LapWall - Puuelementoinnin edelläkävijä

Olipa kyllä tosiaan hyvä tuo toimitusjohtajan katsaus. Jäin miettimään, että raportoiko Lapwall liikevaihdon jakaumaa yksityisen ja julkisen sektorin välillä? Videolla ei taidettu tätä mainita.
Tämä kiinnostaa sikäli, että saisi jonkinlaisen käsityksen siitä kuinka ison katalyytin yksityisen rakentamisen elpyminen sitten aikanaan yhtiölle antaa.

9 tykkäystä
19 tykkäystä

Edellisen artikkelin teksti vastaa myös omaa kokonaiskuvaa siitä, että ympäristötrendi ei kunnolla näinä aikoina etene. LapWallin osalta toki on huomioitava, että nykyisellä portfoliolla puukerrostalojen kysynnän jopa markkinaa pahempi sakkaaminen ei oleelliseti haittaa, kun asumiseen liitännäiset seinäelementit menevät käytännössä kokonaan mataliin koteihin eli omakoti- ja rivitaloihin.

Tänään julkaistiin myös RT:n suhdannekatsaus (täällä). Kovin on synkkää asuntosegmentissä.

20 tykkäystä

Tällainen tuli vastaan Twitterissä.

Alkuvuodesta:

Alkaneena vuonna 2024 kova talvi vaikuttaa työmailla töiden etenemiseen, mikä osaltaan tulee näkymään alkuvuoden luvuissa. Vuonna 2024 asuntorakentamisen palaamista normaalille tasolle ei ole vielä näkyvissä. Matalaan rakentamiseen odotetaan pientä piristystä, mutta kokonaisuudessaan vuosi 2024 tulee olemaan vielä asuntorakentamisen osalta hiljainen. Liike-, teollinen- ja julkinen rakentaminen pysyvät tyydyttävällä tasolla. Pyrimme antamaan taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2024 puolivuosikatsauksen yhteydessä.

LEKO-järjestelmä pähkinänkuoressa:

”Kiteytettynä LAPWALL LEKO® -elementointijärjestelmä kattaa kaiken suunnittelusta asennukseen. Kyseessä on hiottu prosessi, jonka osana on sekä palvelu, että elementtituotteet. LAPWALL LEKO® -elementointijärjestelmässä voidaan helposti valita elementointiaste, eli mitä kaikkea rakennuksesta halutaan elementoida. Elementointijärjestelmä sisältää noin 50 vakiotuotetta, joilla sekä suuret että pienet rakennukset voidaan elementoida kustannustehokkaasti.

Asiakkaan näkökulmasta toiminnan helppous korostuu, ja asiakas tietää täsmälleen mitä on saamassa, millä aikataululla ja mihin hintaan.”

Eri tuotteiden kapasiteetista ja potentiaalista:

Investoinnin avulla pystymme vastaamaan markkinoiden kysyntään (uuden Pyhännän) tehtaan teoreettisen kapasiteetin ollessa 60 miljoonaa euroa.

Tämän lisäksi markkinoilla on tällä hetkellä paljon jakamatonta kysyntää, arvioidemme mukaan normaalitilanteeseen verrattuna noin 40 miljoonaa euroa. Tästä jakamattomasta kysynnästä aiomme ottaa osamme.

Olemme kehittäneet tuotetta ja toimintaa sillä tavalla, että meillä alkaa olemaan valmius tehdä 50 miljoonan euron liikevaihtoa kattoelementtien puolella.

Varsinaisena taloudellisena tavoitteenamme on saavuttaa 70 miljoonan euron liikevaihto vuoden 2026 loppuun mennessä, mutta luomme kuitenkin edellytyksiä sille, että voimme kattoelementtipuolella tehdä 50 miljoonan euron liikevaihtoa ja samaan pyrimme seinäelementtipuolella.

Menin toimitusjohtajan sutkautuksista täällä ja Twitterissä kuultuani itsekin innostumaan LapWallista sen verran, että kuuntelin viime viikonloppuna pari-kolme tuntia toimitusjohtajan juttuja eri tilaisuuksista. Lukaisin päälle vielä muutaman raportin ja pyörittelin lukuja vähän Excelissä.

Kuvittelin, etten ihan ihan helpolla suostu raksasektorista innostumaan, mutta kieltämättä aika mielenkiintoiselta tämä näyttää ja pitää kirjoitella näkemyksiä vähän pidemminkin joku päivä.

39 tykkäystä

Voitonjakopolitiikassa ennustettavuus on eri kokoisille omistajille arvokasta.

Minusta olennaisen huomion teemaan antoi LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen yhtiökokouksessa 12.3.2024, video kohdasta 8 min. https://www.youtube.com/watch?v=hFz8drI3X4w&t=1108s

Sinkon osinkonäkemyksessä on vinha perä (salkunrakentaja.fi)

4 tykkäystä

Tämän päivän Talouselämässä (12.4.2024) juttu LapWallista, sivut 42–47.https://www.talouselama.fi/viikko/15-2024

2 tykkäystä

Olisiko pientä referaattia meille joilla ei ole tilausta? Onko artikkelissa mitään uutta?

10 tykkäystä
3 tykkäystä

Eipä juuri. Vahvistaa jo muodostunutta käsitystä kilpailutilanteesta ja kilpailueduista. Lapwall odottaa kilpailun kiristyvän koska markkina siirtyy kohti tehdasvalmisteisia. Which is nice :grin:

3 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu LapWallista, ei erityisempää uutta tarkemmin yhtiötä seuranneille. :slight_smile:

Haastavasta viime vuodesta huolimatta yhtiö luottaa kasvuun tulevina vuosina.

LapWall tähtää tavoitteen mukaisesti 70 miljoonan euron liikevaihtoon vuonna 2026. Pekkarinen korostaa jatkuvien robotiikka- ja automaatioinvestointien merkitystä, jotka parantavat kustannustehokkuutta ja työn mielekkyyttä.

Kasvua tukevat jo tehdyt viime vuosien yrityskaupat ja yhteistyösopimukset. Yhtiö osti kaksi vuotta sitten Termater-liiketoiminnan Vetelistä. Kaupan jälkeen yksikköön on investoitu kaksi miljoonaa euroa 2022-2023 sisältäen muun muassa tuotantoteknologiaa ja maanrakennustöitä.

Alaotsikot:

  1. Kovat kasvupanostukset
  2. Tehdastuotanto tuo kilpailuedun
  3. LapWall odottaa voimakasta kasvua lähivuosina
11 tykkäystä

LapWall Oyj on tänään päättänyt antaa taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2024.

Taloudellinen ohjeistus vuodelle 2024

Näkymien selkeytymisen johdosta LapWall on tänään päättänyt antaa taloudellisen ohjeistuksen vuodelle 2024.

Yhtiö arvioi, että sen liikevaihto vuonna 2024 on 43–48 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman liikearvon poistoja (EBITA) 4,3–4,8 miljoonaa euroa.

https://view.news.eu.nasdaq.com/view?id=b73696a5d26cdafb0978d2e0d1390ddd0&lang=fi&src=listed

Pitkälti Viljakaisen ennusteisiin menee:

kuva

24 tykkäystä

Antin tulevien vuosien ennusteita kun katson niin siellä ei yritysarvo nouse. Eikö kuitenkin tehtaaseen pidä ottaa melko paljon velkaa ja tämä nostaa yritysarvoa? Samalla kuitenkin jaetaan osinkoakin pihalle.

Yritysarvo:
24e 45M€
25e 48,5M€
26e 43,8M€
27e 37,6M€

1 tykkäys

-Nostaisin kohokohdiksi liikevaihdon melkein +10% kasvun tälläisessä ympäristössä

-Tilauskanta vertailukauteen +19,7%

Uutta isoa investointia Pyhännälle kommentoitu näin:

"Merkittävä askel kohti tätä tavoitetta on otettu päättäessämme käynnistää yhtiömme historian suurin investointi Pyhännälle. Investointi on arvoltaan noin 19 miljoonaa euroa.

Hanke on edennyt suunnitelmien mukaisesti ja maanrakennustyöt käynnistyvät lähiviikkojen aikana. Toteutettava investointi parantaa LapWallin kilpailukykyä merkittävästi, ja uskommekin entistä useamman rakennusliikkeen luopuvan omasta elementtituotannostaan. "

29 tykkäystä

Juurikin näin! Lisäksi uusi ohjeistus antaa luottoa loppuvuoden kasvuun. Liikevoiton pitäis kasvaa noin +8% Q2, Q3 ja Q4, jotta päästään ohjeistuksen keskelle. Eiköhän pohjat ole nähty ja kasvu jatkuu parempana 2025 aikana.

7 tykkäystä

Lievä ylitys tosiaan Q1:ltä liikevaihdon, oikaistun liikevoiton ja uuden kaupan osalta. Kuluvan vuoden ennusteetkin olivat ohjeistushaarukoissa (tosin haarukoiden ylälaidoilla). Olosuhteisiin nähden siis ihan hyvä raportti, kun syklinen tilanne on edelleen mikä on.

Jarmon haastattelu on tässä ja päivitetty raportti tehdään @Tommi_Saarinen kanssa huomiseksi.

23 tykkäystä

Tuolta näyttää EV-ennusteet viimeisimmästä raportista katsottuna. :thinking:

Taustaoletuksena oli 19 MEUR:n investoinnista 1/3 velkaa, 1/3 tulorahoitus, 1/3 ELY-tuki.

11 tykkäystä

Lyödääs vielä Jarmon kommentti laskeneista myyntihinnoista mitä Antin haastattelussakin käsiteltiin.


https://twitter.com/jarmope/status/1784912146108735809

9 tykkäystä

Lisäyksenä Tommin toistaiseksi tuoreimpiin lukuihin ja investoinnin mallinnettuun rahoitusrakenteeseen huomautan, että mallissamme EV lasketaan vuoden lopun nettovelasta. Vuoden aikana se voi käydä korkeammallakin.

10 tykkäystä

Tommilta ja Antilta tuli uusi yhtiöraportti LapWallista. :slight_smile:

LapWallin Q1-raportti on mielestämme tulkittavissa rakennussektorin haastavaan kokonaiskuvaan peilattuna kevyeksi torjuntavoitoksi. Emme tehneet oleellisia ennustemuutoksia LapWallin lähiaikojen ennusteisiimme, mutta osakkeen riskitasoa olosuhteisiin nähden hyvä vuoden alku ja ohjeistuksen antaminen pudotti piirun. Odotamme yhä LapWallin yltävän ripeään tuloskasvuun yli rakennussyklin.

Raportista lainattua:

Tase on valmis suureen investointiin

Rahavirtaan ja taseeseen suppea liiketoimintakatsaus tarjoaa heikon näkyvyyden, mutta suurempia liikkeitä ei taseessa nähty omavarisuusasteen noustua vuoden lopusta aavistuksen 65 %:iin. Näin ollen yhtiön tase on hyvässä kunnossa kookasta Pyhännän 19 MEUR:n tehdasinvestointia varten. Odotamme yhtiön rahoittavan hankkeesta noin 70 % tulorahoituksella ja velalla, kun taas loppuosan rahoituksesta koostuu arviomme mukaan ELYkeskuksen tukirahasta.

12 tykkäystä
11 tykkäystä