Osakesijoittaminen

Mahdolliset positiiviset tulosvaroittajat 2019

OP:n aamukatsauksessa spekulointia mahdollisista varoittajista. Muita yhtiöitä ja mielellään perusteluineen?

Exel, suuri mahdollisuus

Exelin (LISÄÄ) ohjeistus odottaa vuoden 2019 liikevaihdon ja oikaistun liikevoiton kasvavan vuodesta 2018. Q1 antoi hyvän startin vuodelle, kun liikevaihto kasvoi 25,9 % ja oikaistu liikevoitto noin 11 % viime vuoden vertailujaksosta. Kasvua vetää tällä hetkellä Rakentaminen & Infrastruktuuri -segmentin tuulivoimatoimiala, joka saa orgaanisen kasvun lisäksi tukea DSC-yritysosto. Kannattavuuden puolella Exel hakee parannusta loppuvuodesta 2018 aloitetulla säästöohjelmalla, jonka tavoitteena on saavuttaa kolmen miljoonan euron vuotuiset säästöt 2020 mennessä. Odotamme yhtiön kasvattavan tänä vuonna liikevaihtoa yli 12 % ja oikaistua liikevoittoa lähes 37 %, jotka oikeuttaisivat ohjauksen nostoon kuluvan vuoden aikana.

Ponsse, kohtuullinen mahdollisuus

Ponsse (LISÄÄ) on ohjannut vuodelle 2019 hieman suurempaa liikevoittoa vuoteen 2018 verrattuna. Uuden kapasiteetin käyttöönoton ja uusien tuotteiden tuloskontribuutio vahvistuu arviomme mukaan merkittävästi loppuvuotta kohden edetessä, samaan aikaan kun komponenttipulan on arvioitu helpottavan. Ponssella on erittäin vahva tilauskanta ja puun hinnan nousu tukee arviomme mukaan huoltopalveluiden ja vaihtokoneiden kysyntää suurinta liikevaihto-osuutta edustavilla Pohjois-Euroopan markkinoilla. Ennustamme Ponssen yltävän kuluvana vuonna noin 20 prosentin tuloskasvuun ja tunnistamme kohtuullisen mahdollisuuden tulosohjauksen nostoon vuoden 2019 jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana.

Aktia, pieni mahdollisuus

Aktia (LISÄÄ) on ohjeistanut vuoden 2019 vertailukelpoisen liikevoiton säilyvän suurin piirtein edellisvuoden tasolla. Käytännössä palkkiotuottojen kasvu ja säästötoimet kompensoivat laskevaa korkokatetta, jota painavat korkosuojien erääntymiset. Aktian Q1-tulos olisi ollut vertailujaksoa korkeampi, mikäli luvuista puhdistetaan vakausmaksut (tänä vuonna vakausmaksut ajoittuivat kokonaisuudessaan Q1:lle, muina vielä viime vuonna se jaettiin koko vuodelle). Varainhoidon merkinnät ovat jatkuneet vilkkaina ja AUM-kehitys vahvana. Mikäli markkinoiden suotuisa veto jatkuu läpi vuoden, kiidättänevät palkkiotuotot Aktian liikevoiton vertailukautta korkeammaksi ja ohjeistuksen nostolle voi tulla tarvetta.

7 tykkäystä

Qt: todella varovainen ohjeistus (liikevoiton kasvu +15 %), ennusteet +22 %. Toki pelaavat pelivaraa tol.

10 tykkäystä

Rovio

Perustelut:

Kunhan Rovion elokuva syksyllä tulee teattereihin, niin myös pelaaminen ja lisenssitulot kasvavat hyvällä kulmakertoimella.
Ohjeistus on varovainen ja vaikka kurssi on korjannut jo reilusti niin vielä on tilaa posarille.

3 tykkäystä

Itse olen vähentänyt Rovioa salkustani, sillä en usko elokuvalla olevan niin suurta vaikutusta tulokseen. Elokuvan vaikutuksia on kyselty jokaisessa webcastissa ja johto on ollut hyvin varovainen vastauksissaan. Näen elokuvan ennemmin tekohengityksenä AB brändille.

1 tykkäys

No eihän Rovio voi ohjeistusta muuttaa ihan mutulla… Elokuvan kuluthan alkaa olla maksussa ja tuotot on tulevaisuudessa. Markkinointia koko touhu eli kuten peliyhtiöt vistii, investointi :face_with_raised_eyebrow: tulevaisuuteen.

En odota, että yhtiö muuttaa ohjeistusta mutulla. En odota, että ohjeistusta muutetaan lainkaan. Elokuvan riski/tuotto suhde on pienempi edelliseen elokuvaan verrattuna. Tästä johtuen mainitsemasi mahdollinen käyttäjämäärien kasvu on se varsinainen hyöty. Mikäli käyttäjähankinta investointeja ei kasvateta, niin elokuva korvannee nykyiset käyttäjähankinta investoinnit -> nykyisellä peliportfoliolla en pidä positiivista tulosvaroitusta mitenkään todennäköisenä.

Itse olen kanssa miettinyt mitä edellytyksiä Roviolla olisi kurssinousulle, mutta en ole kyllä keksinyt hyvää syytä ostaa Roviota omaan salkkuun. Minusta ainakin näyttää että Rovio on vaan juuttunut AB brändiinsä, joka tietysti oli aikanaan erittäin tuottava brändi. Pelimaailmassa ei kuitenkaan useimmiten riitä se, että yhdestä pelistä julkaistaan aina vain uusia pienillä muutoksilla olevia versioita. Lisäksi nämä oheistuotteet ja elokuvat eivät tietääkseni ole enää olleet kovin suuria menestyksiä vähään aikaan. Angry Birds tuotteet ovat kadonneet jo aikoja sitten kaupoista.

Äkkiseltään katsoin Rovion pelejä Play-kaupasta. Roviolla on Androidille 23 peliä, joista

  • 19 on Angry Birds pelejä
  • 4 on muita pelejä, joista osa kuitenkin jatkaa samaa teemaa kuin AB.

Mielestäni ainoa toivo saada Rovio oikeasti nousuun on kehittää uusia ja erilaisia pelejä. AB:tä ei toki tarvi unohtaa, mutta jotakin uutta selvästi tarvitaan. Lukujen perusteella näyttää vähän siltä, että suunta on kääntymässä parempaan uusimpien julkaisuiden avulla, mutta nämä eivät ole olleet yhtä menestyneitä kuin Angry Birds (uusilla julkaisuilla latauksia Play-kaupassa 5-50milj ja Angry Birdsillä parhaimmillaan 100+ milj.)

Lisäksi Roviolla kuten muillakin pelistudioilla on aina riskinä se, että vasta pelin julkaisuhetkellä tiedetään, tuleeko peli olemaan menestys; pelien menestyminen on täysin pelaajien päätettävissä. Jos peli ei sitten menesty, on käytetty paljon aikaa ja rahaa hukkaan.

1 tykkäys

Tässä vielä lisää mun perusteluja Rovion hyvälle menestykselle ja mahdolliselle posarille:

Rovio Entertainment Corp.: Vodafone selects game streaming platform Hatch as its hero 5G gaming service
GlobeNewswire•May 23, 2019

Vodafone selects game streaming platform Hatch as its hero 5G gaming service

Partnership between Finlands pioneering cloud gaming service and Europes largest tech communications company brings premium gaming on the go to Vodafone mobile customers in the UK, with more European markets planned to follow

Premium game streaming platform Hatch, a Rovio Entertainment subsidiary, and multinational telecommunications brand Vodafone are collaborating to bring cloud gaming to select European markets. To start with, all Vodafone pay monthly customers in the UK will have complimentary access to Hatch Premium for three months from July 3, when Vodafones 5G network is switched on. After this, they can enjoy the worlds first cloud-based mobile gaming platform for £6.99 a month.

1 tykkäys

Mitä lisäarvoa Hatch mielestäsi tuottaa käyttäjilleen/pelaajilleen? Itse en pääse edes omalla laitteellani testaamaan sitä, kun omistan Iphonen. Tämä on mielestäni iso ongelma. Olen ladannut Hatchin työpuhelimelleni ja olen kokeillut sitä nyt noin kerran kuukaudessa, mutta mielestäni sovelluksen pitää kehittyä vielä lisää ja se vaatii suurta ellei jopa massiivista markkinointia saavuttaakseen oikeasti merkittävän määrän käyttäjiä. Kannattaa muistaa, että alalla on myös kilpailua. Kyllähän tuo Hatch tuo pelkkiä kuluja Roviolle. Ainakin toistaiseksi. :slight_smile:

No josko Hatch saadaan pelittämään kunnolla ja Aasiassa jalansijaa niin aivot. Toki jos asennoituu kuin sinä niin ei pety ainakaan.
Rovion toimari-Kati ei pysty pokerinaamalla edes puhua Hatchistä.
Kati ei ole sillai myyntimies, paljastaa kasvoillaan mitä ajattelee.
Ei ole mahdotonta että jouluna Rovio on kympin… toki siitä on sitten vieläkin matkaa IPOon 20% mut ei murehdita sitä vielä.
Jos Inderes analysointi yltäisi Rovioon niin Osta suositus, josko se on Kamuxilla :v:

1 tykkäys

No juu, sikäli mikäli hommat lähtee toimimaan, niin sittenhän tulos voi olla mitä vain. Tällä hetkellä en ihan Hatchiin niin paljon luota, että odottaisin positiivista tulosvaroitusta vuodelle 2019.

1 tykkäys

Se koko keissi on vielä sen verran alkuvaiheissa, että riskit on kovat. Sitä varten noita partnereita hankitaan, jotta voidaan jakaa riskiä ja löytää parhaat kumppanit ympärille toteuttamaan toimivaa strategiaa. Tulevaisuus näyttää mitä siitä loppujenlopuksi kuoriutuu. Itse näen positiivisimpana asiana, että Hatchille on löydetty suuret tekijät jokaiselta mantereelta :ok_hand:

Juu kohta Q2 on takana ja odotan et Rovion osarissa kuullaan jotain myös Hatcin kuulumisista !

2 tykkäystä

Osuuspankin aamukatsauksessa lista mahdollisista tulosvaroittajista.

Oheisessa tarkastelussa olemmekin keränneet yhteen ne yhtiöt, joiden kohdalla pidämme positiivista tai negatiivista tulosvaroitusta vielä hyvin mahdollisena ennen tammi-helmikuun Q4-tuloskautta

Posarit:

Outokumpu
Qt Group
Stockmann
Ahlström-Munksjö

Negarit:

Alma Media
Konecranes
Rapala

3 tykkäystä

Negaripuolella FellowFinance näyttää todennäköiseltä, mutta mielestäni ostohinnoissa tuo lappu silti.

1 tykkäys

Mites todennäköistä on Nohon posari vielä tälle vuotta tai tammikuulle?

2 tykkäystä

Inderes odottaa Fellow Financelta negaria

Fellow Finance laski elokuussa ohjeistustaan ja odottaa liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna yli 20 % ja oikaistun
liikevoiton laskevan edellisvuodesta. Laskimme kasvuennusteemme jo edellisessä päivityksessä (3.10.) alle ohjeistuksen
ja lokakuun volyymikehityksen perusteella ohjeistuksen lasku näyttää laskelmiemme perusteella lähes varmalta.

NoHo:lta posaria:

Odotamme yhtiöltä edelleen erinomaista Q4:ää sekä ohjeistuksen nostoa vielä tämän vuoden aikana. Perusteettoman kurssilaskun myötä tuotto-odotus on noussut jälleen houkuttelevalle tasolle.

4 tykkäystä