Microsoft - Onko kasvulla mitään rajoja?

Vuonna 1975 Bill Gatesin ja Paul Allenin toimesta perustettu Microsoft nousi maailman johtavaksi ohjelmistokehittäjäksi Windows-käyttöjärjestelmän ja Office-sovellusten myötä. Vuosikymmenten saatossa globaali jättiläinen on laajentanut toimintaansa myös mm. pilvipalveluihin, pelialaan, tekoälyyn ja älylaitteisiin.

Historia

Microsoft listautui pörssiin vuonna 1986 ja osake on sittemmin noussut megalomaaniset +424 490%, joka on noin kolme kertaa enemmän kuin mitä lähes saman ajan listautuneena ollut Apple on tuottanut. Microsoft onkin ainakin kirjoitushetkellä maailman arvokkain yhtiö 3,154 biljoonan $:n markkina-arvolla. Pitkään mukana olleet omistajat on palkittu avokätisesti.

Merkittävä taitekohta Microsoftin viime vuosikymmenen tarinassa tapahtui vuonna 2014, kun yhtiö lähti toimitusjohtaja Satya Nadellan johdolla panostamaan pilvipalveluihin täydellä höyryllä. Samana vuonna julkaistu Microsoft Azure on julkinen pilvipalvelu, jota voidaan käyttää virtuaalipalvelinten alustana sekä kehittäjille tarkoitettuna kehitysalustana. Azure tarjoaa myös erilaisia valmiita pilvipalvelukomponentteja esimerkiksi mobiililaitteiden hallintaan (Microsoft Intune), dokumenttien suojaamiseen (Azure Rights Management Service), suurten datamassojen analysointiin (Big Data) ja koneoppimiseen (Azure Machine Learning). Lisäksi Azure toimii monen Microsoftin oman pilvisovelluksen, kuten esimerkiksi Dynamics CRM Onlinen alustana.

Pilvipalvelut ja tekoäly

Pilvipalveluiden markkinajohtajana tunnettu Amazon onkin saanut Microsoftista vakavasti otettavan haastajan. Kolmanneksi suurin toimija tällä saralla on Google Cloud. Nykyään Amazonin (AWS) osuus pilvipalveluiden markkinasta on 31%, kun taas Microsoftin osuus markkinakakkosena on 24 %. Yhteensä kärkikolmikko vie koko markkinasta peräti 67 %.

Viimeisin kasvuaihio löytyy kuitenkin tekoälystä, sillä tammikuussa 2023 Microsoft osti 49 %:n osuuden OpenAI:sta, jota oli vuonna 2015 perustamassa mm. Sam Altman sekä Elon Musk, ja jonka tavoitteena oli tekoälyn avoin kehittäminen, sillä Googlen ja Facebookin on pelätty monopolisoivan tekoälyn kehityksen.

Nykyään Intelligent Cloud -segmentti onkin yhtiölle todella merkittävä tulonlähde (42% liikevaihdosta) saavuttaen +19%:n kasvun YoY viime vuonna. Segmentin sisällä etenkin Azure ja muiden pilvipalveluiden liikevaihto kasvoi +28% vuoden takaisesta.

Tekoälyn hyödyntäminen tuotetarjoomassa on tuonut positiivisen vireen tulevaisuuden näkymiin, kun mm. tekoälyä hyödyntävä Azure on onnistunut voittamaan markkina-osuuksia. Yhtiöllä on myös hyvät lähtökohdat parantaa muiden työkalujensa (esim. Microsoft Copilot) tuottavuutta tekoälyn myötä.

Arvostus

Tällä hetkellä Microsoftin osake treidaa eteenpäin katsovalla P/E:llä mitattuna 35x, joka on kova lukema, mutta niin on myös Nasdaq-indeksin P/E 31x. Kurssi pyörii kirjoitushetkellä 425$ hujakoilla ja mikäli yhtiö yltää vuonna 2026 analyytikoiden ennustamaan 15,65$ osakekohtaiseen tulokseen ja yhtiötä vielä tuolloinkin arvostettaisiin 35x P/E:llä, voisi kurssi olla tuolloin 550 $ eli 30% nykyistä korkeammalla. Osaketta on siis vaikea pitää kovinkaan edullisena ellei usko selvästi voimakkaampaan tuloskasvuun.

63 tykkäystä

Microsoft raportoi torstaina pörssin sulkeutumisen jälkeen Q3’24-tuloksensa ja odotuksissa on kasvua vertailukaudesta (+14%), mutta pientä laskua (-1.9%) edellisestä kvartaalista.

Tällä hetkellä konsensus odottaa:

  • Revenue: 60.86 miljardia $
  • EBIT: 20.27 miljardia $
  • Operating margin: 43.16 %
  • Net margin: 34.51 %
  • EPS: 2.828 $

Kvartaalien välillä siis pientä heiluntaa, mutta isossa kuvassa juna puksuttaa koiliseen. :muscle:t2:

16 tykkäystä

Siitä kuunteleen Acquiredin tuoretta jaksoa.

8 tykkäystä

Microsoftin tämän kvartaalin liikevaihto ylitti odotukset kasvaen 17 prosenttia 61,9 miljardiin dollariin.

Yhtiö hyötyi tekoälyn lisääntyvästä käytöstä pilvipalveluissaan ja sovelluksissaan. Intelligent Cloud -yksikön liikevaihto, johon kuuluu Azure nousi 26,7 miljardiin dollariin ja pelkän Azuren liikevaihto kasvoi 31%. Copilot-työkalu ja tietokoneiden myynnin elpyminen tukivat yritysohjelmistojen ja Windows-liiketoiminnan kasvua.

https://www.reuters.com/technology/microsoft-beats-quarterly-revenue-estimates-2024-04-25/

https://twitter.com/ConsensusGurus/status/1783588987665330315/photo/1

Kuva


EDIT:

https://twitter.com/Quartr_App/status/1783589749304824246

Kuva

10 tykkäystä

Sijoittaja.fi on kijoittanut Microsoftin tuloksesta muutamassa minuutissa luettavan jutun. :slight_smile:

Talousjohtaja Amy Hoodin ohjeistuksen mukaan Microsoft odottaa 64 miljardin dollarin liikevaihtoa tilikauden neljännelle neljännekselle, mikä on hieman alle 64,5 miljardin dollarin konsensusennusteen. Hood ennusti 42,3 %:n liiketoimintamarginaalia, mikä on edellä StreetAccountin konsensusta joka oli 41,5 %.

”Tällä hetkellä lähiaikojen tekoälyn kysyntä on hieman suurempi kuin käytettävissä oleva kapasiteettimme,” Hood sanoi. Microsoft on lisännyt investointimenoja Nvidia-grafiikkaprosessoreiden hankkimiseksi tekoälyn mallien kouluttamiseen ja suorittamiseen.

10 tykkäystä

Mielenkiintoinen tviitti liittyen Microsoftiin (+Googleen) ja tekoälyyn. :slight_smile:

https://twitter.com/StockMKTNewz/status/1785501882410258627

image

Kuva

9 tykkäystä

Tässä on parissa minuutissa luettava Kauppalehden juttu Microsoftista ja tekoälystä. Juttu ei ole maksumuurin takana. :slight_smile:

MAI-1:n kehitystä johtaa entinen Googlen tekoälypomo ja Microsoftin hankkiman tekoälystartupin Inflectionin toimitusjohtaja Mustafa Suleyman, Ars Technica kertoo. MAI-1:n rakentamisessa saatetaan hyödyntää Inflectionin henkilöstön kehittämiä tekniikkoja, mutta kyseessä on kahden Microsoftin työntekijän mukaan täysin uusi suuri kielimalli.

6 tykkäystä

Tässä jutussa puhutaan Microsoftin mittakaavassa ei nyt mistään kovin mittavasta investoinnista market cappiin nähden: investointi 4 miljardia vs market cap yli 3000 mijardia. Tällä rahalla se saa investoi datakeskuksiin Ranskassa. Ei maksumuuria.

Amazon tekee myös yli miljardin investoinnit Ranskaan.

5 tykkäystä

Microsoft aikoo tarjota AMD:n tekoälypiirejä kilpailemaan Nvidian komponenttien vastaan.

Azure-pilvipalvelu myy AMD:n MI300X-piirejä vaihtoehtona Nvidian H100-piireille. Build-konferenssissa esitetään uudet Cobalt 100 -prosessorit, jotka tarjoavat 40 % paremman suorituskyvyn kuin muut Arm Holdingsin teknologiaan perustuvat prosessorit. Cobalt-piirit kilpailevat Amazonin Graviton-prosessoreiden kanssa ja testaavat Microsoft Teamsin tehostamista/tukemista.

https://www.reuters.com/technology/microsoft-offers-cloud-customers-amd-alternative-nvidia-ai-processors-2024-05-17/

4 tykkäystä

Tuli tämmöinen uutinen vastaan tänään.

2020-luku on ollut Armin teknologiaan perustuvien suoritinten voittokulkua. Kaikki iPhonet ja käytännössä kaikki Android-puhelimet käyttävät Armin suoritinteknologiaa ja Applen siirryttyä Intelin suorittimista omiin M-suorittimiinsa, ovat myös Macit loikanneet Armin hellään huomaan. Nyt Microsoft haluaa tehdä saman siirtymän myös Windows -tietokoneille.

Eilen pidetyssä tapahtumassa yhtiö kertoi suurista uudistuksista Windowsin taustalla hyrräävissä järjestelmissä. Tärkein ja merkittävin muutos Windowsin osalta on ehdottomasti se, että Microsoft on suunnitellut nyt koko Windows 11:n Arm-teknologian ja tekoälyn ympärille. Tulevan Windows 11 24H2 -päivityksen myötä Arm-pohjaiset PC:t suorittavat x86/x64 -suorittimelle tarkoitettuja ohjelmia jopa 20 prosenttia aiempaa nopeammin.

Arm-koneiden eturintamassa tulevat olemaan tietysti kannettavat tietokoneet, joissa arkkitehtuurin vaihdosta on eniten hyötyä. Jokainen, joka on käyttänyt Applen M-piireihin pohjautuvia läppäreitä, ymmärtää niidedut: akkukesto on levottoman pitkä, laitteet eivät juurikaan lämpene käytössä ja suoritustehoa on silti hurjasti käytössä.

Microsoft kutsuu Arm-pohjaisia, kriteerit täyttäviä Windows-koneita Copilot+ PC:iksi ja yhtiön mukaan tekniset vaatimukset täyttävien kannettavien akkukesto olisi verkkoselailussa 15 tuntia ja niiden pitäisi pyyhkiä suorituskyvyllään lattiaa M3-pohjaisilla MacBook Aireilla.

Vaikuttaa mielenkiintoiselta vastineelta Applen tekniikalle, mutta nähtäväksi jää miten tämä saa käytännössä suosiota. Kaikki edellytykset siihen vaikuttaa kuitenkin olevan. Ainakin meikäläinen on tässä vuoden mittaan toden teolla tykästynyt Macbookin hiljaisuteen (vaikkakin toimistolla Vepun naurahdukset peittäisivät joka tapauksessa alleen vaikka pienen suihkumoottorin huminan :smile:) ja uskomattoman pitkään akunkestoon työkoneena.

16 tykkäystä

Esityksestä tuli mieleen Simonin keskustelu Microsoftin ja Applen erosta, kun vertailevat akun kestävyyttä.

3 tykkäystä

OpenAI valitsi Oracle Cloud Infrastructure -alustan yhteistyössä Oraclen ja Microsoftin kanssa.

Tavoitteena on laajentaa Microsoft Azure AI -alustaa Oracle Cloud Infrastructureen, mikä lisää OpenAI
laskentakapasiteettia. Yhteistyö tarjonnee uusia mahdollisuuksia ja kasvua kaikille osapuolille, mikä saattaa olla hyödyllistä sijoittajille.

https://x.com/StockMKTNewz/status/1800620294110941208


Tässä on vähän Oraclesta, kun tuossa edellisessä linkissä oli mainintaa siitä. :slight_smile:

https://x.com/TheRayMyers/status/1800626927050387700/photo/1

6 tykkäystä

Tässä on lyhyt ja tiivis, mutta tuore katsaus Microsoftiin. :slight_smile:

https://x.com/QCompounding/status/1802317339049763184

image

Kuva

6 tykkäystä

Tässä on Salkunrakentajan juttu Microsoftista. Ei mitään ihmeellisempää, mutta ihan kiinnostava juttu. :slight_smile:

”Microsoft Copilot luo uuden aikakauden tekoälytransformaatiolle ja parantaa liiketoiminnan tuloksia kaikissa rooleissa ja kaikilla toimialoilla”, Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella sanoi lausunnossaan.

5 tykkäystä