Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Välillä on jotain pieniä asioita joista haluaisi kysyä mutta sopivaa ketjua ei ehkä löydy, tai ei ole yhtä kysymystä varten järkeä sellaista perustaa. Ajattelin että tässä ketjussa voisi palstalaiset kysyä omiaan ja vastailla muiden pulmiin maan ja taivaan välillä.

Aloitan kuitenkin pörssiaiheisella:
-Näkeekö mistään osto&myyntitasoja enempää kuin se 5 mitä kaikki välittäjät yleensä tarjoaa? Näkeekö mistään enempää ilmaiseksi tai edes maksamalla jostain palvelusta?

19 tykkäystä

Hei, loistava aloitus! Lisäsin otsikon loppuun “sijoittamisesta” vielä niin pysyy (ehkä) selkeämmin aihealueella :wink:

3 tykkäystä

Listaumisannissa ei aina saa niin montaa osaketta kun olisi halunnut.
Voiko yksityishenkilö jollain keinoin tehdä listaumisannissa enemmän kuin yhden merkintäsitoumuksen?
Useinhan näissä listaumisissa on joku minimimäärä osakkeita, joka pyritään takaamaan ja useammalla merkinällä saisi tätä minimimäärää nostettua.
Se onnistunee, että merkkaa omiin nimiin ja omistamansa yhtiön nimiin, mutta entä ne joilla ei ole yhtiötä? Tietty bulvaanien käyttö on yksi tapa, mutta onko jotain rehellisempää mahdollisuutta?

1 tykkäys

Tuli yksi kysymys tässä mieleen mikä varmaan sopii ihan ok tähän ketjuun: Onko se ärsyttävää teidän mielestä, jos kertoo oman positionsa koon esimerkiksi siinä yhteydessä kun laittaa postauksen tuonne “Ostin ja myin juuri äsken”-ketjuun? Itse mietin omien postauksien kannalta, minulla on itsellä vain sellainen agenda pitkälti, että kerron position koon yleensä, sen takia, etten pitkälti salaa mitään sijoituspäätösteni osaa, jonka kautta muut tämän foorumin lukijat voisivat päätellä, että onko kyseinen sijoitus järkevä vai ei, ja mahdollisesti pystyisivät käyttämään tätä informaatiota apuna omien näkökulmien etsinnässä :slight_smile:

7 tykkäystä

Minua ei ainakaan ärsytä. Päinvastoin se on ihan kiva kuulla millä taktiikalla kukin on liikkellä. Itse en kuitenkaan tykkää omia asioita kovin tarkkaan avata. Se on ihan ihmisestä kiinni haluaako kertoa omaa positiota mutta eiköhän kaikkia kiinnosta muiden jutut siitä huolimatta :grinning:

2 tykkäystä

Kiitos @terva_xyz näkökulmasta! Hyvä kuulla, jos ei kerran ärsytä hirveästi :slight_smile:

2 tykkäystä

Ei minuakaan ärsytä, päin vastoin, on todella kiva nähdä, että oli se sitten @Pika-Sissi :n noksu potti tai @Johannes_Sippola :n Sampo potti, että ovat niin isosti yhtiöön sijoittanut :slight_smile: Antaa omanlaista perspektiiviä, ja ehkä pientä kipinää → ‘Minullakin voisi olla tuommoinen potti 30v päästä’

onhan täällä analyytikotkin isoilla rahoilla sijoittaneet seuraamiinsa firmoihin :slight_smile:

3 tykkäystä

Henkilökohtaisesti en pahoita mieltäni position kokojen avaamisesta, mikäli kirjoittaja haluaa sen tehdä…kunhan se tehdään rakentavassa hengessä. Jos rahasta aletaan puhumaan tienattujen eurojen, salkun eurojen yms. muodossa, on ihmisluonteesta sekä suomalaisuudesta johtuen kuitenkin olemassa jonkinasteinen vaara, että herää kateutta. Tällöin foorumin henki muuttuu lähemmäksi KL:n keskustelupalstaa. Tätä en haluaisi.

Yksi ratkaisu voisi olla synnyttää keskusteluketju “ruoditaan salkkujamme (€)”, jossa voisi ruotia tarkemmin kunkin halukkaan salkun euroja, riskiä, näkemyksiä ym. ym. Tällöin “osta-myin” ketjuun tai yhtiökohtaisiin ketjuihin ei olisi “pakkoa” kirjata mitään euroista.

3 tykkäystä

Viimeksi ku puhuin Nasdaqin kanssa ja kyselin live-pörssikurseista, niin ne tarjosi vaan 1 tai 5 tarjoustasoa. Mul on semmonen käsitys että pörssi ei tarjoa enempää dataa tarjoustasoita. Saatan olla väärässä.

6 tykkäystä

Johannes-hyvä: Setä tykkää, kun nuoriso pelaa kunnon panoksilla. Sijoittamisen viihde-komponentti tulee näin hienosti täytettyä. :slight_smile:

Ei muuta kuin peli-iloa. Toivottavasti pää ja possa kestävät.

Masse, old-school peluri :face_with_monocle::face_with_monocle::face_with_monocle:

2 tykkäystä

Miksi Nordnetissä klo 18:25 osto&myyntitasot päivittyvät niin että näkyy vain yksi taso kumpaakin? Luulisi näkyvän kaikki 18:30 asti.

Loppuhuutokauppa alkaa 18.25

4 tykkäystä

Miten loppuhuutokauppa sitten käytännössä oikein toimii? Nyt ainakaan tähän hätään en löytänyt selkosuomella kunnon selitystä. Alkuhuutokaupan ymmärrän ja siinä määritellään päivän avaushinta mutta loppuhuutarin merkitys on epäselvä. Miksi päätöskurssi ei voi olla vain päivän viimeisen toteutuneen kaupan hinta?

1 tykkäys

Erikoinen juttu. Olen kuullut tähän mennessä muiden tahojen takauslaskelmista siten, että suomalaiset osakkeet 60-70% ja ulkomaiset 50%. Mutta näin tarkkaa erottelua ei ole ollut. Niissä on varmaan otettu volatiliteetti huomioon ja ehkä jotain muutakin. Tietääkö joku?

Eikö samalla logiikalla voisi alotushinta olla päivän ensimmäinen normikaupankäynnissä käyty kauppa?

Loppuhuutirin ansiosta kukaan ei pysty ainakaan ihan pienellä kaupalla vedättämään kurssia ylös. En tiiä onko huutarista mitään suurempaa hyötyä, mutta ei siitä haittaakaan ole.

2 tykkäystä

Voisi kuvitella, että tämä olisi ainakin yksi isoimmista syistä loppuhuutokaupalle. Yleensähän päiväkursseja katsellessa päivän kurssi on nimenomaan päätöskurssi, jolloin päätöskurssin rooli on tällä tapaa isompi kuin esimerkiksi avauskurssin. Sehän tuossa on hieman outoa, että loppuhuutokaupan vaihtovolyymi saattaa olla suuri osa päivän volyymistä.

3 tykkäystä

Moi Johannes! Ei ärsytä.

Ite tykkään vähän epäkonkreettisemmin laittaa, vähän kuin pörssiyhtiöt, että pieni , aloituspanos, perussumma, merkittävä, supermahtipanos :wink: tyyppisesti nuo panokset. Että jos on mutta Talenom ja Nokia isoimmat (ehkä tällä kuvaajalla “merkittävä”) ja joku innofactor(myyty jo) tai Remeny sellaisia pikkuisia :slight_smile: lähinnä vähän millaista riskiä haluan ottaa eri osakkeissa.

Jos joku on seurannu tarkemmin niin voi kyllä päätellä mitä ne voisivat tarkoittaa suunnilleen :).

Ihan hauska kun jaat omia ajatuksia ja treenaat ja kehityt, samallahan nämä antaa ajattelemista muillekin.

Minusta tämä foorumi on muutenkin mahtava, kun täällä on saman asian äärellä niin paljon porukkaa. Toivottavasti pysyy viihtyisänä jatkossakin.

Panokset varmaan laitetaan käytettävissä olevien varojen mukaan, eikös juu. Varmaan vähän eri näkökulmia ja elämäntilanteita ihmisillä. Kyllä se vaikuttaa minusta esim. jos salkun koko kasvaa, niin riskinottokyky ehkä vähän pienenee siinä.

tulipa pitkä kirjoitus, en kuitenkaan aijo lukeä läpi mitä tuli laitettua :slight_smile:

2 tykkäystä

Kiitos @viljo vastauksesta, tähän juuri pyrin pitkälti, eli siihen, että itse kehityn ja muut ottavat näkökulmia oman ajattelunsa kautta minun sijoituspäätöksistä halunsa mukaaan! :slight_smile: Komppaan täysilla tuota, tämä foorumi on yksinkertaisesti loistava, eikä sovi myöskään unohtaa Inderesin analyysejä, jotka ovat kultaakin kalliimpia! :blush:

Tavallaan myös ehkä se, että jos tulee pahoja virheitä, niin ainakin tänne kirjoitellessa niitä käy läpi, jolloin huonot sijoituspäätökset eivät enää jatka sitten pörssiin asti, kun niitä käsittelee kirjoitellessaan tänne esim. Ostin/myin juuri äsken -ketjuun :slight_smile: Emootiot olisi erittäin hyvä pitää poissa pelistä kokonaan kun harjoittaa kaupankäyntiä pörssissä.

joo vaikeinta on myöntää ne mokat, mutta juuri se kannattaa tehdä. Vähintään itselleen.

2 tykkäystä