Mendus - clinical-stage biotechnology company

Tein Menduksesta oman ketjun, mutta osaan huonosti englantia enkä osaa alaa ollenkaan, eli väärinkäännöksiä ja väärinymmärryksiä löytyy varmasti. Katsoin tietoja Inderesin sivuilta ja erityisesti laajasta rapsasta. Luonnollisesti googletin tietoja ja katsoin juttuja mm. yhtiön sivuilta.

Mendus kehittää syöpäimmunoterapioita keskittyen kasvainten uusiutumisen estämiseen, joka on syöpäkuolemien yleisin syy maailmanlaajuisesti. Kohteina ovat akuutti myelooinen leukemia, munasarjasyöpä ja pehmytkudossarkoomat. Yrityksen aikaisempi nimi oli Immunicum ja senimettiin uudelleen Mendukseksi fuusion jälkeen hollantilaisen yksityisen yrityksen DCprimen kanssa vuonna 2021. Nykyään Menduksen pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, ja sen varsinainen operatiivinen toiminta on Leidenissä, eli Alankomaissa.

image


Ydinosaaaminen ja strateginen fokusoituminen

Menduksen ydinosaaaminen on dendriittisolubiologiassa, jota hyödynnetään aktiivisten immunoterapioiden suunnittelussa eläviin soluihin perustuen. Tuotteet on suunniteltu rakentamaan pitkäkestoista immuunivastetta syöpää vastaan. Yhtiö on strategisesti keskittynyt syövän ylläpitohoitoihin, joiden tavoitteena on pidentää taudista vapaata elinaikaa ja kokonaiselinaikaa syöpätyypeissä, joissa uusiutumisriski on korkea.

Tuotekehitys ja kliiniset kokeet

Menduksen johtava tuote, vididencel , on johdettu yrityksen omasta solulinjasta, mikä tekee tuotteesta helposti saatavilla olevan ja erittäin skaalautuvan. Vididencel on ensisijaisesti kehitetty ylläpitohoidoksi akuutille myeloiselle leukemialle. Tähän mennessä julkaistut tiedot osoittavat, että vididencelillä on suotuisa turvallisuusprofiili, ja lisäksi vaiheen II -tutkimuksessa on nähty lupaavia tehokkuuden merkkejä.

Yhtiö on tehnyt yhteistyötä Australasian Leukaemia and Lymphoma Groupin kanssa laajentaakseen vididencelin kliinistä kehitystä. Tämä AMLM22-CADENCE-tutkimus on kontrolloitu yhdistelmätutkimus suun kautta annettavan atsasitidiinin kanssa, joka on tällä hetkellä ainoa hyväksytty AML-ylläpitohoito.

Lisäksi Mendus tutkii vididenceliä kiinteissä kasvaimissa meneillään olevassa ALISON-vaihe I -tutkimuksessa munasarjasyövässä. Tähän mennessä saadut tulokset tukevat tuotteen hyvänlaatuista turvallisuusprofiilia ja osoittavat immuunivasteiden indusointia munasarjasyöpäpotilailla.

Noh… mitäs sitä sijoittajana pohtis:

Menduksen tuotteissa on potentiaalia, mikäli kliininen kehitys ja sitä seuraava markkinoille pääsy onnistuvat. Toki varmaan kaikissa on aina potentiaalia, kun oikein ajattelee. :smiley:

Mahdolliset tuotot voivat realisoitua suotuisten kumppanuus- tai yritysostojen kautta. Toisaalta riskiprofiili on korkea, erityisesti tutkimus- ja kehitysriskien vuoksi, joten sijoittaja voi hävitä rahansa.

Yritys ei tällä hetkellä oikein tuota, mutta sen taloudellinen potentiaali on merkittävä, jos vididencel ja muut tuotteet saavuttavat markkinamenestyksen. Mendus arvioi kohdemarkkinansa olevan noin 9,5 miljardia Yhdysvaltain dollaria, ja markkinoiden odotetaan kasvavan yli 8 % vuodessa vuosikymmenen loppuun saakka​.

Mendus on mielenkiintoinen toimija bioteknologiasektorilla, erityisesti immuno-onkologian alalla. Yhtiön keskittyminen ylläpitohoitoihin ja sen vahva tieteellinen tausta tarjoavat vankan perustan tulevalle kasvulle ja menestykselle. Mendus “tarjoaa” myös merkittäviä riskejä, toistan tämän uudestaan, koska on sen verran riskisestä yhtiöstä kyse.


Tässä olisi suhteellisen tuore laaja raportti huhtikuulta Antti Siltaselta. :slight_smile: Tuttuun tapaan tässäkään laajassa raportissa ei ole muureja, vaan se on kaikkien luettavissa. :slight_smile:

Mendus is a clinical-stage biotechnology company developing cellular immunotherapies for cancer. The company aims to improve disease-free and overall survival in cancers with a high recurrence rate. Its lead product, vididencel, is being developed as maintenance therapy for acute myeloid leukemia (AML) and is about to enter a Phase II clinical trial. As a pre-revenue company, Mendus’ risk profile is high, as unfavorable research results can lead to a permanent loss of capital. These risks are offset by significant upside potential if commercialization is successful. Our DCF model suggests upside for stock while relative valuation is in line with Nordic peers. The stock’s upside could be realized via a partnering deal or Mendus becoming an acquisition target.


Sitten olisi vähän Saran ja Antin jutustelua yhtiöstä kolmen kuukauden takaa. Tilaa Inderes Nordic-kanava, niin Inderes kiittää mua. :slight_smile:

@Isa_Hudd:in toimarin tenttailu löytyy täältä:

Inderesin sivuilta napattua:

image

5 tykkäystä

Mielenkiintoinen tuttavuus, mutta niin on moni muukin ruotsalainen biopharma/-tech -firma.

Näihin voi laittaa lottoarvan tavoin rahaa ja ehkä joku menestyy lopulta, ja loput tekevät loputonta diluutiota osakekannalleen ja laimentavat sijoittajien rahat. Firman ympärillä oleva keskustelu vaikuttaa tutulle, hyvin epäileviä kommentteja ja taas osa kovasti uskovaisia lupauksiin ja lupaaviin koetuloksiin/trialeihin.

Ruotsin skenen sijaan/lisäksi kannattaa kurkata jenkkien vastaavia, olen itse löytänyt sieltä(kin) filtteröinnillä vähintään yhtä lupaavia raketteja laukaisualustoillaan.

1 tykkäys

Tässä on Antin tuoreet kommentit Mendusin tuoreesta ilixadenceli-tutkimuksen yhteistyöstä. :slight_smile: :gem:

Mendus announced on Tuesday that the company will start a new ilixadencel trial in collaboration with the French cancer center Institut Bergonié. The trial will combine ilixadencel with the cancer drugs regorafenib and avelumab for soft-tissue sarcomas (STS). According to the announcement, first patient data should be available in H1’26. The news merit minor adjustments in our estimates which we will implement with the Q2’24 pre-comment.

1 tykkäys