Maakohtaiset rahastot, voiko case Venäjä toistua esim. Kiinan kanssa

Pitkäaikaisena sijoittajana ihmettelen, miten Nordea myi, tai tarkemmin antoi ”ilmaiseksi” omistuksensa pois maarahastostaan, ja mikä maa nollataan seuraavaksi…

Tausta
Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, jolloin pörssi meni kiinni. Nordea ilmoitti realisoivansa rahastonsa mahdollisimman pian, koska sen hallussa olevia yrityksiä ei noteerattu. Nyt reilut puoli vuotta myöhemmin tuli tilille kaupasta saatu hinta. Hintalappu oli suht murskaava eli Nordea myi omistuksensa reilusti yli 99% alennuksella jos verrataan hyökkäystä edeltävään päivään. Joku siis osti Nordealta osakkeita lähes 100% alennuksella.

Tulevaisuus
Nordealla kuten muillakin on maarahastoja maissa, joissa on tällä hetkellä kuumat oltavat. Onko siis mahdollista, että seuraavaksi ”nollataan” Kiina, siten Japani? Miksi Nordea ei voi jäädyttää salkkuaan, ja odottaa vaikka 98% alennuksen tarjousta? Mikä on rahastonhoitajan vastuu?

Nimim. Kiinat ja muut myyntiin per heti

6 tykkäystä

Tällä hetkellä kun katsoo muailmaa niin Kiina aiheuttaa ehdottomasti eniten punaisia lippuja (Venäjän lisäksi) kun tuntuu että siellä on monessa asiassa eletty laina-ajalla. Ihmisoikeuskysymysten olisi pitänyt jo aikapäiviä sitten aiheuttaa massapakoa, mutta haluttiin sulkea silmät siltä mitä Kiina tekee maansisäisesti ja esimerkiksi uiguureille. Nyt ovat Taiwanin häiriököimisen vieneet seuraavalle tasolle ja sota on oikeasti mahdollinen jo lähitulevaisuudessa. Myöskin taloudessa on omat suurongelmansa joita piilotetaan autoritäärisesti piiloon, joten punasta lippua riittää.

En ihan satavarmasti laittaisi Saudi-Arabiaan tai Intiaankaan tällä hetkellä isommin kortteja. Intiaa tuntuu kiinnostavan kovasti Venäjän halvat raaka-aineet eikä niin mitä länsimaat ajattelee ja onhan siellä Pakistan myös aiheuttamassa omaa jännitettä. Yhteiset sotaharjoitukset Venäjän kanssa kuulosti toodella erikoiselta. Muutoin Intiasta tai Saudi-Arabiasta en tiedä tarpeeksi, kunhan mutuilen.

Saudi-Arabia: jälleen ihmisoikeuskymykset nostaa päätään. Älyttömän rikas öljymaa on myös osoittanut ettei hyväntekeväisyyttä öljyn hinnalla tee ja rakentaa keskelle aavikkoa kaupunkeja sun muuta golf-kenttää. Eettinen valintako?

Itse koitan omilla osakepoiminnoilla vältellä moisia maita ja tukea länsimaista omaa tuotantoa. Syletti esimerkiksi että Saudi-Arabia osti ESL:n (eportsin kannalta ehkä tärkein turnausjärjestäjä) ja se enteilee pahaenteisesti tulevaa. Saudit tietää että öljyllä ei loputtomasti elä joten ulottavat lonkerot nyt muihin bisneksiin että eurot saadaan länsimailta jatkossakin. Usko on mennyt että kaupanteko johtaisi siihen että Saudeissakaan oikeuskysymykset paranisi, superrikkaana eliitti vaan sortaa muita enemmän ja enemmän.

Vai puhunko jo EU:sta heh. No ei mennä siihen.

8 tykkäystä

Intia ja Kiina; selkeästi niille, jotka haluavat jännitystä elämään.

Mutta miten voi olla mahdollista, että rahaston n 100 yritystä katsottaisiin arvottomiksi ns. Pakkomyynnissä? Eiköhän tuossa tapahdu vain mittava omaisuuden siirto?

1 tykkäys