Mandatum - Nallen yritysjärjestelyperinnön jatkaja?

Mandatum CEO has said that they’re very conservative with M & A. This is the trend amongst most asset management companies in Finland. Price has to be right and there has to be a cultural match between the company and its employees. Where as a few other companies have ambitious goals to double their AUM, I think Mandatum is seeing excellent organic growth and doesn’t need to pursue M&A as much. 750m net inflow into ~12bn AUM was amazing. Only Ålandsbanken was able to achieve a similar results (like 600m into 10bn AUM)
In a public Q&A session, the CEO said that primary use for excess capital will be to distribute it out as dividends.

And yes, looking at few recent business acquisitions, they were done in a all-share transaction.
The key personnel of Taaleri wealth management left the company and formed Proprius Partners, a fund management company.

4 tykkäystä

And to clarify, with these all-share transactions (Capman buying Dasos Capital & Alisa Bank buying Puro Finance), the employees held a lot of shares in the company, so they will stay committed (as partial owners in their new company).
Taaleri still holds ~10m € of Aktia’s shares from that transaction, they haven’t sold any, but not enough was done by Aktia to keep key personnel committed. And I believe last year Aktia’s wealth mgmt saw big outflows from institutional investors.

2 tykkäystä

Tanskalainen Saxo Bank selvittää strategisia vaihtoehtojaan, ja yksi vaihtoehto on koko yhtiön tai osan myyminen, uutistoimisto Reuters uutisoi

Mandatum omistaa Saxosta 20%

16 tykkäystä

A deal could value privately held Saxo Bank at around 1.5 billion to 2 billion euros ($1.6 billion to $2.1 billion), two of the people said. A sales process could start later this year, one of the people added.

Siinäpä olis Mandatumille vähä extra hilloo, jos valuaatio pitäisi paikkaansa (300-400m€).

5 tykkäystä

Valitettavasti tuo noin 400 MEUR on jo osakkeessa sisällä, koska sillä hinnalla suunnilleen Sampo myy tai myi jo nuo Mandatumille.

(Enenton arvo nyt noin 400 MEUR josta Mantan osuus noin 50 MEUR. Siten Saxo olisi noin 380 MEURm koska nuo molemmat myytiin yhteensä jollain 430 MEUR tjsp.)

Lisäys: nämä luvut siis haettu nopeasti katsomalla Enenton markkina-arvoa, Inderesin Mantan laajaa ja guuglaimealla eri todella hapokkaita PDF:iä Mandatumin eriytymisestä Sammosta. :smiley:

Kts. @LappuLiisa luvut alat.

14 tykkäystä

4.4 julkaistusta vuosirapsasta en löytänyt Saxon osakkeiden arvoa taseesta. Onko tuo kauppa toteutunut vielä?

5 tykkäystä

Sampo kommentoi tuossa jutussa tai ainakin blummalla “it’s in the process of offloading its stake to its … spin off Mandatum”.

Eli lienee vielä homma kesken, teknisesti. :stuck_out_tongue:

1 tykkäys

Helpointa olisi jos ne löytyisivät pelkällä Ctrl-F, mutta taitavat Enenton ja Terrafamen osakkeet olla sulautettuna yhteen könttiin johonkin osaan tasetta :face_with_diagonal_mouth:
Ja Mandatumin taseen tutkiminen on aina oma henkinen haasteensa.

2 tykkäystä

En osaa sanoa meneekö jo ohi aiheen, mutta tuossa kohdassa 4.1 mainitaan alla oleva:

Työnantaja päättää rahastoon siirrettävästä henkilöstörahastoerästä perusteineen ennen sen ajanjakson alkua, jolta se suoritetaan. Kun työnantaja yksipuolisesti tekee päätöksen henkilöstörahastoerästä ja sen suuruudesta, palkansaaja ei saa suoritusta vallintaansa TVL 110 §:ssä tarkoitetulla tavalla eikä hänelle tällöin muodostu veronalaista tuloa rahasuorituksen rahastoon siirtohetkellä. Palkansaajalle muodostuu veronalaista tuloa vasta, kun hän nostaa varoja henkilöstörahastosta (TVL 65 §:n 1 momentti).

Eli ei tähän tarvita rahaston (hallituksen) ottaa mitenkään kantaa, kun työnantaja tekee yksipuolisesti päätöksen, että palkkio maksetaan ensisijaisesti rahastoon. Tämän seurauksena en usko, että tällä on valtavaa merkitystä loppupeleissä itse liiketoimintaan. Sen sijaan trendi on, että näitä uusia henkilöstörahastoja avataan ja sitä myöten saadaan uusia asiakkuuksia. Luin myös uutisen, että Lähitapiola lähtee mukaan jakamaan markkinoita nykyisten toimijoiden kesken.

5 tykkäystä

OP pitää Mandatumia täyteen arvostettuna. OP laskee suosituksen Vähennä-tasolle (Lisää) ja nostaa tavoitehinnan 4,40 euroon (4,30). OP:n osinkoennuste vuodelle 2024 on 0,34 euroa osaketta kohden.

OP arvioi, että tuloskasvu jää vähäiseksi pitkälle tulevaisuuteen. Heidän mukaan Mandatumin liikevoitto on 84 miljoonaa euroa Q1-kvarttaalilla.

OP ennustaa, että Mandatum aloittaa omien osakkeiden takaisinosto-ohjelman pian yhtiökokouksen jälkeen.

28 tykkäystä

”Mandatumilla ei ole pienintäkään intressiä pitää Saxon omistusta taseessaan yhtään pidempään kuin on pakko”, sanoo Inderesin analyytikko Sauli Vilén.

16 tykkäystä

Toisaalta jos Mandatum haluaakin pitää Saxon omistuksessaan - miksi ei? Mandatum Trader ja kaikki pankkitoimintoihin liittyvät siirrot käsitteekseni hoidetaan Saxon kautta. Tämä on ennemminkin etu kuin haitta omistaa se, vaikkakin olisikin ns riski.

1 tykkäys

Mandatum Trader on tosi pieni osa Mandatumin liikevaihtoa.
Q3 & Q4 siitä ei ollut mitään mainintaa rapsoissa. Nyt löytyy vuosirapsasta.

1 tykkäys

Mitä Traderille mahtaisi käydä jos Mandatum ei olisi enää kytköksissä Saxoon?

2 tykkäystä

Kysyin traderista talousjohtajalta Q3, tässä hänen vastaus:

En usko että isoja muutoksia. Kaupankäyntipalvelut ovat hyvin kilpailtuja, joten tuskin lähtevät korottamaan hintoja. Hyvää asiakaspalvelua saa yhä Mandatumin kautta traderiin liittyen.

16 tykkäystä

Toi on relevantti kysymys, että mitä kävisi Traderille? Jopa siinä määrin, että taidan venyttää mahdollista OST:n siirtoa sinne…

2 tykkäystä

Traderissa on kyllä se ominaisuus että sillä voi sijoittaa suoraan Aasian ja Australian pörssien osakkeisiin jota ei voi tehdä minkään muun kotimaisen välittäjän kautta. Tuo on kyllä varmasti erittäin niche-ominaisuus käytännössä mutta uniikki.

10 tykkäystä

Tiedoksi Mandatum-Saxo-kuviosta Inderesin Ruotsin puolelta.

11 tykkäystä

MAM Growth Equity II -rahasto on tehnyt toisen sijoituksensa ja toiminut vetäjänä HappySignalsin rahoituskierroksessa. SaaS-yhtiö on edelläkävijä IT-käyttäjäkokemuksen johtamisessa. Sijoituksen avulla tuetaan HappySignalsin myyntiä, markkinointia ja tuotekehitystä sekä vauhditetaan yhtiön globaalia laajentumista.

MAM Growth Equity -strategia on sijoittanut HappySignalsiin, joka on IT Experience Management (ITXM) eli IT- ja muiden sisäisten tukipalveluiden kokemuksen johtamiseen erikoistunut suomalaisyhtiö.12 miljoonan euron rahoituskierrokseen osallistuivat myös yhtiön nykyiset sijoittajat Nauta Capital ja Vendep Capital. HappySignals on MAM Growth Equity II -rahaston toinen sijoitus.

Vuonna 2014 perustettu HappySignals auttaa organisaatioita muuttamaan IT- ja palvelutoimintojaan käyttäjäkeskeisemmiksi hyödyntämällä tekoälyä ja tietoa työntekijäkokemuksesta. HappySignalsin innovatiivisilla työkaluilla yhtiön asiakkaat analysoivat miljoonien työntekijöiden IT-kokemuksia 130 maassa. Tulokset auttavat asiakkaita ymmärtämään, millaisena heidän työntekijänsä kokevat IT-ympäristön, mikä mahdollistaa dataan perustuvan työntekijäkokemuksen ja tuottavuuden kehittämisen. Tuotteen vahvasta sopivuudesta markkinoille kertoo yhtiön noin 40 prosentin vuosittainen kasvu viimeisten kolmen vuoden aikana. HappySignalsin avainasiakkaisiin kuuluu suuria, kansainvälisiä yhtiöitä, kuten PepsiCo, Fujitsu, Metso ja Reckitt.

MAM Growth Equity -strategia keskittyy skaalautumisvaiheessa oleviin suomalaisiin ja pohjoismaisiin kasvuyhtiöihin. Se osallistuu poikkeuksellisiin kasvutarinoihin olemalla aktiivinen omistaja sekä tarjoamalla osaamista, verkostoja ja joustavaa kasvupääomaa yhtiöille, joilla on toimivaksi todetut liiketoimintamallit ja kunnianhimoinen johto. Kasvusijoitusstrategialla on kokemusta kansainvälisestä SaaS-liiketoiminnasta ja ServiceNow-ekosysteemistä, ja se on aiemmin sijoittanut esimerkiksi Nosto Solutionsiin ja Sofigateen.

16 tykkäystä

Nordea julkaisi päivitetyn Mandatum-analyysinsä. Suositus pysyy OSTA-tasolla, tavoitehinta nousee 4,70 euroon (edellinen: 4,40 €).

Key downside risks: Mandatum’s earnings are dependent on financial markets, and its solvency position is also dependent on financial markets. Capital repatriation is also dependent on: 1) a sale of Mandatum’s ownership in Saxo Bank and 2) a successful refinancing of Tier 2 debt, while large-scale M&A could mean lower payouts.

44 tykkäystä