Mandatum - Nallen yritysjärjestelyperinnön jatkaja?

Olemme saamassa upean uuden yrityksen Hexiin.

Mandatumin market cappi on arvioitu €2-3 miljardin haarukkaan. Jokainen Sammon omistaja saa yhden Mandatumin lapun, eli 2,5 jaardin valuaatiolla luovutusarvo olisi 4,89€/osake. Jännä nähdä miten kurssi liikkuu ensimmäisinä viikkoina!

Mandatum on OP:n mukaan ylipääomitettu: “Mandatum on selvästi ylipääomitettu ( solvenssi 282 %) ja odotamme yhtiön jakavan Sammolle lisäosingon ennen osittaisjakautumista. Lisäosinko voisi olla suuruudeltaan arviolta 500 miljoonaa euroa (noin 1 euroa/Sammon osake).”

Spekulaatioita Mandatumin strategiasta? Mitä jos pääoma jääkin Mandatumiin ja nähdään peliliikkeitä Suomen tai Pohjoismaiden varainhallintamarkkinassa? Mitkä firmat voisivat olla Mandatumille kohteita?

Lisätietoja: (5) Sampo aikoo odotetusti listata Mandatumin pörssiin osittaisjakautumisella | Inderes: Osakeanalyysit, mallisalkku, osakevertailu & aamukatsaus

90 tykkäystä

Olisi ihan mielenkiintoista, jos tuota ylipääomitusta ei purettaisi lisäosinkona Sammolle. Yleensä ennen yhtiön listaamista näin taidetaan kuitenkin tehdä, toki tilannetta voi pitää hyvinkin erilaisena kuin ns normi listautumisessa.

Aika pitkään olen nähnyt puhetta Helsingin varainhoitoyhtiöiden yritysjärjestelyistä, mutta Mandatumin koko huomioiden toivoisin itse, että katse kääntyisi enemmän kansainväliseen toimintaa. Suomi on kuitenkin aika rajallinen markkina ja me kansakuntana taidamme olla melko huonoja sijoittajia (tähänhän erinomaiset varainhoitajat voivat toki vaikuttaa :wink: ). Näkisinkin, että mielenkiintoisin suunta ja strategia olisi keskittyä ensin laajentumiseen muissa Pohjoismaissa.

2 tykkäystä

Viimeviikkoisessa tiedotteessa kerrottiin seuraavaa:

“Sammon hallitus on ehdottanut 17.5.2023 kokoontuvalle yhtiökokoukselle 1,80 euron suuruista perusosinkoa tilikaudelta 2022. Mandatumin osuus tästä oli sen maksama sisäinen osinko 150 miljoonaa eli noin 0,30 euroa osakkeelta muun osan osinkovirrasta tullessa konsernin vahinkovakuutustoiminnoista.”

Eli jos osakkeen hinta on 4,89 ja osinko 0,30 niin tuossa osinko% todella hyvä. Vai onko sisäinen osinko suurempi kuin mitä yleensä ulos maksetaan?

1 tykkäys

Ei välttämättä suurempi, mutta esimerkiksi tavoitellut yritysjärjestelyt voivat vaikuttaa jaettavaan osinkoon. Nythän on sanottu aika selvästi, ettei Mandatum ole Sammon omistuksessa voinut tehdä kovin vapaasti yritysjärjestelyjä eli rahaa on saattanut jäädä enemmän jaettavaksi.

Samaa mieltä… Olisikohan mitään ideaa ajatuksessa, että Mandatum voisi ostaa Suomen hyviä pienempiä finanssifirmoja, joilla toimiva konsepti ja vähän isommilla muskeleilla skaalata niitä Pohjoismaihin/Pohjois-Eurooppaan?

Meinasin ensin todeta, että miksei suoraan shoppailla ulkomailla? Toisaalta sitten taas, jos löytyy pienempi firma, jonka konsepti on tehokkaasti skaalattavissa ja se on Suomesta niin kuvetta voi joutua kaivamaan vähemmän kuin vastaavasta puulaakista esim ruotsissa.

Ihan siis kiinnostava ajatus ja mielestäni täysin mahdollinen!

2 tykkäystä

Tosi Mandatum-faneille :point_down:

mandatum-konserni_vuosikertomus_2022.pdf (7,4 Mt)

8 tykkäystä

Menee maksumuurin taakse, mutta ihan mielenkiintoinen juttu. Kauppalehti käy läpi mm Mandatumin koko luokkaa (isompi kuin Evli ja OP-varainhoito finanssivalvonnan papereiden perusteella) sekä kasvua. Mandatumin suurin asiakaskunta on Suomessa, mutta suurimmat kasvuluvut (prosentuaaliset) ilmeisesti muissa Pohjoismaissa.

Lisäksi asia, joka pisti silmään, hyvänä asiana? Toki en tiedä, mikä tilanne muilla varainhoitajilla on vastaavien asiakkaiden kanssa.

“Sen asiakaskuntaan kuuluu erittäin varakkaita yksityishenkilöitä. MAM arvioi olevansa edelläkävijä lainamuotoisessa sijoitustoiminnassa.”

Mahtaakohan tässä olla myös tuleva tikkeri? :thinking:

Lisäksi pohdin tuossa pääsiäisen aikaan, miten Nordnetin Suomeen lanseeraama sijoitusvakuutus tulee vaikuttamaan Mandatumiin vai tuleeko mitenkään.

Nopeasti ajateltuna voi aiheuttaa jonkin verran kilpailua, mutta täytyy kyllä perehtyä tarkemmin molempien yhtiöiden tarjoamiin tuotteisiin. Voi olla, ettei tämä vaikuta mitenkään Mandatumiin.

6 tykkäystä

Mandatumista kiinnostuneille sekä Lifen, että Varainhoidon vuosikertomukset luettavissa täältä: Mandatumin vuosikertomukset ja yritysvastuuraportti 2022 on julkaistu - Mandatum Life

15 tykkäystä

Tämä menee kyllä ihan off topic, mutta kysynpä silti. Millä aikataululla Inderes luo nuo yrityssivut yleensä uusille yrityksille? Esimerkiksi nyt Mandatumin kohdalla, milloin yhtiön pääsee lisäämään omiin seurattaviin yhtiöihin?

Pingataas @Yu_Gong tähän. Ei kait meillä mitään virallista aikataulua näihin ole. Yleensä siinä vaiheessa tehdään, kun yhtiöstä alkaa olla jotain materiaalia saatavilla (webcast, listautumisesite yms.) :thinking:

4 tykkäystä

Onko muuten mitään tietoa tuleeko Mandaum seurantaan, Sampon sopparin siivellä…?

1 tykkäys

@Sauli @Menenski Oikeastaan mikään ei estä mua luomasta heti, joten tässä on :slight_smile: Eli voit jo nyt seurata ja sit kun ekat webcastit ja tiedotteet tulee niin saat siitä ilmoituksen :slight_smile:

Tässä yhtiösivu nyt luotuna:

41 tykkäystä

Onko Sammon AGM:n yhteydessä pidettävästä Nallen haastiksesta mitään agenda-tietoa? @Mirko_Sampo_IR

Mahtaako puhua Mandatumista mitään?

1 tykkäys

Nallen haastattelu on enemmän vapaamuotoista jutustelua Sammosta ja Sammon ympäriltä. Yleisö saa toki esittää kysymyksiä.

Mandatumia tietenkin käydään läpi yhtiökokouksen esityksissä, koska jakautuminen on asialistalla. Mutta prospektuksen julkaisun ja yhtiökokouksen jälkeen vastuu sijoittajaviestinnästä alkaa enenevissä määrin siirtyä Mandatumin puolelle.

14 tykkäystä

Jos voi ennaltavaikuttaa kysymyksiin, olisi Nallen ajatukset, fiilikset ja näkemys Mandatumista kiinnostava aihealue.

1 tykkäys

Laitetaanpa tähänkin ketjuun, että Mandatumin jakautumisesite on nyt julkaistu ja löytyy disclaimerien takaa osoitteesta: Osittaisjakautuminen | Sampo.com

Tuo esite säätelee tästä eteenpäin kaikkea viestintää Mandatumiin liittyen kunnes jakautuminen on finaalissa ja Sammon puolelta kommentointi on tästä eteenpäin hyvin rajoitettua.

22 tykkäystä

Täältähän löytyi kivan valaiseva pätkä myös Mandatumin tulevasta spin offista. Täytyy myöntää, että itse olin ajattelut Mandatumin enemmän varainhoitajaksi kuin henkivakuuttajaksi. :open_mouth: Näin joskus tulevaisuudessa saattaa ollakin, mutta hyvä tarkennus tässä kohtaa ainakin itselleni!

8 tykkäystä

Onko valistuneita arvauksia tuleeko Mandatum jakamaan lainkaan osinkoa. Ja jos tulee millaisesta osingosta voitaisiin puhua?

En ole perehtynyt riitävästi liiketoimintaan enkä tiedä mitään tulevasta johdosta. Äkkiseltään tuntuisi että kaikki pääoma halutaan varata mahdolliseen laajentumiseen?

En ole ainakaan erikseen kuullut että yhtiöstä muovattaisiin mitään “income vehicle” tyyppistä intrumenttia sijoittajille.

1 tykkäys

Käsittääkseni osingot tulevat olemaan vuolaita sillä Mandatum on tällä hetkellä ylipääomitettu. Toki mahdolliset yritysjärjestelyt saattavat vaikuttaa tilanteeseen mutta niitäkin rahoitetaan usein muualtakin kuin kassasta.

Uskoisin, että Mandatum profiloituu osinkoyhtiöksi kuten käytännössä kaikki muutkin suomalaiset listatut finanssiyhtiöt.

10 tykkäystä