Mikä fiilis megatrendeistä?

Näistä ns. megatrendeistä on tosi paljon puhetta, mut välillä ihmetyttää, et mikä niissä muka on niin ihmeellistä. Ainahan maailma on muuttunut… yksinkertaiset (ehkä jopa tylsät) työt automatisoidaan ja näin.

Välillä tuntuu, et ihmisten ahneus ohjaa ostamaan arvosijoittamisen elkein “keskeneräisiä” firmoja, jotka laahaa jäljessä. Markkinoilla sit kuitenkin menestyy luovat, isot ja agiilit, jotka “hassailee” rahaa ja leikittelee teknologialla :grinning:

3 tykkäystä

Megatrendit nyt vaan on muotisana, jota kaikkien ajan hermolla olevien analyytikoiden ja sijottajien kuuluu viljellä. Monessa paikassa toitotetaan, että kannattaa sijoittaa megatrendeihin. Jos nyt kuitenkin ajatellaan markkinoiden olevan tehokkaita, niin pitäisi olla yks ja sama sijoittaako siihen megatrendiin vai ei, koska sen megatrendin pitäisi olla jo hinnoiteltuna kurssiin. Tosiassaia tollasessa hypetyksessä ne megatrendiyhtiöt saa helposti yliarvostuksen, kuten vaikka teknokuplassa.

2 tykkäystä

En nyt menisi ihan muotisanaksi haukkumahan, vaikka toki välillä megatrendi-sanaa käytetään buzzwordina (saman kohtalon kokeneet platform, kaikki on SaaSsia, blockchain… ;D).

Pitkän aikavälin megatrendit antaa myötätuulta vuosiksi tai vuosikymmeniksi firmoille. Tietysti markkina hinnoittelee paljon sisään, mutta harvoin täydellisesti: harvat sijoittajat tuntuvat katsovan asioita yli parin vuoden vinkkelistä…

5 tykkäystä

Yleensä jos toimiala on jonkun megstrendin vetämä, niin alalla on myös paljon toimijoita kilpailemassa samasta trendistä. Eli suhteessa megatrendin tuskin on merkittävää hyötyä sijoittajalle. Tosin vois ajatella, että kaikki megatrendin sisällä olevat firmat kasvaa varmasti suhteessa enemmän trendin vetämä kuin joku kuoleva toimiala, niin kasvun myötä saatu arvonnousu toki tukee sijoituksen kannattavuutta.

3 tykkäystä

Tästä hinnoittelusta räikeä ja valaiseva esimerkki oli Nokian taannoinen hinnoittelu. Kuten Mikaelkin useasti totesi, sijoittajat katsoivat lähinnä tulevaa kvartaalia, eikä taustalla olevaa “megatrendiä” kuten IoT, 5G investoinnit jne. → Itsellekin vielä vasta muutaman vuoden sijoituskokemuksen omaavana oli yllätys miten isoissakin yhtiöissä tapahtuu hinnoitteluvirheitä joskus.

2 tykkäystä

Tähän voisi heittää clichén “osakepoiminnan merkitys korostuu”. Mutta tottakai, kilpailu kiristyy ennemmin tai myöhemmin ja lopulta saattaa mennä investointien määrä överiksi. First moverit ja jatkuvaan muutokseen kykenevät yhtiöt ovat vahvoilla.

1 tykkäys

Jos megatredien mukaan sijoittaminen olisi hyvä idea, niin terveysalaan sijoittaminen olisi paras strategia. Kaikki sairastumme ja kuolemme ennen pitkään. Lääkeyhtiöt & terveysdenhuolto. Mutta kun katsoo Pihlajalinnaa ja Orionia, niin eivät ne kyllä kovin hyviä kohteita ole kun katsoo 4-5 vuotta taakse päin. Mitkä ovat mielestänne parhaimpia megatrendejä tällä hetkellä?

1 tykkäys

Digitalisaatio (sis. koneoppiminen, robotiikka, jne.), urbanisaatio, automaatio (since ~10 000 B.C.!), väestön vanheminen, ilmastonmuutos pitäisi varmaan torjua (valtava ongelma=valtava mahdollisuus).

2 tykkäystä

Mitkäs on aloja, jotka eivät sisälly megatrendeihin? Eiköhän kakki alat sopeudu muuttuvaan yhteiskuntaan, yhtiöstä on sitten kiinni mitkä pärjäävät ja mitkä eivät. Kyse on edelleenkin siitä, että löytää ne menestyvät yhtiöt. Pelkkään megatrendiin sijoittaminen ei ole mikään automaattisen rikastumisen tie. Riskinä tietenkin on yhtiöiden kohdalla se, että eivät muovaudu ympäristön mukana, mutta se riski koskee yhtälailla myös niitä tällä hetkellä megatrendiyhtiöksi miellettyjä yhtiöitä.

5 tykkäystä

Tää on niin totta mitä sanoit. Perinteinen mediakaan ei mun mielestä karsiudu digitalisation myötä pois vaan ne sopeutuu siihen tuomalla maksumuureja niiden omille digitaalisella palveluille. Siitä ei pääse yli eikä ali että digitalisaatio on vienyt perinteisiltä medioilta mainostulot, mutta sekin olisi ollut estettäissä jos mediat olisivat reagoineet digitalisation nopeammin…

1 tykkäys

Niinpä, pelkkä visionäärimäinen vastavirtaan matkaaminen voi osoittautua kalliiksi hätiköinniksi. On tärkeä olla ajassa kiinni tai mahdollisesti hetken edellä. Erityisesti iäkkäät polvet ovat rutinoituneet kuluttamaan perinteistä ei-digitaalista sisältöä… ja osaa digitaalisuus ei koskettele riittävästi, että murtaisi rutiineja!

3 tykkäystä

Näin. Mitä digitaalisia taitoja mielestäsi erityisesti nuorten aikuisten tai nuorien pitäisi tällä hetkellä oppia ja osata? Läppärin käynnistämisen, puhelinliittymän ostamisen ja internetin käytön lisäksi, mitä varsinkin normi työelämässä 10 vuoden päästä täytyy osata, koodaustako?

Ajattelin että tämä uutinen sopisi tänne megatrendi ketjuun. Autoalan myllerrys on ollut varmasti jokaisen tiedossa mutta nyt yhdellä isolla markkinalla on muutoksen eräpäivää aikaistettu.

Nyt sitten miettimään kuka tästä hyötyy ja kenelle tulee harmia.

Mitä foorumi veikkaa omaksi voittajaksi tai edes pärjääjäksi seuraavalle vuosikymmenelle?

Itsellä oma veikkaus ainakin kohtuullisesti pärjäävänä yrityksenä on NextEra Energy. Yhtiö on siis maailman suurin uusiutuvan energian tuottaja auringosta ja tuulesta joka on kasvanut tasaisesti ainakin viimeisen 5 vuoden aikana jolle on odotettu n. 7% vuosittaista kasvua seuraavat 5 vuotta.

Tämä on ensimmäinen kerta siis yleensäkkään, kun teen mitään “analyysiä” mistään yhtiöstä :smiley:

Megatrendit ovat viime vuosina tulleet yhä tärkeämmiksi sijoittajien keskuudessa. Tarvitaanko niitä? No, megatrendit ovat laajoja, yleismaailmallisia ilmiöitä, jotka vaikuttavat yhteiskuntaan, talouteen ja markkinoihin.

Megatrendien käyttö sijoittamisessa voi olla hyödyllistä, sillä ne voivat auttaa löytämään tulevaisuuden kasvualoja ja yrityksiä, jotka hyötyvät näistä ilmiöistä. Esimerkiksi digitalisaatio, ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen ja kestävä kehitys ovat megatrendejä, jotka vaikuttavat moniin eri toimialoihin ja tarjoavat sijoittajille mahdollisuuksia. Mutta hei, älä ota tätä liian vakavasti! Megatrendien seuraaminen ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi pukeutua kauluspaitaan ja tuijotella numeroita päivät pitkät. Voit seurata megatrendejä rennosti ja omalla tyylilläsi. Lue uutisia, seuraa somea, juttele kavereiden kanssa ja kerää tietoa ympäröivästä maailmasta. Ja tärkeintä on, että pidät sijoituspäätöksissäsi aina järjen päässä. Älä vain hyppää trendien kelkkaan, vaan tutki huolellisesti yhtiöitä ja toimialoja, joissa näet potentiaalia. Muista myös hajauttaa sijoituksiasi eri toimialoille ja yhtiöihin, jotta vältät liian suuren riskin ottamisen.
Kaiken kaikkiaan, megatrendit voivat olla hyvä lisä työkalupakkiisi sijoittajana, mutta muista pitää homma rentona ja tehdä päätöksiä järjellä. Onnea sijoituksiin!

2 tykkäystä