Sijoitusfoorumi

Mahdolliset positiiviset tulosvaroittajat 2019

posari
#1

OP:n aamukatsauksessa spekulointia mahdollisista varoittajista. Muita yhtiöitä ja mielellään perusteluineen?

Exel, suuri mahdollisuus

Exelin (LISÄÄ) ohjeistus odottaa vuoden 2019 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton kasvavan vuodesta 2018. Q1 antoi hyvän startin vuodelle, kun liikevaihto kasvoi 25,9 % ja oikaistu liikevoitto noin 11 % viime vuoden vertailujaksosta. Kasvua vetää tällä hetkellä Rakentaminen & Infrastruktuuri -segmentin tuulivoimatoimiala, joka saa orgaanisen kasvun lisäksi tukea DSC-yritysosto. Kannattavuuden puolella Exel hakee parannusta loppuvuodesta 2018 aloitetulla säästöohjelmalla, jonka tavoitteena on saavuttaa kolmen miljoonan euron vuotuiset säästöt 2020 mennessä. Odotamme yhtiön kasvattavan tänä vuonna liikevaihtoa yli 12 % ja oikaistua liikevoittoa lähes 37 %, jotka oikeuttaisivat ohjauksen nostoon kuluvan vuoden aikana.

Ponsse, kohtuullinen mahdollisuus

Ponsse (LISÄÄ) on ohjannut vuodelle 2019 hieman suurempaa liikevoittoa vuoteen 2018 verrattuna. Uuden kapasiteetin käyttöönoton ja uusien tuotteiden tuloskontribuutio vahvistuu arviomme mukaan merkittävästi loppuvuotta kohden edetessä, samaan aikaan kun komponenttipulan on arvioitu helpottavan. Ponssella on erittäin vahva tilauskanta ja puun hinnan nousu tukee arviomme mukaan huoltopalveluiden ja vaihtokoneiden kysyntää suurinta liikevaihto-osuutta edustavilla Pohjois-Euroopan markkinoilla. Ennustamme Ponssen yltävän kuluvana vuonna noin 20 prosentin tuloskasvuun ja tunnistamme kohtuullisen mahdollisuuden tulosohjauksen nostoon vuoden 2019 jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Aktia, pieni mahdollisuus

Aktia (LISÄÄ) on ohjeistanut vuoden 2019 vertailukelpoisen liikevoiton säilyvän suurin piirtein edellisvuoden tasolla. Käytännössä palkkiotuottojen kasvu ja säästötoimet kompensoivat laskevaa korkokatetta, jota painavat korkosuojien erääntymiset. Aktian Q1-tulos olisi ollut vertailujaksoa korkeampi, mikäli luvuista puhdistetaan vakausmaksut (tänä vuonna vakausmaksut ajoittuivat kokonaisuudessaan Q1:lle, muina vielä viime vuonna se jaettiin koko vuodelle). Varainhoidon merkinnät ovat jatkuneet vilkkaina ja AUM-kehitys vahvana. Mikäli markkinoiden suotuisa veto jatkuu läpi vuoden, kiidättänevät palkkiotuotot Aktian liikevoiton vertailukautta korkeammaksi ja ohjeistuksen nostolle voi tulla tarvetta.

7 Likes
#2

Qt: todella varovainen ohjeistus (liikevoiton kasvu +15 %), ennusteet +22 %. Toki pelaavat pelivaraa tol.

7 Likes
#3

Rovio

Perustelut:

Kunhan Rovion elokuva syksyllä tulee teattereihin, niin myös pelaaminen ja lisenssitulot kasvavat hyvällä kulmakertoimella.
Ohjeistus on varovainen ja vaikka kurssi on korjannut jo reilusti niin vielä on tilaa posarille.

3 Likes
#4

Itse olen vähentänyt Rovioa salkustani, sillä en usko elokuvalla olevan niin suurta vaikutusta tulokseen. Elokuvan vaikutuksia on kyselty jokaisessa webcastissa ja johto on ollut hyvin varovainen vastauksissaan. Näen elokuvan ennemmin tekohengityksenä AB brändille.

1 Like
#5

No eihän Rovio voi ohjeistusta muuttaa ihan mutulla… Elokuvan kuluthan alkaa olla maksussa ja tuotot on tulevaisuudessa. Markkinointia koko touhu eli kuten peliyhtiöt vistii, investointi :face_with_raised_eyebrow: tulevaisuuteen.

#6

En odota, että yhtiö muuttaa ohjeistusta mutulla. En odota, että ohjeistusta muutetaan lainkaan. Elokuvan riski/tuotto suhde on pienempi edelliseen elokuvaan verrattuna. Tästä johtuen mainitsemasi mahdollinen käyttäjämäärien kasvu on se varsinainen hyöty. Mikäli käyttäjähankinta investointeja ei kasvateta, niin elokuva korvannee nykyiset käyttäjähankinta investoinnit -> nykyisellä peliportfoliolla en pidä positiivista tulosvaroitusta mitenkään todennäköisenä.

#7

Itse olen kanssa miettinyt mitä edellytyksiä Roviolla olisi kurssinousulle, mutta en ole kyllä keksinyt hyvää syytä ostaa Roviota omaan salkkuun. Minusta ainakin näyttää että Rovio on vaan juuttunut AB brändiinsä, joka tietysti oli aikanaan erittäin tuottava brändi. Pelimaailmassa ei kuitenkaan useimmiten riitä se, että yhdestä pelistä julkaistaan aina vain uusia pienillä muutoksilla olevia versioita. Lisäksi nämä oheistuotteet ja elokuvat eivät tietääkseni ole enää olleet kovin suuria menestyksiä vähään aikaan. Angry Birds tuotteet ovat kadonneet jo aikoja sitten kaupoista.

Äkkiseltään katsoin Rovion pelejä Play-kaupasta. Roviolla on Androidille 23 peliä, joista

  • 19 on Angry Birds pelejä
  • 4 on muita pelejä, joista osa kuitenkin jatkaa samaa teemaa kuin AB.

Mielestäni ainoa toivo saada Rovio oikeasti nousuun on kehittää uusia ja erilaisia pelejä. AB:tä ei toki tarvi unohtaa, mutta jotakin uutta selvästi tarvitaan. Lukujen perusteella näyttää vähän siltä, että suunta on kääntymässä parempaan uusimpien julkaisuiden avulla, mutta nämä eivät ole olleet yhtä menestyneitä kuin Angry Birds (uusilla julkaisuilla latauksia Play-kaupassa 5-50milj ja Angry Birdsillä parhaimmillaan 100+ milj.)

Lisäksi Roviolla kuten muillakin pelistudioilla on aina riskinä se, että vasta pelin julkaisuhetkellä tiedetään, tuleeko peli olemaan menestys; pelien menestyminen on täysin pelaajien päätettävissä. Jos peli ei sitten menesty, on käytetty paljon aikaa ja rahaa hukkaan.

1 Like