Inderesin kahvihuone (Osa 4)

Onko kukaan muu huomannut että OP:n kautta tehdyt kaupat tänään ei näy Nordnet välittäjälistoissa?

Ei ne ole näkynyt siellä koskaan oikein, ainakaan itsellä. Jostain syystä näkyvät “NRD” eikä oikea “POH”. Ainakin kaksi ostomäärän ja ajan mukaan varmasti omaa OP:n kautta tehtyä ostoa näkyi tuona “NRD”:nä.

2 tykkäystä

Hei,

Ei löytynyt mitään “yleiset kysymykset”-osiota, niin ajattelin täällä kysyä.

Mahtaako foorumilta löytyä aktiivista ketjua USA-osakkeiden ympäriltä, kun ei omaan silmään ole osunut?

3 tykkäystä

Eipä näy paljon asiakkaita Moskovassa elektroniikkaa ostamassa.

2 tykkäystä

Aika monta ketjua löytyy USA osakkeista ihan yritystasolla. Yleisellä USA: n pörssit tasolla ei taida ainakaan vielä löytyä.

2 tykkäystä

Tällainen kyselyketju löytyy joka vastaa “yleistä” kyselyketjua:

3 tykkäystä

Keskiaika sijoittuu jonnekin vuosille 400-1500eaa alkua. Keskiajasta sanotaan aikakautena, jolloin keksinnöt ja uudet innovaatiot eivät ottaneet tuulta purjeeseen, koska uskottiin, että kaikki keksimisen arvoinen on jo keksitty. Myöhemmin ollaan todettu, että tämähän oli vain valistuksen ja renessanssi ajan filosofien kirjoittelua.

Jopa keskiajalla Euroopassa otettiin käyttöön silkki, paperi ja kompassi. Keksitiin mm. tuuli- ja vesimylly sekä kellokoneisto. Silloin kun maailman piti olla pysähdyksissä, mutta silloinkin liikuttiin. Katolisesta kirkosta huolimatta.

kuva

Se, joka ei ole vielä lukenut israelilaisen Yuval Hararin kirjaa Sapiens: Ihmisen lyhyt historia, hopi hopi kirjakauppaan. Onhan ihminen mainio elukka. Niin taitava keksimään asioita, joita ei ole. Luomaan asioille merkitystä ja arvoa asioille, joilla sitä ei aikaisemmin ollut. Rahastamaan asioilla, joka aikaisemmin oli ilmaista tai talkootyötä.

kuva

Ihminen on myös sellainen elukka, joka metsästää ja kerää lajit vain yksinkertaisesti sukupuuttoon ja siirtyy uusille apajille.

Maailman ylikulutuspäivä on laskennallisesti se päivä, jona ihmisten ekologinen jalanjälki ylittää maapallon biokapasiteetin, eli kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja ja käsitellä fossiilisten polttoaineiden käytön aiheuttamia kasvihuonekaasupäästöjä. Maailman ylikulutuspäivä on viime vuodet pysytellyt heinä-elokuun vaihteessa.

Mitä on raha? Raha on vaihdannan väline, jonka avulla voidaan ostaa ja myydä palveluita. Raha on myös laskentayksikkö, jonka avulla voidaan hinnoitella ja vertailla asioita toisiinsa. Lisäksi raha toimii arvon säilyttäjänä. Rahan arvo perustuu siihen luottamukseen, että sillä on arvoa jatkossakin.

Tunnen suurta maailman tuskaa, kun luen uutisia. Maailma on paha paikka ja menee koko ajan vain pahemmaksi.

kuva

Kun teknologia saapuu tiensä päähän, joku ajattelee laatikon ulkopuolelta. Rakkaus vanhaan toki säilyy pitkään.

kuva

Ensin kilpailuvalttina oli tehokkuus, sitten kilpailtiin laadulla. Nyt tehokkuus ja laatu on oltava ja kilpaillaan eettisellä johtamisella. Kun etiikasta tulee pakollinen strategia, alati luonteeltaan tyytymätön homo sapiens vain keksii jotain uutta, jota on pakko olla tulevaisuudessa.

Anteeksi. Olen pahoillani. Ajatelkaa nyt sentään maalaisjärjellä. Vaikutatte kuitenkin ihan järkeviltä ihmisiltä.

Mä olen sitä mieltä, että tänään on se päivä, kun kasvu loppuu. Kaikki romahtaa tai lopettaa kasvamisen. Uskokaa pois. Se tapahtuu juuri tänään. Älä ole mukana. Et koskaan voi tietää, milloin se ei enää kannata. Parempi jäädä kotiin kuin katua myöhemmin lähteneensä mukaan bileisiin.

Ne on nuoret, jotka huutaa hölmöyksissään ränta på ränta. :sweat_smile::wink:

23 tykkäystä

Rahalla on välinearvo, ei itseisarvo. Jos Homo Sapiensin kehitys juuri huomenna pysyvästi taantuu ja lähtee alaspäin 300 000 vuoden jälkeen, onhan raha nimenomaan mainio edelleen tekemään pesäeroa ihmisten kesken.

Lisäksi hyvä ja paha ovat abstraktioita, jotka rassaavat lähinnä… juurikin ihmistä. Ja jos kaikki nyt juuri lähti kohti mystistä apokalypsia, yksittäisen ihmisen eliniän lyhyyden huomioon ottaen, voisihan se sillä janalla olla mainio buy The dip -skenaariokin. :man_shrugging:t2: Tyytymättömyys ajaa homo sapiensia eteenpäin, ja tässä polttoaineesta ei inflaatiot paina.

PS. Laatu ja tehokkuus ovat suht helppoja faktisesti mitattavia, eettinen johtaminen on yksi ihmisten välisen politiikan tapa keksiä itsensä uudelleen.

1 tykkäys

Keskiaika on aliarvostettu. :wink:

Eurooppa kehittyi, puhumattakaan itäisen Välimeren alueesta, Aasiasta ja amerikatkin.

7 tykkäystä

Keskiaika on täysin keinotekoinen nimitys, joka luotiin 1500-luvulla ja on pysynyt sitkeässä kuin terva. Kyllä se oli kaikille silloin eläneille nykyaikaa.

Samalla 1500-luvun logiikalla voisimme nimetä kaiken antiikin ja 2000-luvun välillä keskiajaksi, joka oli vain välivaihe loisteliaan 2022 vuoden edellä.

6 tykkäystä

Eettistä johtamista voidaan mitata ihan yhtä hyvin kuin näkökulmaa laatua ja tehokkuutta. Johto vain valitsee selkeät mitattavat tavoitteet itselleen. Laatufilosofioitakin on paljon erilaisia. On tavallaan näkökulma kysymys määritetäänkö laatu esimerkiksi ravintolassa antamalla asiakkaalle terveellistä, tuotetta lähiruokaa, joka on tehty-itse alusta asti vai ymmärretäänkö laatu kalliina harvemmin pöytään ostettavista raaka-aineista.

Samanlailla voit ottaa strategiaan mukaan eettisiä tavoitteita ja mitata niitä konkreettisesti esimerkiksi

  • työtapaturmien vähentäminen
  • päästöjen vähentäminen
  • energian kulutus
  • kierrättämisen lisääminen
  • tasa-arvon lisääminen
  • lapsityövoiman käyttö

Yleensä kaikissa strategioissa oleellista on niiden mitattavuus. Muuten niiden etenemistä ei oikein voi seurata. Strategia on pelkkää höpö höpöä ja mielikuva kikkailua, jos sitä ei voida mitata.

On todellakin. Melkein fundaaja löytää aliarvostuksen syyn jo pelkästä nimestä. Renesanssi immeisten itsensä korostusta mokoma.

Kohta vakiintuu yleiskieleen nykyajastakin jo metamodernismi. :sweat_smile:

Varmasti kompassilla, kellolla, ruudilla tai painotaidolla on ollut jotain merkistystä maailmassa. Puhumattakaan metallien työstötaidon kehittymisellä, arkkitehtuurilla tai laivanrakennustaidoilla. Jotain sanottavaa olisi viikinkien jälkeläisilläkin.

Eikö muuten ole hupaisaa, kun Britti historiantutkijoiden kirjat mielellään sivuuttavat Pohjoismaiden historian. Saattaisi hieman romuttaa kansallista identiteettiä.

11 tykkäystä

Myönnetään että vähän raflaavasti sanottu. Etiikka on vain niin paljon tulkinnanvaraisempi ja ei täysin ole esim. ESG:n käytännön toteutus vakuuttanut. Vaikka mitataan vain ‘hyviä’ tekoja.:grin:

Tietysti on mahdollista tehdä maalaisjärjellä asioita oikein ja hyvin. Ja se on ehdottomasti suositeltavaa! :slightly_smiling_face:

WordDivestä keskusteltu täälläkin. Kokeillaanpa osaanko jakaa toiseen ketjuun kirjoitetun julkaisun täällä.

Edit laitanpa kuvakappauksen suoraan tähänkin

1 tykkäys

Olen varmaan ollut kriittinen viime aikoina, tai vuosina, kaiken maailman “bumtsibumteknologiayhtiöitä” kohtaan joilla viittaan hyvin alkuvaiheen tekkifirmoihin tai niiden ARKKmaiseen hypettämiseen.

Teknologia muuttuu nopeasti ja on siinä mielessä vaikeampi tontti sijoittajalle, mutta niin se vain omakin salkku koostuu monilta osin teknologiayhtiöistä kuten Qt kärkenä. :slight_smile:

13 tykkäystä

Tuo on vähän määrittelykysymys. Tekeväthän kaikki konepajatkin teknologiaa, mutta ovatko kaikki eliittiä?

Samaa mieltä. Suurin osa on täyttä kuraa, mutta ilmeisesti määrä korvaa laadun. Toisaalta sieltä löytyy Breaking Badin ja Better Call Saulin kaltaisia maailman parhaita sarjoja.

Mielestäni tuohon “perheen” kesken salasanan jakamiseen pitääkin puuttua. Olen itsekin jakanut salasanani kahteen eri talouteen (ilman lapsia niin käyttö ainoastaan yhdellä laitteella kerrallaan). Vielä kestäisi antaa yhdelle kaverille tunnukset ja silti kaikki voisivat katsella yhtäaikaa.

Ilmeisesti tuohon ei saa mitään sellaista estoa, että salasanan voisi jakaa vain saman wifi-verkon kesken? Tämä aiheuttaisi tietysti ongelmia jos ei ole wifiä ja nuoremmat haluavat katsoa kännyköillään kukin omia juttujaan. Kuitenkin nykyisellä hinnalla tarjoan mielelläni (Crypto.com maksaa osan takaisin) sukulaisilleni ilmaisen Netflixin, ettei tarvitse maksella erikseen isohkoa kuukausimaksua.

Kyllähän Netflix voisi ihan hyvin tunnistaa, jos palvelua käytetään kahdesta IP:stä yhtäaikaa ja blokata toisen. Tai sitten rekisteröidään tietty määrä laitteita tunnukselle mikä voi myös rajoittaa tuota. Muuten tuota blokkailua on paha aukottomasti tehdä, koska kyllähän sitä joskus saattaa katsella milloin mistäkin.

Edit: Tulee itsekin tuota tunnusten jakoa harrastettua, mutta toisaalta olen itse tilannut Netflixiä yhtäjaksoisesti aika pitkään.

:see_no_evil:

33 tykkäystä

Breaking bad ja better call saul eivät tosin ole netflixin omia sarjoja vaikka siellä taitaa lukea ”netflix originals”. Ostaneet ostaneet yksinoikeudet tms. käsittääkseni

4 tykkäystä

Sattuuko joku teistä paremmin pörssihistoriaa tunteva tietämään Helsingin pörssin kaikkien aikojen surkeinta avauspäivää juuri listautuneelle yhtiölle? Äsken Lifa Air oli -34,90% laskussa. Ei tule itsellä ainakaan mieleen mitään vastaavaa, mutta oma muisti onkin surullisen huono ja valikoiva.

14 tykkäystä