Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 1)

Omaan silmään alkaa vaikuttamaan siltä, että suomalaisten konepajoihin hinnoitellaan taantumaa. Kun esim. katsoo Konecranesin hinnoittelua P/E:n kautta niin kyllä taantumaa hinnoitellaan, eikä markkinoilla ole uskoa, että nykyiset esim. Inderesin ennusteet pitää. Tietysti kyllä maailmantalouden näkymät näyttävät melko synkiltä kun inflaatio vain kiihtyy ja talouskasvuennusteita vedetään vessasta alas kilpaa. Mielenkiintoista nähdä, että miten konepajat suoriutuvat seuraavien vuosien aikana.

4 tykkäystä

Tämä tapahtui jo viikko sitten…

3 tykkäystä

Teräksen saatavuus on se ongelma, ei se tuotanto.

Stockmannin osakkeissa pari päivää satunnaisesti kun katsellut viimeisimpiä kauppoja niin ei paljoa näy NON tai POH tai nordeaakaan osapuolena. Ulkkikset lähinnä.

Kuvakaappaus juuri nyt:

1 tykkäys

Ootko ihan varma että tämä muka olisi viikon takainen, lisää uusia kuvia ja videoita valuu twitterissä ja randomisti Biden harkitsee öljyn varmuusvarastosta hätävaran esiin kaivamista? Niin ja markkina dyykkasi luokkaa prosentin yleisellä tasolla heti kun tämä ponnahti esiin (ja öljy otti vauhdilla ylämäkeen)

2 tykkäystä

Ei ole vanha. Juuri sai todistaa kun katsoi livelähetystä Saudi Arabian harjoituksista.

3 tykkäystä

Sorry, my bad… “Hullu mailma” pitää hyvin paikkaansa.

Mikä on Wärtsilän syväkyykyn takana tänään?

Goldman Sachs alentanu ruotsalaisten konepajojen tavoitehintoja… taitaa samassa pesuvedessä laskea suomipajat. Taitaa ruotsinpojat myydä päämärkänä.

Eipä kyllä itseäni hetkauta tämä muutos. Tilauskirjat hyvässä kunnossa.

9 tykkäystä

Pörssin tee-se-itse -yhtiö Puuilon kurssi pyörii jälleen yleisöannin merkintähinnoissa (6,60 €). Tänään laskua kuitenkin vain -1,7 %.

Danske Bankin aamukatsauksessa käsiteltiin Puuiloa. Dansken analyytikko toisti Osta-suosituksen, mutta laski tavoitehintaa 9,0 euroon (aiemmin 9,7 euroa). Dansken näkemyksen mukaan liikevaihdon näkymä on ristiriitainen: inflaatio tukee nousevien myyntihintojen kautta mutta harkinnanvarainen kulutus kärsii. Aamukatsaus löytyy Dansken sivuilta: https://danskebank.fi/aamukatsaus

Dansken aamukatsauksen melko positiivisesta näkemyksestä huolimatta tee-se-itse -markkinan kysyntään näyttää heijastuvan epävarmuutta. Ensi torstaina 31.3. tulee Puuilon tilinpäätös, jolloin tulee lisää näkyvyyttä esimerkiksi osingon osalta.

Inderesin osinkoennuste näyttää olevan 0,30 euroa. Tuolla osingolla osinkotuotto ei olisi kuin 4,5 %. Ei siis Tokmannin osinkotuottoissa oltaisi, mutta jossain ennusteissa näyttää olevan hieman korkeampiakin ennusteita Puuilon osingoksi.

Tällä viikolla BofA ja Goldman ovat olleet myytipuolella. Eilen myyntipuolella näyttää aktivoituneen välittäjätilastojen perusteella myös UBS.

  • UBS:n kautta oltiin ostolaidalla 16, 17, 18, 21, 22, 23. päivä maaliskuuta. Kuuden pörssipäivän ajalta laskin UBS Europen neton olevan +30 509.
  • Eilen suunta sitten muuttui, kun UBS:n kautta myytiin (-17 334). Tänään UBS:n kautta jatkettiin Nordnetin tilastojen mukaan hieman isommin myyntilaidalla (-64 006).

Markkinat myös ehkä odottavat Puuilolta jotain uusia avauksia. Nettikaupan uuden varaston lisäksi Puuilolta ei ole vielä tullut suurempia muutoksia. Esimerkiksi Puuilon listautumisesitteessä sivulla 70 mainittiin yhtiön tutkivan Drop shipping -toimintamallin käyttöönottoa, mutta tästä ei yhtiö ole tainnut kommentoida sen jälkeen mitään.

Jos Tokmanniin myymäläverkostoon verrataan, näyttää Puuilon myymäläverkosto pieneltä ja arvostus hintavalta. Puuilolla kuitenkin vahvempaa kasvua odotuksissa kuin Tokmannilla. Dansken analyysin mielestä Puuilon tulisi “treidata preemiolla Tokmanniin kasvu- ja marginaaliprofiilin takia”.

Tokmanni Puuilo
Markkina-arvo (milj. €) 900 562
Myymälöitä 196 kpl 34 kpl
Markkina-arvo per myymälä 4,6 16,5
Liikevaihto (milj. €) 1141,8 (v. 2021) 238,7 (31.1.2021 päättynyt tilikausi)
Liikevaihto per myymälä 5,8 7,0
Liikevoitto (milj. €) 107,7 (v. 2021) 41,5 (31.1.2021 päättynyt tilikausi)
Liikevoitto per myymälä 0,55 1,2

Tälläista kevyttä höpinää ja viikon yhteenvetoa Puuilon osakkeesta.

56 tykkäystä

Salkun osakkeet ollut taas vahvassa bullish-moodissa muutamia päiviä. Epävarmuus pukee näitä Jäi kyllä harmittamaan tuo ainut suomirivi, joka edelleen vahvasti plussalla mutta liukuu alaspäin, epäröin siitä exittiä kyllä jo viikko sitten pomppuun… Jotain “pöhinää” alkanut olla taas kannabispuolella - se jos lyö läpi, niin ei ollut kyllä tiedossa 2020 kun ekoja “tupakkeja” ostelin… En ole sen varaan laskenutkaan kyllä…

Muttta nautitaan nousuista:

2 tykkäystä

Hyi hyi sinua. Euroopan unionin rakkaus- ja hyvinvointikomissio on nyt antanut sinulle -300 sosiaalipistettä.

12 tykkäystä

:joy: Tässähän vain tuetaan Bideen lausuntoa siirtyä euroopassa Usan fossiilisiin eu:n viherpesua odotellessa ja sitä ennen odotellessa palaa tupakkia kyllä :grin:

1 tykkäys

”Pankista päivää, nostimme asuntolainasi korkoa 1,6% koska murhaat luontoa ja kuulemma heinäsirkatkaan ei maistu. Halutessasi social credit scoren takaisin pronssi tasolle, myy kaikki mitä omistat ja käy seuraavat 3kk viherpesu kerhon tapaamisissa muiden saastuttajien kanssa. Kiitos ja näkemiin.”

Noh mutta asiaan tai omia mietteitä… konepaja yhtiöitä nyt katsoessa pistää hieman miettimään painaako osto-nappia vai odotanko tämän vuoden kun mielessä taantuman pelko ja kesto. Toisaalta vihreä siirtymä voi hyvinkin boostata Valmet,wärtsilä etc. Ja jos tilauskanta/kassa kunnossa voisi ajatella että kyllä tästä selvitään.

10 tykkäystä

Lienee erityisesti konepajojen kohdalla oikea strategia ostaa kun laskee sillä tässähän lasku johtuu pääosin maailmasta, markkinasta ja inflaatiosta eikä siitä, että yhtiöissä ei olisi laatua? Näin ainakin aloittelijana itse ymmärrän sykslisten kaupan, ostetaan ”nyt” seuraavaa sykliä varten. Ilmeisesti alan firmoissa mennään aika syvälle P/e luvun suhteen ennen seuraavaa nousua?

6 tykkäystä

Konepajoihin ei kyllä tee mieli koskea, kun mörnivät vaan vuosikymmeniä kasvamatta mihinkään. Mutta mitä täällä ollaan mieltä ”metsäyhtiöistä”? Esim. Storan kurssi taisi käydä jo ATH:ssa ja pysynyt edelleen lähellä sitä, kun lähes millään muulla kotimaisella firmalla taas ei. Ollaanko syklin huipulla tässäkin, vai mikä meininki? Storasta ei puhuta juuri missään juuri mitään muutenkaan, mutta ei viitsi kysellä mehtäketjussa kurssien perään varsinaisesti.

Kyllähän ne kasvavat vuodesta toiseen mutta puolet ajasta kasvu on vain negatiivista.

2 tykkäystä

HEX-indeksi pahasti laskutrendissä. Siksi hajautus ulkomaisiin osakkeisiin, jotka bull-trendissä ja hyötyvät nykyisestä maailmantilanteesta. Erinomainen toimiala- ja valuuttahajautus (NOK, USD, EUR, SEK). Tässä osakesalkkuni kokonaisuudessaan:

5 tykkäystä

Kelvollinen 150% nousu viikossa. Ei vissiin foorumin suosiossa tämä lappu, ilmankos nousee.

24 tykkäystä

Inpost sa yli 20% nousussa, ei uutisia? Keksikö kukaan mitään ?

2 tykkäystä