Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Kaikkihan tietävät, että indeksit ovat menneet samassa tahdissa ylöspäin keskuspankkien printteireiden suoltaessa rahaa markkinoille. Mitähän tapahtuu, kun inflaatio karkaa käsistä, printtaamisen loppuu ja korot nousee?

Jaahas, Nasse painaa vajaa +2% mutta Hyzonin nousu puhallettiinkin pois. Edelleen omien jenkkitreidi yritysten paha karma siis pysyy yllä, enkä näillä onnistu rahaa tekemään. Ainoastaan polttamaan, millonkohan sitä oppii😂. Toivotaan pientä pomppua vielä loppuviikolle.

10 tykkäystä

Kyllä harmittaa kun jäi gazprom 2020 muutaman eur sentin päähän pilkki, siitähän se nousu alkoi ja vahvasti. Onneksi RDS ja XOM keulinut myös ja salkussa kova edustus. Mutta jäävät vähän vielä tuolle Venäjän mahdille :money_mouth_face: :+1:

3 tykkäystä

Kiinnitti huomion tänään klo 17 salkun nousu. Salkussa pomppasi ylös metsäyhtiöt ja Valmet. Lisäksi näyttää ainakin Neles, SSAB, Outokumpu nousseet samalla kellonlyömällä. Lähtikö metsä ja konepajat jenkeissä nousuun, vai mikä noihin vaikuttaa?

Miten saat kotiutettua osingot rajan yli?

Leaddeskin ketjusta,

Verneri muistaakseni sanoi, että tavoitehinta on aina ilman ns. ulkoisia tekijöitä oleva käypä hinta eli ei huomioi mitään Evergrande-riskejä tai markkinan yleistä laskua. Ainakin olisi hyvä tietää virallinen linjaus ja toivottavasti se on sama kaikilla analyytikoilla.

Tuo on Xetrassa noteerattu ja killingit tipahtelevat tilille ihan normaalisti (oliko se nyt 15 pinnan) ennakonpidätyksen jälkeen. Matka on kyllä pitkä ja kuukauden verran sitä saa vuosittain heinä-elokuussa odotella.

2 tykkäystä

Osakkeen hintaan vaikuttaa karkeasti ajateltuna tulos ja p/e. Tulokseen vaikuttavat tekijät analyytikko voi ennustaa mutta arvostukseen vaikuttaa myös yleinen sykli.
Mielestäni on hyväksyttävää, jos analyytikot säätävät tavoitehintaa silloin, kun yleinen pidempiaikainen arvostustason lasku näyttää todennäköiseltä

2 tykkäystä

Jos noita Inderesin tavoitehintapäivityksiä ja raportteja lukee, niin kyllähän siellä usein vertaillaan nousuvaraa esimerkiksi verrokkien P/E lukujen kautta. Eli kyllä se markkinasegmentti ja ne kuuluisat “markkinan hyväksymät kertoimet” siellä usein vaikuttavat tavoitehintaan. Ja tavoitehintaahan 12kk päähän tuossa nimenomaan arvioidaan, ei mikään Fair Valueta, kuten jotkut analyysitalot tekevät.

Tässä myös se kaipaamasi “virallinen” lausunto Inderesin suosituspolitiikasta:

2 tykkäystä

Mikä on yhtiön “oikea arvo”? Yhtiön oikea arvoa noin teoriassa lasketaan DCF-mallilla, jossa yksinkertaisesti vain summataan tulevaisuuden diskontatut kassavirrat. Jos miettii mistä tuo diskonttokerroin tulee, niin siinä keskeisessä osassa on sijoittajien tuottovaatimus. Käytännössä tuottovaatimus on erittäin herkästi muuttuva suure, ei sille ole olemassa mitään absoluuttisesti oikeaa tasoa. Sen takia on mielestäni tyhmää olettaa, että markkinasentimentti ei saisi vaikuttaa analyytikkojen tekemiin laskelmiin ja tavoitehintoihin. Tottakai se vaikuttaa, koska siellähän se DCF-laskelmissakin on. Tietysti voidaan aina katsoa jotain historiallisia keskiarvoja, mutta käyttämällä vain historiallisia keskiarvoja, voi analyytikko olla vuosia (vuosikymmeniäkin) väärässä suosituksensa kanssa.

Sitten jos lähestyy arvostusta kerroinpohjilta (P/E, P/B), niin markkinasentimentti näkyy verrokkiryhmän hinnoissa.

Eli sama mitenpäin arvostusta lähestyy, niin markkinoiden tunnelma on aika olennainen osa sitä. Mielestäni on tietämättömyyttä väittää, että se ei saisi vaikuttaa mitenkään tavoitehintoihin.

23 tykkäystä

Kindredin arvosta lähtenyt kohta noin miljardi pois muutamassa viikossa. Kun markkinat tietää selkeästi enemmän kun minä, itse yritin Hollannin vaikutuksia laskea mutta pieleen se on mennyt :grinning_face_with_smiling_eyes:

8 tykkäystä

Kannattaa huomata, että Kindred on ollut hyljittyä tavaraa jo huhtikuusta lähtien. Osareissa mikään ei riitä ja ylitykset palkitaan kaksinumeroisilla prosenttilaskuilla. Onneksi tajusin irtaantua tästä kun pääsin omilleni.

14 tykkäystä

Jos osingon irtoamispäivä on tänään, eikö tänään ostamalla vielä saa osingon?

Ihmettelen Aktian tippumista jo nyt.

Uhkapelisektoria on lyöty tonttiin jo kauan, ilmeisesti ei ole enää muodikasta sijoittaa tuolle sektorille. Evokin työntää tasaiseen tahtiin hyviä uutisia pihalle ja pian kurssi puhkaisee 1300 sek rajan :roll_eyes:

12 tykkäystä

Yhtiökokouspäivänä pitää omistaa jos haluaa osingot. Irtoamispäivä on siitä seuraava päivä.

1 tykkäys

Toki toki myyntilaitaa on riittänyt yhtiöllä läpi kesän. Ilmeisesti lapulle on ollu kuitenkin kiinnostusta Pohjois-Amerikasta muutaman liputusilmoituksen perusteella ja ainakin yhtiölle itselle on kelvannut, mutta tosiaan saa nähä tuleeko ihan tuonne P/E 5 ja 6 tasoille nyt Hollanti korjattuna.

1 tykkäys

Tuo koskee vain yhtä osinkoa vuodessa, mutta nyt puhutaan näistä syysosingoista.

No ei se yhtiökokoukseen aina liity. Yhtiökokous voi päättää osinogsta heti tai valtuuttaa hallituksen tekemään päätöksen myöhemmin. Tässä Aktian omilta sivuilta:

Eli eilen (5.10.) piti omistaa/ostaa, jos halusi osingon (eli kaksi päivää ennen täsmäytystä koska T+2).

3 tykkäystä

Minä luulin että tuo on juuri sellainen ylimääräinen yhtiökokous jossa yhtiön hallitus on päättänyt osingonmaksusta. Aiemmin pidetyssä varsinaisessa yhtiökokouksessa hallitus toki vasta valtuutettiin tekemään niin eikä se päivä itsessään merkkaa osinkopäivien kannalta juuri mitään. Vai aletaanko sitten pohtimaan yhtiökokouksen määritelmää? :smile:

Yhtiökokouksessa läsnä ovat yhtiön omistajat, eli osakkeenomistajat. Hallitus on taas omistajien nimeämä ryhmä henkilöitä jolle yhtiöjärjestys, lait ja yhtiökokouksen valtuutus antaa toimivaltuudet ja rajat. Hallituksen kokous on aina eri asia kuin yhtiökokous.

Detailit löytyy osakeyhtiölaista.

Varmaankin juuri näin. Joskus tosin näkee myös yhtiökokouksen tekevän päätöksen osingonmaksusta, joka tapahtuu myöhemmin eikä irtoamispäivä olekaan se seuraava päivä.

Mutta yhtäkaikki, yhtiökokous päättää osingonjaosta, olkoonkin että se voi valtuuttaa hallituksen tekemään yksityiskohtaiset päätökset tietyissä rajoissa. Ilman yhtiökokouksen päätöstä/valtuutusta hallitus ei voi osingoista päättää,

1 tykkäys