Lähi-idän turvallisuustilanne ja aggressiot

Kuinka pihalla Suomen poliittisessa johdossa oikein ollaan. Tämän on kaasuputkimiestason munaus Lepomäeltä. Aina välillä kuvittelee että maassa on järkeviäkin poliitikkoja ja sitten palaa taas maanpinnalle.

Hirveä murhamies ja Iranin kansan alistaja on kuollut ja hän pahoittelee sitä.

https://x.com/elinavaltonen/status/1792501528978223303

17 tykkäystä

Tämähän on jonkinlainen joukkopsykoosi. YK:n turvallisuuskomiteassa vietetään hiljaista hetkeä murhaajan kunniaksi. Siellä Ranskat, UKt, Sveitsit ja muut hienot ihmisoikeuvaltiot surevat murhaajaa. Miten YK voisi ikinä olla ratkaisu mihinkään, kun näiden maiden edustajat joko eivät tiedä mikä oli kuolleen tausta tai vielä pahempaa tietävät ja ovat silti mukana seisomassa.

https://x.com/darrengrimes_/status/1792650780366741759

47 tykkäystä

YK=Yhdistyneet kansakunnat, mutta arvot on kaikilla erilaiset. Yhteishengen nimissä pitää kaikkien näköjään teeskennellä hyvin osanottavaista.

Oikeasti pitäisi taputtaa ja todeta, että hyvä, kun islamistiroisto kuoli pois !

4 tykkäystä

Eiköhän tuossa ole kyse ikiaikaisesta diplomaattisesta tavasta:

En nyt lähtisi ulkoministeriä kauheasti moittimaan. Ihan siitä huolimatta, että mulkero lienee kohteliain kuvaus, minkä kuolleesta tässå tapauksessa keksii.

14 tykkäystä

Hyvä muistutus rasismista meille kaikille tältä kaverilta. Kaveri on saanut paljon vastustusta hänen esitettyään, että Suomenkin pitäisi tunnustaa Palestiinan valtio. Henkilökohtaisesti näkisin tämän samoin, vaikka tuleehan tunnustamisesta sellainenkin mielikuva, että Hamas palkitaan. Tavalla tai toisella pitäisi yrittää jotain rakentavaa kohti kuitenkin. Ei missään nimessä Hamasin kanssa, koska Hamas on pelinsä pelannut, mutta sen PLO:n jälkeisen länsirannan Fatah-porukan kanssa. Kansainvälisen porukan pitäisi painostaa sekä Israel ei-Hamas-johtoiseen Palestiinan valtioon että auttamaan Fatah / Israel tuhoamaan Hamas ja molemmat ensin mainituista kahden valtion malliin. Se olisi hyväksi kaikille paitsi hamaslaisille, Z-rysyille ja Iraninille, jos Iranin rahoitus terrorismille saataisiin samalla katkaistua. Monta muuttujaa, mutta jotainhan pitäisi tehdä.

https://x.com/TimoStewart/status/1793732641340223839

8 tykkäystä

Minusta se olisi myös neutraali lähtötapa lähtä rakentamaan parempaa huomista, ilman ideologioita tai puolia valitsematta.

Hamas nyt ensin tylysti pois juuria myöten ja ylipäätään sodanlietsojat vastuuseen - mutta myös Israelin puolelta. Sitten ulkopuolinen taho (sekä Lähi-Idästä, että lännestä) auttamaan ja valvomaan uuden Palestiinan valtion ja elinkeinon kehittämisessä ollen suojakilpenä molemmille osapuolille alussa. Israelinkaan puolueettomuuteen ei voi luottaa, kuten ei minkään valtion puolueettomuuteen jos pääsee hyökkäyksiä tehneen naapurivaltion asioista päättämään.

Ja sen ulkopuolisen tahon on oltava myös sotilaallisesti valmis, sillä konflikteja kyllä tulee varmasti lisää ja lietsojat on saatava heti vastuuseen. Palestiinan sisäinen poliisi ei alussa ole vahva ja Israelin puolella varmasti vedetään kotiinpäin oman ideologian mukaisesti.

Palestiinan valtiollekin (ilman terroristielementtiä) tulee silloin antaa mahdollisuus onnistua ja hyödyntää esimerkiksi omia luonnonvarojaan miten parhaaksi näkee. Oliko siellä kaasua vai öljyä kuitenkin rannikolla mistä voisi perustaa tuloille ammentaa infran ja tulevaisuuden rakentamiseen.

Mutta tässä pitää tehdä kristallinkirkkaaksi että esimerkiksi Palestiinan alakouluissa ei lietsota terrorismiin vaan uudelleenrakentamiseen. Samalla Israelin pitää myös päivittää näkemystään että palestiinalaisilla on yhtälailla oikeus asua ja menestyä naapurissa. Ei se helppoa ole ja mielenlaadun päivittäminen voi viedä parinkin sukupolven verran, mutta pitkässä juoksussa sovussa sielläkin on opittava elämään.

Kuitenkaan mahdottomana ei tilannetta voi pitää sinnikkäällä vuosikymmenten työllä. Luulen että tämäkin teksti onnistuu tahtomattaan loukkaamaan molempien puolien edustajia, mutta tarkoitus ei olekkaan suosia kumpaakaan äärinäkemystä. Hamasin lisäksi tässä kärsimysnäytelmässä ei ole selkeitä enkeleitä ja demoneita.

12 tykkäystä

Palestiinalaisten " STOP THE GENOCIDE – FREE PALESTINE" jengi Suomessa ei kyllä tee suopeutta heidän asialleen kovin helpoksi:

Suomen palestiinalaisverkosto Sumudin johdolla allekirjoitetussa vetoomuksessa vaaditaan Maailma kylässä -festivaalin järjestäjiä perumaan Ponomarenkon esiintymiset Suvilahdessa.

Taitavat olla Putinin taskussa tai hölmöjä.

Putinin tulitaukotoiveet ja Šoigun siirto kertovat, että Venäjän resurssit ehtyvät, sanoo sotatoimittaja Illia Ponomarenko - Maailma | HS.fi

25 tykkäystä

Mitä ihmettä nyt taas? Melkoista länsimaisen demokratian halveksimista niputtaa tuon kaltainen kansalaiskeskustelu Putinin asian ajamiseksi. Semminkin, kun tuo mielipide ei mitenkään rahoitu vain noihin allekirjoittaja-tahoihin.

Maailma kylässä -festarin arvot = fakta.

Azovin väitetty aatteellisuus = länsimaisten uskottavien tahojen varmistama fakta.

Ponomarenkon väittämät Azovin aatteelliseen luonteen muutoksesta 2015-2016 = räikeässä ristiriidassa edellisen kanssa. Ko. henkilön omaan ajatusmaailmaan en ota kantaa, enkä edes Twitter-viesteihin ilman laajempiin kokonaisuuksiin tutustumista.

Koska en ko. henkilön arvomaailmaan ole sen tarkemmin syventynyt, en nyt lähde Maailma kylässä -festareita kuitenkaan moittimaan mistään. Tuon kannanoton kaltainen keskustelu kuitenkin on ihan asiallista länsimaiseen demokratiaan kuuluvaa kansalaiskeskustelua, joka ei millään tavalla heikennä palestiinalaisliikkeen uskottavuutta. Jotkut muut asiat kyllä heikentävät, viitaten nyt vaikka miekkareissa kuultuihin iskulauseisiin.

Mitä tuohon kannanoton sisältöön muuten tulee, niin hienoa sinällään että juuri nuo tahot ovat kiinnostuneita nyt myös antiseminismin vaaroista. Noin muuten, allekirjoittajien joukossa on monia sellaisia tahoja, joilla olisi sitä omaa tonttiakin aika paljon siivottavana, mitä tulee yhteistyöhön ihmisoikeuksia polkevien tahojen kanssa.

Jostain syystä moni näyttää elävän sellaisessa ajattelussa, että Putinin vastustajia ei saisi arvostella mistään ja heidät tulisi nähdä automaattisesti jotenkin kauttaaltaan hyveellisinä ihmisinä. Ei siitä montaa kuukautta ole, kun esim. eduskunnan ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja ehdotti kadun nimeämistä Helsinkiin yhdelle murhatulle venäläisnationalistille.

En oikein ymmärrä tuollaista ajattelua. Ja samaan hengenvetoon totean nyt varmuuden vuoksi, että kyllä, Putin on tämän hetken maailman vaarallisin sekopää ja Ukrainaa tulee tukea aseellisesti voittoon asti. Samalla sodan loppuhinnasta tulee tehdä Venäjälle niin kallis, että tuo vuosisatojen aikainen oman harhaisen yli-ihmisyyden voimin tapahtuva naapurimaiden terrorisointi saadaan päättymään. Ja se ei pääty tähän sotaan, vaan myös kyllin määrätietoiseen sodan jälkeiseen politiikkaan, jossa esim. sotakorvausten maksaminen, poliittisen järjestelmän uudistaminen ja tiettyjen kansainvälisten velvoitteiden toteuttaminen muutakin kuin paperilla nähdään reunaehdoiksi sille, että Venäjän ja lännen välejä voidaan alkaa korjaamaan.

7 tykkäystä

Minulla olisi pyyntö Juhalle. Voisitko lopettaa viesteihini vastaamisen. Olet senverran harrastanut törkeyksiä minua kohtaan, että olen mielestäni oikeutettu tähän pyyntöön. En lue viestejäsi, vaan olen hiljentänyt ne.

World Village Festival Talks and Discussions programme speaker Illia Ponomarenko denies allegations of extremism - Maailma kylässä -festivaali (maailmakylassa.fi)

Ponomarenko has directly denied his involvement in Azov or any other far-right movement or ideology. For example, he posted the following on X on 28 June 2022:

– I’ve never been linked, officially or non-officially, with anything like the Azov. By any means.

He commented on the allegations to the festival organiser and to the sponsor of his visit, the Ministry for Foreign Affairs, in his message in April 2024:

– It’s somewhat strange for me to hear such things about myself. I’ve been a public figure for years and have never been known to support or spread any extremist ideologies, especially anti-Semitism, neo-Nazism, or racism.

However, Ponomarenko says he is fully aware of, for example, bots spreading propaganda associating false allegations with him on social media. The theme of Ponomarenko’s appearance at the festival – information influence in the context of war – is therefore also reflected in his own profile as a person.

8 tykkäystä

Maailma kylässä hommaa edustavan Salla Peltonen oli vastannut tämän “palestiina ym. sekalainen-porukan” syytöksiin näin (suomennos)

Olemme tehneet kaikkemme tutkiaksemme sen, mistä Ponomarenkoa järjestöt syyttävät. Emme löytäneet mitään todisteista, joiden perusteella hänet pitäisi sulkea festivaalin ohjelmasta. Häntä ei ole ole syytetty tai tuomittu sotarikoksista tai muista rikoksista, ja hän on myös henk.koht. kiistänyt väitetyt äärioikeistoyhteydet.

“Palestiina ym. sekalainen-porukan” syytöslauselmaan oli laitettu todisteina viittejä väitetystä Azovilaisuudesta. “Raskattavin” lienee tämä Illia Ponomarenko :ukraine: on X: “Brothers in arms. It was a fine day in August 2017 when Azov guys consecrated me an artillery guy #Ukraine #Donbas #Azov @Polk_Azov https://t.co/rDo0q0EKOW” / X

Tämän lisäksi oli kerätty kaikki mahdolliset Ponomarenkon viestit, jossa esiintyy sana Azov esim seuraavat suomennettuna

Ja jotkut olivat varmoja, että Ukraina lupasi hyökätä Venäjän sotalaivoja ja rahtiliikennettä vastaan ​​Mustalla merellä ja Azovinmerellä …

Azovin komentaja, Mariupolin puolustusvoimien johtaja Denys Prokopenko, joka äskettäin vapautui louhinnasta, on palannut yksikköönsä.

144 ukrainalaista sotavankia on palannut Venäjän kanssa tehdyn vanginvaihdon seurauksena.
Mukana on 95 Azovstal-puolustajaa, joista 43 on Azovin rykmenttiä.
Suurin osa heistä loukkaantui

Lukuunottamatta ensimmäistä twitter-viestiä en löytänyt mitään siihen suuntaan vihjaavaa, että “palestiina ym. sekalainen-porukan” esittämissä twitter-todisteissa olisi mitään Azov-myönteisyyteen vihjaavaa. Päinvastoin viestit on tulkittavissa rintamakirjeenvaihtajan normaaliksi viestittelyksi.

Sen sijaan “palestiina ym. sekalainen-porukan” allekirjoituslistassa on mm. järjestö, joka tukee hirmuhallintoideologiaa eli kommunismia aivan häpeilemättä. Nopealla seulalla arvioituna ainakin usean allekirjoittajajärjestön yhteinen nimittäjä taitaa olla kytkös poliittiseen laitavasemmistoon.

29 tykkäystä

@Karibu toteaa viestissään (Euroopan turvallisuustilanne ja Venäjän aggressiot (Osa 3) - #9446 käyttäjältä Divinesia) Euroopan turvallisuus ja Venäjän aggressiot ketjussaan Finland Times nimisen julkaisun levittävän Kiinan propagandaa. Finland Timeshan toteaa Ponomarenkon julkisesti “ylistäneen” Azovia, mistä todisteena he esittävät aiempaan viestiin linkkaamani twiitin. Finland Times on ainut enkun kielinen julkaisu, joka uutisoi Suomi-lähtöisesti. He toteavat juttunsa ingressissä, että yli 20 suomalaista organisaatiota on voimakkaasti kritisoinut äärioikeistopuhujan kutsumista Suomeen. Uskoisin, että Finland Timesia lukevan ulkomaalaisen mielikuvissa suomalainen organisaatio on kohtuullisen luotettava ja neutraali, jolloin viesti välittynee varsinkin suomea taitamattomalle Suomessa vierailevalle lukijalle niin, että useat varteenotettavat tahot Suomessa ovat vakuuttuneita Ponomarenko äärioikeistolaisuudesta ja en ihmettelisi ihmetystä herättävän, jos mielikuvaksi muodostuu, että Suomen ulkoministeriön tilaisuudessa on puhujana “äärioikeistolainen”.

Koska näihin väitteisiin Suomeen kutsutun Ponomarenkon äärioikeistokytköksistä näyttäisi olevan linkittynyt myös Kiinan Kommunistinen Puolue CCP Finland Timesin kautta, alkoi kiinnostamaan mitä tarkalleen ovat nämä Suomessa syytöksiä esittävät ja protesteja tehneet järjestöt.

Viestihän on laitettu SUMUD -The Finnish Palestine Network nimisen järjestön nettisivuille, joilla olevassa jutussahan todetaan näin: “…ilmoitamme vastustavamme äärioikeistolaista ideologiaa ja käytäntöjä sekä rasismia ja syrjintää, kuten antisemitismiä, islamofobiaa, romanien vastaista rasismia ja LGTBI-vastaista vihaa. Siksi pidämme Ponomarenkon esiintymistä Maailma kylässä -festivaaleilla syvästi ongelmallisena.”

SUMUD toteaa sivuillaan olevansa intersektionaalinen organisaatio, joka työskentelee Israelin apartheidin, miehityksen ja kolonialismin lopettamiseksi sekä Palestiinan ihmisoikeuksien ja poliittisten oikeuksien toteuttamiseksi. Wikipedia tietää kertoa, että kesällä 2023 perustetun järjestön puheenjohtajana toimii suomalaispalestiinalainen näyttelijä ja käsikirjoittaja Noora Dadu. Varapuheenjohtajina toimivat tutkijat Majed Abusalama ja Syksy Räsänen, joka on mm. viitannut Ukrainan tilanteeseen sisällissotana kesällä 2022. Wikipedian mukaan itse sumud sanana viittaa palestiinalaiseen vastarintaan ja sen on sanottu vastaavan suomalaista sisu sanaa. Julkisista lähteistä en löytänyt mistä Sumud saa rahansa.

Allekirjoituslistassa on seuraavana Catalysti niminen järjestö, joka nettisivujensa mukaan on transkulttuuritaiteilijoiden intersektionaalinen aktivismiverkosto. Nettisivuista saa käsityksen, että kyseessä on erityisesti Suomessa toimivien ulkomaisten taiteilijoiden yhdistys.

Colectivo Armadillo Suomi tukee Zapatisteja eli Meksikon hallitusta vastaan sodassa olevien äärivasemmistolaisia.

Dept for climate vaatii “finanssikolonialismin lopettamista”. Järjestö ottaa kantaa Palestiinan tilanteeseen Facebook sivuillaan seuraavasti “The climate debt movement stands in solidarity with the Palestinian resistance and condemns the genocide that Israeli is carrying out!”

Demokraattinen sivistysliitto ry on 80-luvulla vähemmistökommunistien perustaman demokraattisen vaihtoehdon jäänne. Toisin sanoen taistolaiskommunistien jäännejärjestö. Sen yhteistyökumppaneita SKP:n lisäksi ovat Kansan Raittiusliitto, Kulttuurityöntekijäin Liitto, Tapaturma- ja sairausinvalidien liitto, Asukasliitto ja Suomen Rauhanpuolustajat. Järjestöä rahoittaa opetusministeriö. Tarjoaa kursseja Suomessa Marxismista.

NN:n tekemän maisterityön mukaan “Earthbound Lovers, a curatorial project and site-specific exhibition series curated by NN and MM. In this thesis we contextualise the two group exhibitions we organised in 2023, reflect on the project and deepen our understanding of the concepts, sites and paradigms that the project touches upon…” Eli vähän vaikea päästä perille mistä tässä on kysymys muusta kuin taideteoksesta.

Feminist Culture House on nettisivujen perusteella lähinnä ulkomaalaistaustaisten taiteilijoiden 2018 perustama yhdistys.

ICAHD Finland on EU:ltakin rahaa saanut ihmisoikeusjärjestö, jonka tavoitteena on Israelin miehityksen ja apartheidin lopettaminen. ICAHD sanoo käyttävänsä ei-väkivaltaista suoraa toimintaa.

Kairos Helsingistä ei paljon löydy netistä, mutta Instagramissa on todettu Kairoksen olevan yhteisön projekti, joka liittää yhteen taiteen ja aktivismin: “Kairos is a community project, producing events in Helsinki that tie art with activism and community.”

Kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila ry. on vuonna 1936 perustettu suomalainen vasemmistolainen kulttuurijärjestö. Aikoinaan ollut lähellä SKDL:ää, SKP:tä ja taistolaisia.

Kommunistinuoret ry kertoo edustavansa “punaisinta nuorisotoimintaa”. Päämääränä on sosialismi ja kommunismi ja NATOsta irtaantuminen sekä säätely ja kolmas juridinen sukupuoli. Yhdistyksen manifestin mukaan matka kohti fasismia on pysäytettävä ja Ry vaatii rasististen ja äärioikeistolaisten ajatuksien kitkentää poliisista. Oma huomioni, että kuulostaa lapsuuteni taistolaiskommunistitarinoilta.

NO NIIN Magazine on kuukausittain ilmestyvä (taide)verkkojulkaisu.

Suomen Palestiinalaisten Siirtokuntayhdistys ry PALCIF näyttäisi oleva “From the river to the sea” mielenosoitusten järjestäjätaho. 13.10. Verkkouutisissa julkaisustussa artikkelissa sanovat, että “heillä ei ole mitään kytköstä Hamasiin”.

Suora laina POC-lukupiiri ry nettisivulta: “POC-lukupiirin ensisijaisena tarkoituksena on lisätä POC-kirjailijoiden teosten näkyvyyttä sekä tarjota vertaistukea ja parempaa representaatiota POC-tyypeille Suomessa. Hankkeen pääkanavana toimii Instagram. Lisäksi ylläpidämme Tiktok-tiliä ja löydymme Facebookista. Kaikkialla sosiaalisessa mediassa olemme @poc_lukupiiri.”

Ruskeat tytöt Ry: “Yhdistys, akatemia ja ensimmäinen suomenkielinen kulttuurimedia Ruskeilta Tytöiltä Ruskeille Tytöille.”

Punainen Sateenkaari on Suomen kommunistisen puolueen LHBTQIA±työryhmä. Toimintaa systeeminmuutoksen, yhdenvertaisuuden ja ihmisoikeuksien eteen.”

Spartacus-säätiö on vuonna 1989 rekisteröity säätiö, jonka tarkoituksena on edistää ja tukea kommunistisen ja työväenliikkeen poliittista, opinto- ja tutkimus-, kulttuuri-, tiedotus- ja kansainvälistä toimintaa. Saanut rahoitusta mm. palkansaajasäätiöltä, jonka juuret ovat konkurssiin menneen STS-pankin konkurssipesässä (jakaa 1,5 milj. euroa vuosittain).

Students for Palestine Finland on opiskelijoiden mielenosoituksia järjestävä taho.

Ubuntu Film Club on Itä-Helsingissä syntynsä saanut elokuvakerho.

UrbanApa on antirasistinen and feministinen taideyhteisö.

Vantaan Rauhanpuolustajat ry on yllä mainitun Rauhanpuolustajien jäsenjärjestö. Wikipedian mukaan Rauhanpuolustajien puheenjohtaja on Markku Kangaspuro ja se saa rahoitusta opetusministeriöltä. Rauhanpuolustajat on aikoinaan kuulunut Neuvostoliitto-johtoiseen Maailman rauhanneuvostoon. Taistolaisilla oli vankka asema Rauhanpuolustajissa. Ydin-lehdessä väitettiin vuonna 1984, ettei järjestön kymmenien palkkatoimitsijoiden joukkoon ollut koskaan kelpuutettu kuin “yksi ainoa ei-taistolainen”. Naton toimintaa vastustettiin, mutta ei kritisoitu Neuvostoliiton toimintaa.

27 tykkäystä

Ihmettelen , ettei tämä ole ylittänyt ketjun uutiskynnystä. Moni aktiivi tässä ketjussa on kapeakatseisesti sitä mieltä, että Israelilla on oikeus tuhota Hamas huolimatta siviiliuhreista tai siitä mitä konfliktin pitkittyminen tarkoittaa Israelille. Kansainvälinen painostus kasvaa koko ajan, Israel menettää tällä hetkellä tukijoita. On eri asia tehdä se mikä on oikeutettua, kuin tehdä se mikä on järkevää, vaikka pitäisikin lukuisia siviiliuhreja oikeutettuna.

Israel siirtää palestiinalaisia Rafalin alueelle " turvavyöhykkeelle", Hamas ampuu raketteja tältä vyöhykkeeltä ja Israel iskee tälle vyöhykkeelle. Tämä meni juuri niinkuin Hamas suunnitteli. Hamas ei välitä siviiliuhreista, tällä hetkellä Hamas suunnittelee siviiliuhrit ja Israel toteuttaa. Lopputulos palvelee Hamasin päämääriä.

8 tykkäystä

Onko Hamas tai Israel viime aikoina kertonut, mitkä niiden tavoitteet tässä tilanteessa on? Eli mitä Hamas hakee iskuillansa, mitä Israel tavoittelee?

Panttivankien vapauttamisesta on Israelin osalta puhuttu, luulevatko he, että panttivangit tällä ohjusten roiskimisella vapautetaan? Jos puolestaan haluavat tuhota koko Hamasin, niin on kai tapettava kaikki Palestiinan siviilitkin, koska Hamasin “taistelijat” piilottelevat siviilien joukossa?

Luuleeko Hamas puolestaan heikentävän jotenkin Israelin asevoimia iskuillansa? Vai mitä ihmettä he niillä hakevat?

En jotenkin näe/löydä tämän sodan logiikkaa, vaikka yritän molempien osapuolien kautta sitä peilata. Tietävätköhän enää edes itse, miksi soditaan ja mitä tavoitellaan…

4 tykkäystä

Pitkälti omia mielipiteitä, joita on poimittu ja rakennettu ties mistä lähteistä.

Israelin kohdalla tavoite on mun mielestä monimutkainen. Jonkinlaista tasapainoa haettanee pienemmistä tavotteista, jotka ovat osittain ristiriitaisia tai perustuvat vähintään eri aikaperspektiiveihin:

  • Kosto, jotta Hamas ei iskisi jatkossa. Onko tämä sitten realistista tai toimivaa?
  • Kosto, jotta näytetään kotirintamalle vahvaa johtamista.
  • Tulevien iskujen vähentäminen Hamasia heikentämällä. Voi lyhyessä juoksussa toimiakin, mutta eiköhän nuo rakenna uuden iskukyvyn sitten vaikka 10 vuodessa.

Jos miettii, että miten Hamas voisi tuhota Israelin, sehän on heidän tavoitteensa, niin tosiaan asevoimiaan eivät kykene haastamaan. Mutta pitkässä juoksussa jos tekevät israelilaisten elämästä riittävän turvatonta, niin nämä voivat muuttaa muualle. Monilla israelilaisilla on kuitenkin koulutusta ja kielitaitoa, eivätkä kovin kauaa sitten asuneet Euroopassa tai Yhdysvalloissa. Eli on ihan mahdollista, että Israelista lähtisi joukkopako rakentamaan elämäänsä rauhallisempiin maihin. Mikäli näin käy, niin maa ymmärrettävästi heikkenee, jonka lisäksi kyseessä on demokraattinen maa suurella arabivähemmistöllä, jolloin arabien poliittinen valta kasvaisi, joka taas voi johtaa Hamasille edullisempaan lopputulokseen.

8 tykkäystä

Minusta Hamaksen “logiikka” on hyvin selvä ja pahasti pelkään, että kostonhimossaan Israel on mennyt pahaan ansaan. Oheisesta Hamas-johtajan puheesta selviää miten Hamas ajattelee. Tuskinpa Hamas välittömästi kuvittelee päihittävänsä Israelin asevoimia. Päinvastoin. Mitä rajummin Israel iskee, niin sitä enemmän asiat rullaavat Hamaksen haluamalla tavalla. Tavoite on saada mielipide kääntymään Israelia vastaan ja loppujen lopuksi “tehdä hyvää ihmiskunnalle hävittämällä syntiset sionistit maailmasta”.

Tappiot taistelukentällä lisäävät rahallista tukea Hamakselle ja rivien välistä on helppo lukea, että siviilien kärsimykset ovat Hamasjohtajien logiikan mukaan voittoja siinä sodassa, joka käydään gazalaisten/länsirantalaisten mielissä, mediassa, sosiaalisessa mediassa, nuorten mielissä ympäri maailman, yliopistoissa, oikeusasteissa, mielenosoituksissa, YK:ssa, valtioiden hallitusten suhtautumisessa jne…

Lopullinen tavoite on antisemiittinen / antisionistinen yhden islamistivaltion malli.

From the river to the sea and from the south to the north and annihilation of sinful Zionists, which is good for mankind.

Hamas Leader Abroad Khaled Mashal: We Thank The Great ‘Student Flood’ At American Universities (youtube.com)

3 tykkäystä

Salman Rushdie ei ole koe palestiinalaisvaltiota hyvänä ideana :

Right now, if there was a Palestinian state it would be run by Haman and that would make it taliban like state.

https://x.com/darrengrimes_/status/1792638774729417109

3 tykkäystä

Blomman streamissä oli pointti että sota palvelee myös Israelin pääministeriä, joka haluaa roikkua vallassa. Heti kun sota loppuu ja tilanne normalisoituu alkaa likapyykki siitä, miten 7.10 isku pääsi tapahtumaan. Tämän selvittelyn jälkeen Nethanjahu tuskin on puikoissa.

8 tykkäystä

Ihmiset (fiksutkin) tuntuvat olevan ihmeen kujalla taustoista.

Itsekkin olin ennenkuin luin nämä:

99% ei tule lukeen näitä, mutta ehkä joku lukee.

9 tykkäystä

Tämä on tosiaan hyvin monimutkainen konflikti, ja ainakin itse olen joskus sortunut muodostamaan liian vahvoja mielipiteitä liian heikkojen tietojen pohjalta (ehkä teen sitä edelleen). Vaatii aika paljon paneutumista asiaan kummankin osapuolen näkökulmasta, jos haluaa yrittää muodostaa puolueettoman mielipiteen ja ymmärtää miksi yksilöt ja ryhmät toimivat niin kuin toimivat siellä.

Itse tykkään ajatella, että ihmiset toimivat suunnilleen rationaalisesti ja valitsevat käsillä olevista vaihtoehdoista jonkun itselle ja läheisille hyvän (tai vähiten huonon). Tässä konfliktissa mikään vaihtoehto ei ole kovin hyvä kaikkien kannalta:

  1. Yhden valtion malli
  • Tämä olisi aika hyvä palestiinalaisten kannalta, koska heitä on enemmän (etenkin jos naapurimaissa asuvat pakolaiset pääsevät palaamaan).
  • Samasta syystä tämä malli on aika ongelmallinen juutalaisten kannalta, jos ajatuksena on että he tarvitsevat yhden oman valtion, jossa ovat suojassa vainoilta.
  1. Kahden valtion malli
  • Palestiinalaisten kannalta esim. vuoden 67 rajoilla kaksi pientä maaplänttiä on vähän pettymys, jos heidän mielestään (ehkä perustellustikin) Israel on perustettu heidän mailleen lupaa kysymättä. Onko puolustettavissa, jos Israel muuttaakin mieltään? Toimiiko ekonomisessa mielessä? Miten suuri osa on valmis hyväksymään? Miten suuri osa haluaa yrittää ottaa enemmän aseellisesti?
  • Israelin kannalta tämä on myös vähän riskialtis: 67 rajoilla Israel on aika kapea keskeltä. Onko puolustettavissa, vai pitäisikö IDF:n säilyttää etulinjat idempänä Länsirannan puolella? Onko järkeä antaa edellisissä sodissa verellä ostettuja alueita takaisin, jos ei ole takuita että Hamasin kannatus laskee sillä riittävästi?
  1. Status quo
  • Huono palestiinalaisten kannalta, jos ajatuksena ei ole pitää konfliktia kytemässä ja toivoa että tulevaisuudessa avautuu ikkuna vaihtoehdolle numero 4.
  • Toimii ehkä paremman puutteessa Israelin näkökulmasta, jos saavat pidettyä Hamasin tarpeeksi kurissa. Onnistuuko? Isona ongelmana on että he joutuvat käytännössä ylläpitämään apartheid-järjestelmää, joten eivät voi olla kunnolla länsimainen oikeusvaltio, vaikka haluaisivat. Mainehaitta kansainvälisesti.
  1. Etninen puhdistus
  • Eettisesti ongelmallista riippumatta kumpi puhdistaa kumman pois. Valitettavasti tämä vaihtoehto taitaa nostaa suosiotaan, jos/kun usko muihin vaihtoehtoihin hiipuu.
15 tykkäystä

The Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR) eli palestiinalainen 1993 perustetun tutkimusorganisaation suorittaman mielipidekyselyn mukaan (muutamia poimintoja, raportti lopussa)

  1. Kannatus Hamasin päätökselle aloittaa hyökkäys 7. lokakuuta nähdään aiempaa oikeammaksi Gazan kaistaleen arabien keskuudessa (71% pitää sitä oikeana)

  2. 78% sanoo, että vastaajalla on perheen (tai varmaankin suvun?) jäsen on joko kuollut tai haavoittunut tässä sodassa

  3. 19 prosenttia gazalaisista sanoo pääsevänsä paikkaan, jossa he voivat saada apua (ruokaa yms.). Toiset 77 % sanovat pääsevänsä, mutta suurella vaivalla tai riskillä, ja 4 % sanoo, että he eivät pääse.

  4. Suurin osa ei usko Hamasin tehneen hirmutekoja

  5. 56% gazalaisista uskoo Hamasin voittoon. 52% gazalaisista toivoo Hamasin olevan vallassa sodan jälkeen.

Public Opinion Poll No (91) | PCPSR

17 tykkäystä