Osakesijoittaminen

Maariskit, kuinka ne vaikuttavat

Coronavirus ja kauppasodat, valtiojohtoinen teollisuusvakoilu ja Brexit ovat varsin ajankohtaisia aiheita, kaikilla näillä on vaikutusta yritysten liiketoimintaan ja menestymismahdollisuuksiin. Valtiot toimivat omien intressiensä mukaisesti ja ottavat tai jättävät huomiotta päätöstensä vaikutukset yritystoimintaan.

Suurimmalla osalla pörssinoteeratuista yhtiöstä on kansainvälistä toimintaa ja siten erilaiset maariskit vaikuttavat tuotantoon, toimitusketjuihin, omaisuuden suojaan jne. Yrityksille on aika vaikea yhtälö, että tuotannon halpuus on aika suorassa korrelaatiossa oikeusvaltion heikkouteen, tekijän oikeuksiin ja omaisuuden suojaan. Toisaalta edullinen tuotanto kehittyvässä maassa, jossa on suuri väestö houkuttelee myösväestö pohjansa takia, mm. Kiinassa, Intiassa ja Venäjällä on per capita heikosta tulotasosta huolimatta laajat markkinat.

Miten huomiotte maariskejä omissa sijoituspäätöksissänne tuotannon, markkinoinnin, toimitusketjujen, omaisuuden sekä fyysisen että tekijänoikeuksien yms. suhteen?

1 tykkäys

Riippuu firmasta. Esim. Brembo: laatuyritys, joka toimii kansainvälisesti. Italian poliittinen tilanne ei ole kovin relevantti. Mediobanca: laatupankki, mutta niin kun kaikki pankit varsin herkkä jos poliittinen vakaus puuttuu. Tein sijoituksen vasta Emilia-Romagna vaalien jälkeen.
Toinen esimerkki Venäjä. Riskit koholla, mutta Venäjällä matala arvostustaso (ja mahdollinen vipu jos paikallinen kansankapitalismi herää).
Mielestäni firman ominaisuudet ja yleinen sentimentti tulevat kuitenkin aina ensin.

2 tykkäystä

Juuri näin! Inden poijjaat ja tytöt katselevat sedälle fundat kuntoon ja yleisen sentimentin setä saa foorumilta. Sitten vaan ostamaan ja joskus jopa myymään :slight_smile:

Masse-setä, FA, sijoittaminen on aika yksinkertaista puuhaa, jos sen oivaltaa :yum: :yum: :yum:

2 tykkäystä

Eihän tämä nyt sinäänsä mikään suuri yllätys ole, mutta Putinin merkitys Venäjälle ja muihin markkinoihin on varmaa. Venäjällä siis puuhataan perustuslain muutosta, jonka voimaantulemisen myötä presidentin istumat kaudet nollaantuvat.