Lifeline Spac I

Itse näen selväksi syyksi vähäiseen suosioon sen, että tätä ei mainostettu juuri ollenkaan. Ei Nordnetissä, facebookissa ei koskaan tullut mainosta vastaan (vastoin kuin monista muista anneista on tullut), Sijoitustiedossa ei ketjua, Inderesissä kerran etusivulla esittelyn verran, Dansken sivuilla piilossa ala-laidassa… Uskon, että jos tämä olisi ollut Nordnetissä, oli merkkaajia ollut ainakin kaksinkertainen määrä.

12 tykkäystä

Toki pitää paikkansa.

Esim. Hesari ja Kauppalehti, jotka varmaankin tavoittavat melko osan Suomen maksukykyisistä sijoittajista, esittelivät hanketta kuitenkin ihan näkyvästi. Eikä ollut näkymätön tässä Inderesissäkään, joka aika toimija alalla. Jne.

2 tykkäystä

Tästä ei myöskään kirjoitettu kauheasti yleisissä IPO tuuteissa. Ainoa minkä huomasin oli Omavaraisuushaaste ja siinä leimattiin erittäin kovan riskin lapuksi. Oma mielipiteeni on vähä riskisin IPO ikinä. No nämä on vain mielipiteitä. Onneksi osallitujia oli vähän ja sai melkein järkevän kokoisen position.

24 tykkäystä

Mukavan suoraviivaista toimintaa Lifelinen osalta. Ei turhaa hehkutusta ja yleisöantiin osallistuneelle rahat palautuneet tilille jo ennen kun osake treidaa pörssissä :+1:

10 tykkäystä

Ilman muuta itsekin iloinen, kun IPO:sta sai kerrankin jotain😊 Ja taustavoimat huomioiden yleiset SPAC- ja kasvuyhtiöriskit ovat niin alakantissa kuin voivat olla (mutta säilyvät toki aika koholla).

Jännitän itse ehkä eniten yhtä asiaa: yritysostomarkkinatkin käyvät lujilla kierroksilla ja lupaaviin ostokohdepuulaakeihin otetaan yhteyttä jopa viikoittain.

Miten ja minkälaisen kovan luokan ostokohteen Lifeline onnistuu haavimaan nykyisessä markkinatilanteessa järkevään hintaan?

Juuri tässä asiassa Lifelinen kovimman luokan taustajoukot voivat olla se ratkaiseva juttu. Yrityksensä myyvä ja Lifelinen kanssa itsensä kimppaan pistävä taho ei voi saada näytöiltään kilpailukykyisempää partneria.

7 tykkäystä
12 tykkäystä

Tämä hyvän tai mieluiten loistavan kohteen löytäminenhän on se suurin haaste kansainvälisillä SPAC-markkinoilla tällä hetkellä. Jopa SPAC-kuningas Chamath kärsii siitä ja hänen SPACinsa ovat tippuneet kympin pintaan, kun diilejä ei kuulu. Tietysti suhteet niiden diilien suhteen eniten vaikuttaa ja yksikään jenkki-SPAC ei ole saanut vielä listattua erinomaista kohdetta Skandinaviasta (Freyeriä kai voitanee pitää tähän mennessä parhaimpana, mutta valuaatio liian korkea, mikä näkyy huonona kurssikehityksenä).

1 tykkäys

Joo ei instikat halunneet tähän enempää väkeä apajille, mentiin aika matalalla profiililla.

Mutta nyt kauppa käynnissä ja ostin ne lisää mitkä jäi saamatta IPO:ssa.
Nyt annan mestareiden muuttaa 500kpl:n nippuni kullaksi.

2 tykkäystä

Yksityisenä ei saanut instikkapuolelta mitään. Merkinnän tekemiseen kyllä meni Danskessa noin tunti (käsittämättömän hidasta papereiden skannailua sun muuta ikiaikaista).

Seuraavassa Lifelinen spacissa voisivat ensinnäkin nostaa yleisön osuutta osakkeista (minimissään sinne 750000 osakkeeseen saakka kuten Viralalla).

Lisäksi yleisön maksimerkinnän voisi ainakin kaksinkertaistaa 200000e saakka, miksei vaikka 300000e saakka.

2 tykkäystä

Ennen yhtiöesittelyvideon katsomista ennakkoasenteeni oli tämä: jos sieltä tuodaan Spacin kautta jokin uusi Rovio listoille, niin ei kyllä tosiaan kiinnosta. Jäi sitten anti itseltä väliin. Videon katsomisen jälkeen olen nyt kyllä vakuuttuneempi, että sieltä tulee hyvä yhtiö listoille. Riskiä kuitenkin on toki. Tuleva yhdistyminen voidaan tehdä valuaatiolla esim. 500 miljoonaa euroa ja sitten vuoden päästä kohdeyhtiön kasvunäkymä muuttuukin huonommaksi ja tappioputki jatkuu. Sen jälkeen valuaatio voi täysin perustellusti ollakin vaikka 250 miljoonaa euroa ja osakekurssi romahtanut.

Tämä siis tilanteessa, jossa yhdistyminen on tehty ja 2 vuoden päästä huomataan, että ei tämä kohdeyhtiö sitten kuitenkaan tule menestymään kun maailma muuttui väärään suuntaan…

Jos tätä saa yleisen kurssiromahduksen yhteydessä kympillä ennen yhdistymistä, saatan kyllä pienen siivun ostaa tuolloin.

2 tykkäystä

“Yleensä sijoittajat eivät maksa täyttä hintaa firman pankkitilillä olevasta eurosta, mutta Lifeline-spacin tapauksessa kympistä ollaan valmiit pulittamaan reilut 11 euroa”

6 tykkäystä

“Suomalainen ruokakuljetuksia järjestävä Wolt-yhtiö myydään yhdysvaltalaiselle verkkokauppayhtiö DoorDashille.
Kauppahinta on noin 7 miljardia euroa, Wolt kertoo tiedotteessaan.”

Lähteenä Taloussanomat

Näin ollen Wolt voidaan laskea pois kuvioista.

19 tykkäystä

Lifeline Venturesillehan tämä on iso sulka hattuun myös. Tällainen keissihän olisi aivan unelma tähän Lifelinen SPAC:iin osallistuneille. Saa nähdä reagoiko jopa kurssi huomenna tuohon uutiseen.

7 tykkäystä

En nyt näe, miten tämä SPACin omistajille on hyvä asia?

10 tykkäystä

Woltti oli poissa kuvioista alusta lähtien, SPACin varat eivät riitä kovinkaan ison valuaation pumpun ostoon.

1 tykkäys

En ole paljoa perehtynyt SPACeihin, mutta eivätkö SPACit pystyisi tuomaan isompiakin firmoja pörssiin, jos tarpeeksi iso osa osakkeista jää alkuperäisen firman omistajille? Wolt 7mrd valuaatiolla toki liian korkea, mutta joku 300-500m€ firma voisi vielä olla ihan mahdollinen.

3 tykkäystä

Käsittääkseni Virala-SPAC:in ja Purmon tapauksessa tehtiin juuri näin. Purmon pääomistajat pysyivät sellaisena. Tosin aikovat hiljalleen pienentää omistusosuuttaan.

Tätä taustaa vasten Lifelinen pörssiin tuoma firma voi periaatteessa olla vähän isompikin. Koko tuskin voi silti olla itsetarkoitus.

3 tykkäystä

Tuon vaihtoehdon lisäksi SPAC voi tehdä suunnatun osakeannin kohdeyhtiölle, jolloin kauppa tapahtuisi ainakin osin osakevaihdon tyyppisesti. Eli vanhan firman osakkeet Lifeline SPAC I:n taseesta mitätöidään, mutta vanhoja omistajia on mukana omistamalla Lifeline SPAC I:n osakkeita. Lifeline SPAC I:n markkinointimateriaaleissa on esimerkkinä suunnattu anti, joka on suuruudeltaan 30 miljoonaa osaketta.

2 tykkäystä

Spacit tekevät aina näin eivätkä koskaan osta lähellekkään enemmistöä kohdeyhtiöstä. 100miljoonan SPACille kohdeyhtiön kokohaarukka on hihalukemana 500milj - 5miljardia. Jos mennään tuonne haarukan yläpäähän niin usein haetaan vielä yksityistä lisärahoitusta kylkeen. En tiedä mahdollistavatko Lifelinen ehdot tätä mutta USA:n puolella lähes aina löytyy ns. PIPE rahoitus jonka voi mieltää tavallaan osakeanniksi.

5 tykkäystä

Osta.

Varhaisen vaiheen kasvuyhtiöihin sijoittaminen on aina suuri riski, mutta sen vuoksi myös tuotot voivat olla suuret. Tämän todisti ruokakuljetusyhtiö Woltin myynti Yhdysvaltoihin. Kauppa on yksi Suomen taloushistorian suurimmista yrityskaupoista. Vahvasti tappiollinen yhtiö on tähän asti elänyt suurilla unelmilla, startup-yrittäjien vimmalla ja pääomasijoittajien rahalla.

Yhtiön takana olevia voimia löytyy myös Lifeline SPAC I -kuoriyhtiöstä. Yhtiön osake on selvästi yli listautumishinnan, vaikka ostettavasta yhtiöstä ei vielä ole mitään tietoa. Yksityissijoittajalle yritysostoa etsivä yhtiö voi olla sopiva riskin paikka, jolla pääsee menestyneitä kasvuyhtiöitä aiemminkin löytäneiden matkaan.”

12 tykkäystä