Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Lauantaina 7.10.2023 Hamas hyökkäsi Israeliin.

Israelin ja lähi-idän tilanne on ollut kuuma luonnollisesti pitkään, vuosikymmeniä tai satoja perspektiivistä riippuen, mutta tuore hyökkäys nostaa kierroksia.

Kuten aina, konflikteilla on osapuolet eri näkemyksineen, ja tukijat omat ketunhäntänsä kainaloissaan niin uskonnollisista, historiallisista kuin poliittisista syistään.

Konfliktit voivat aiheuttaa kaikenlaista turbulenssia raaka-aine-, osake-, rahoitus- jne markkinoille, samoin myös laajenemisen riski on olemassa.

Avaan uuden ketjun Lähi-idän turvallisuustilanteen ruodintaan.

Tyydyn linkkaamaan aloitusviestiin Yle:n yhteenvetouutisen lauantailta, sekä Wikipedian artikkelin Israelin ja Palestiinan konfliktista

42 tykkäystä

Iran - tuo George W Bushin alkuperäisen ‘Pahuuden akselin’ jäsen - kuuluu jeesanneen ja siunanneen Hamasin hyökkäyksen.

Ei kai tässä mikään selvännäkijä tarvitse olla jos sanoo myös maan olleen osaltaan aseistamassa Hamasia.

12 tykkäystä
7 tykkäystä

Muutaman päivän sisällä alkaa laajamittainen ja tehokas maasotavaihe, jonka tavoitteena lienee tuhota Hamasin johto ja mahdollisesti yrittää vapauttaa panttivankeja. Odotettavissa hyvin intensiivinen, mutta varsin lyhyt taistelu Gazasta.

Libanonin rajalla käydään vähäisiä taisteluita Hizbollahia vastaan. Voimasuhteet niin vahvasti Israelin puolella, että tuskin tapahtuu mitään radikaalia.

20 tykkäystä

"Pääministeri, joka oli ylpeä valtavasta poliittisesta kokemuksestaan ja korvaamattomasta turvallisuusviisaudestaan, epäonnistui täysin tunnistamaan vaaroja, joihin hän tietoisesti aiheutti perustaessaan hallitustaan”

"Mikä tahansa Israelin hallitus vastaisi tällaiseen hyökkäykseen voimakkaasti, mutta äärikansallisia puolueita sisältävällä hallituksella ei ole varaa näyttää heikolta. Vastaisku tulee olemaan todella ankara”

10 tykkäystä

Jotta saadaan tästä oikein kansainvälisesti sakea soppa, niin heitetään Trump mukaan keittoon. Myönnetään, että tuo on 6v vanhaa tietoa tänä päivänä, mitä lieneekään jakanut. Mutta monet asiat eivät välttämättä muutu vuosissakaan, kuten esim. asevarastojen paikat, aseiden varastointimäärät, jne.

Ne Hamasin tapaamiset Lavrovin kanssa on uutisoitu viime- ja tänä vuonna. Veikkaan, että tämän vuoden tapaamisessa Lavrovilla ei liene ollut pidäkkeitä kertoa mitä kaikkea on Israelista tiedossa. Toki, ei varmasti kaikki tai suurin osakaan Hamasin tiedoista hyökkäyksen valmistelua varten ollut Trumpilta peräisin, vaan varmasti Venäjällä on parempiakin lähteitä.

On kuitenkin huomionarvoista, että Yhdysvaltojen presidentti paljastaa liittolaisiinsa liittyviä salassa pidettäviä tietoja ja ei edes ymmärrä tunaroineensa, vaan toteaa, että “Hänellä on täysi oikeus tehdä näin”.

Edit: Muistutukseksi vielä, että myöskään Iran ei ole monoliittinen laatikko. Kaikki muistaa teini-ikäisten kapinan ja mielenosoitukset aiemmin tänä vuonna? He eivät ole ainoita, jotka eivät pidä omasta hallinnostaan. Oppositio tarvitsisi siellä tukea.

13 tykkäystä

Hyvä että tehtiin oma ketju. Tähän voi varmaan Armenia-Azerbaidzaninkin jutut laittaa sitten, kun varsinainen sota syttyy. Tuntuu olevan sekin vain ajan kysymys.

Viime vuonna hymisteltiin kun Hamasin liiderit kävi Venäjällä, että onpas säälittävää touhua. Taisivat tehdä yhteislausuman “tekevät kaikkensa heikentääkseen länttä” tyylisesti.

Taitaa tämäkin Hamasin paskatemppu vaan yhdistää nyt länttä entisestään. Israel muistanee paremmin ketä on oikeat kumppanit ja Eurooppa joutuu heräämään tähän maailmaan etuoikeutettujen pöhöttyneistä pilvilinnoistaan.

Toivottavasti tämä ei eskaloituisi, mutta eiköhän vähintään ilmapommitukset Iraniin ole todennäköisyyksien rajoissa ja Gaza joutunee täydelliseen Israelin kontrolliin tuleviksi vuosiksi ellei jopa vuosikymmeniksi.

Yksi haara mikä tässä tilanteessa huolettaa, on Netanjahun saama lisääntynyt valta Israelin politiikassa sotatilan varjolla. Kaveri on sen oloinen, että kaikki otetaan mitä saadaan ja siihen päälle vielä aggressiivisen ulkopolitiikan kannattaja (kovin syvällisesti en tiedä tosin, minun mielipiteeseen vaikuttaa varmasti liikaakin satunnaiset Israelin ulkopuoliset länsimaalaiset uutislähteet). Diktatuurin ainekset kuitenkin on kasassa.

Markkinat ei ole vielä dipannut älyttömän paljon (noh, ainakin ankean 2023 vuoden mittakaavassa mitattuna). Varmaan odotellaan lähinnä Iran-Israel tilanteen kehittymistä.

15 tykkäystä

Iranilaisia ottaa päähän miten he elävät köyhyydessä ja Iran rahoittaa miljardeilla Assadin hallintoa, Huthi-kapinallisia ja lukuisia terrori-järjestöjä, kuten Hamasia. Tästä ja ydinaseohjelmasta johtuen on vielä pakotteet päällä.

Eli ensisijaisesti kun he buuaavat stadionilla, kyse on turhautumisesta heidän omaan tilanteeseensa.


Israel on julkisesti antanut ymmärtää, että he aikovat poistaa Hamasin vallasta. Gazan kaistaletta ei siis ole tarkoitus ottaa haltuun pysyvästi uudelleen, tai siirtää väeöstöä muualle, kuten vaikkapa juuri nyt yli 100k:lle Vuoristo-Karabahin asukkaalle tuli lähtö kodeistaan, mikä voi löytyä jostain sanomalehtien sivulauseesta Suomessa.

Iranille tulee nyt valinnan paikka, avataanko toinen rintama pohjoisessa ja toivotaan sen estävän Hamasin luhistuminen. Riskinä on, että jos sekin rintama rampautuu niin he menettävät molemmat etulinjansa Israelia vastaan ja täten Israelin on huomattavasti helpottaa aloittaa myöhemmin ilmakampanja Iranin ydinaseohjelmaa vastaan.

Iranin kannalta Hamasin terrori-operaatio onnistui nyt vähän liiankin hyvin, asiat ylimitoitetaan, että edes jotain onnistuisi. No nyt on läjäpäin siviilien ruumiita ja musiikkifestivaalista&maataloustyövoimasta johtuen moni kuollut tai siepattu on ulkomaalainen, mikä antaa Israelille ulkopoliittisesti enemmän pelivaraa kuin koskaan Gazan suunnalla.


Ainiin, esille on otettu skenaario, että mikäli pohjoinen rintama aukeaa, Israel tai USA rampauttavat Iranin öljyjalostamot, aiheuttaen melkoisen taloudellisen pulman Iranin hallinnolle.

16 tykkäystä

Israelin Iron Dome tosi toimissa.
Järjestelmän tarkoitus on tuhota raketteja ja tykistöammuksia ilmassa.

8 tykkäystä

Tätä ihmettelen itsekin, eikä sovi “tarinaan” vai mikä? Kyseessä aseettomien siviilien massamurha ja joukossa useita länsimaalaisia.

Jos Israel olisi esim. pommittanut festarikansaa samoilla uhriluvuilla niin tämä olisi saletisti etusivun juttu kaikissa kotimaisissa :angry:

EDIT: Vielä uhrivertailijoille huomiona. Supernova festivaali on aika varmaan 100% “pehmeä” siviilien joukkokokoontuminen ja tänne iskeminen on harkittu terroriteko.

" “It was a massacre,” said Yaniv, an emergency medic who was called out to the party. He told public broadcaster Kan News: “I’ve never seen anything like it in my life. It was a planned ambush. As people came out of the emergency exits, squads of terrorists were waiting for them there and just started picking them off.”

Israelkin on tappanut siviilejä, mutta heidän iskut ainakin pääosin aseellisia toimijoita vastaan, mutta sivullisista uhreilta ei vältytä kun kohteet ovat hyvin usein siviiliväestön joukossa. Aivan varmasti ylilyöntejä ja raakuuksia on mutta ainakin Israelilla on jotain yritystä siviiliuhrien välttämiseen, koska tietävät että se on huonoa julkisuutta. Ainakin festarin suhteen Hamasilla tällaisia rajoitteita näköjään ollut, vaan juurikin siviiliuhrit oli pääasiallinen kohde.

En jatka aiheesta enempää. Eri puolien siviiliuhrilukujen lätistäminen keskustelupalstan nokitteluun ja väittelyyn tuntuu minusta mauttomalta. Sodissa tulee siviiliuhreja ja useimmiten paljon.
Joka ikinen sivullinen uhri on turha.

42 tykkäystä

Hyvä pointti, miten Israelin tiedustelu ei ollut havainnut ainakaan isommin että jotain on tapahtumassa?

Kyseessä on kuitenkin isoin isku vuosikymmeniin, taholta jonka Israel hyvin tietää olevan ‘the’ uhka, suunnalta joka hyvin tiedossa, suuruusluokassa jossa tuhansia raketteja ammutaan, tuhansia Hamas-taistelijoita on valmiudessa…

Tiedustelu on vieläpä se tapa jolla kriittisiä asioita pyritään ottamaan selville etukäteen, jotta voidaan toimia ehkäisevästi.

8 tykkäystä

Oliko en muista, mutta tässä on vähän näkökulmaa, vuosi 2022. En edelleenkään puolusta Hamasia.

Armed conflict between Israel and Palestinian armed groups in Gaza

On 5 August, Israel launched an offensive on the Gaza Strip targeting the Palestinian Islamic Jihad and its armed wing, destroying or damaging some 1,700 Palestinian homes and displacing hundreds of civilians. The Israeli army and Palestinian armed groups committed apparent war crimes during the three days of fighting. (See State of Palestine entry.)3

According to the UN, 49 Palestinians were killed, including 31 civilians. Amnesty International established that Israeli forces killed 17 of the civilians, including eight children. Seven civilians, including four children, were killed by a rocket that misfired apparently launched by a Palestinian armed group. On 7 August, an Israeli missile, apparently fired by a drone, hit Al-Falluja cemetery in Jabalia refugee camp, killing five children and injuring one, in an apparent direct attack on civilians or indiscriminate attack.

West Bank

Israeli forces killed 151 Palestinians in the occupied West Bank, including East Jerusalem, and injured 9,875, according to OCHA-OPT, amid a surge of military incursions that involved excessive use of force, including unlawful killings and apparent extrajudicial executions.4 Defense for Children International-Palestine reported that Israeli forces or settlers killed 36 children across the West Bank and East Jerusalem.

On 11 May, Israeli soldiers killed Shirin Abu Akleh, a Palestinian-US Al Jazeera correspondent, and injured her colleague, while they were covering an Israeli army raid in Jenin Camp. In September, the Israeli authorities admitted that an Israeli soldier “likely” killed the journalist but concluded that no criminal offence had been committed.

Oliko kaikki etusivulla, en jaksa muistaa.

Kikkailua tai ei, toimittaja kuoli Israelin toimesta.

4 tykkäystä

Onkohan kellään selittää mihin tämä päiden irroittelu perustuu tässä kulttuurissa (Hamas)? Onko kyseessä jokin uskonnollinen asia vai mitä ihmettä. Saa meinaan aika synkät ajatukset pyöriä päässä että tuollaiseen tekoon edes kykenee…

4 tykkäystä

Hamas kiittää Irania asetoimituksista. Rauhaa on turha odottaa Lähi-Idässä. Viha Israelia kohtaan on jatkunut sen itsenäistymisestä alkaen, eikä loppua näy. Alueen ainoa demokratia taistelee jälleen tyranniaa vastaan.

" Iranin ja Qatarin hallitukset ovat ilmaisseet tukensa palestiinalaisille. Iranissa kansanedustajat kokoontuivat jo lauantaina huutamaan ”kuolema Israelille”-iskulauseita maan parlamentin istuntosalissa. Hamasin edustajat kiittelivät Irania aseellisesta tuesta sosiaalisessa mediassa ja tiedotustilaisuuksissa.

– Kiitämme Iranin islamilaista tasavaltaa, joka toimitti meille aseita, rahaa ja muita varusteita! He antoivat meille ohjuksia sionistien linnakkeiden tuhoamiseksi, ja auttoivat meitä panssarintorjuntaohjuksilla, Al-Qassam -prikaatien tiedottaja Abu Obaidah sanoi aiemmin Gazassa."

Edit: Muistutuksena, että Länsirannalla oleskeleva palestiinan presidentti Mahmoud Abbas on myös antanut tukensa hyökkäykselle Israelia vastaan. Eli he, jotka kuvittelevat jonkun/minkä tahansa Palestiinan hallintomuodon olevan rauhallisen rinnakkaisvaltion kannalla, ovat hukassa.

Kommentti terroristien hyökkäyksen alettua kaksi päivää sitten:

"Palestinian President Mahmoud Abbas said that the Palestinian people have the right to defend themselves against the “terror of settlers and occupation troops”, the official news agency WAFA quoted him as saying.

He was speaking at an emergency meeting held in Ramallah with a number of top officials from the Palestinian Authority."

15 tykkäystä

Mittakaavan vuoksi Suomen sodanajan varustettava reservi on se 275 000 miestä. Venäjä kasasi Ukrainan rajalle ennen hyökkäystään kutamain 200 000 miestä. Että kyllä siellä johonkin ollaan menossa :thinking: ja melko isolla voimalla. Kannattaa muistaa, että reserviläiset ovat suorittaneet 32kk palveluksen joten koulutustaso on vielä todella korkea.

35 tykkäystä

Israel on antanut ohjeet Gazan asukkaille 7 alueen tyhjentämisestä ja osoittanut paikat, missä voi olla turvassa terrorisminvastaisen operaation ajan. Operaatiolla on tarkoitus tuhota Hamasin infrastruktuuria.

4 tykkäystä
3 tykkäystä


Näyttäis toi nyt olevan kuitenkin luetuin uutinen ilta-sanomissa… Ja kuviakin näkyy olevan.

7 tykkäystä

Noh ei koko uutista edes ollut kirjoitettu, kun lainaamasi viesti kirjoitettiin. BBC uutisoinut tapahtuman eilisen puolella.

4 tykkäystä

Israel moukaroi parhaillaan Gazaa.

Erehdyin katsomaan illalla muutamia videoita, joita Hamas-terroristit jakoivat nettiin. Vaikka Venäjän terrori siviilejä kohtaan Ukrainassa on ollut hirvittävää, en ollut täysin valmistautunut siihen, mitä näin.

Suomessa eläneenä on hyvin vaikea kuvitella jonkun pystyvän sellaiseen viattomien terrorisointiin ja tappamiseen. Se näytti olevan helppoa Hamasin terroristeille. Vain kaikkein paatuneimmat väkivaltarikolliset voivat pystyä sellaisiin tekoihin maassamme.

Erityisesti mieleen painui, takuuvarmasti alle 14-vuotias, poika, joka sylki auton lavalla olleen nuoren naisen ruumiin päälle. Israel kutsui tänään tiedotteessa Hamasin terroristeja ihmiseläimiksi – termi ei ole näkemäni jälkeen liioiteltu. Materiaali järkytti allekirjoittanuttakin ja järkyttää vieläkin, vaikka kaikkia kauheuksia on nähty myös Ukrainasta.

Gazassa asuu yli 2 miljoonaa ihmistä. Koko alueen laittaminen tasaiseksi ei ole ratkaisu. Se olisi kansanmurha, jolla ei voi vastata terroriin. Gazaa hallitsevan Hamasin tavoite on islamistivaltio. Tällaisessa ääri-islamissa viattomiin kohdistuva terrori ja rikokset eivät ole paha teko, vääräuskoisilla ei ole arvoa, ja sen puolen islamista näki videoilta. Luulen, että näiden tapahtumien jälkeen Hamasin tavoittelema islamistivaltio ei tule enää koskaan toteutumaan ja hyvä niin. Iran kutsui tätä aamun uutislähetyksessä “voitoksi” – se pitää paikkansa ainoastaan, jos viattomien siviilien teurastusta pitää voittona.

Hamasin johdon matkat Venäjälle tuskin olivat pelkkiä tervehtimisreissuja mukavaan paikkaan. Venäjä on tämän vuosituhannen pahan akselin (Venäjä, Iran, Pohjois-Korea, Syyria…) kampiakseli ja johtava voima. Ukrainan on pakko voittaa, jotta tämä pahuus saadaan kuriin. Venäläisen pahuuden loppumisen osalta olen jo luovuttanut toivoni.

59 tykkäystä