Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Mikäli ensimmäinen reaktio siihen, että sadoilta tuhansilta lapsilta katkaistaan juomavesi, on rinnastaa heidät terroristeihin, niin lienee syytä tehdä tutkimusmatka omaan sydämeen. Löytyykö sieltä mitään? Lienee aika kohtuutonta odottaa, että helvetissä kasvaa enkeleitä. Toisin kuin Israelin puolustusministeri Yoav Gallant väitti, niin Gazassa ei asu ihmiseläimiä vaan ihmisiä. Ymmärrettävästi on paljon helpompi rakastaa kauniita, hyvinvoivia, samannäköisiä ja samanhenkisiä ihmisiä kuin me olemme ja Mark Twainikin aikoinaan viisasteli, että juuri kukaan ei rukoile Paholaisen puolesta, vaikka hän niitä rukouksia eniten tarvitsisi. Ihmisyyden perusmitta on kuitenkin siinä, että miten kohtelemme toisia ihmisiä.

Ei tietenkään pidä olla naiivi. Gazassa ajatellaan laajasti kansan keskuudessa asioita, jotka ovat Länsimaisesta moraalinäkökulmasta vastenmielisiä. Jos Hamasilla olisi enemmän valtaa, niin he tekisivät kuvottavia hirmutekoja, joten on selvää ettei heille sitä saa antaa. Pitäisi kuitenkin olla vaivatonta ymmärtää, että miksi näin on. Helppona ajatusleikkinä jos kaksi miljoonaa suomalaista suljettaisiin saartoon Kehä I sisäpuolelle kymmeniksi vuosiksi ja tuhottaisiin lähes kaikki perusinfra ja taloudellinen hyvinvointi, niin olisin itsekin ampumassa raketteja muurien yli. Mikäli rauhan kanssa ei voi elää, niin ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi jää sota.

Miksi Israel ei sitten saa tehdä edes pientä kansanmurhaa Gazassa vaikka tiedämme, että mitä alueella ajatellaan juutalaisista? Jos tätä ei intuitiivisesti ymmärrä, niin mikään mitä minä kirjoitan tuskin auttaa asiaan. Vallan mukana tulee aina huomattava vastuu sen kohtuullisesta käytöstä. Vanhempi ei lyö nelivuotiasta, joka piirsi värikynillä asunnon tapetteihin. Poliisi ei hakkaa kiinniotettua, vaikka tämä vastusteli pidätystä. Sotilas ei kiduta sotavankia, kuka vapaana kuitenkin yritti tappaa hänet. Israelilla on selvästi oikeutus vastata Hamasin sotatoimiin käyttäen sotilaallista voimaa. Tämä pitää kuitenkin tehdä vastuullisesti aiheuttamatta tarpeetonta kärsimystä siviileille ja sivullisille.

76 tykkäystä

Ivan Puopolo haastattelee suomenjuutalaista antaen haastateltavan kertoa Israelin ja juutalaisten näkökulman konfliktiin. Gazassa palestiinalaiset itse äänetivät Hamasin valtaan vuonna 2006 tietäen, mikä Hamasin tavoite on: Ajaa juutalaiset ulos Israelista ja perustaa nykyisen Israelin tilalle sharia -lakiin perustuva islamistinen valtio.

Haastattelun näkökulmia ja faktoja ei liiemmin ole ollut valtamediassa edes viimeisen kolmen päivän aikana.

21 tykkäystä

Voiko muuta odottaakaan kun osa palstan empatiakyvyttömimmistä rasisteista on löytänyt tämänkin ketjun. Tässä on hyvä temmellyskenttä omalle agendalle, koska tapaukseen liittyvät juutalaiset ja muslimit. Koska Hamas on teurastanut siviilejä niin nähdään tuollainen piirityskin ihan hyvänä asiana.

Katsoimme eilen Band of Brothersin yhdeksännen jakson, jossa sotilaat löysivät yhden kesyimmän pään keskitysleirin. Voin sanoa, että jonkin aikaa oltiin jakson päättymisen jälkeen ihan vaan hiljaa. Kerrassaan vaikuttavaa ja noihin tunnelmiin olisi syytä tutustua varsinkin joidenkin kylmäsydämisten tyyppien joko elokuvien, dokumenttien tai kirjojen kautta tai vaikka paikan päällä. Aivan järkyttävää mitä ihmiset voivat tehdä toisilleen milloin milläkin keksimällään syyllä. Kuvottavaa lukea miten jotku ovat aina valmiita aitaamaan tietyn ihmisryhmän milloin minnekin. Ei haittaa, vaikka lyödään vedet poikki tai pistetään koko pitäjä sileäksi. Mitäs sylkivät ruumiin päälle.

17 tykkäystä

Mitä tarkoitit tuolla, että jos Hamasilla olisi enemmän valtaa? Heillähän on ollut valta jo vuodesta 2006.

Niin kuin Raha-aasi kirjoitti:“Gazassa palestiinalaiset itse äänetivät Hamasin valtaan vuonna 2006 tietäen, mikä Hamasin tavoite on: Ajaa juutalaiset ulos Israelista ja perustaa nykyisen Israelin tilalle Sharia -lakiin perustuva islamistinen valtio.”

Kannattaa katsoa tuo hänen linkaama video myös.

15 tykkäystä

Ymmärtääkseni Gazasta ammutut raketit ovat home-made, joten niitä tuskin voi kauheasti tähdätä. Eli Hamas ei varsinaisesti tähtää siviilikohteisiin, mutta toki tiedostaa rakettien putoavan sinne tänne ja mahdollisesti siviilikohteisiin, kun ne matkaan ampuvat.

@Handeli osoitti tämän vääräksi :point_up:

Tapetaan, suorastaan teurastetaan, satoja israelilaisia siviileitä sekä otetaan panttivankeja, sitten vaaditaan Israelilta malttia. On tmää aika erikoista.

Tästä olen samaa mieltä. Energian, veden, ruuan, lääkkeiden jne toimitusten katkaisu on ratkaisuna pehmeimmästä päästä ja sen pitäisi laskea tavan palestiinalaisen hyväksyntää Hamasin hyökkäykselle.

Karjalasta evakuoitiin 420 000 henkeä toisen maailmansodan aikana. Siis aika samoihin aikoihin kun Israel perustettiin. En ole kuitenkaan heidän havainnut ampuneen raketteja Pietariin. Ja Karjalassa on kuitenkin sentään luonnonvaroja.

Tähän sen verran, että niitä palestiinalaisia suljettiin sinne Kehän sisäpuolelle noin 700k - miljoona. Minusta tuo ei kuulosta vielä kovin ahtaalta, ottaen huomioon pääkaupunkiseutumme väkiluvun. Nykyinen väestönkasvu, ja sitä myöten ahtaus, on sitten lopputulosta hallitsemattomasta lisääntymisestä.

Voisi tuo rantakaistalekin näyttää aika erilaiselta, jos olisivat suojaamattoman seksin, Allahin palvomisen ja koston hautomisen /Jihadin sijaan keskittyneet johonkin rakentavaan. Näin ovat lukuisat Euroopan maat tehneet toisen maailmansodan jälkeen

Tästä olen samaa mieltä, sillä erotuksella, että kaikkien osapuolten on noudatettava samoja sääntöjä: Hamasilla on kyllä tieto Israelin kyvykkyydestä ja silti heidän valintansa oli rikkoa ihmisoikeuksia ja sodan sääntöjä. Silloin pitää kestää seuraukset, kun vastustaja kiristää ruuvia.

Vähän kuin jos minä kävelen paikalliselle nakkikiskalle ja yllättäen tempaisen Robert Heleniusta nenään. Tähän asti Robbe on katsonut sitä minun huitomistani ja tarjonnut makkaraperunat, jos vaikka rauhoittuisin. Viime lauantaina kuitenkin potkaisin Robertia vyön alle.

Ei tuollaista terroristipesäkettä voi edes rankaista millään taloudellisilla pakotteilla, kun ei se ole koskaan tuottanut maailmaan yhtään mitään hyvää. Päinvastoin.

Voisin vielä jotenkin ymmärtää Gazan alueen ihmisten toimia, jos raketteja ampuisivat oikeasti ihmiset, jotka ovat joutuneet kodeistaan aikanaan lähtemään. Huono homma, että nuorimmatkin heistä ovat jo 75 vuotiaita; tuskin heitä siis montaa on enää elossa. Tavallisella palestiinalaisella ei ole Israelin alueelle minkäänlaista henkilökohtaista sidettä. Tuo toiminta muistuttaa minusta pikemminkin mustalaisten verikostoa kuin mitään älykästä toimintaa.

28 tykkäystä

@Pohjolan_Eka ei ole pelkästään arvon metsästäjä, vaan myös arvojen :+1:

Osalle tämän ketjun ihmisistä tekisi valitettavasti hyvää joutua itse elämään tuonne Gazaan vuosikausiksi saartoon, niin voisi tämäkin konflikti näyttäytyä hieman eri tavalla. Samalla voisi muutenkin hieman empatiakyky ja ihmisymmärrys kehittyä.

14 tykkäystä

Voitaisiinko toisten näkemysten syyllistämisen sijaan keskittyä kertomaan varsinaisista tapahtumista jotka liittyy otsikkoon. Ei kiinnosta, kuka on eniten jeesus ja kuka ei.

71 tykkäystä

Kun etsitään oikeutusta tai syytä Gazassa asuvien toimintaan, niin jätetään mun mielestä aika vähälle huomiolle, että mitä ylipäänsä yritetään saavuttaa? Esim. jos on kylmä, niin jokainen varmaan tietää, että esim. housuun kuseminen ei auta asiaa, vaan pahentaa sitä. Tällöin on mielestäni omituista perustella housuun kusemista sillä, että: “Mutta kun on kylmä. Helppohan se on sieltä lämpimästä huutaa, koitapa itse palella!”. Eli tuskin kukaan on sitä kieltänyt, etteikö Gazassa meno olisi vaikeaa, mutta se on mun mielestä huono peruste yrittää tehdä siitä aktiivisesti vielä entistäkin ankeampaa.

7 tykkäystä

Ällistyttävää, että natsien keskitysleirit jo rinnastetaan tähän kriisin joka ei ole vielä viikkoa kestänyt.
Juutalaisia on vainottu ilman mitään syytä vuosisatojen ajan ja keskitysleireillä vuosien ajan heitä tuhottiin järjestelmällisesti.
Järkyttävää, että täällä jo puhutaan että nämä asiat voidaan kohta rinnastaa.
Natsit tappoivat Euroopan juutalaisista 2/3 eli 5-7 miljoonaa muutamassa vuodessa.
Maailman vainotuin ja eniten kärsinyt kansa puolustaa nyt itseään, niin jo heiluu sympatiat juutalaisten vastuttajalle alle viikossa, joka siis terroristi järjestö, jonka palestiinalaiset itse ovat valinneet.
Tsiisus😅

33 tykkäystä

Jatkuvat ihmisoikeusrikkomukset, kidutuksesta, kodeista poistamisesta elävältä polttamiseen on toki varmaan jonkun mielessä sama asia kuin makkaraperunoiden tarjoaminen. Jenkitkin ovat tosin myöntäneet toiminnan olevan terrorismia. Länsirannalla asuviin palestiinalaisiin kohdistuvat israelilaisten tekemät väkivaltaisuudet lasketaan kuitenkin vuositasolla sadoissa. Lisäksi peltoja sun muuta pientä vallataan. En oikein vaan usko, että palestiinalaisia lämmittää, että Yhdysvallat, EU, YK ja jopa Israel seuraavat tilannetta huolestuneina jo monetta kymmenettä vuotta putkeen. Israelin armeijankin entiset jäsenet ovat vähän sanoneet, ettei tuohon oikein voi puuttua. Toki jos satut kostamaan palestiinalaisena jonkun tuollaisen iskun, niin talo lanataan litteäksi.

4 tykkäystä

Rauhaa et voi saavuttaa sellaisen tahon kanssa, jonka ensisijainen julkitavoite on ajaa juutalaiset mereen ja perustaa islamistinen sharia-lakiin perustuva valtio. Niin kauan kun konfliktin osapuoli ei muuta näkökantaansa tässä asiassa, kierre jatkuu. Palestiinalaiset päättivät vuonna 2006, että rauhanomaista ratkaisua ei haeta. Turha siitä on israelilaisia syyttää. Gazassa ja Länsirannalla he saivat vaikuttaa äänestämällä. Länsimainen liberaalidemokratia ei ollut enemmistön tahto eikä valinta.

29 tykkäystä

Moikka tähänkin ketjuun! :slightly_smiling_face:

On toki hyvä käydä tapahtumia laajasti läpi ja historiaakin jne. Täällä on menty lillukanvarsiin, vöyhöttämiseen ja sitten asioiden vääntelyyn, jos keskustelu ei etene eikä tuo siten uutta sisältöä, niin kannattaako sitä jatkaa…

Ehkä suurinta osaa lukijoista kiinnostaa, mitä tapahtuu tai on tapahtumassa kyseisellä alueella. Oletan myös, että kokonaisuus kiinnostaa ja tapahtumien seuraaminen, mutta nyt tätä ketjua seuraamalla ei kyllä oikein pääse kärryille, mitä siellä tapahtuu etc.

Venäjän aggressio -ketju on pääosin aika hyvin onnistunut siinä, että siellä kerrotaan mitä tapahtuu ja miksi. Siellä jaetaan laajasti erilaisia uutisia eikä vöyhötetä tai mennä lillukanvarsiin.

Sitten:

  1. Voidaan unohtaa sisällöttömät “tunteikkaat” heitot, jotka eivät tuo mitään uutta.
  2. Muistetaan pitää käytöstavat sekä tuoda laadukasta sisältöä ketjuun eikä niinkään omaa agendaa.
  3. Osa viesteistä sopinee tyyliltään ja sisällöltään paremmin ehkä Politiikkanurkkaukseen.
  4. Keskitytään olennaisiin asioihin eikä jahnaamiseen

Meitä kaikkia kiinnostaa, mitä siellä tapahtuu ja todennäköisesti erityisesti kokonaisuudet että myös olennaiset asiat.

Kiitoksia kaikille ja päivän jatkoja ihan kaikille!

37 tykkäystä

Silminnäkijän kommentteja hetkestä, jolloin Hamas hyökkäsi festareille:

Gaza laitetaan surutta sulkuun.

Hamaksen maanalaisista käytävistä ja ohjuksista videota:

Pian saattaa tulla lisää sairaita videoita näkyville. Noita Hamaksen videoita ei sitten varmasti oikeasti kannata kahtoa, ei noista toivu:

8 tykkäystä

YK vaatii kansainvälistä yhteisöä reagoimaan, jotta humanitääristä apua saadaan toimitettua Gazaan. ”Jokainen vesitippa on tärkeä.”

10 tykkäystä

Siinä niitä kotitekoisia raketteja lataillaan?

Hamasilla on käytössä ainakin Grad raketinheittimien raketteja, M75 raketteja sekä Iran/omatuotanto Qassam raketteja.

Kyllä käyttäjät ne osaavat suunnata.

14 tykkäystä

Hamas ampui nyt satoja raketteja Gazan pohjoispuolella olleeseen rantakaupunkiin. Uutiset eivät vielä kerro, kuinka hyvin iron dome toimi ja kuinka moni osui kohteeseen. Varustelu on ollut kyllä mittavaa, kun vieläkin löytyy tällaista kykyä.

Edit: Myös Libanonista on ammuttu raketteja Pohjois-Israeliin. HS:n päivittyvä seuranta:

18:01

Turvallisuuslähteet: Libanonista laukaistu jälleen raketteja Israeliin

Libanonin eteläosista on jälleen ammuttu raketteja kohti Israelia, kertoo uutistoimisto Reuters kolmeen turvallisuuslähteeseen perustuen. Reutersin mukaan Israelin armeija on ilmoittanut vastaavansa rakettien laukaisuihin tykistötulella.

12 tykkäystä

Foorumin säännöt voisi olla hyvä kerrata. Löytyy etusivulta.

27 tykkäystä
15 tykkäystä

Hamasin kaksi korkean tason edustajaa on kuollut Israelin iskuissa. Ei maksumuuria.

Libanonista on jälleen isketty kohti Israelia. Ei maksumuuria.

Jemenin huthi-kapinalliset uhkaa iskuilla, USA puuttu Gazan konfliktiin.

Tässä on kattava Ylen tekemä juttu mahdollisesta Israelin maahyökkäyksestä.

Israelin asevoimat on ilmoittanut, että se kokoaa Gazan rajalle neljän divisioonan taisteluvoiman. Yhden divisioonan suuruus on yleensä 10 – 20 000 sotilasta. Mäkelä ei usko, että ne kaikki lähtisivät liikkeelle yhtä aikaa.

Hamas osaa odottaa hyökkäystä. Pieni yllätysmahdollisuus Israelilla on, sillä se voi valita, mistä suunnasta hyökkäys tulee. Tätä Israelin sodanjohdossa pohditaan samalla kun selvitetään Hamasin asemia.

Jutun alaotsikot:

  1. Näin maahyökkäys tapahtuisi
  2. Tunnelit ja rauniot
  3. Miljoonia siviileitä sodan jaloissa
  4. Kaikki pelissä
11 tykkäystä

Toistaiseksi Israel purjehtii länsimaiden osalta hyvässä ‘goodwill’-myötätuulessa operaation suhteen. Oletan tämän kuitenkin hiipuvan, nimittäin monet tuhannet Gazan siviilit tulevat menehtymään, jos nämä jäävät taisteluiden jalkoihin. Hamasin vahvuus on julkisissa lähteissä listattuna 15k-40k, tällöin operaatio olisi yhä kesken ensi kesäkuussa, riippuen toki Hamasin varastoista.

Mikäli Hamas rajoittaa omien siviilien liikkumista ja käyttää näitä ihmiskilpinä, jota on ainakin pienessä mittakaavassa tapahtunut aikaisemmin, niin kuolleiden siviilien määrä voi nousta useisiin kymmeniin tuhansiin.

Israelilla on Goodwill-kellon lisäksi toinen kello ja se on reservin kello, on talouden kannalta epäsuotaisaa pitää parhaassa työiässä olevia rintamalla. Tästä johtuen etenemisnopeus voi olla aikaisempaa ripeämpi, joka taas osaltaan lisää Gazan siviilitappioita.


Israelin aiempi Gaza-strategia lienee ollut odottaa Hamasin lihomista ja maallistumista uudeksi Fatahiksi, jossain vaiheessa ehkä tälläistäkin kehitystä on ollut, mikä on ärsyttänyt Islamic Jihadia ja nostanut jopa ISIS:n kannatusta.

Hamas on toisinaan ottanut yhteen pienien salafisti-ryhmien kanssa Gazassa, jotka se on kokenut uhaksi. Nämä ääriryhmät ovat kokeneet Hamasin liian pehmoksi ja korruptoituneeksi (kuvat joidenkin Hamas pamppujen kodeista olivat kuin Monacosta). Nyt Hamas tuntuu muuttuneen itse enemmän kohti äärilaitaa ja ISIS-tyylisuuntaan. Vaikka toki Hamas on itse esim. heitellyt ihmisiä katoilta alas takavuosina.

Hamasin poliittisella siivellä taitaa olla enää takapenkin matkustajan rooli. Haniyeh ei edes asu Gazassa vaan loistohotellissa Qatarissa.

24 tykkäystä