Osakesijoittaminen

Medexus Pharmaceuticals - Lääkkeiden myyntitykit

Medexus on Kanadalainen lääkkeiden myyntiin erikoistunut pienyhtiö:

Yhtiön bisnesmallina on ostaa ja lisensioida lääkkeitä myytäväksi. Omaa kehitystyötä tehdään varsin minimaalisesti ja se keskittyy myytävyyden parantamiseen:

Yhtiön myynti keskittyy maailman suurimmalle lääkemarkkinalle Pohjois-Amerikkaan. Pohjois-Amerikan ulkopuolelle lääkkeet lisensioidaan kolmansille osapuolille:

Yhtiö on hankkinut varsin monta eri tuotetta, joten tulovirrat ovat hajautettuja. Yhdysvaltain markkina tietenkin dominoi tuloja:

Helmikuussa 2020 yhtiö osti salkun kruununjalokivi IXINITYn edulliseen 30 miljoonan dollarin hintaan. Lääke on myynyt erittäin vahvasti ja odotettavissa on vielä reilusti lisää kasvua:

Yhtiön niveltulehduslääkke Trispanilta odotetaan suurta menestystä ja Medexus odottaa saavansa FDA -hyväksynnän Yhdysvaltain myynnin aloittamiselle vuoden 2022 aikana:

Myös luuydinsiirtolääke Treosulfanin tulokset ovat vakuuttavia ja yhtiö haluaa aloittaa myynnin Yhdysvalloissa 2021 loppupuolella:

Aivokasvaimissa “hohtava” Gleolan on yhtiön uusin lääketuote, jonka vakituinen myynti aloitettiin Kanadassa 2021 helmikuun alussa.

Lisäksi yhtiöltä löytyy liuta muita lääketuotteita:

Yhtiö on kasvanut huimaa vauhtia vuosia ja liikevaihdon kasvuvauhti vain kiihtyi Q3 94%:

Johdon 12% omistus yhtiöstä on yllättävän pieni. Warrantteja onkin ulkona roppakaupalla, mikä tulee väkisinkin dilutoimaan osakkeenomistajien osuutta mikäli kurssi nousee. Tästä saadaan kuitenkin kohtuullisen paljon rahaa, jolla voidaan rahoittaa uusien lääkkeiden ostoa:

Yhtiö myös hankki lisää pääomaa juuri äskettäin osakeannilla, joten akuutteja kassahuolia ei ole:

Medexuksen johto on varsin kokenutta ja yhtiö on panostanut rekrytoinneissa laatuun ja osaamiseen. Johdolla ja työntekijöille maksetaan myös varsin avokätisesti:

Kuvien lähteenä oleva sijoittajapresentaatio:

Medexuksen kvartaaliraportit:

Analyytikkojen tavoitehinnat:

24 tykkäystä

Hyvä että tälläkin oma ketju. Johdon suht’ vähäinen omistusosuus on pieni kauneusvirhe tässä. Muuten onkin palikat aika hyvin kohdallaan kun saadaan vaan hyviä hankintoja jatkossakin tehtyä. Samalla myyntiin ja hallintohommiin käytettyjen menojen osuus liikevaihdosta pienenee.

Usein voivotellaan, että ekonomit ovat johdossa, vaikka pitäisi olla insinöörit puikoissa. Tässä kuitenkin tarvitaan kunnon myyntimiehet että homma rokkaa. Toimitusjohtajakin tykkää käydä usein kertomassa firman vaiheista eri viestintäkanavissa ja ehkä vähän pumppaa samalla.

3 tykkäystä

Tämä Q3 oli kyllä todella vakuuttava:

Tuoterintamalla edistytään hyvää vauhtia:

Lisäksi yhtiö rinnakkaislistautuu Yhdysvaltain pörssissä!

SG&A -kulusuhde jäi kyllä mietityttämään :thinking: Suunta on selvästikin oikea, mutta kovasti toivoisi että nuo kulut laskisivat nopeampaa vauhtia. Hieman tässä pelottaa että osa skaalautuvuudesta menetetään myyntimiesten korkeisiin bonuksiin ja henkilöstön koviin pohjapalkkoihin:

3 tykkäystä

Kyllä näin näyttää tosiaan olevan. Ohessa pari pidempää videota, missä toimitusjohtaja selittää yhtiön bisneksestä:

5 tykkäystä

Ja tuosta Nasse-listautumisen ajankohdasta vielä faktaa Ekan suulla:

3 tykkäystä

Kovin pehmeitä ovat nuo faktat, kun listautumishakemuksen jättöpäiväkin on virheellisesti sanottu olevan 25 tammikuuta, kun oikea päivä on 21 tammikuuta :sweat_smile:

Tuo 4-6 viikkoa tulee Nasdaqin listausoppaasta. Tiedä sitten kuinka paljon tällä hetkellä pörssiin on ruuhkaa ja mitkä ovat todelliset käsittelyajat hakemuksille. Eiköhän tuo listautuminen kuitenkin tapahdu tässä maaliskuun aikana :thinking:

5 tykkäystä

Ainakin toimitusjohtaja omistaa 8% yrityksestä, eli hänellä on skin in the game.

49:40 kohdalla puhutaan arvostuksesta, jonka jälkeen heti listautumisesta. Video on siis joulukuulta, olin aiemmin linkannut tuonne Ostin/myin -ketjuun ja sama minkä Eka oli tähän ketjuun myös postannut.

5 tykkäystä

Mielenkiintoinen yritys. Pidän yhtiön strategiasta suuntautua lääketieteen “niche-aloille”, esimerkiksi yhtiön uusi tuote Ixinity ja Gleolan ovat tällaisia. Usein näissä kilpailu on pienempää (ja tehokkaista hoitokeinoista pulaa), mutta globaalisti markkinapotentiaalia on silti mukavasti. Riski on olennaisesti myös pienempi verrattuna näihin yhtiöihin, jotka kehittävät puhtaasti vain 1-2 lääkeaihiota ja ovat vielä jossain faasi II vaiheessa.

Kokonaisliikevaihdostakin 92 % oli 2020 vuonna tästä kovasti kasvavasta sektorista (vrt. "kypsän vaiheen tuotteet 6 %), joten odotettavissa on rapsakkaa kasvua lähiaikoinakin.

Lisäksi mainittakoon, että koska itselläni on valitettavasti kokemusta glioblastoomasta edesmenneen äitini takia (+ olen tehnyt tutkimusta muutenkin glioblastoomiin liittyen), niin kaikki innovaatiot joilla taudin selviytymisennustetta saadaan parannettua ovat suhteellisen lähellä sydäntäni. Tarkemmat perhetymiset Gleolanin osalta ovat itselläni vielä kesken, mutta ainakin yhtiön dioissa näytetään, että Gleolan parantaa resektion tarkkuutta siten, että sillä olisi ihan kliinisestikin merkitystä selviytymisennusteeseen.

Jatketaan tutustumista, mutta avauspositio tuli tästä kuitenkin otettua. Lisää mahdollisesti kun keissiin pääsee vielä syvemmin kiinni.

23 tykkäystä

Medexuksen Investor Presentationia on hieman päivitetty:

Muutamia irtohuomioita:

Transformative in-license of Treosulfan for the U.S. provides strong, near-term growth and potential to be the first in a new conditioning treatment class of chemotherapy

Sijoituskeississä ollaan nyt siirrytty Ixinityn hypettämisestä Treosulfanin hypettämiseen.

$100M+ revenue run rate with $15.2M of available liquidity**
**As at December 31, 2020: does not include February 2021 $32.5M equity financing

Kassaa on huimasti, mutta sitä tullaankin kyllä tarvitsemaan lähiaikoina tukemaan kasvua. Myyntiverkoston kokoa on taas kasvatettu:

*Salesforce assumes 19 additional representatives required to support the launch of treosulfan

19 uutta myyntiukkoa! 19 UUTTA MYYNTIUKKOA!!! Treosulfanista odotetaan toki tulevan kyllä paljon liikevaihtoa ja rahaa, mutta kyllä tämä yhtiö on vieläkin täydessä tappiollisen kasvun moodissa :smiley: Tämä on kaunista katseltavaa näin suomalaisesta osinkomörnimiskulttuurista tulevalle sijoittajalle.

Firman negatiiviset puolet voidaan oikeastaan tiivistää tälle päivitetylle pääoma/omistus-slidelle:

Tuo dilutaation määrä warranttien ja velan osalta… ugh :nauseated_face: ja johdon omistuskin on säilynyt varsin ohuena. Noh, onneksi suurin osa warranteista erääntyy 2023 ja sieltä saadaan lisää rahaa tukemaan kasvua.

Active Business Development Efforts to:
Add near-term products via license, acquisition and co-promotion to leverage commercial organization
Leverage experience and knowledge in specialty therapeutic areas including rare disease, oncology, auto-immune disease, hematology, and allergy
Continue focus on US and Canadian territories with near-or-on market de-risked products
Transact on accretive products that will positively contribute to margin and long-term value
Explore creative strategic partnerships, including ex-US partnerships for IXINITY

Laakereille lepäämään ei näköjään aiota jäädä myöskään Treosulfanin kaupallistamisen jälkeen, vaan koko ajan etsitään uutta bisnettä ostettavaksi/lisensioitavaksi. Lisää räjähtävää kasvua ja rahoituskierroksia siis varmasti tulossa :smiley:

Arvoajurit tiivistettynä:

5 tykkäystä

Oli pakko ostaa kyseistä firmaa kun näyttää homma rullaavaan hienosti :grin: hiukan hajautusta itsellekkin teknohin ja energia osakkeisiin, mutta varmistan nyt täältä viisaammilta tämän:

IXINITY:llä myynti jo 32milj. vuonna 2019 ja US markkinoista vasta valloitettu 4%??

Tosiaan tullut myös nyt pieni muutos siihen miten tulovirrat jakaantuvat mature ja growth phase tuotteiden osalta tässä maaliskuun päivitetyssä versiossa. (ketjun aloitusviestissä tosiaan Mature phase 6% ja Growth phase 92% of revenue)

P.S Suuret kiitokset tämän yrityksen esille tuomisesta @Pohjolan_Eka

10 tykkäystä

Medexuksen CEO taas youtubessa kertomassa miten bisneksellä menee:

Nasdaq-listautuminen vasta huhtikuussa :frowning:

6 tykkäystä

Mielipide onko tolla listautumisella vaikutuksia kurssiin?

Oon parissa keississä ollu messissä, jossa on sinne listattu, ja kurssireaktio on käytännössä ollut olematon.

Jonkun akateemisen tutkielman taisin aiheesta joskus lukea, ja siinä muistaakseni kyllä päästiin tuloksiin että historiallisesti olisi kurssinousua aiheuttanut lyhyellä tähtäimellä.

1 tykkäys

En henk.koht. odota mitään nasdaq-listautumiselta. Siitä on hyötyä sitten myöhemmin kun/jos firma puristaa parit hyvät osarit tänä ja ensi vuonna. Myyntimiehet myyntihommissaan. En yllättyisi vaikka johto kuittaisi hyvät osakepalkkiot listautumisesta.

2 tykkäystä

Korjaa jos ymmärrän väärin, mutta siis Jenkkien puolelta menossa otc listalta nasdaqiin? Tollahan olis Imo aika iso merkitys koska käsittääkseni monella jenkki välittäjällä ei voi tehdä kauppaa otc listalta. Näin ne ainakin Yahoossa aina kirjottelee.

2 tykkäystä

n. 6min kohdalla CEO mainitsee kuinka arvostuksessa on jonkin verran matkaa verrokkeihin. Onko näistä verrokeista ollut mainintaa tässä ketjussa vielä? Tai missään yrityksen slide-setissä, jonka olisin mahdollisesti ohittanut?

1 tykkäys

Olen lukenut usein samanlaista tekstiä, mutta en usko että robinhood-sijoittajat olisivat tässä mukana kuitenkaan. Sen verran tylsä firma kuitenkin. Toivottavasti olen väärässä, mutta Nasdaqissa ja NYSEssäkin on tuhansia lappuja listattuna. OTC-listalla on myös paljon suht isoja firmoja, jotka sijoittajat ovat löytäneet kuten Semler tai Acuity Ads.

2 tykkäystä

Joo voi olla että olen fakenewsin uhri. Kuitenkin tälläkin palstalla on joka viikko joku uusi lafka tutkinnassa ja sitten puolet ilmottaa että tältä ja tältä välittäjältä ei saa kyseistä lappua tai kyseistä markkinapaikkaa ollenkaan. Ihan tältä pohjalta mutuilin että Nasdaq löytyy kaikkialta mutta noi otc laput hieman kyseenalaisia, ei vain robinhoodereilla. En sitten tiedä miten paljon on faktaa että instikatkin odottaa jotain Nasse listaantumista firmoilta, tai harva katselee monia lappuja otc:ltä. Ihan näiltä pohjilta olettaisin että vaihto saattaisi lisääntyä reilumminkin.

Jenkeissä noi listautumiset on myös jonkun sortin poikkeamia jotka saa usein aikaan nousupiikkiä. Biolasea omistelin jonkun aikaa ennen korjailua ja siellä oli ainakin firmalla ehdoton halu että nasdaqin listalla täytyy pysyä vaikka joutuis tekemään reverse splitin sitä varten. Sitten kun se säilyminen varmistui niin kyllähän se piristyi. Jenkkisijoittajat nyt tuntuu innostuvan aina kaikista deadlineista muutenkin oli tapahtuma miten merkityksellinen/merkityksetön tahansa. Jossain muissa maissa eri listoille meno ei ole nähdäkseni sijoittajia niin innostanut. Tämähän nyt olisi ihan järkevää muutenkin että se nousu menee fundien mukana, ellei sitten instikat tosiaan avaa positiota vasta Nassen puolella.

1 tykkäys

Joo, tuo on kyllä järkevää puhetta. Saatan olla liian kyyninen asian suhteen, koska tuosta nasdaqista on puhuttu tämän firman kohdalla niin paljon. Ihmiset puhuvat siitä kuin hopealuodista, joka saman tien tuplaa tai triplaa firman arvon. Twitterissä joku sankari oli laskenut, että tämä olisi neljä kertaa arvokkaampi kun ‘ylösnousemuksen’ jälkeen Medexus arvostettaisiin samoilla kertoimilla kuin vastaavat jenkkifirmat. :smiley:

3 tykkäystä

Joo lopetetaan offtopic tähän ennenkun jollain taas vaivaa liputtaa kasa viestejä, vaikka listautumisen kannalta onkin firman osalta olennaista. Mutta aivan samaan jargoniin törmään itsekkin jatkuvasti. Esim. Noista blockchain lafkoista tota Hiven miedompaa nousua suhteessa vaikka Riottiin väännetään yahoolla juurikin siltä pohjalta että Hive ei ole vielä nassessa ja sitten se olis jostain syystä boom ja raketteja🤷🏼‍♂️. Mutta jollei siinä ole jotain erityistä “instikat ei osta otc pink sheetiltä vaan odottaa nassea” niin sitten se on kyllä vähän hatara valtavan raketoinnin peruste vaikka se useammalle välittäjälle tarjolle tulisikin. Itsekkään en tonne otc:lle pääse mutta kun toi Medex on kanukkienkin puolella.

Vähän oli aikaa niin tässä oli selitetty hyvin tota otc-markkinaa ja sitä miten/miksi siellä on isojakin lafkoja, ja että se on jaettu useampaan eri osa-alueeseen.

2 tykkäystä

Haastattelusta poimittua:

  • 2/3 isosta loppuvaiheen neuvottelusta saatiin maaliin (Treosulfan ja Triamcinolone Hexacetonide) ja toivoo, että myös kolmas saadaan valmiiksi
  • Treosulfanin hyväksyntä toivottavasti saadaan elokuussa ja myynnin aloitus syys- tai lokakuussa
  • Treosulfanin potentiaali tuplat nykyisestä liikevaihdosta
  • Samalla firmalla kenen kanssa tehtiin Treosulfan diili, on mahdollisesti tulossa myös lisää tuotteita ja mahdollisuuksia. Tämä voi olla todella tuottoisa yhteistyö, Medexuksella on jo ainakin 2 diiliä heidän kanssaan.
  • Uusia lääkkeitä etsitään niiltä aloilta mihin yritys/verkosto/myyjät ovat jo erikoistuneet. Kustannustehokasta ja helppoa vyöryttää uusia tuotteita.
8 tykkäystä