Kysy & vastaa -ketju sijoittamisesta

Kyllä, esim. jos tulee joku iso negauutinen pörssin ollessa kiinni.

1 tykkäys

Onko rds.b ostettavissa välityspalkkiotta tänään nordnetissä?

Vielä noista osakkeiden merkinnöistä:

Nordnetissä voi näköjään merkata enemmän kuin mitä on omistusta tilillä. Tuleeko siitä sitten:

  1. Tarkistuspäivänä jokin virhehäly

  2. “Yli” menneet jätetään huomiotta

  3. Ne ylimääräiset saa, jos markkinoilta löytyy vapaita merkintöjä
    3a. Onko niiden hinta sitten merkintähinta,
    3b. Vai osakkeen normaali hinta?

  4. Jos 3a, niin missä järjestyksessä ne “jaetaan” - FIFO?

E:
Tulee virheilmoitus, että tilillä oleva määrä ei riitä.

Jos kyseessä on osakeanti ja merkitset enemmän kuin sulla on merkintäoikeuksia, niin ensin ostetaan lisää tarvittava määrä merkintäoikeuksia ja sitten merkitään osakkeet. Tuo tapahtuu automaattisesti. Tai tapahtui noin ainakin silloin kuin viimeksi tuollaiseen osallistuin joskus 90-luvulla. Niiltä osin mihin ei saada merkintäoikeuksia jää toimeksianto toteuttamatta.

Useinhan listautumisannissa/myynnissä ei ole saanut haluamaansa määrä vaan merkintöjä on leikattu jonkin perusteen mukaan.

1 tykkäys

Juu, osakeanti ja käyttävät termiä “Uusmerkintä”

E:
Siitä tulikin virheilmoitus, että tilillä oleva määrä ei riitä. Eli ei hanki lisää merkintöjä automaattisesti ainakaan Nordnetissä.

Usein näkee että ihmiset hakevat korkean EBIT-% kohteita, mikä tämän takana on? Pienempi konkurssi-/“omistajien-taskuilla-käynti”-riski tms. kriisitilanteessa ?

Olettaen tottakai että arvostustasot on neutraalit tms… Eli jos EPSiä tulee 1 euro, niin mitä väliä tuleeko se 2 euron vai 100 euron liikevaihdosta?

Eli esim. admicom ja 35-50% vs kamux ja 3,5-5%.

Onko eri yhtiöt mukana SP500:ssa markkina-arvonsa mukaisilla osuuksilla vai onko osuudet jollakin muulla tavalla painotettu? Jos markkina-arvo on määräävä, niin mikä olisi indeksin laskennallinen muutos kun suuri Tesla lisätään sinne, ja joku selvästi heikompi yhtiö putoaa pois?

Tänään oli ilmestynyt salkkuun OmniCar Holding TO2 lappuja. Jotain optioita kait?
Miten nuita käytetään?

Tuollahan tuosta oli jotain.
"Per two shares owned in OmniCar Holding AB, one warrant will be issued at no consideration. The record date (avstämningsdag) to be listed as a shareholder in the share registry, kept by Euroclear Sweden AB will be set to the 27th of November 2020.

One warrant may be exercised to subscribe for one new share during the period commencing the 15th of November 2021 up to and including the 30th of November 2021 at a strike price of SEK 1,00 which can bring OmniCar Holding AB additional funding up to SEK 19 526 231 if all warrants were to be exercised."

"Kahta OmniCar Holding AB: n omistamaa osaketta kohden yksi optio annetaan vastikkeetta. Euroclear Sweden AB: n pitämään täsmäytyspäivään (avstämningsdag), joka merkitään osakkeenomistajaksi osakerekisteriin, asetetaan 27. marraskuuta 2020.

Yhtä uutta osaketta voidaan käyttää yhden optiotodistuksen merkitsemiseen 15. marraskuuta 2021 alkavasta ja 30. marraskuuta 2021 alkavasta ajanjaksosta 1,00 kruunun lakohintaan, mikä voi lisätä OmniCar Holding AB: n lisärahoitusta 19 kruunuun. 526 231, jos kaikkia optioita käytettäisiin."

Sijoittajaharjoittelija täällä taas hei. En ole aiemmin laittanut latiakaan muihin kuin euromääräisiin osakkeisiin (kotimaa) eli onko jossain olemassa hyvä abc valuuttatilien käytöstä. Milloin se valuutanvaihto pitää/kannattaa tehdä? Arvostaisin nopeahkoa vastausta kun kiinnostaa tuo Thunderful IPO :slight_smile:

Kulurakenteen löysinkin täältä AOT vs OST.

Jos on kiire niin aktivoi valuuttatilit ja osta menemään, nordnet vaihtaa valuutan puolestasi. Jos ei ole kiire niin valuutta kannattaa vaihtaa silloin kun saat sille hyvän kurssin :wink:

Edit: kustannukset selviävät nordnetin hinnastosta

Kiitos :). Siis tänään pitää tuo merkintä tehdä eli sikäli on kiire. Minulla on jo valuuttatilit aktivoituna muttei hajuakaan miten niiden kanssa pitää toimia.

Automaattinen valuutanvaihto maksaa siis 0.25% Nordnetillä. AOT:n Itse tehty valuutanvaihto (valuuttatilien välillä) maksaa 0.075% eli huomattavasti edullisempaa. Nämä vaihdot toteutetaan 3krt päivässä.

OST:llä ei ole valuuttatilejä eli automaattinen kaupan yhteydessä tehtävä vaihto on ainoa mahdollisuus, tämä syökin hieman tuottoja jos ostaa osakkeita eri valuutoissa.

1 tykkäys

Kiitos erkki1 :). Eli minun tulee tehdä valuutanvaihto ennen merkintää jotta saan sen edullisemmin?

Lis: tämän löysin
Suosittelemme valuutanvaihdon suorittamista ostotoimeksiannon yhteydessä aikaisintaan seuraavana päivänä, jolloin loppusummassa on mukana myös kaupasta peritty välityspalkkio. Tee valuutanvaihto viimeistään kaupan selvityspäivänä (T+2), jos et halua maksaa negatiivisesta valuuttatilin saldosta hinnaston mukaista valuuttatilin lainakorkoa.

Mutta koskeeko sama IPOa?

Jos merkitset AOT-tilillä niin sinulta pitää löytyä syötetty määrä kruunuja SEK-valuuttatililtä merkintäpäivänä. Nyt en osaa sanoa ehtiikö vaihdon enää itse tekemään ajoissa koska tänään on merkintäpäivä.

E: Olettaisin että automaattinen vaihto toimii jos eurotilillä on rahaa myös IPO-tapauksessa

1 tykkäys

OST:lle et voi vaihtaa valuuttaa eli sitä ei kannata edes miettiä. AOT:lle kyllä, vaihto ennen merkintää käsittääkseni.

Teen tässä pienen paljastuksen, en ole enään vuosiin jaksanut puljata valuuttatilin kanssa. Ei vaan jaksa.

2 tykkäystä

voikohan tähän luottaa: Valuutanvaihdot toteutetaan pankkipäivisin klo noin 12.30, 18.00 ja 23.00.

Eikö tällöin ehdi vaihtaa ja vielä merkitäkin sen jälkeen?

Juu AOT on kyseessä.

Vaikea sanoa kun en tiedä tarkkaa ajankohtaa jolloin IPO:a varten on oltava rahat tilillä. Voisikohan se olla ruotsin pörssin sulkemisaika ?

No se olisi 18:30 Suomen aikaa, että jos tuo noin klo 18 toimii niin sitten tämä onnistuu. Ei kai tässä auta kuin kokeilla :thinking:. Mikäköhän on pahin oppiraha mitä tuosta voi seurata :smiley:

Pahimmassa tapauksessa jää vain antiin osallistuminen väliin ja saattaa mennä turhaan niitä 0.075% valuutanvaihtokuluja. Ei paha.

1 tykkäys