Trumpin puheissa ja nyt myös teoissa näyttää toistuvan erittäin paljon tarve päästä eroon riippuvuudesta Kiinaan. Nyt kauppasodan otettua kunnolla vauhtia Yhdysvaltojen yksi suurimmista heikkouksista on riippuvuus Kiinan tuomista kriittisistä mineraaleista.
Lainaan häpeämättömästi linkkaamani substack kirjoittajan tekstiä.
Tämän ketjun tehtävänä on keskustella tilanteen kehityksestä ja yhtiöistä jotka hyötyvät siitä eniten.
Paranevat fundamentit
Nyt kauppasodan alettua yksi eniten siitä hyötyvistä sektoreista lyhyellä, että pitkällä aikavälillä saattavat olla kriittisten mineraalien tuottajat.
Lyhyellä aikavälillä sektori saattaa saada lisävetoa jos Kiina laajentaa mineraalien vientirajoituksia tai “parhaassa” tapauksessa lopettaa kokonaan. Se saattaisi olla maailmantaloudelle paha paikka, mutta kunnari sektorille.
Pidemmällä aikavälillä - olettaen, että Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasuhteet normalisoituvat edes vähän, sektorin näkymä on silti parempi kuin ennen liberation dayta. Nyt kun on tullut selväksi, että Kiina suostuu käyttämään mineraaleja aseena valtiot todennäköisesti lisäävät tukeaan sektoria kohtaan entisestään - joka tietysti lisää sijoittajien kiinnostusta - parantaa rahoitusnäkymiä ja lumipalloefekti on liikkeellä. Valtioiden ja eritoten Yhdysvaltojen tuki on lisääntynyt jo ennen viimeaikaisia tapahtumia.
24.2 Kongressin edustajat Swalwell ja Reschenthaler esittävät Rare Earth Magnet Security Act (REMSA) jonka nojalla annettaisiin verohelpotuksia tuottajille. Käytännössä se tarkoittaisi $20 per kilo lisäystä tuotettujen magneettien hintaan jos se on tuotettu yhdysvalloissa ja $30 per kilo jos magneetti sekä sen valmistusmateriaalit, mineraalit on täysin tuotetu Yhdysvalloissa.
Trump käyttää 21.3 presidentin käskyä (executive order) jonka nojalla pyritään nopeuttamaan uuden tuotannon luvittamista ja ylösajoa.
Hallitus myös tukee ihan suorilla apurahoilla sektoria - 440 $ milj edellisen viiden vuoden aikana joten vaikka Trump jostain syystä luopuisi työnkuvastaan niin idea tuskin kärsisi sen takia sillä molemmat puolueet ovat asian takana.
Aiemmassa viestissä linkkamani tekstin kirjoittaja @MylesMcNulty käsittelee sektoria twitterissä aika tarkkaan. Eräänlainen sektorin @Mikko_Leivo.
Sektorin osakkeet
Sektorilla on suhteellisen pieni rypäs yhtiöitä, tikkerit:
$MKA $MP $LYC $USAR #PRE #RBW
Mielestäni kaksi ensimmäistä Mkango Resources ja MP Materials ovat kaksi kiehtovinta, mutta eri syistä.
Mkangossa on suurin riski/tuotto suhde yhtiön ollessa tutkimusyhtiö, mutta MP materials on ainoa jolla on huomattavaa tuotantoa yhdysvalloissa - kuitenkin kantaen omat uniikit riskinsä. Siitä myöhemmin lisää.
Mkangolla on kaksi kiehtovaa omaisuuserää allaan.
- Songwe Hill - projekti joka aijotaan tuoda pörssiin pian SPAC:n kautta.
- HPMS - teknologia, mineraalien kierrätysteknologia jonka pitäisi olla tehokkaampi ja halvempi kuin muiden vastaavien. Teknologia on siirtymässä teoriasta käytäntöön sillä JV jossa yhtiö on osana on juuri ajamassa tuotantoon pienet laitokset Briteissä sekä Saksassa. Ne tulevat toimimaan suunnannäytäjinä tulevalle.
Bull case on, että laitokset toimivat niinkuin toivottua, Songwe Hill Spac raketoi samoin $USAR
Spac ja myymällä sitä tai ottamalla sitä vastaan lainaa yhtiö kykenee rahoittamaan laitosten rakennuksen Yhdysvalloissa.
Mp Materials on suurin Yhdysvaltalainen yhtiö ja sillä on huomattavaa kaivostuotantoa, mutta jatkossa myös metallin jalostusta. Se miksi MP on performoinut pienempiä yhtiöitä huonommin saattaa olla, se että vielä 2024 peräti 80 % yhtiön tuotannosta piti lähettää Kiinaan jalostettavaksi. Tällä hetkellä yhtiö kuitenkuin ylösajaa “Independence Facility” - laitosta jolla Kiina riippuvuutta pyritään vähentämään.
Niinkuin Venäjän kaasun viennin suhteen, kauppasopimuksia kunnioitetaan varmaankin loppuun asti, mutta jossain kohtaa tulee todennäköisesti raja vastaan kun Kiina ei ota vastaan MP:n tuotantoa.
On jokseenkin epävarmaa miten osake siinä tilanteessa performoisi. Jos tilanne eskaloituisi olisivatko vielä maan alla olevat ja sillä hetkellä päivittäin arvokkaammaksi muuttuvat mineraalit niin arvokkaita, että se korvaisi liikevaihdon laskun siihen asti, että Yhdysvaltalainen jalostus saadaan ylösajettua?
Riskinhallinan näkökulmasta saattaa olla siis järkevää koota useamman yhtiön kori.
Hyviä tutkimushetkiä sektorin parissa .