Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Osuuspankin kanssa pelaan ja AO-tilin kautta. Pitää varmaan laittaa sinne päin viestiä.

Paas tänne infoa mitä vastaavat :slightly_smiling_face:
Samaa itsekin nimittäin miettinyt, olisi kätevä jos osingot tulisi erilliselle tilille mistä voisi uudelleensijoittaa. Niin pieniä summia toistaiseksi, että hukkuu ja tuhlaantuu käyttötilillä nopeasti.

1 tykkäys

Sekä AOT:n (arvo-osuustilin) että OST:n (osakesäästötilin) vastatiliä voi ainakun Juurikin tuntemissa palveluissa helposti vaihtaa oman pankin käyttötilistä säästötiliksi ihan omatoimisesti netissä siellä AOT:n tai OST:n sisällä. Mutta erilliselle tilille ei ole tarvetta.

Sen tehtävän ajaa osakesäästötili OST. Osingot pysyvät verottamattomina OST:n sisäisellä tilillä. Ei ole mitään järkeä pyörittää osinkoja veronalaisena AOT:lta käyttelytilille tai säästötilille, kun OST:n sisällä oleva tili on sekä selkeämpi että verovapaa osinkoja saataessa.

Kehoittaisin miettimään OST:n avaamista. Ainakin Nordnetissa sen avaa netissä varttitunnissa. Sinne voi laittaa vain 50 000 euroa, mutta loput voi jättää sinne AOT:lle, no problem.

Kannattaa toimia pian, sillä esim. Juurikin alkujaan 50 k€ verohelpotettu OST on jo nyt noin 130 k€ & raising.

Näin helppoa se on:

8 tykkäystä

Onko täällä väkeä, jotka oikeasti ansaitsee elantonsa sijoittamisella ja jos on, olisko heittää opiskeluvinkkejä. Kirjoja, videoidentekijöitä yms. vai onko väki ensin käynyt kauppiksen?

Yleensä tuohon vaaditaan kookas pääoma pohjalle. On ehkä olennaisempaa kysyä miten se saadaan.

Esim 12% vuosituotolla ( omani ) tulisi päivätyötä ikävä jos olisi pieni salkku.

Toisaalta isolla salkulla muutamakin prosentti voi riittää ( muutama tuttu on tässä - rahaa rahastoissa ja muka sijoittaja mutta käyttää sijoituksiin ehkä tunnin kuussa jos sitäkään ).

Massiivisen ylituotto vuodesta toiseen ei ole realismia pääosalle sijoittajista.

Osinko irtoaa joka kuukausi ja maksetaan joka kuukausi. Ihan niinkuin tyypillinen kerran vuodessakin osinko, mutta tapahtuu joka kuukausi.

6 tykkäystä

Osingon irtoamisesta kysymys tai pohdinta.

Vaikuttaa, että lähes aina osakkeen markkinahinta laskee osingon verran irtoamispäivänä. Toisin sanoen on siis näköpiirissä laskua suurella todennäköisyydellä.

Hyödyntävätkö sijoittajat tätä? Esimerkiksi ottamalla shorttia tai bear sertfikaattia.

Myös jatkokysymyksenä, tavallisen tuulipukusijoittajan on ilmeisesti aika vaikea shortata osakkeita, ihan vain koska yleisimmät välittäjät (pankit) eivät Suomessa tätä tarjoa

Ei tässä ole mitään ilmaista lounasta. Shorttaaja joutuu maksamaan sijaisosinkoa lainataholle ja sertifikaatit ottavat osingot kyllä automaattisesti huomioon.

12 tykkäystä

Tarkistelen tässä veroilmoitusta, ja huomasin, että Nordnet-lainan korot eivät ole merkittynä ‘Tulonhankkimisvelan korkoihin’, vaan ‘Muun velan korkoihin’.

Eikös Nordnet-lainan korot nyt luulisi kuuluvan tulonhakkimisvelkaan?

Korjaa tulonhankkimisvelaksi ja kaikki hyvin.

6 tykkäystä

Sehän riippuu oletko käyttänyt lainan sijoitustoimintaan. Merkkaa käyttötarkoituksen mukaan.

6 tykkäystä

Tuli esitäytetty veroilmoitus vuodelta 2022 ja koska kyseessä oli sen verran paska vuosi, että ei normaaliin tapaan saanut tasapainotettua ostoja/myyntejä lähes nollaan veromyynneillä, vaan jäi turskaa käteen kiva kasa. Nyt huomasin kuitenkin, että koko summa ei olekaan siirtymässä tulevaan verotukseen vaan ainoastaan puolet siitä. Sain viime vuonna juuri tuon puolikkaan verran osinkoja, eli ilmeisesti verottaja on vaan tehnyt seuraavalla kaavalla laskutoimituksen:

(luovutusvoitto - luovutustappio) - saadut osingot.

Jos osakkeiden myynnistä koituu sinulle tappiota, se vähennetään ensisijaisesti luovutusvoitoista ja jos niitä ei ole niin vähennys tehdään kaikista pääomatuloistasi.

Tuo on perseestä, koska mieluummin nuo lovutustappiot käytän kumoamaan luovutusvoitot seuraavan 5 vuoden aikana ja maksan nyt sitten osingoista siivun verottajalle, koska niissä on kevyempi verotus ja ulkomaan osingoista on lähdeverokin jo maksettuna.

Kysymys kuuluukin, että meneekö tuo nyt ihan oikein, eli ei voi mitään tehdä (eli tuo verottajan sitaatti pätee), vai saanko jotenkin omaverossa merkattua niin, että koko tuo luovutusvoitto siirtyy sellaisenaan tulevaisuuteen ja maksan osingoista verot? Vai tarvitseeko olla yhteydessä verottajaan tämän asian tiimoilta?

@R_Ankka noinhan se omankin käsityksen mukaan pitäisi mennä, mutta mielestäni tuossa verottaja on vaan vähentänyt koko osinkosumman ennen lähdeverojakin luovutustappioista. No täytyy tuo vielä laskea kunnolla auki ja ottaa verottajan suuntaan yhteyttä.

Edit: jaa, laskin itse päissäni päin persettä, eli ei yrittänyt verokarhu kusta silmään kuitenkaan :smiley: Unohtakaa koko mun viesti :slight_smile:

Osingoistahan vain 85% on veronalaista, eli 100eur osingon veron kuittaamiseen Suomessa pitaisi menna vain 85eur luovutustappio. Eiko nain ole?

Miksi Nordean osarista ei markkinoilla tykätty?

1 tykkäys

Mr markkina oli ottanut Nordean huippu tuloksen jo valmiiksi sisään hintaan :smiley:( Salkun toiseksi suurin omistus) Voihan itse osake nousta lähiaikoina/pitkällä aikavälillä

Olet kyllä ymmärtänyt tämän homman väärin.

Et mitenkään kärsi siitä, että tappioita vähennetään osingoista, vaan tämä tehdään sinulle neutraalilla tavalla. Saat ihan saman rahallisen hyödyn, mutta aiemmin.

Ennen vuotta 2016 näitä vähennyksiä ei vielä tehty.

1 tykkäys

Sijoitussttategian (muka :grinning:) järkevöidyttyä on salkusta löytynyt lappuja jotka olen aikeissa myydä. Tonnin myynti on jo tälle vuodelle täyttynyt.

Olenko ymmärtänyt oikein, että periaatteessa ”fiksuin” myyntihetki tonnin jälkeen koittaa kun lappu X on plussalla 2 * Osto- ja myyntikulut? Vai makselenko minä hölmö kaikista tonnin ylittävistä (0 voiton) myynneistä vielä veroa :melting_face:

Sijoitatteko jonkun rahaston/ETF:n kautta Intian osakemarkkinoille mihin ei dollarin kurssi vaikuttaisi? Tällainen olisi etsinnässä.

Kannattaa huomioida se, että jos tuo 1000€ raja ylittyy myynneissä (kaikki veronalaiset myynnit koko vuonna, myös muutkin, kuin osakkeet), niin verot menee koko roskasta, eli silloin sitä 1000€ verotonta etua ei enää ole käytettävissä.

Jos osakkeen myyntivoitto on 0, niin silloin ei tietenkään veroa mene lainkaan ja vero maksetaan siis pelkästään tuosta myyntivoitosta.

Eli jos olet ostanut osakkeita 900€ ja ne ovat nousseet 101€ ja myyt koko roskan pois, 1001€ niin sitten maksat veroa 30% tuosta 101€ summasta.

7 tykkäystä

Täältä löytyy varmasti paljon asiantuntevampaa sakkia kuin itse olen, joten tulin pyytämään neuvoja. Mulla on pystyssä osakesäästötili, joka on muutamia prosentteja voitolla. Tarkoituksena olisi mennä kesällä armeijaan ja sitten luultavimmin ensi vuoden syksyllä opiskelemaan.

Omistan pääasiassa perinteisiä Suomi-osakkeita, jotka maksavat myös osinkoja, ja pohdinkin tässä niiden vaikutuksia asumistukeen? Pitäisikö tässä nyt sitten alkaa ostamaan vain kasvuyhtiöitä, jotka eivät maksa ollenkaan osinkoa, ottaa rahat pois osakesäästötililtä ja laittaa ne indeksirahastoihin, vaiko olla tekemättä yhtään mitään saaden näin vähemmän asumistukea?

Kiitos neuvoista jo etukäteen :pray: