Osakesijoittaminen

Leikkimielinen "osta ja unohda" -salkku

Tuolla toisaalla pohdin semmoista kuvitteellista tilannetta, että joutuisin jättämään sijoitukset pariksi vuodeksi ihan oman onnensa nojaan. En siis pystyisi hoitamaan niitä, en katsomaan niiden arvoja tms. lainkaan kahteen vuoteen.

Salkkuni olisi hyvin erilainen semmoisessa tilanteessa kuin nyt. Ensinnäkin luopuisin kokonaan suorista osakesijoituksista, koska mille tahansa yhtiölle voi tapahtua ihan mitä vain parin vuoden aikana (yrityskauppoja, jakautumisia, lunastuksia jne.). Eli rahastoilla / ETF:illä mentäisiin. Warren Buffetin neuvomana pitäisin aika ison painon Yhdysvalloissa, lisäksi pari sellaista aktiivista rahastoa, joiden sijoitustyyli sopii minulle pidemmälläkin aikajänteellä. Konkreettisesti salkkuni olisi tällainen:

  • S&P500-indeksirahasto / ETF
  • Yhdysvaltain pienyhtiöindeksirahasto / ETF
  • Seligson Phoebus -rahasto
  • PYN Elite -rahasto

Näillä mentäisiin, voisi useamman vuoden olla tekemättä mitään, edes noiden arvoja ei tarvitsisi pariin vuoteen katsoa. Jos oikein varman päälle haluaisin pelata korvaisin vielä nuo kaksi aktiivista rahastoa jollain koko maailmaan sijoittavalla ETF:llä.

Jännä ajatella, miten yksinkertaiseen ratkaisuun sitä päätyisi, jos olisi oikeasti passiivinen :smiley:

Tämä oli tällainen pieni leikkimielinen ajatusleikki mutta ihan jännää aivojumppaa. Onko kukaan muu teistä koskaan miettinyt asiaa tältä kantilta?

9 tykkäystä

varmaa ja turvallista. elämässä pitää kuitenkin ottaa riskiä, kun kaikki kuutenkin päättyy exitukseen. :wink:

3 tykkäystä

Hyvää pohdintaa… … sijoittamisen filosofia ja elämän tarkoitus taitaa olla hyvä aihe…
… molemmissa konkretia kannattaa, tai pilvilinnat ja korttitalot

Anyway, oiva kysymys!

Kopioisin härskisti lapseni salkun.

Spiltan Aktiefond Investmentbolag - 16.6%
Swedbank robur smabolagsfond - 16.6%
Tin Ny Teknik - 16.6%
JPM US Technology - 16.6%
Handelsbanken USA indeksi - 16.6%
Handelsbanken Kestävä energia - 16.6%

2 tykkäystä

USA:n osakeralli on vetänyt hyvin viime vuosina. Nyt valitettavasti alkaa olla aika, jolloin keisarin uudet vaatteet paljastuvat. P/B ja P/E - luvut ovat jenkeissä jo sellaisella tasolla, että niiden on pakko ennustaa joko Jeesuksen uutta tulemista tai isoa romahdusta. Juurikki ennustaa jäljempää vaihtoehtoa. Itämaisen ilosofian mukaan se, mikä menee ylös, tulee myös alas. Myös negatiivisen koron aika päättyy joskus omaan mahdottumuuteensa.

Onneksi Suomessa osakekuplaa on vain vähän - siis verrattuna. Kehoitan tarkastelemaan yllä mainittuja tunnuslukuja, mahdollisuutta kasvuun sekä riskiä, esim. pankkien kyseessä ollen annettujen luottojen kohteita. Mitä Juurikki ostaisi? Vinkit annettu, gvi.

4 tykkäystä

Vaikkapa

42,5% Spiltan investmentbolag
42,5% Seligson Top Brands
10% Ishares Global Clean Energy
5% Pyn Elite

Edit: luulen kyllä, että oma nykyinen salkku pärjäisi sekin kokonaisuutena ihan kohtuullisen mukavasti pari vuotta ilman ylläpitoa.

Oma yksinkertaisin “osta ja unohda” -salkku olisi:
100% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF - Dist (VGWL)

ETF pitää sisällään koko maailman, myös kehittyvät markkinat.
Tätä voisi pitää kuolemaan asti ja vaikka jättää jälkipolville.
Kyseinen tuotto-osuus ETF on erittäin epätehokas verollisesti, mutta pikkuinen kassavirta (quarterly) olisi mukavaa ja riippuen sijoituksen arvosta niin eläkkeellä ei välttämättä tarvitsisi tappaa lypsylehmää.

Jos ei halua kassavirtaa ja haluaa nauttia korkoa korolle -ilmiöstä niin:
100% Vanguard FTSE All-World UCITS ETF (VWCE).

1 tykkäys
  • BRK-A 50%
  • Seligson Brands 25%
  • Seligson Pharma 25%