Kurssien ja niiden muutosten kyselyt, kauhistelut ja hehkuttelut (Osa 3)

Kannattaa muistaa että analyytikoilla kuten kellään muullakaan ei ole kristallipalloa, joten tulevaisuuden tarkka ennustaminen on melko mahdoton tehtävä, etenkin syklisissä yhtiöissä. Pelkästään liiketoiminnan ennustaminen on jo riittävän haastavaa, ja kurssiliikkeiden ennustaminen lähes mahdotonta. Se että sijoittaja ei itse tee tarpeellista tutkimusta ja mieti tulevaisuuden mahdollisia riskejä niin liiketoiminnan kuin osakkeen hinnankin suhteen, vaan luottaa sokeana analyytikoiden suosituksiin ja tavoitehintoihin ei ole analyytikon vika, vaan sijoittajan. Tallaisessa tapauksessa sijoittajan itse pitää ottaa erilainen lähestymistapa, ei analyytikoiden.

Mikäli sijoittaja haluaa hyvin ennustettavaa tulosta niin kannattaa katseet luonnollisesti suunnata Elisan kaltaisiin, ennustettaviin yhtiöihin joiden liiketoiminta ei ole syklistä tai yleisestä taloustilanteesta riippuvaisia.

8 tykkäystä

Nesteeseen en ota kantaa kun en firmaa tunne, mutta öljyn kulutus on kyllä kovempaa kuin koskaan historiassa. Tainnut lähes jokainen analyytikko myös pivotoida pois ennusteistaan missä veikkasivat että huiput ollut jokaisena vuonna 2019 jälkeen. (Sama muuten hiilen kanssa)

Myös öljyn hinta on itseasiassa noussut YTD ja ollaan myös paljon paremmassa hintatrendissä sen suhteen kuin ennen koronaa (2019). Toki inflaatiokorjattuna voidaan olla alempana. Saudit poraa tällä hetkellä vähemmän kuin aikoihin (aika pitkälle vastuussa Opecin leikkauksista), mutta mm Venäjältä ja Jenkeistä tulee paljon.


IMO öljymarkkina on suhteellisen stabiili riippuen seuraavista presidentinvaaleista ja minkä linjan Trump mahdollisesti voittaessaan ottaa Jenkkien öljymarkkinoihin. Driving season alkamassa että loppukesä on suhteellisen vahva trendi, joskin Biden tekee kaikkensa mm spr puruilla että tuo ei ennen vaaleja näy bensapumpulla. Villikortti on sitten kunnon taantuma mikä löisi energiaa kunnolla. IMO tässä kesäisin on hyviä ostopaikkoja energiasektorilla ja itsekkin välillä ihmettelen miksi siihen peliin valitaan juuri Neste jolla näin firmaa tuntemattomalle tuntuu ongelmia riittävän🤷🏼‍♂️.

Tuolla on kasapäin lafkoja jotka printtaa ja on printannut rahaa vuosia korona dyykin jälkeen että sinällään ihan raakaöljyn kehityksen taakse firma ei voi mennä.

Edit. Hiilestä ihan vaan koska shoulder season alkaa olla taputeltu ja sieltä saattaa rohkeille treidaajille löytyä jopa ostopaikkoja🤷🏼‍♂️. (DDtä voi tehdä mm BTU,HCC,AMR thermalista sitten vaikka CEIX jota en ole kyllä aikoihin seuraillut.) Tuossa joskus heinäkuun aikana taitaa olla yleinsä met coal pohjat. Teräs vois kyl alkaa taas trendaamaan pikkuhiljaa🙄.


India will add more new coal power capacity than it has in almost a decade this year, as the country rushes to deploy generation to cope with surging electricity demand.

The world’s most populous nation expects to add 15.4 gigawatts in the year through March 2025, the most in nine years, said people familiar with the matter, asking not to be named as the information isn’t yet public.

26 tykkäystä

Pitkämielistä hommaa Tyresin kanssa. Joku päivä sitten…

27 tykkäystä

Wärtsilä yhtäkkiä yli -3% laskussa, vaikka jotkut analyytikot juuri nostaneet tavoitehintaakin ostosuosituksella. Onko tämä kurssireaktio uutiseen investoida Vaasaan 20 miljoonaa euroa? Jos on niin melko hassu reaktio. En yleensäkään ymmärrä miksi sijoittajat harvemmin tykkäävät yritysten investointipäätöksistä. Investoinnissa on kuitenkin lopulta kysymys tuotto-odotusten kasvattamisesta. Investointien karttaminen on kuin pitäisi rahoja nollakorkoisella tilillä :smiley: Itse tuulipukuna enemmänkin karsastan yrityksiä, jotka eivät juurikaan investoi. Mulle se on heikon kasvuedellytyksen ja siten myös heikon tuottopotentiaalin merkki.

Näillä sanoin hyvää juhannusta kaikille niukkojen tuottojen ja kovien aikojen fellow investoreille.

6 tykkäystä

Dell oli alkuun vähän ulkona AI-huumasta ja osaridippiäkin vastikään tuli. Vaan koillisen vetovoimaa ei vaan estä mikään, kun hypeen kaivetaan uutta hevosta.

7 tykkäystä

Olisko vinkkejä mitä tehdä Nesteelle jota olen vuoden mittaan ostellut ja keskihinta reilut 31€ joten miinuksella about 45% :see_no_evil: Odotella ihmeitä jos joskus saisi omansa takaisin vaiko ottaa takkiin eli myydä tappiolla pois? Vaiko ostaa lisää keskihinnan alentamiseksi?

4 tykkäystä

Ei saa oikein antaa vinkkejä. Tee minkä näet parhaaksi

4 tykkäystä

Riippuu täysin omasta sijoitussuunnitelmastasi ja horisontista, kuinka pitkällä tähtäimellä sijoitit? Onko yhtiössä tai näkymissä tapahtunut perustavanlaatuisia muutoksia siihen ajatukseen, jonka vuoksi aikoinaan ostit? Jokainen tietenkin sijoittaa omien näkemystensä mukaan, mutta en nyt ihan täysin ymmärrä, että nyt lähtisi myymään, vain koska kurssi on tullut alas.

16 tykkäystä

image

Nikola ottaa taas näemmä hiukan syväkyykkyä. Ilmeisesti johtis oli päättänyt 1/30 reverse splitistä, joka tehdään 25.6. Siinä saa shortit sitten taas uutta vetyä liekkeihin :sweat_smile:

6 tykkäystä

Nämä ehkä saattavat helpottaa pohdintaa:
Mikä oli aiemman ostopäätöksesi takana, sopivatko nämä firmaan nykyisin, onko jotain oleellisesti muuttunut? Oliko tarkoitus pitkään pitoon jolloin tämän hetken kurssilla ei pitäisi olla merkitystä, vai lyhyempi treidi?
Jos päädyt myymään, niin onko voittoja tai osinkotuloja mistä saat vähentää tappiot?
Haittaako rivi salkussa yöunia?

4 tykkäystä

Disclaimer alkuun: olen treidaaja, arvosijoittaminen ei ole minun juttu.

Minusta kaikkien markkinoilla toimijoiden tulisi jokaisella ajan hetkellä pyrkiä arvioimaan onko sijoituksenne parhaissa mahdollisissa yrityksissä joiden arvo nousee parhaillaan. Jos ei, niin kysykää miksi? Miksi kukaan makuuttaa rahoja huonossa sijoituksessa? Laittaisitteko rahaa säästötilille jonka korko on negatiivinen ensimmäiset kolme vuotta, mutta saattaa sen jälkeen muuttua positiiviseksi?

Edelleen, paperitappio on illuusiota. Sun -40% tappio on jo tapahtunut, nyt voit vain miettiä onko se Neste joka nousee kaikista yrityksistä parhaiten tästä hetkestä eteenpäin, vai olisiko se sittenkin jokin muu yhtiö. On vaarallinen ansa kuvitella että et ole tehnyt virhettä kunhan et vain myy. On luonnollista että kukaan ei halua myöntää virheitään, mutta osakemarkkinoilla tämä egon ylläpito tulee kalliiksi.

Tällaisia ajatuksia täällä.

100 tykkäystä

-45% alkaa olla siinä luokassa, jossa olisi syytä tehdä tärkeä päätös. Ei suositus, lähinnä idea.

Onko markkina yhä totaalisen kujalla Nesteen tilanteesta, ja sijoituksen tuotto-odotus on parantunut huimasti 31 euron keskihintaasi nähden? Jos on, niin eikö silloin kuulu ostaa kaksin käsin lisää?

Vai onko oma sijoituksesi ollut järjetön, analyysi mennyt pieleen, ja pääomaa on siksi palanut - ja kenties palaa lisää? Jos on, niin laput laitaan, oppirahat maksuun, ja seuraavaan päätökseen viisaampana.

Vihoviimeinen virhe on istua käsien päällä näissä tilanteissa ja toivoa, että olitkin oikeassa ja että miinukset katoaisivat ajan myötä. Nesteen pitäisi nousta 82 prosenttia, jotta pääsisit omillesi. Aika pitkään voit joutua odottelemaan, ja senkin jälkeen olet vasta lähtöruudussa. Ja jos tuo nousu tapahtuu, niin tulet potkimaan itseäsi siitä, ettet ostanut lisää pohjilta.

Siitä sitten miettimään, että mikä kuulostaa parhaimmalta. Päätös on omasi.

15 tykkäystä

Mikäs ihme nosti Fiskarsin kurssia tänään yli 9% pörssin loppumetreillä?

3 tykkäystä

Jep, ja ihan arvoisijoittamisen näkökulmastakin voi miettiä, onko Neste kovinkaan kummoinen kohde. Inderes ennustaa tälle vuodelle 1,02 euroa epsiä, eli siten tämän vuoden P/E on jotain 16,7 tällä hetkellä. Vaikkapa ExxonMobil treidaa 12 forward P/E:llä ja Shell 8 forward P/E:llä tällä hetkellä, joten eipä tuo Neste vaikkapa niihin verrattuna, nopeasti katsottuna, miltään arvokohteelta vaikuta.

7 tykkäystä

Voin yhtenä näistä (keskihinta n.55€) kertoa että joo kyllähän v*tutus on suuri, onneks ei ole mikään “all in” sijoitus, mutta onkos tolla paskaakaan väliä kun kaikki muutkin ostamani tippuneet suunnilleen samalla tavalla :thinking: helpoin vaan pitää silmät kiinni aina jos jostain syystä vähänkään availee sivua jossa näkee salkkua :joy:
Yks vitsihän tää sijoitus homma on omalla kohdalla ollut noin ensimmäisen puolen vuoden jälkeen kun kaikki näytti vielä hyvältä, sitten yhtäkkiä loppui kuuraketista diisseli :thinking::rofl:
Ihan mielenkiinnostahan näissä vaan mukana roikkuu että voi sitten eläkkeellä itkeä tai nauraa mitä sitä perinnöksi on antaa :smile:

15 tykkäystä

Jonkinlainen konsensus alalla kai on, että osakekurssit käyttäytyvät lyhyellä aikavälillä sattumanvaraisesti tai vähintäänkin huonosti ennustettavasti, mutta pitkällä aikavälillä ne seuraavat yhtiöiden fundamentteja. Jos löydät sen seuraavan Microsoftin, Applen tai Nvidian niin pääset siihen sijoittamalla satumaisiin tuottoihin, vaikka et stressaisi tuon taivaallista volatiliteetista. Esimerkiksi Applen max drawdown matkan varrella on -80% ja Nvidian -66%. Mitä väliä?

Nestekin muuten tenbäggeröi 2010-luvulla.

Toki jos pystyy vuodesta toiseen pitkällä aikavälillä olemaan kiinni vain voittajissa aina oikeasta hevosesta seuraavaan oikeaan hevoseen vaihtaen, lienee se kaikista tuottavin strategia. On vaan vähän heikosti näyttöä, että tähän juuri kukaan pitkällä aikavälillä pystyy. Ainahan se on toki mahdollista että sellainen henkilö löytyy tältä foorumilta, mutta tutkitun tiedon varassa harkitsisin kahdesti ennen tällaisen strategian myymistä kanssasijoittajille.

47 tykkäystä

Oikein hyvin kirjoitettu :). Muutenkin itse arvostan kovasti jonkinlaisen pidemmän ajan näyttöä (esim viim 5 vuodelta) kun esittelee omaa strategiaansa helpoksi tai supertoimivaksi.

Loppupeleissähän sillä ei ole väliä millä strategialla tuottoa tulee, kunhan tulee.

3 tykkäystä

Ok, palaan asiaan 4,5 vuoden päästä :cowboy_hat_face:

E: poistin kommentin.

3 tykkäystä

Varmaan se kun on tuli viimein kuunneltua karhu-Raulia ja kevenneltyä Fiskarssia ihan reilummalti :face_with_raised_eyebrow:

25e4d259d15562b2d51230c26a499259a7268e1f

11 tykkäystä

Vaikka olen “käsi raamatulla” -tyyliin luvannut itselleni etten enää tee suoraa osake kauppaa, mutta aloin miettimään että voisin sittenkin myydä vaikka kaikki 50-90% tappiolliset paskalappuni kun kerrot mihin ne rahat laitan ja pääsisin jopa omilleni? Voisitko ihan hetken lainata kristallipalloasi? :handshake::smiling_face_with_tear:

Lisätään nyt vielä tähän:
Itse olen kaikki osakkeeni ostanut alunalkujaan tietämättä mistään mitään aikalailla ensimmäisen yhden vuoden sisällä tyyliin kaikenmoista mitä muutkin ostelleet, treidausta en harrasta enkä tule koskaan harrastamaan.
En itse ainakaan näe mitään järkeä että myisin lappuni nyt pahimmillaan yli 90% tappiolla ja alkaisin laittamaan seuraaviin fomo lappuihin jotka taas hetken nousevat ja kohta niidenkin kanssa tappiolla :joy:
Mutta täähän on tietty ihan jokaisen oma asia kuinka paljon haluaa, on aikaa tai edes osaa ottaa firmoista laajasti selvää ennen niihin sijoittamista. Itse en todellakaan niihin kuulu ja siksi pysynkin ainoastaan rahasto sijoittajana. Silti myös osake laput saavat homehtua salkussa koska en vain näe järkeä lähtä niitä myymään, se olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten pienemmillä tappioilla mutta niihin jäi vain roikkuun toivon varassa että vielä nousisi. Katsotaan mikä on tilanne 50v päästä.

8 tykkäystä