Lindex Group (Stockmann Group)

Kiitos hienosta selvittelystä @Seinakadun_Keisari :+1:

Tuo LT:n argumentti siitä, kuinka Tapiolan tilat vaatisivat merkittävää remppaa muille uusille vuokralaisille on sekin mielestäni vähän niin ja näin. Kyllä tuo pohjaratkaisultaan mielestäni menisi aika kevyesti jollekin Tokmannille, Sokokselle, Puuilolle yms.

Sokoshan lopetti reilu kymmenisen vuotta sitten Tapiolassa, kun sen keskustaa myllättiin uusiksi. Varmasti saattaisivat olla kiinnostuneita palaamaan, jos heille olisi tarjolla vain sopivat tilat. Tapiolan keskuksesta ei löydy muuta vastaavaa yhtä isoa liiketilakokonaisuutta, mikä Stockalla on Ainoassa. Heikintoria ei voi laskea mukaan, koska sen koko ränsistyvän rotiskon tulevaisuus on muutenkin vielä epäselvä.

Väittäisin siis, että jos Stocka häipyisi Tapiolasta, niin tuohon kyseiseen liiketilaan olisi tulijoita jonoksi asti. Tuolla halutulla sijainnilla kun vastaavia kohteita ei yksinkertaisesti ole vain saatavilla. Siinä mielessä olen hieman eri mieltä Seinäkadun Keisarin kanssa siitä, että LT:lla olisi halukkuutta sopia mielummin kuin riidellä pitkään. Itse kun mutustelen, että saattavat olla hieman pettyneitäkin itseensä siinä, että menivät koronassa sopimaan vuokra-sopparin uusiksi. Saisivat luultavasti tänä päivänä tehtyä paljon paremman sopparin jonkun muun kanssa, jos Stocka saataisiin tiloista ulos. Tästä voi ehkä hakea jotain osviittaa Itiksestä, kun Stockan vuorasoppari irtisanottiinkin nyt osittain irti. Sielläkin oli käsittääkseni vuokra-soppari uusiksi neuvoteltu silloin 2020.

Mielenkiintoista onkin nähdä, että mitä tapahtuu, kun näitä eri tavaratalojen vuokrasoppareita alkaa tulla päätökseen jossain kohtaa. Olen tosiaan siinä luulossa, että ehdot ovat jossain määrin jopa erittäinkin hyvät tälle hetkellä Stockalle (juuri näiden korona-aikana uusiksi neuvoteltujen soppareiden ansiosta). Syöstäänkö Retail siis aikanaan ongelmiin uusilla vuokrasoppareilla vai tajutaanko toimintaa vihdoin supistaa/alasajaa entisestään?

Sanoisin, että tämä riita LT:nkaan kanssa ei ole siis välttämättä yhtään niin yksinkertainen miltä se ulospäin näyttää. Tässä kun on aika paljon muitakin asioita taustalla, jotka osaltaan liittyvät noihin liiketilojen ja tavaratalojen tulevaisuuteen. Sinänsä olen kyllä pääpirteittäin samaa mieltä tästä asiasta kuin Keisarikin. Ei tämä nyt niin synkeä tilanne omastani mielestänikään ole, mitä Raulin raporteista on ehkä saanut kuvan. Asioista on aina mahdollista sopia ja neuvotella, myös tässä tapauksessa.

10 tykkäystä

Milloin arvelet Stockmannin velkasaneerauksen päättyvän?

  • 2023
  • 2024
  • 2025
  • 2026 tai myöhemmin

0 äänestäjää

Erinomainen kooste Keisarilta. Olen tarkoituksella ottanut varovaisen epämääräisen näkemyksen noihin, koska en koe, että mulla on pätevyyttä arvioida kuka mistäkin casesta valittaa mihinkin. Mutta olet oikeassa että “useampi vuosi” taipuu ehkä lukijalle pidemmäksi ajaksin mitä itsekään sillä ajattelen. Lähinnä syksyllä “pelästyin” sitä LähiTapiolan VMK-päätöksestä valittamista käräjille, siinähän periaatteessa voisi mennä vuosia, mutta oon ihan samaa mieltä, että jos/kun muut caset saadaan hoidettua niin tuohon luulisi olevan mahdollista löytää joku ratkaisu, vaikka siinä pitää myös selvittäjä/valvoja Tähtinen saada mukaan eli pelkkä firman tahto ei yksinään riitä. Yritän myös tältä osin selkeyttää viestiä jatkossa.

26 tykkäystä

Johan vitsin murjaisit, että Tapiolaan kannattaisi perustaa Tokmannin tai Puuilon liike. Luxuskerrostaloasujille riittänee kyllä hyvin se pieni Clas Ohlson. Mutta 3 krs saisi mm. hienot ravintolatilat näkymillä merelle itään , nyt Stokka pitää isojen ikkunoiden edessä verhoja pilaten osin koko rakennuksen … Sokos toki potentiaalinen.
halpafirmojen bisnesidea ollee halvat vuokrat, mikä näkyy sitten kuluttajahinnoissa. Clas Ohlson ei ole halpa, mutta jostainhan ne kovat vuokrat on katettava.

Louis Vuitton avaa väliaikaisen myymälän Helsingin keskustan Stockmanille 6. huhtikuuta.

15 tykkäystä

@Seinakadun_Keisari ansiokkaasti tutkinut avoimet tapaukset.
Ja hyvä muistaa tosiaan että palapelia rakentaessa viimeisille paloille löytyy helpommin oikeat kohdat, sama varmaan saneerauksessakin.

Vähän Tapiolan Stockasta tarinaa:

Tapiola
-Tapiola on Espoon parhaimpia ja kalleimpia kulmia
-Lähitapiola investoinut Ainoaan kolmessa vaiheessa 500 MEUR; 50.000m2 vuokrattavaa pinta-alaa ja asuntoja
-valmistunut kolmessa vaiheessa, eka osa 2013 (10.000m2), toka 2017 (20.000 ml Stocka 9000m2; sis Herkun), ja kolmas 2019 20.000m2
-tokassa vaiheessa vanha Sokoksen tavaratalo yms purettiin ja Stockan tilat tulivat niille kulmille
-kolmannessa vaiheessa Stockan vanhat tilat purettiin ja tilalle tuli siis kolmannen vaiheen lisäksi Ainoaan integroitunut liikenneterminaalit (Metro, bussit)

#1
Ainakin tuo argumenttia että Stockmannin tiloilla olisi ollut ratkaiseva vaikutus koko investointipäätökseen on hieman haiseva, onhan Stockan vuokratilat vain osa integraalista kokonaisuutta Tapiolan paalupaikalla, sijainniltaan 1. ja 3. vaiheen välissä. Alle 20% kokonaisuuden vuokraneliöistä, joiden lisäksi siis rakennettu asuntoja.

Varmaan tehtyihin tilaratkaisuihin Stocka vaikutti, ja varmaan Lähitapiola halusi Stockan tai Sokoksen tavaratalon tiloihinsa. En tiedä halusiko Lähitapiola juuri Stockan, vai eikö Sokos ollut kiinnostunut. Kummin päin vaan, jos Sokos ei ollut kiinnostunut niin Lähitapiola valitsi Stockan ainoana vaihtoehtona. Jos Sokos oli kiinnostunut niin Lähitapiola päätyi valitsemaan Stockan. Business-riski se on kiinteistöbisneksessäkin.

Lähitapiola ei vain järjestellyt alueella olemassaolevaa uudestaan, vaan
-purki vanhaa ja hapantuvaa rakennuskantaa ja rakensi uutta nykyaikaista tilalle (houkuttelevuus, rakennukset, rakennustekniikka jne)
-sai lisää rakennusoikeuksia liiketiloille sekä asuinrakennuksille verrattuna entiseen, Espoon kalleimmilla nurkilla
-kehittämällä sai metron ja bussiterminaalin Ainoan kokonaisuuden yhteyteen

#2
Toisekseen, miten vuokrattavia sitten Tapiolan Stockan tilat sitten ovat? Ihan hyvin vuokrattavia kun pureksin. Stockan kerrokset ovat kukin itsenäinen osa Ainoan tiloja, eivät mikään erilllinen saareke tai tila. Ks alla.

No kerroksista 1/4 on ruokakauppana jota Stocka ei enää pyöritä. Se on kokonaan oma tilansa

Kerroksisssa 2-4 on sitten perinteistä tavaratalotoimintaa. Voi kuvitella että 9000/4=2250 m2 per kerros.

Kaikkii kerroksiin on oma sisäänkäyntinsä Ainoan kerroksista, joten ne ovat haluttaessa erotettavissa, ja helposti myös jaettavissa pienempiin osiin. Kerroksia yhdistää avoin tila lähellä sisäänkäyntejä, joita pitkin liukuportaat pyörivät yhdistäen kerroksia 2-4 toisiinsa (1. kerroksen Herkku siis oma tilansa). Jos kerroksen 2-4 pilkkoo pienempiin osioihin niin em tilaa ml liukuportaat ei tarvitse sulkea. Päinvastoin, liukuportaat tekevät kerroksen tai myymälän vaihtamisen toiseen hyvin helpoksi, sen sijaan että joutuu menemään alueelta ulos.

#3
No mikä voisi olla sopiva korvaus?
-Stocka on nyt ollut vuokralaisena jo 6 kokonaista vuotta
-jos Stocka lähtisi, tilat saattaisi saada sellaisenaan vuokrattua eteenpäin, mutta pilkottavissa ainakin kohtuullisen matalalla summalla.
-hyvä muistaa, että purkamalla vanhan Stockan Lähitapiola kehitti itsenäisesti isoa Ainoan kokonaisuutta ml metro ja bussiterminaali

→ mielestäni tämä case ei siis kuitenkaan erityisen radikaalisti poikkea muista vuokralaistapausten käytännöstä
→ Toisaalta varmaan argumentti poiketa hieman käytännöstä löytyy jos/kun halutaan sopia sen sijaan että pidetään oikeutta työllistettynä vuosia ja saneeraus päällä. Etenkin, jos kompromissilta haiseva ei enää avaa mitään suljettua.

11 tykkäystä

Laitetaan vielä tiedote asiasta:

https://www.stockmanngroup.com/fi/tiedotteet/-/stock/showDisclosure/636446/Louis%2BVuitton%2Bavaa%2Bliikkeen%2BHelsingin%2Bkeskustan%2BStockmannilla?_omxdisplay_WAR_omxdisplayportlet_disclosureType=PRESS

Tervehdin tätä uutista ihan ilolla. Sikäli tämä on mielenkiintoista, että LV:lla on valmiiksi jo oma liikkeensä noin 400 metrin päässä Espalla. Ei tämä mikään Mäkkäri kuitenkaan ole, ilmeisesti näkevät siis jotain selkeää lisäarvoa Stockalla toimimisessa.

13 tykkäystä

Tässä vielä vähän juridiikkaa koskien “kohtuullista korvausta” eli Stockmann/Tähtinen on oikeasti pelannut ns. varmaa peliä ja antanut 18kk vuokratulot vaikka vähempikin olisi ehkä voinut mennä läpi.

Korkein oikeus on ottanut kantaa määräaikaisen vuokrasopimuksen päättämisen johdosta
maksettavan kohtuullisen korvauksen määrään ratkaisussaan KKO 2003:31. Tapauksessa
vuokrasopimuksen mukaista vuokra-aikaa jäi irtisanomisen jälkeen jäljelle noin kahdeksan (8)
vuotta. Korkein oikeus katsoi kohtuulliseksi korvaukseksi määrän, joka vastasi noin kuuden (6)
kuukauden vuokraa.
Vaikka yksittäistä tapausta koskevasta korkeimman oikeuden ratkaisusta ei ole johdettavissa
yksiselitteistä oikeusohjetta kohtuullisen korvauksen määrän laskemiseen, tulee ratkaisulle
Selvittäjän käsityksen mukaan antaa merkitystä asian arvioinnissa, koska muita aihepiiriä
koskevia ennakkoratkaisuja ei ole.
Selvittäjän tiedon mukaan saneerausmenettelyissä on tavanomaista, että korvauksen määrästä
sovitaan vuokranantajan ja saneerausvelallisen välillä, mikä vaikuttaa osaltaan
oikeuskäytännön vähäisyyteen. Selvittäjän käsityksen mukaan saneerauskäytännössä on
vakiintuneena lähtökohtana, että kohtuullisena korvauksena huomioidaan korkeintaan 6–12
kuukauden ajalta saamatta jäänyt vuokratulo, vaikka irtisanotun sopimuksen kesto olisi ollut
pitkä ja kohde jäisi ilman uutta vuokralaista. Lisäksi kyseeseen on joissain tapauksissa voinut
tulla saamatta jääneen vuokra-tulon osittainen hyväksyminen korvattavaksi hieman tätä
pidemmältä ajalta.

Kun ottaa huomioon tuon KKO:n ennakkopäätöksen niin minun on hyvin vaikea nähdä että mikään auki oleva case olisi kovin vahvoilla ja se asettaa myös VMK:n päätöksen Case LT:n osalta vähän kyseenalaiseen valoon ottaen huomioon että 18kk korvauksen sijaan määrättäiin 95kk vuokraa vastaava summa korvaukseksi.

14 tykkäystä

Helsinki|HS Helsinki

Luksus­vaatteita kauppaava Louis Vuitton muuttaa Helsingissä

Liike on toiminut Suomessa vuodesta 2008. Pohjoisesplanadin liike menee remonttiin

LUKSUSMUOTILIIKE Louis Vuitton siirtyy väliaikaisesti Stockmannin tavarataloon Helsingin keskustaan. Tavarataloliike avautuu 6. huhtikuuta.

Siirron syynä on se, että Louis Vuittonin Pohjoisesplanadin liike on remontissa. Remontin pitäisi valmistua ennen vuodenvaihdetta.

Luksuskaupan väliaikaistila avataan Stockmannin pohjakerrokseen.

Lainaus Hesari.Väliaikaista kaikki on vaan. Mutta parempi Stokkalla kuin tyhjät tilat alakerrassa.Tulee vuokratuloa ja asiakkaita, toivottavasti myös muihin kerroksiin.

4 tykkäystä

Saneerausohjelman noin sivuilla 64-66 aihetta on käsitelty varsin perusteellisesti.Viitattu vastaaviin tapauksiin, jossa korvaus on ollut lyhemmältä ajalta.

Lainaus saneerausohjelma sivu 66.Eli tuo 18 kk perustuu osin apulaisprofessori Huplin lausuntoon.

Se lainaus “Edellä esitetyn ja apulaisprofessori Huplin lausunnon perusteella Selvittäjä on katsonut
perustelluksi huomioida saneerausohjelmaehdotuksessa velkojien
vahingonkorvausvaatimukset 18 kuukauden vuokramääriä vastaavilta osin siten, että vahingon
määrää vähentävät Yhtiön kanssa tehdyt uudet vuokrasopimukset sekä muut kyseessä olevia
tiloja koskevat uudet tai siirretyt vuokrasopimukset, joista vuokranantajavelkoja saa tuloja
(nettomääräinen vahinko). Edellä mainittu 18 kuukauden ajanjakso alkaa irtisanotun
vuokrasopimuksen päättymisestä.”

Mä mietin tässä että kuinkakohan paljon prosentuaalisesti Stokka kutisti lattiapinta-alaa Tapiolassa?

Äkkiseltään laskettuna toi korvaussummasta laskettu n. 200ke per kk vuokra ei ole kovin paha ja nyt se on siis pienempi, tätä firma ei tietysti suostu kertomaan mutta osaako kukaan arvailla paljonko footprint Tapiolassa pieneni?

Noniin no tämähän sitten selittää tuon pohdiskeluni. Ehkäpä tämä Vuittonin esimerkki voisi kuitenkin poikia jotain tulevaisuudessa myös muiden vastaavien brändien osalta. Esim. Chanelilla, Guccilla, Balenciagalla jne. ei ole kellään Stadissa omaa liikettä. Voisi olla fiksua aloittaa heiltä shop in shoppina Stockalta. Erityisesti Balenciaga olisi kyllä hienoa saada Stockalle, brändi tuntuu nousseen kovaan suosioon ihan viime vuosina.

Kyllähän tuossa Stockan tiedotteessakin mainitaan: ”Tämä yhteistyö Louis Vuittonin kanssa on tärkeä askel kohti ylellisempää premium-tarjontaa Stockmannilla.

Boldaus omani. Odotan siis vastaavia yhteistyökuvioita tulevaisuudessakin muiden brändien osalta.

ps. Toivottavasti vuokrasoppari Louis Vuittonin kanssa olisi osittain liikevaihtopohjainen. Kyseinen pulju teki Espalla vuonna 2020 liikevaihtoa 21.2 milliä. Aika kova lukema siihen nähden, että myymälä on pienen Alepan kokoinen. Tila Stockalla tulee luullakseni olemaan aika samaa luokkaa.

3 tykkäystä

Siis nuo 4 kerrosta Tapiolassa ovat kaiketi samankokoisia ja vastaavassa käytössä kuten ennenkin,
-kerros 1: Herkkua pyörittää S-ryhmä ja olisikohan se nyt Lähitapiolan suora vuokralainen? En tiedä
-kerros 2/3/4: Stockan tavaratalo, mielestäni ihan sama kuin ennen

Käyn Ainoan Stockassa silloin tällöin harvakseltaan, mutta en ole huomannut että tiloista olisi mitään lohkaistu pois.

En oikein keksi muuta haluaisiko Stocka sitten Ainoasta kokonaan tai osittain eroon (esim yksi kerros) vai miksi puhutaan jostain ennallistamisesta ja muutostöistä? Jos yhdestä kerroksesta vain olisi kyse niin miksi vaade olisi alunperin ollut joku 43 MEUR. Ehkä Stocka on halunnut sulkea koko yksikön.

Vai onko saneerausprosessissa pakkolaskettu vuokria, ja Lähitapiola penää laskenutta yieldiä vaateella? Niin kai kaikki osallliset ovat joutuneet tinkimäät saneeramiseen joutumisen ja pääsyn johdosta.

image

2 tykkäystä

Tämä on minullekin jäänyt mysteeriksi eli avoimia kysymyksiä on aika monta, jos tilat on samat kuin aikaisemmin niin mistä muutostöistä yms riidellään? Jos se koski ekaa kerrosta niin siellähän on jo uudet toimijat. Ja jos soppari irtisanottiin saneerauksen yhteydessä, millainen uusi allekirjoitettu soppari oli, kuinka pitkä?

Pitääpä kysyä tätä.

3 tykkäystä

Tätähän voi vain arvailla, mutta oma veikkaukseni on tosiaan se että LT saattaa kiukutella osittain myös siksi, kun ovat ehkä omasta mielestään menneet tekemään heille liian epäedullisen vuokrasopparin 2020. Ja varmasti ovat siinä mahdollisessa tapauksessa tavallaan oikeassa, saisivat luultavasti ehdottomasti paremman sopparin neuvoteltua tänä päivänä jonkun toimijan kanssa (jos ei Stockalle kelpaisi). Tämä on kuitenkin ihan heidän oma mokansa, eikä mielestäni oikeuta vaatimaan Stockalta ylimitoitettuja korvauksia.

Onneksi olen siirtänyt kaikki omat vakuutukseni pois tuolta LT:n puljulta. Yksi rahasto mulla on vielä siellä, pitäisi varmaan sekin realisoida, kun tätä heidän kiukutteluaan seuraa.

Edit: laitetaan tähän vielä uutinen näistä vuokrasoppareiden uudelleenneuvotteluista vuodelta 2020. Mitään tarkempaa tietoahan tämä ei anna, muuta kuin että ”erilaisia sopimuksia on tehty”. Nyt myöhempien tapahtumien perusteella esim. Itiksen sopparissa taisi vuokranantajalla olla tämä jonkinlainen osittain irtisanomispykälä takataskussaan. Sitä millainen soppari Stockalla on Tapiolasta LT:n kanssa voi myös vain arvailla

1 tykkäys

Ei tästä voi olla kyse, saneerausohjelman vahvistuksesta seuraava kappale (LT lausuma):

Kehityshanke aikataulutettiin ja
Stockmannin tilat räätälöitiin sen toiveita mukaisiksi. Jotta
tiloihin saataisiin joku toinen vuokralainen, tilat tulisi pilkkoa ja
niihin pitäisi tehdä merkittäviä muutostöitä.

Jos Stokka on jäänyt samoihin tiloihin niin miksi tässä puhutaan toisesta vuokralaisesta, pilkkomisesta ja merkittävistä muutostöistä? Korvausvaade 43m ei mitenkään voi koskea vain 1. kerroksen tiloja ja siellähän on jo uudet vuokralaiset.

(sinänsä huvittavaa että kukaan ei ole oikolukenut läpi tuota lausumaa “tilat räätälöitiin sen toiveita mukaisiksi” ei kuulosta ihan oikealta suomelta mutta toisaalta en väitä olevani asiantuntija kieliopissa)

Noh, kaivamistyö tämän osalta on alkanut, palaan asiaan kun työ tuottaa tulosta.

4 tykkäystä

Korjaa, jos olen väärässä, mutta eikö tuo lausumassa mainittu kehityshanke koske sitä 2010-luvun alkupuolella tehtyä remppaa? Näin ollen sillä ei olisi suoranaisesti tekemistä tuon vuonna 2020 uusiksi neuvotellun sopparin kanssa. Toki LT on sitä mieltä, ettei nykyisiä tiloja olisi saanut tuolloin 2020 vuokrattua kenellekään muulle ilman merkittäviä muutostöitä. Mutta tästä voi olla montaa mieltä, kuten @Opa:nkin aiempi selvitys osoittaa.

@Rauli_Juva voi toki valaista meitä, jos hänellä on parempia arvauksia tästä kysymyksia herättävästä Tapiolan vuokrasopparitilanteesta ja sen vaikutuksista tähän oikeusprosessiin.

Tuolla muuten nuo pohjapiirustukset.

Lindex on muuten tuossa vieressä (1. kerros) melko isolla myymälällä, jos Stockalla olisi ns turhaa tilaa sen voisi helposti ja matalilla muutoskustannuksilla siirtää johonkin tavaratalon alueelle. Jos vaihtoehtona olisi vain yhden kerrokset vuokrat, ja vajaat 20 MEUR penaltia.

2 tykkäystä

Nyt en ymmärrä, eihän tuo sanamuoto voi mitenkään viitata mihinkään aikaisempaan kehityshankkeeseen kun ei niitä tiloja ole ollut enään olemassa pitkään aikaan? 2020 nykyiset Stokkan tilat olivat olemassa ja sanamuoto viittaa näiden tilojen muutokseen/pilkkomiseen/uusien vuokralaisten löytämiseen.

Helsingin Käräjäoikeuden papereissa 2021 päätöksessä sanotaan että Lähitapiola on tehnyt “Katesopimuksen”, jossa vuokra-aikaa leikattu, vuokratasoa samoin sekä vuokratun alan kokoa.
Eli Herkku ja Kukkakaari ovat ilmeisesti ennen olleet tilan vuokralaisia Stockan kautta, nyt suoraan.
Ja, jos vuokrattu onkin pienentynyt, ehkä sitten marginaalisesti jostain reunasta?

Mutta, ei tässä hommassa oikein ole millään tolkkua ellei Stocka ole halunnut sulkea koko yksikköä ainakin vähintään kahta kerrosta. Ei tälläista 43 MEUR soppaa keitetä yhden kerroksen vuokraamisen lopettamisen takia, ei sitten millään.

LähiTapiola on solminut katesopimukset Stockmannin, HOK-Elannon ja Kukkakaaren kanssa, mutta vuokrasopimusten mukainen vuokra on pienempi ja vuokrakausi lyhyempi. Myös vuokrattu alue on pienempi.


https://www.stockmanngroup.com/documents/10157/1446412/skannattu_2021_02_09_11_53_49_230.pdf/8a0b8e55-6b5e-0306-9bd6-9d9008f19c08

1 tykkäys