Loihde - kokonaisturvallisuuteen ja IT-palveluihin keskittyvä palveluyhtiö

Ehdottomasti samaa mieltä siitä, ettei omistajuus ole yhtäkuin hyvä hallituksen jäsen.

Mutta ottamatta kantaa yksittäisiin henkilöihin, pidän hyvänä, että omistajan ääntä saadaan tämän yhtiön hallitukseen.

Kauppi ei ollut missään vaiheessa Nixun hallituksen puheenjohtaja. Jäsen kyllä ja viimeiset vuodet varapuheenjohtaja. Niska taas tuli hallitukseen jäseneksi 2021 ja puheenjohtajaksi 2022.

Loihteelta tulossa 1.3. Tilinpäätöstiedote tilikaudelta 2023

Minkälaisin odotuksin kohti 2023 lukujen julkistusta?
Alunperin yhtiön ohjeistuksessa odotettiin käyttökatteen paranevan edellisen vuoden 10,3MEurista, mutta marraskuun tulosvaroituksessa tätä muutettiin:
“Konsernin oikaistun käyttökatteen arvioidaan olevan 7–9 miljoonaa euroa.”

Osutaanko tuohon haarukkaan, vai ollaanko valahdettu alle?

Antti ja Frans antoivat etkokommentit, kun Loihde julkaisee Q4-tuloksensa perjantaina. :slight_smile:

Loihde julkaisee Q4-raporttinsa perjantaina noin klo 8. Odotamme liikevoiton kasvaneen hieman yritysostojen tuella kokonaisuutena vaikeassa markkinatilanteessa. Kannattavuuden odotamme taas vahvistuneen selvästi vertailukaudesta ja olleen olosuhteisiin nähden kohtuullisen hyvällä tasolla. Raportissa erityisen mielenkiintomme kohteena on ohjeistus, jonka odotamme sisältävän tuloskasvua viime vuoden haasteiden jälkeen. Markkinatilanne on pysynyt erittäin epävarmana erityisesti IT-palveluissa, emmekä olisi yllättyneitä konservatiivisesta ohjeistuksesta. Yhtiön Q4-webcastia voi seurata klo 11 alkaen täällä.

1 tykkäys

Toivottavasti nyt ohjeistus pitää.
Muita alan yhtiöitä kun on kuunnellut, niin vaikuttaisi siltä, markkinan kysyntä ei ole enää heikentynyt, vaan ehkä jopa pientä orastavaa piristystä tapahtunut ainakin marras-joulukuuhun verrattuna. Jospa se enteilisi parempaa vuotta 2024 myös Loihteelle!

1 tykkäys

@Antti_Luiro jutteli toimitusjohtaja Samu Konttisen kanssa Loihteen mm. Q4:sta ja markkinatilanteesta.

Aiheet:

00:00 Aloitus
00:19 Vuosi 2023
02:22 Q4
03:32 Markkinatilanne
05:08 Ristimyynti
08:07 Kannattavuus

2 tykkäystä

Frans ja Antti ovat tehneet uuden yhtiöraportin Loihteesta. :slight_smile:

Loihteen Q4-luvut ja ohjeistus olivat isossa kuvassa melko linjassa odotustemme kanssa. Odotamme yhtiön kykenevän vuonna 2024 selvään tulosparannukseen vaikeassa toimintaympäristössä, jota helpottaa vertailukauden heikko H1’23. Arvostus (2024e oik. EV/EBITA 14x ja oik. PE 20x) on absoluuttisesti ja suhteellisesti kireä, vaikka lyhyellä aikavälillä yhtiön hallituksen ehdottama 1,0 euron osinko tukee tuotto-odotusta.

image

2 tykkäystä

Toimitusjohtaja Konttinen osti yhtiönsä osakkeita reippaasti; “…alkuviikon aikana 5 739 Loihteen osaketta”. :slight_smile: Ei muuria.

4 tykkäystä

Kurssi koittanut hakea uutta baselinea 14.50-15.00 tuntumasta.
Houkutteleeko ostolaitaa tuleva 1€ osinko, vai mikä kiinnostusta nostaa?

Huomenna Loihteen vapputulospäivä tiedossa. Meillä odotuksissa selvä tulosparannus heikosta vertailukaudesta, mutta kannattavuuden osalta ei odotukset kovin taivaissa ole. Mielenkiintoista nähdä miten vuosi on lähtenyt liikkeelle. Kausiluontoisesti Q1 on turvaliiketoiminnassa heikompi ja IT-palvelusektorilla taas on ollut verrokeilla erittäin vaikeaa alkuvuonna. IT-palvelupuolella Loihdetta tukee moniin verrokkeihin nähden aika suuri painotus data- ja pilvitekemisessä.

3 tykkäystä

Sieltä pukkasikin heti uutista. Hallussa olevat osakkeet mitätöidään. Loihde teki ostot keskimäärin 12,91 € hintaan. Osingot huomioiden kokonaisuutena tämän vuoden voitonjako tulee olemaan merkittävä suhteessa markkina-arvoon. Mitätöinnit vastaa noin 1,0 % osakekannasta.

Lisäksi henkilöstön osakesäästöohjelma saa odotetusti jatkoa. Ohjelma on varsin avokätinen, riippuen toki kuinka vaikeasti saavutettavissa ansaintaperusteinen osake on. 1:2 kahteen lisäosake kolmen vuoden päästä ja 0,5-1 ansaintaperusteinen lisäosake konsernin käyttökatteesta riippun. Tällä hetkellä noin puolet henkilöstöstä on omistajia. Näen omistamiseen kannustavan osakesäästöohjelman kuitenkin ehdottomasti positiivisena myös osakkeenomistajien kannalta Loihteen kaltaisessa hyvin henkilöstövetoisessa liiketoiminnassa.

6 tykkäystä

Loihde on raportoinut vuoden alusta lähtien FB-sivuillaan yhtiössä aloittaneet uudet työntekijät kuukausi- , paikkakunta- ja liiketoimintakohtaisesti. Tässä ilmoitetut tiedot kootusti 1-4/2024:

Turvaratkaisut: 21
Kuberturva / Pilvi / Yhteydet: 6
Data / AI: 7
Digitaaliset palvelut: 1
Konsernitoiminnot: 3

Yhteensä 38 uutta työntekijää. Tämä vastaa 4.4% joulukuun 2023 työntekijämäärästä ( 863 ). Tästä voinee päätellä melko suurella varmuudella,
että nettomuutos on positiviinen. Tässä markkinatilaneteessa tuskin palkataan
lisää henkilökuntaa jos heille ei löydy riittävästi työtehtäviä.

3 tykkäystä

Voi olla että lähtijöitäkin on useita kuukaudessa noin isossa määrässä. Turva tödennäköisesti positiivisen puolella.

Inderesin ennusteisiin nähden liikevaihto yli ja käyttökate alle

Tammi-maaliskuu lyhyesti

  • Loihde-konsernin ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihto oli 33,0 milj. euroa (31,3), kasvu 6 %.
  • Käyttökate oli 1,4 milj. euroa (-0,4).
  • Oikaistu käyttökate1 oli 1,6 milj. euroa (-0,1) eli 4,9 % (-0,4 %) liikevaihdosta.

Turvaratkaisut- sekä Kyberturva, pilvi ja yhteydet -liiketoiminta-alueet kasvoivat alkuvuonna selvästi vertailukauteen verrattuna. Erityisen ilahduttavaa oli jatkuvien palveluiden kasvu molemmilla liiketoiminta-alueilla.

Digitaaliset palvelut- ja Data & AI -liiketoiminta-alueiden laskutusasteet jäivät alhaisiksi ja heikensivät yhtiön kannattavuutta. Molemmilla liiketoiminta-alueilla liikevaihto laski selvästi vertailukauteen verrattuna.

4 tykkäystä

@Antti_Luiro haastatteli toimitusjohtaja Samu Konttista Q1:n tiimoilta :movie_camera:

5 tykkäystä

Tässä on vielä Antin ja Fransin kommentit Q1-tuloksesta. :slight_smile:

Loihteen Q1-liikevaihto kasvoi hieman odotuksiamme selvemmin, mutta kannattavuus jäi hieman odotuksiamme matalammaksi erityisesti IT-konsultoinnin käyttöastehaasteiden ajamana. Katsauksen perusteella yhtiö vaikuttaa selviävän vaikeasta markkinatilanteesta varsin kuivin jaloin, vaikka kannattavuuteen kohdistuu edelleen painetta useammasta suunnasta. Yhtiö toisti odotetusti ohjeistuksensa. Yhtiön Q1-webcastia voi seurata täältä.

1 tykkäys

@Frans-Mikael_Rostedt ja @Antti_Luiro ovat tehneet uuden yhtiöraportin Loihteesta heti Q1:n jälkeen. :slight_smile:

Loihteen Q1-raportti oli hieman odotuksiamme heikompi kannattavuuden jäätyä jonkin verran odotuksiamme matalammaksi IT-konsultoinnin matalien käyttöasteiden ajamana. Lyhyen aikavälin tulosennusteemme laskivat tämän seurauksena hieman, mutta lähivuosien ennusteet tulosparannuksen etenemisestä ovat lähes ennallaan. Lyhyellä aikavälillä osaketta tukee 7,2 %:n osinkotuotto, mutta mielestämme tämä ei riitä kompensoimaan kireää arvostustasoa markkinatilanteen heikentäessä kannattavuusparannuksen edellytyksiä 12 kuukauden tähtäimellä.


Tässä on myös kommentit:

3 tykkäystä

Tässä on toimitusjohtaja Samu Konttisen esitys yhtiöstään sijoituskohteena. :slight_smile:

@Karo_Hamalainen ja Loihteen CEO Samu Konttinen keskustelivat Loihteesta. :slight_smile:

Loihde ei ole yhtiönä valmis, ja juuri se tekee siitä sijoittajan kannalta kiinnostavan: mahdollisuuksia kannattavuuden parantamiseen luulisi olevan.

Toimitusjohtaja Samu Konttisen listalla onkin useita keinoja, joilla kannattavuustaso pyritään kaksinkertaistamaan.

Jonkin verran tehostettavaa on ehkä saatavilla yhtiöryppään nitomisesta yhdeksi.

”On vielä ulosmitattavaa, tämä ei ole valmis, mutta ollaan paljon paremmassa tilanteessa kuin puolitoista vuotta sitten”, Konttinen sanoo.

Toiseksi it-palvelumarkkina on nyt matalasuhdanteessa. Erityisesti projekteja yritysasiakkaille tekevät it-palveluyhtiöt kautta linjan ovat kärsineet kannattavuusongelmista. Kun asiakastyötä tekevien konsulttien käyttöasteet saadaan nousemaan ja huoltosuhde eli laskutusta tuovien ja tukitoiminnoissa olevien henkilöiden suhde paremmaksi, kannattavuus kohoaa.

Kolmas, joskin Konttisen listalla ensimmäinen, on jatkuvien palveluiden osuuden kasvattaminen. Loihde pyrkii nostamaan sijoittajien suosimien jatkuvien palveluiden osuuden 30 prosenttiin liikevaihdostaan.

Mutta mitä ihmettä Loihde edes tekee? Onko se lukkoseppä vai it-konsultti?

"Olemme it-palveluyhtiö, jossa turvallisuus on isolla painotuksella”, Samu Konttinen muotoilee.

5 tykkäystä

Fransin kommentit mm. siitä, miten Loihde alkaa ostelemaan omia osakkeitaan. :slight_smile:

2 tykkäystä