on siirretty Maginito nimisen yrityksen alla, josta MKA omistaa n.80%.

2023 Maginitoon tuli sijoittana mukaan usalainen Cotec sijoitusyritys. Heidän sijoitukset keskittyvät kaivosalaan.

Cotec tuli sisään 10% osuudella ja heillä mahdollisuus kasvattaa osuutta 20,6%. Ideana on että yhteistyössä tuovat patentoitua kierrätystekniikkaa usan markkinoille ja siihen varmasti kuuluu pilottilaitoksen rakentaminen. Cotec:n sivuilla hyvä tiivistelmä tästä omistuskuviosta.

Lisäksi törmäsin heidän yhdessä esityskalvoissaan seuraavaan sivuun

Eli vaikutta usan pilottilaitoskin olevan jo aika pitkällä mietinnässä. Tässä MKA:lla 50% osuus.

1 tykkäys

Tässä vielä viikon takaista Linkedin päivitystä MKA:n CEO:lta

1 tykkäys

Pidemmän päälle tuo JV tulee todennäköisesti vaikeuttamaan arvon purkautumista. En ole vielä alkanut penkomaan Magniton ja Hypromagin rahoitusratkaisuja, mutta jossain kohtaa olisi varmasti järkevää laittaa kaikki yhden yrityksen alle. Se voitaisiin tehdä esim Magniton ipo:n kautta tai järjestämällä Cotec:lle anti osaksi Mkangoa. Hyviä preferenssejä tuolle ovat .mm Galiano Gold ja Taseko Mines.

Siihen on kuitenkin vielä matkaa. Jos saisivat Songwe Hill:n listautumisen eteenpäin nyt ensin.

1 tykkäys

Ohessa svt:n juttu mineraaleista.
(esim. chrome + käännös toimii tässä jutussa, mutta käänösvirheisiin saa varautua)

“Selvittääkseen lisää mineraalikuumeen seurauksista SVT:n kirjeenvaihtajat ja lähettiläät ovat vierailleet kahdeksassa paikassa, joilla eri syistä on keskeinen rooli valtapelissä.”

Tässä jutussa on maininta:
“Jos Kiina sulkee hanan huomenna, Yhdysvallat jää ilman tärkeitä komponentteja muutaman viikon sisällä, varoittaa Mel Sanderson.”

Pikku siivu löytyy, katsellaan

2 tykkäystä

Mkangolta uutisia Yhdysvaltojen kierrätyskeskusken etenemisestä. Tummensin mielenkiintoiset osiot tekstistä. Laitoksen teoreettinen kapasiteetti on yllättävän suuri, 10 % kotimaisesta kysynnästä. Sillä olisi jo huoltovarmuuden kannalta merkittävä vaikutus. Ei olisi mitenkään yllättävää jos valtio rahoittaisi projektin. Lainaten Cotecin johdon sanoja:

On the financing side, we have approached the US government for grant funding* . Those discussions are also ongoing, and that’s also *going exceptionally well .”


oTec Holdings Corp. (TSXV: CTH; OTCQB: CTHCF) (“CoTec”) and Mkango Resources Ltd. (AIM/TSX-V: MKA) (“Mkango”) are pleased to announce that U.S.-based PegasusTSI Inc. (“PegasusTSI”) and Canada-based BBA USA Inc. (“BBA”) have been engaged to complete the HyProMag USA, LLC (“HyProMag USA”) engineering, procurement and construction management (“EPCM”) services for HyProMag USA’s advanced stage rare earth magnet recycling and manufacturing project located in Dallas-Fort Worth, Texas (the “DFW Hub”). The award of the EPCM contract follows the November 2024 completion of the base case Feasibility Study for HyProMag USAi (“Feasibility Study”), which indicated a NPV7% of US$262 million based on current market prices and US$503 million based on forecast prices.

The project will be executed over a 24-month period with the work being undertaken from the PegasusTSI Tampa office, supported by an owner’s team comprised of HyProMag Limited, CoTec and Mkango.

First revenue is targeted in H1 2027 following a Notice to Proceed (“NTP”) expected in H2 2025 following completion of the detailed engineering design and value engineering phase. HyProMag USA is initially targeting to supply 10% of U.S. domestic demand for NdFeB magnets within five years of commissioning the first DFW Hub.

Julian Treger, CoTec CEO commented:The EPCM represents a significant milestone towards the construction of commercial-scale magnet recycling and production facilities, reshoring U.S. manufacturing capability and reducing dependence on foreign magnets and rare earths. Following the competitive bid process, we are looking forward to continuing to work closely with BBA and PegasusTSI to develop these facilities. As HyProMag USA progresses it will be working and collaborating with local, state and federal stakeholders. HyProMag USA is supported by the Minerals Security Partnership,iii which aims to accelerate the development of diverse critical minerals supply chains in cooperation with industry and other governments to support strategic projects.”

Will Dawes, Mkango CEO commented: “We are very excited to see HyProMag USA’s groundbreaking rare earth magnet recycling and manufacturing project proceed to the next stage of development. This project will make a major contribution to the creation of a more robust rare earth supply chain and a strong platform for further expansion in North America, complementing the ongoing HyProMag developments in the UK and Germany.

The detailed engineering design and value engineering phase will include the completion of sufficient engineering design works to support development of the AACE Class 2 capital cost estimate to update what was outlined in the Feasibility Study. This will also support the final site selection efforts which are to be completed in H1 2025 and allow the commencement of site permitting in line with the initial project schedule. Environment and permitting studies will be supported by U.S.-based Weston Solutions, Inc.

During this phase and prior to the NTP, HyProMag USA will aim to secure commercial arrangements with potential feed supply and product off-takers to meet ongoing financing obligations. Discussions with federal, state and municipal governments continue to progress. HyProMag USA has the potential to supply the United States with sustainable, long term domestic supply of neodymium/iron/boron (NdFeB) permanent magnets to enable the creation of secure, low carbon and traceable rare-earth supply chains.

The Feasibility Study includes the DFW Hub, and two pre-processing facilities located in South Carolina and Nevada respectively. In March 2025, HyProMag USA announced the expansion of the detailed engineering phase to include three HPMS vesselsiv and that it was initiating concept studies for further expansion and complementary “Long Loop” recyclingv. The DFW Hub’s annual production is expected to be 750 metric tons per annum of recycled sintered NdFeB magnets and 807 metric tons per annum of associated NdFeB co-products (total payable capacity – 1,557 metric tons NdFeB within five years of commissioning) over a 40-year operating life. It is expected the production facility will provide significant optionality to supply the U.S. market with additional NdFeB alloy powder while assisting in revitalising the U.S. magnet sector with the creation of 90-100 skilled magnet manufacturing jobs.

Also in March 2025, HyProMag USA announced the results of an independent ISO-Compliant product carbon footprint study which confirmed an exceptionally low CO2 footprint of 2.35 kg CO2 eq. per kg of NdFeB cut sintered block product.vi

Ownership

HyProMag USA is owned 50:50 by CoTec and HyProMag Limited. HyProMag Limited is 100 per cent owned by Maginito Limited (“Maginito”), which is owned on a 79.4/20.6 per cent basis by Mkango and CoTec.

About HyProMag

HyProMag is commercializing Hydrogen Processing of Magnet Scrap (HPMS) recycling technology in the UK, Germany and the United States. HPMS technology was developed at the Magnetic Materials Group (MMG) at University of Birmingham, underpinned by approximately US$100 million of research and development funding, and has major competitive advantages versus other rare earth magnet recycling technologies, which are largely focused on chemical processes but do not solve the challenges of liberating magnets from end-of-life scrap streams – HPMS provides this solution.

2 tykkäystä

Analyytikon näkemys HyproMag usasta.





2 tykkäystä

Vanhoja uutisia, mutta 17.4 MP Materials lopetti konsentraatin lähettämisen jalostettavaksi Kiinaan.

Mainintoja:

"In response to China’s retaliatory tariffs and export controls, MP Materials (NYSE: MP) has ceased shipments of rare earth concentrate to China. Selling our valuable critical materials under 125% tariffs is neither commercially rational nor aligned with America’s national interest.

MP has invested nearly $1 billion to restore the full rare earth supply chain in the United States. Today, our California refinery is processing nearly half of our production, with virtually all of that material sold into markets outside China—including Japan, South Korea, and the United States."


Tilaan Macro ops uutislehteä ja siellä todettiin ajatuksia herättävästi;

"I feel like this is one of those instances where the US government will claim MP Materials as “nationally strategic,” offer it a 0% interest rate for billions of dollars, and say, “Have at it, building our REE supply chain!”

What’s that company worth? What’s the price tag for National Security?"

3 tykkäystä

Cotecin toimitusjohtajan haastattelu tältä päivältä. Käsittelyssä Cotecin muutkin projektit, mutta eniten keskustelu pyörii HyProMag usan ympärillä.

Lyhyesti:
-Keskusteluja Washingtonin kanssa käydään. Ovat suurimmassa hätätilassa sitten koronan ja pyrkivät löytämään toimivia ratkaisuja.
-Seuraavan kuuden kuukauden aikana pitäisi tehdä sopimus raaka-aineista sekä “offtake agreements” sopimuksia tulevien ostajien kanssa.
-Sen jälkeen aletaan miettimään rahoitusta. Mainittiin toki osakeanti, mutta myös mahdollisuus apurahaan tai lainaan Yhdysvaltojen hallitukselta. Asiasta ei mainittu haastattelussa, mutta yksi mahdollisuus olisi ketjussa edellä mainittu MKA:n spacista saamat varat.
-Keskusteluja käydään käsittääkseni pintapuolisesti mahdollisten magneettien ostajien kanssa (Tesla ja Apple ) jos haluaisivat rahoittaa projektin. Tuohon liittyen…
Cotec

1 tykkäys