Macy's Inc - Tavarataloketju arvosijoittajalle

Macy’s Inc on perinteinen Yhdysvaltalainen tavarataloketju, jonka markkina-arvo on laskenut rajusti nykyisen koronaviruspaniikin keskellä. Yhtiö myy muotivaatteita ja kosmetiikkaa tavarataloissaan, verkkokaupassa ja mobiilisovelluksessa. Viime vuoden osakekohtainen raportoitu tulos oli $1,81. Yhtiöllä on käynnistynyt kolmivuotinen kustannussäästöohjelma, jolla organisaatiorakenne myllätään uuteen uskoon. Mennyttä kehitystä voi seurata tästä Macrotrends -sivuston linkistä. Knoppina Macy’s teki 31.1.2009 päättyneellä tilikaudellaan keskellä finanssikriisiä 444 miljoonan tuloksen ennen veroja (sai veronpalautusta), jos ei oteta huomioon liikearvon alaskirjausta. Osakekannan nykyinen markkina-arvo 9,5 dollarin osakkeen hinnalla ja 309 miljoonalla ulkonaolevalla osakkeella on 2935,5 miljoonaa dollaria.

Nostetaan nyt heti kissa pöydälle. Tämä firma on hyvin samankaltainen kuin Stockmann, sillä erotuksella että Macy’s on kannattava siinä missä Stockmannin koko liiketoiminta romahti ja yhtiöön sijoittaneet menettivät pysyvästi rahansa. Jotta kontraamisessa olisi mieltä, pitää tietää ovatko markkinat oikeassa ja tehokkaat. Pitää vastata kysymykseen, onko Macy’sin tie Stockmannin tie. Kummankin yhtiön taseet ovat pelottavan samankaltaisia liikearvon suuren määrän vuoksi. Macy’sin oma pääoma vähennettynä liikearvolla ja aineettomilla asseteilla on 2030 miljoonaa.

Oleellinen tekijä on yhtiön tuotteiden kysyntä, jolle kaikki liiketoiminta perustuu. Kysyntä riippuu normaalisti yhtiön assettien määrästä, eli jos avaat tai suljet toimipisteitä, liikevaihtosi luonnollisesti kasvaa tai supistuu. Liikevaihdon kasvu ei ole itseisarvo, vaan sijoituksen tarkoitus on tuottaa omistajilleen voittoa. Kehitystä on hyvä kuvata Asset Turnover -tunnusluvulla, jossa tilikauden liikevaihto jaetaan tilikauden alun ja lopun taseen loppusumman keskiarvolla. Tunnusluvusta saatava lukema riippuu vahvasti toimialasta ja yrityksestä, joten järkevä vertailukohta on kehitys yhtiön sisällä yli ajan.

Seuraavassa taulukossa on Macy’sin Asset Turnover -arvot, jotka olen laskenut yhtiön raporteista:

Joillain yhtiöillä kysyntä aidosti muuttuu suhdanteiden myötä. Stockmannin tuotteiden kysyntä on näivettynyt koko 2010-luvun (ks. Stockmannin yhtiösivu, PDF), mikä tekee kiinteiden kustannusten kattamisesta vaikeaa.

Macy’sin taseen omavaraisuusaste on 30,1 % ja maksuvalmiutta kuvaava Current Ratio 1,18.

Vuodelle 2020 Macy’s ohjeistaa $2,20 - 2,40 oikaistua tulosta ilman kiinteistöjen myynnistä saatavia voittoja. Ohjeistus on annettu 25. helmikuuta 2020 koronaviruksen ollessa käynnissä, mutta ohjeistus ei ota huomioon koronaviruksen vaikutuksia. Uusimpien tietojen mukaan 95 % yhtiön Kiinan tehtaista on käynnistänyt jo toimintansa. Yhtiö tekee valtaosan tuloksestaan neloskvartaalilla marraskuusta tammikuun loppuun. Yhtiön johdon mukaan ensimmäinen kvartaali ja puoli vuotta tulee olemaan heikkoja tuloksen parantuessa vuoden loppua kohti.

10 tykkäystä

Hyvä tiivistys! Itse katselin tätä yritystä jo viikko sitten, kun osinkotuotto ja P/E olivat houkuttelevia. Jätin ostamatta, sillä yrityksen trendi on alaspäin. Tullut viikossa 25% alaspäin. Osinkotuotto jo lähes 15% ja P/E alle 4. Pitääkö paikkansa?

Instituutiot omistavat 94,75 % Macy’sin osakekannasta, eli kurssin liikkeet menevät hyvin pitkälti sen mukaan miten EFT- ynnä muut rahastosijoittajat haluavat ostaa ja myydä osuuksiaan joissa lukee “retail” tai “department store”. Nämä yhtiöt eivät ole samasta puusta veistettyjä, vaan Macy’s on vahva kilpailija ja osake on edullisempi kuin vaikka J C Penney tai Nordstrom. Rahastot eivät yleensäkään voi ottaa voimakkaita näkemyksiä yksittäisten yritysten puolesta. Tämä tekee osakkeen hinnan muodostuksen epätehokkaaksi ja ajattelinkin tätä omistusta juuri osakkeita poimivan arvosijoittajan kannalta. Teknisessä mielessä lienee viisasta olla asettumatta poikkiteloin trendiä vastaan. Itse olen ollut tässä jännän äärellä jo 17,5 dollarista asti. Osakkeet voivat käyttäytyä arvaamattomasti ja mennä kymmeniä prosentteja suuntaan tai toiseen päivässä, kun väärinhinnoittelu huomataan. Markkinat eivät odota tältä yhtiöltä yhtään mitään.

P/E:tä voi laskea monella tavalla. Tämän muutosprosessin seurauksena tulokseen vaikuttaa ylimääräiset erät. Oikaisun on tarkoitus antaa osviittaa yhtiön tuloksentekokyvystä, joka on jotain aivan muuta kuin mitä nykyinen osakekurssi antaa ymmärtää.

5 tykkäystä

Ihan vaan huomiona Macystä kiinnostuneille niin ainakin Morningstarin datan mukaan osakekannasta on yli neljännes(26%) tällä hetkellä lyhyeksi myytynä. Se on melko suurellakin marginaalilla kovin luku SP500 indeksin yrityksistä yhdessä The Macerich Companyn kanssa.

2 tykkäystä

Kiinnostava yritys tämä ehdottomasti on, mutta alas tullaan sellaista haipakkaa etten usko laskun olevan vielä valmis. Finanssikriisin pohjilta tätä sai jostain $5 paikkeilta, sinne asti ajattelin katsella. Osinkosuhde tässä on jo lähemmäs 20%, mutta osingon pysyvyys ei ole tässä markkinatilanteessa kovinkaan uskottava väite. Suunnitelmat kelkan kääntämiseen vaikuttavat mielestäni hyviltä ja yrityksen omistamien kiinteistöjen arvo taitaa olla jo reilusti korkeampi kuin markkina-arvo vaikka niitä pitäisi myydä puoleen hintaan pois.

1 tykkäys

Macy’sin lähivuosien kehitysprojektista löytyy tietoa pääomamarkkinapäivältä:
https://livestream.com/icenyse/macysinvestorday2020/videos/201559522
(laita herjauskenttiin mitä vain)

Video on neljä ja puoli tuntia, mutta jos aika ei riitä kaikkeen, suosittelen ainakin toimitusjohtajan osuuden ja talousjohtaja Paula Pricen selvityksen (kohta 2:52:00 - 3:24:05) katsomista. Lopussa on Q&A -osuus, jossa johtoa haastetaan (3:27:30 -).

Vaatii tiettyä rohkeutta ohjeistaa laskevaa liikevaihtoa markkinoilla, joka arvostaa kasvavaa liikevaihtoa yli kaiken. Yhtiö kuitenkin noteeraa toimialan haasteet ja on päättänyt vastata niihin parantamalla kannattavuutta. Heikosti kannattavia pieniä toimipisteitä suljetaan, logistiikkaa ja asiakaslähtöisyyttä parannetaan. Kun numeroita esitellään, 100 miljoonaa on 5 % nykyisestä market capista.

Vuoden 2022 ohjeistuksena on 23,2 - 23,9 miljardin liikevaihto (Owned & licensed 1 % geometrinen lasku vuosina 2019-2022).
$2,50 - $3,00 oikaistu EPS sisältäen assettien myynnit. (~772,5 - 927 miljoonaa)
$2,25 - $2,75 oikaistu EPS ilman myyntejä. (~700 - 850 miljoonaa)
1 miljardin dollarin vapaa kassavirta.
Kasvu jatkuu 2022 jälkeen.

Lukemat näyttävät realistisilta Macy’sin historiaa peilaten ja jos ne toteutuvat, tällaista kannattavaa firmaa ei tähän hintaan saa kuin ehkä se kerran 10 vuodessa kriisiaikoina. Katsoin vielä viimeisen 20 vuoden tilinpäätökset, eikä firma ole tehnyt operatiivisesti tappiota kertaakaan (2008 liikearvon alaskirjaus ja 2001 alaskirjattiin teknohuumassa ostettu internet-firma, kummallakaan ei kassavirtavaikutuksia). Tämä ei toki takaa etteikö tappio voisi olla mahdollinen. Helsingin pörssistä saa parhaimmillaan 10 % tuoton, mutta tämä 30 % tuotto on kolme kertaa parempi. Koronavirus on kesään mennessä muisto vain.

3 tykkäystä

Hyvin tiivistetty yhteenveto. Itsekin seurannut jo jonkin aikaa M:ää. Tässä on kuitenkin kyse isoista asioista, jotka liittyy näihin kivijalkaliikkeisiin jenkeissä, joten paljon on nyt kiinni siitä, miten tuo “uudelleenrakennus” tulee onnistumaan. Paljon josseja ja mutteja riittää pohdittavaksi.

Sitten jos asiaa katsoo TA:n kautta (sry spämmäys, jos ei kiinnosta), niin kuukausitasolla on enää yksi varsinainen tukitaso jäljellä, käytännön 5$. Sen jälkeen on kyse ns. “Black Dirt Breakdown”:ista.
Nämä on perinteisesti ollut tilanteita, jossa on ryhdytty katsomaan konkurssiuhkaa, muiden uhkien lisäksi.

Virusuhka ja -pelko osuu huonoon saumaan kivijalkaliikkeitä ajatellen. Ihmisten liikkuminen tulee muuttumaan isosti ja on vielä vaikea ennustaa, miten nopeasti tämä saadaan siltä osin rajattua kuriin. Lyhyellä aikavälillä tämä näkyy ihan varmasti M:n tuloksessa ja kassavirrassa ennenkaikkea.

Osinkotulot ei ole itselle määräävä tekijä pitkissä sijoituksissa, mikäli volatiliteetti on suurta. Osakkeen arvon muutokset voi eliminoida osinkohyödyt lyhyellä aikavälillä ja pitkällä aikavälillä firman kyky pysyä hengissä on merkittävin asia. Itse odottelen, että nähdään päivätasolla suunnanmuutos TA:ssa, ennenkuin lähden ostoksille M:ään.

Charttiin jäi näkyviin taso, jossa sitä seurasin aktiivisesti ja sieltä breikki saikin aikaan free fall:in.

2 tykkäystä

Näen Macy’sin aliarvostuksen syiksi lähinnä kaksi seikkaa:

  1. Rahastot omistavat lähes kaikki osakkeet, eikä firmalla ole ketään ankkuriomistajaa (lähde). Tämä tekee rahastoista osakkeen markkinahinnan määräävän marginal investorin. Voin kuvitella että Macy’s löytyy monista arvosijoittamiseen, vähittäiskauppaan tai tavarataloihin keskittyvien ETF:ien omistuksista. Nämä eivät ole olleet suosiossa viime vuosina. Rahastosijoittajat eivät pidä aliperformoivista rahastoista, vaan voittajiin satsataan ja häviäjät myydään. Shorttaus on hyvä indikaatio tästä.
  2. Koronaviruksen vaikutukset osuvat vähän joka paikkaan, eikä Macy’s ole immuuni. S&P 500 indeksi on ollut historiallisen korkealla ja yleinen myyntiaalto yhdistettynä Macy’sin jo valmiiksi edulliseen arvostukseen luo historiallisen paikan nimenomaan pitkäaikaiselle “osta ja pidä” arvosijoittajalle. Jos tämä laskee vitoseen niin luulen että tässä on riskinä että joku Berkshire käy ostamassa kiskan pois. En tiedä ollenkaan tarpeeksi yrityskauppojen logiikasta riskin todennäköisyyden arvioimiseksi.

Kurssilasku konkurssiriskin indikaationa pätee varmaan peukalosääntönä, mutta konkurssiin ajaudutaan useimmiten pitkäaikaisten tappioiden seurauksena. Toinen, harvinaisempi vaihtoehto on likviditeetin puute finanssikriisin kaltaisessa tilanteessa lainoituksen loppuessa. Macy’s on kannattava yhtiö, jolla on poikkeuksellisen vahvat kassavirrat poistojen seurauksena (1608 miljoonan operatiivinen kassavirta viime vuonna vs. 3475 miljoonan nettovelat). Yhtiön luottoluokitus on investment grade, jonka yhtiön johto haluaa säilyttää. Pidän yhtiön konkurssiuhkaa vähäisenä.

1 tykkäys

Fundien omistuksessa on linkin mukaan noin 25.5% (10 suurinta), ehkä pienempiä on vähän lisää. Kaikki ei näytä olevan ETF:iä. Tuosta näkee myös viimeisimmät isot liikkeet.
https://money.cnn.com/quote/shareholders/shareholders.html?symb=M&subView=institutional

Pitää vähän tutkia itsekin M:ää tarkemmin, olen lähinnä sitä seuraillut, koska näin iso pudotus on itselleni aina vaaran merkki samalla. Instituutiot on fiksuja omistajia. Samoin shorttien iso määrä on signaali, jostain noin suuri määrä osakkeita on löytynyt lainattavaksi. Silläkin on omat tarkoitusperänsä.

2 tykkäystä

10 minuuttia jenkkipörssin aukeamisesta meni -9,8 %. Aika hurja kun katsoo tuota alkuperäistä $17,5 dollarin sijoitusta -60 % tappiolla. Mutta tässä pitää toimia eikä vain sanoa, kun neljä vuotta istunut rahakasan päällä toivoen että tulisi jotain ostettavaa, katsonut kaikki mahdolliset videot, lukenut kirjat ja tutustunut sijoituskohteeseen. Kolminkertaistin osakemäärän $7,5 hintaan, P/B 7,5 / (20,26 - 0,38) = 0,38, market cap 2317 miljoonaa. Tämä ei ollut edes finanssikriisin pohjalla näin halpa. 2022 ohjeistuksen alarajalla tuotto 30 %. Jos näihin numeroihin ei voi luottaa niin yhtä tyhjän kanssa on koko homma. Price is what you pay, value is what you get.

3 tykkäystä

Yhdysvaltojen vähittäiskaupan helmikuun myynnistä on saatu varhaista ennakkodataa:

Macy’sin kannalta oleellinen on tuo clothing & clothing accessories -segmentti ja relevantti vertailukohta on viime vuoden vastaava aika. Ilmoitetut myyntilukemat ovat suurempia tänä vuonna. Luulen että tuossa ei olla huomioitu sitä seikkaa, että tämän vuoden helmikuussa oli 29 päivää, mikä heikentäisi vertailukelpoisuutta.

Jos siis lasketaan myynnin lasku tällä segmentillä, se oli 22,411 * (28/29) / 22,100 - 1 = -2,08 %.

Macy’sin bruttokate oli viime vuonna 9389 miljoonaa ja jos karkeasti oletetaan että tämä lasku kuvastaisi liikevaihdon laskua koko vuonna, bruttokate laskisi -196 miljoonaa. Macy’s teki oikaistua tulosta 906 miljoonaa viime vuonna. Tämä laskelma on satavarmasti pielessä, mutta antaa jotain osviittaa siitä kuinka vahvasta yhtiöstä on lopulta kyse.

Lienee selvää, että bruttokansantuote tulee laskemaan Yhdysvalloissa ja euroopassa tämän koronapaniikin keskellä ja kärsijöitä ovat monet heikosti kannattavat yritykset. Yritysten liikevaihdot eivät kuitenkaan putoa nollaan ja elämä jatkuu kun aktiivisten tautitapausten määrä kääntyy laskuun.

Arvostuksen osalta 2000 miljoonan markkina-arvon rajapyykki ohitettiin $6,47 dollarin osakehinnoissa. Taidan jatkaa osto-ohjelmaa 1500 miljoonassa ($4,85). Sitten olisi puolet sijoitusvarallisuudesta osakkeessa. Mitä ihmettä minä oikein missaan tässä?

2 tykkäystä

Tavoitehintaasi kohti ollaan kovalla vauhdilla putoamassa. Viimeinen tukitaso löytyy TA:sta hinnasta 5.07, mikä on pörssihistorian toistaiseksi alhaisin lukema. Joku missaa jotain, mutta kuka?
Ollaanko kohta tavaratalot laittamassa kiinni viruksen takia vai mistä johtuu, että lasku jatkuu?

Itse en olisi uskonut vuosi sitten, että BA:n hinta hipaisee 100$ hintaa.

1 tykkäys

Tässä on jotain listaa liikkeistä jotka sulkevat tai lyhentävät aukioloaikaa:Coronavirus hits retailers worldwide: Store closures and reduce hours

Ei ole Macy’s listalla, mutta aika monta isoa toimijaa ja listaa varmaan pitenee.

2 tykkäystä

Macy’s ilmoitti myös sulkevansa kaikki liikkeet 18. - 31. maaliskuuta ajaksi (tai toistaiseksi kunnes avaaminen on sallittua) ja palvelevansa asiakkaitaan netin välityksellä. Työntekijöille maksetaan korvauksia ajalta.

Tämä vaikuttaa mielenkiintoiselta yhtiöltä ja itseä kiinnostaa tässä kiinteistöomaisuus, taseessa noita kiinteistöjä ei kai arvosteta käypään arvoon tällä hetkellä? En ole syvällistä analyysiä vielä ehtinyt tekemään, mutta mitä luin nopeasti niin kiinteistömassan pitäisi olla pitkälti yli 10 miljardin arvosta vaikka sitä onkin myyty?

As it currently sits, the Herald Square building’s value was pegged at $3-4 billion in 2015, according to the Wall Street Journal. It has about 1.1 million square feet in floor space for retail and 1.1 million square feet for office and storage space.24.4.2019

1 tykkäys

Hyvä ksymys. Tosin kannattaa muistaa, että useat tavaratalot ovat kiinteistöinä vanhoja ja niille ei välttämättä ole kysyntää jos Macy haluaa niistä luopua (esim Searsin jäljiltä tyhjää tavaratalokiinteistöä on jo olemassa). Tämä on jenkeissä ongelma laajemminkin, eli kaikki retail-tila ei ole erityisen hyvää tai modernia. (vrt esim Stockmannin kiinteistöt). Toki ne voisi yrittää myydä kiinteistösijoittajalle ja samalla sitoutua takaisinvuokraukseen, jos käteisen tarve iskee akuutisti.

Tämä kommentti siis heitetty aika yleisenä, ei ole mitään hajua mitkä kiinteistöt siellä taseessa on ja mitkä ei tai millaisessa kunnossa ne oikeasti on. Mutta vuoden 2015 arviot käyvistä arvioista ei välttämättä ole kasvaneet millään suurella kertoimella.

1 tykkäys

Kiitos kommenttista, asiaa pitää tutkia vähän tarkemmin. Arviot ovat toki vanhoja ja täytyy olettaa jonkinlaista laskua vanhoista arvoista. Ainakin tuon Herald Squaren arvon voisi kuvitella olevan lähellä nykyistä, Manahattanilla kuitenkaan ei käsittääkseni isoa romahdusta arvoissa ole ollut. Lisäksi siihen on suunnitteilla pilvnepiirtäjä myös, joka tässä tilanteessa varmasti voisi siirtyä.

“In early 2016, hedge fund Starboard Value argued that Macy’s real estate was worth more than $20 billion. A late-2017 study by investment bank Cowen put the value at $16 billion (which seems like a more realistic figure).”

2 tykkäystä

Tämä on hyvä huomio! Tarkastin vuoden 2018 vuosikertomuksesta, koska Macy’s ei ole vielä julkistanut vuosikertomusta viime vuodelta. Siinä sanotaan näin:

Eli firma tekee kiinteistöomaisuudelleen tasapoistoja vuosittain ilmeisesti hankintahinnasta, eikä kiinteistöjä ole arvostettu käypään markkina-arvoon. Myöskään tuloslaskelmissa ei ole kiinteistöjen markkina-arvon muutoksista kertovaa riviä “fair value changes” kuten kiinteistösijoitusyhtiöillä. Jos noiden kiinteistöjen käypä arvo on 16 miljardia, toisi se ~10 miljardia lisää omaa pääomaa, eli +$32,36 per osake. Käyvät arvot riippuvat tosin suhdanteista ja tuo arvio on annettu kuumimpaan markkinahetkeen.

Suosittelen kaikkia kiinnostuneita katsomaan tuon pääomamarkkinapäivän videon, jonka linkitin aiemmin. Siinä kerrotaan seikkaperäisesti yhtiön lähitulevaisuuden suunnitelmista. Kiinteistöistä kohdasta 1:59:00 eteenpäin. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että kannattavuuden parantaminen on juuri oikea strategia heikentyvässä taloustilanteessa. Yhtiön johto odotti heikentyvää kasvua ennen koronavirusta.

Rahastot jatkavat lappujen latomista laitaan. Omien muistiinpanojeni mukaan Macy’sillä oli 30. marraskuuta 2019 osakkeita ulkona 308,965,297 kappaletta (pyöristettynä 309 miljoonaa). $6.20 osakkeen hinnalla markkina-arvoksi tulee 1915,58 miljoonaa. Yhtiön liiketoiminnan rahavirta oli viime vuonna 1608 miljoonaa. Jos tuota haluaa pitää jonain onnen lukuna niin $5.20 osakkeen hinnalla sen saa. Normaalisti nämä price/cash flow arvot ovat jotain 10, 15, 20 kertaisia.

Sen sijaan osinkoa ei kannata tuijottaa. Olisin yllättynyt jos firma jatkaa 116 miljoonan kvartaaliosingon maksua näin epävarmassa tilanteessa. Yhtiön kassavirrat ovat perinteisesti olleet todella vahvoja, mutta nyt olisi tärkeää turvata käyttöpääoma varmuuden vuoksi. Koronavirusepidemia voi loppua joidenkin arvioiden mukaan 3-6 kuukaudessa.

Odotan kyllä suurella mielenkiinnolla Q1 raporttia joka julkaistaan mahdollisesti toukokuun 15. päivä. Siitä tulee huono, mutta kuinka huono?

2 tykkäystä

Macy’s tekee sopeutustoimia:

Osingonmaksu keskeytetään ja 1,5 miljardin joustoluottotili otettiin käyttöön ennakoivana toimenpiteenä. Tarpeettomia kuluja karsitaan ja tämän vuoden investointeja vähennetään. Tämän vuoden ohjeistus vedettiin takaisin. Helmikuu sujui odotusten mukaisesti, mutta liikkeiden sulkeminen maaliskuun 18. päivästä lähtien vaikeuttaa ennustamista.

Kuulostaa järkevältä.

1 tykkäys

Viisi päivää myöhemminkin koetellaan:

Kulutukseen menevillä luotoilla tuhotaan tase äkkiä. Vuoden vaihteessa Macy’sillä oli tangible bookia noin 2030 miljoonaa ja siitä voi vähentää maksettu osinko 116 miljoonaa. Tuo credit facility on 1500 miljoonaa. Q1 2019 menot olivat yhteensä 5570 miljoonaa, joista SG&A:n osuus 2112 miljoonaa.

Nyt tartteis saada jotain kuukausittaisia myyntiraportteja. On aika kurja juttu kun tavaratalot on kiinni eikä pandemian loppua näy. Tämä voi mennä myös konkurssiin.

1 tykkäys