Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut - ketju (Osa 2)

Ei nämä harvia- ja qt-laskut ole vielä mitään, ruotsissa osataan paremmin. 1v -98%.
No, tätä tuskin palstalaisilla on kuitenkaan

E:tuossa toukokuun piikissä päästiin vielä yli 30:n, siitä tulevasti 80% alas.

4 tykkäystä

Olihan tuo kurssi jo puolittunut huipuista ennen tätä sysipaskaa osaria. Tämän piti olla defensiivinen. Vähän niin kuin Harvia, Tokmanni ja moni muu. Tässä maailmantilanteessa defensiivinen tarkoittaa näköjään sitä, että kurssista katoaa vähintään puolet. :slight_smile:

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä Kajaanin Petrin analyyseja laskukaudellakin. Järkyttävää suorittamista monella hänen seuraamalla yhtiöllä ja kyllähän tuo näkyy varmasti Twin Enginen tuotoissakin.

Samaa vähän seuraillut taas. Saivat saudeilta hyvään aikaan rahaa. Sen jälkeen (eikä sitä ennenkään pitkään aikaan) ei olekaan kuulunut mitään kurssia nostattavaa asiaa. Hyviä brändejä toki ostellaan, mutta niistä pitäisi saada sitten aikaiseksi jotain muutakin kuin sekundapelejä Saints Rowin tyyliin. Redeyen tavoitehinta laskee pikkuhiljaa, mutta siitä pidetään huoli, että Base Caseen pysyy 100% nousuvara.

9 tykkäystä

Peloton kertoi eilen Amazon diilistä, 20% ylös, nyt sitten tulosluvut, 20% alas. Ehkä nämä olisi voinut kertoa yhdellä kertaa…

10 tykkäystä

Jaahas, aika selkee homma mistä tuuli puhaltelee.

9 tykkäystä

Plug and Amazon Sign Green Hydrogen Agreement

PLUG

20 tykkäystä

Plug premarket +15%. Pitikin taas mennä kikkailemaan myynneillä. :sweat_smile:

9 tykkäystä

On tämä Plugi aikamoinen lappu arvostuksineen :joy: :clown_face:

6 tykkäystä

No näinpä :joy:. Pari taalaa/lappu meni huti… <Palaa nöyrästi longiksi>

4 tykkäystä

Muutaman muun aisankannattajan kanssa nöyrin mielin takaisin plugin omistajaksi… onneksi en myynyt kuin puolet. :smiling_face_with_tear:

14 tykkäystä

Aikamoinen rakettikelkka menossa alamäkeen LeadDeskin kanssa. Painettiin jo alle IPO-hinnankin :open_mouth:

Edit: no nyt alkaa olemaan kova meno ja vedetään jo -28%. Taitaa alkaa ostajatkin loppumaan. NN ostellut melkein 70% päivän lapuista.

Hiukan tekisi jo mieli ostaa kasa swingiin, mutta vaikka sieltä esim. Indeltä tulee varmasti osta-suositus, ei se tässä markkinassa takaa sitä, etteikö seuraavana päivänä voitaisi lasketella lisää.

kuva

15 tykkäystä

Onhan tämä melkoinen yllätyslukema kun liikevaihto jäi vain 3% ennusteesta. Toki ohjeistuksen lasku on huonompi juttu. Eiköhän tähän saada Qt:sta tuttu Osta-suositus huomenna jos tällainen syöksy pysyy päätössummeriin asti.

5 tykkäystä

Niin,kai Harvian liiketoiminta moneen muuhun verrattuna edelleen suht defensiivinen on kun tuloksentekokykyä katsoo. Mikä ei ehkä ole ollut ”defensiivistä” on kurssikehitys överiksi menneiden korona-vuosien ekstrapolointien jälkeen ja PE:n huidellessa lähempänä kolmea-kuin kahtakymppiä. Näitä kahta ei kannata sotkea toisiinsa.

16 tykkäystä

Defensiivisyys on sitten jotain mitä en ymmärrä. Jos jotain firmaa sanotaan defensiiviseksi siellä kurssihuipulla ja se tuleekin sieltä kaikenmaailman syiden ja vaikeuksien jälkeen vuodessa 75% alas niin eikö se ole nimenomaan todiste siitä, ettei se ollut kovin defensiivinen? Minusta Harvia on hyvä esimerkki tästä.

Sen sijaan vaikkapa Sampo on näyttänyt, ettei sota, inflaatio ja muu maailman meno sitä paljoa hetkauta ja tuollaista firmaa voidaan syystäkin sanoa defensiiviseksi. Harvian lisäksi ainakin Kamux, Tokmanni ja Orthex ovat osoittaneet, ettei niillä ole defensiivisyyden kanssa mitään tekemistä kun sota ja inflaatio lähtevät jylläämään.

16 tykkäystä

Ei kurssiliikkeillä ole mitään tekemistä sen kanssa, onko liiketoiminta defensiivistä.

56 tykkäystä

Näin juuri. Menee vähän samaan kastiin kuin se että vertaillaan miten Warren Buffett pärjäsi indeksille vuonna X ja sitten heitetään Berkshiren ja S&P 500 -käyrät päällekkäin. Osakekurssien heilumisen määrittävät lyhyellä aikavälillä (siis jopa vuosien aikajänne voidaan käsittää lyhyenä) sijoittajat jotka välillä pitävät euforisia hatunsyöntilivejä ja välillä miettivät että meneekö kaikki.

Tässä tapauksessa Harviasta innostuttiin lyhyellä aikavälillä ihan liikaa koska tuli sellainen erittäin harvinainen ulkoinen tekijä, joka muokkasi tuotteiden kysynnän rytmin täysin epänormaaliksi. Tämä sitten tulkittiin väistämättömänä maailmanvalloituksena, joka vyöryy vastustamattomasti eteenpäin. Ja sitten siirryttiinkin päinvastaisiin tunnelmiin. Jos sijoittajat olisivat ymmärtäneet miten epänormaali Harvian kysyntätilanne oli silloin kun meno oli railakkaimmillaan, ei kertoimia olisi koskaan venytetty sinne minne ne nyt menivät.

Koronan mukanaan tuomat kulutuskäyttäytymisen muutokset olivat melkoinen poikkeus mistään normaalista talouden syklisyydestä. Kyllä Harvian perusliiketoiminta on huomattavasti tasaisempaa kuin kurssikäyrästä taaksepäin voisi päätellä.

8 tykkäystä

Liiketoimintahan noissa kaikissa on hyytynyt ja kurssit laskeneet sitä myötä. Osarit ovat olleet pettymyksiä yksi toisensa jälkeen. Ajattelin sillä tavalla, että kustannuksia ja inflaatiota ei saada paikattua hintojen korotuksilla tai muilla konsteilla. Tällöin defensiivisyys ei ole kovin ansaittu titteli.

En tiedä olenko ymmärtänyt jotain väärin, mutta eikö vaikeina aikoina nimenomaan testata mikä liiketoiminta on defensiivistä ja mikä ei? Ja sitä mikä firma on defensiivinen. Vaikkapa Fiskars on hyvä esimerkki siitä miten maailmantilanne ei ole sitä vielä lannistanut ollenkaan. Siinäkin on kurssi laskenut, mutta firmaa voi sanoa defensiiviseksi. Sen sijaan kaikki luettelemani firmat ovat ottaneet pahasti osumaa nimenomaan siellä liikevaihdossa ja - voitossa eli liiketoiminta ei olekaan niin defensiivistä kuin luultiin.

3 tykkäystä

Käytit Sampoa esimerkkinä niin tästä saa itseasiassa hyvän vertailun.

Sampo: kurssilla 45€, PE 10 22e, hyvin maltillista tuloskasvua ja vakaata osinkoa. Defensiivinen vakuutusliiketoiminta.

Harvia: kurssilla 17€, PE 10 22e, tavoitteena yli 5% vuotuinen kasvu ja päälle kohtalainen osinko. Korvauskysyntä isossa roolissa, voidaan luokitella suht defensiiviseksi bisnekseksi.

Jos nyt palaat vuoden 2021 syksyyn ja kerrot Harvian kurssin kolmella tai neljällä päätyen koronahuippujen haitariin 50-60€. PE 30+ ja isot kasvuennusteet tuleville vuosille. Itse liiketoiminnan defensiivisyys ei tuossa kertolaskun aikana muutu miksikään, mutta otat valtavan valuaatioriskin, jos kasvuennusteet ei osu lankulle niin osake tulee lujaa alas.

Vaikka liiketoiminta olisi defensiivistä, ei osakkeen päälle voi liimata mitä tahansa valuaatiota ja epärealistisia kasvuennusteita.

21 tykkäystä

Sampohan dippasi yli 40% koronakuopassa, eli enemmän kuin suurinosa pienyhtiöistä sun muista.

Ja vaikka mainitsemiesi yhtiöiden defensiivisyyttä on varmasti liioiteltu, niin suurin osa taitaa miettiä defensiivisyyttä vaikka perinteisessä taantumassa - jolloin taloudellinen aktiivisuus, BKT ja kuluttajaluottamus dippaa. Nyt meneillään oleva kriisi kuitenkin eroaa tuollaisesta perinteisestä taantumasta aika isosti.

Tuskin on sellaista toimialaa tai yhtiötä, jolla ei ole mitään ulkoista tekijää joka voisi vaikuttaa siihen todella negatiivisesti - mutta itse en silti sanoisi ettei maailmassa olisi yhtään defensiivistä yhtiötä tai toimialaa.

12 tykkäystä

Riippuu odotuksista. Minkä tahansa firman kvartaali voi olla markkinaodotuksiin verrattuna ydintuho, jos odotukset ovat liian korkealla. Se ei katso defensiivisyyttä.

Tunnut määrittelevän defensiivisyyden siten, että firma kykenee täyttämään markkinan odotukset sen defensiivisyydestä, eikä siten että firman liiketoiminta kestää itsessään vaikeatkin ajat. Se on vähintäänkin epätarkka tapa ajatella asiaa. Lisäksi tuo pahojen osumien ottaminen on mielestäni todella yliampuva ilmaisu nykytilanteesta. Harvian liikevaihto ja -tulos Q2:lta on yhä selkeästi korkeammalla kuin ennen koronaa (myös korkeammat kuin vuonna 2020, jolloin koronahyötyjä nähtiin jo), vaikka tällä hetkellä olosuhteet ovat huomattavasti vaikeammat kuin kolme vuotta sitten. Mutta kovan kasvun hyytyminen ei tarkoita suoraan sitä, ettei Harvia olisi defensiivinen yhtiö.

16 tykkäystä

Fortumia pidettiin tylsä ja vakaa osinko yhtiö. Kunnon pappaosake. Tietynlainen kriisi ja sitten mietitään kaatuuko valtion syliin.

11 tykkäystä